Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Ultraľahký batoh Osprey Exos 58

Plnohodnotné krosná bez jediného gramu navyše, ktoré vážia rovnako ako 1-dňový batoh.

 


Obsah

Sama o sebe je značka Osprey zárukou kvality. O to zvedavejší som bol, keď som si na výstave stanov 2018 skúšal batohy z radu Exos. Tretinová váha pri zachovaní komfortu a litráže veľkých krosien bola neodolateľná, takže som po ére 4-kilových Deuterov a vojenských krosien presedlal na ultralight. O svojej skúsenosti s najväčším Exosom sa s vami po 2 rokoch nosenia podelím.

 

 

Profil testera

Matyáš Vejskal

Testovaniu outdoorového vybavenia sa venujem už od roku 2014. Užívateľské recenzie som písal pre české aj zahraničné médiá vrátane známych outdoorových magazínov a spolupracoval som s niekoľkými výrobcami na vývoji nožov, obuvi či bushcraft oblečení. Od práce za počítačom utekám do prírody a hľadám svoje limity aj testovaného vybavenia pri náročných viacdňových trekoch, ideálne spojených s horolezectvom.

 

 

Charakteristika

 

Názov:

 

Exos 58 II

Výrobca: Osprey
Určenie:  Pánske
Hmotnosť: 1, 23 kg

Objem:

58 l
Rozmery: 41 x 80 × 37 cm
Materiál: 100D High Tenacity Nylon
Počet komôr: 1
Spodná vstup:  Nie
Predný vstup: Nie
Bočný vstup: Nie
Pláštenka: Nie
Príprava na hydrovak: Áno
Vrecko na notebook Nie

 

 

  • prepracovaný chrbtový systém Airspeed ™ s výbornou ventiláciou
  • inovovaná sieťka na chrbte je mäkšia, priedušnejšia a odolnejšia - zaistí vám ešte väčší komfort a suchý chrbát aj v horúcich letných dňoch
  • inovovaný bedrový pás ExoForm ™ s ľahkou sieťovinou pre vyššiu stabilitu a rozloženie záťaže
  • horný kryt FlapJacket ™ pre použitie bez veka
  • jednoduchšie nastavenie hrudného pásu
  • odolnejší materiál v miestach najväčšieho opotrebenia (dno, predné vrecko, bočné vrecká)
  • 7 mm postranné kompresné popruhy
  • Stow-on-the-Go ™ - uchytenie trekových palíc za chôdze
  • kompatibilný s hydrovakmi
  • odnímateľné popruhy na karimatku
  • vylepšená konštrukcia s vyššou nosnosťou
  • pútka na cepín
  • hrudný popruh s píšťalkou
  • odolnejšia sieťovina na vreckách
  • strečové veľké predné vrecko
  • strečové bočné vrecká s technológiou InsideOut ™ teraz ešte prístupnejšie

 

 

Ako vyzerá ultraľahký batoh?

Exos 58 je od začiatku zamýšľaný ako minimalistický batoh, ktorého hlavnou doménou je nízka hmotnosť. Žiadne zbytočné vrecká, popruhy, naddimenzovaný bedrový pás alebo ramenné popruhy. Všetko len tak prepracované, aby to vo väčšine prípadov stačilo. Vďaka tomuto prístupu ale 58-litrový variant váži skvelých 1,23 kg, čo je tretina proti Deuterom a polovica oproti iným krosnám od Osprey. Zakúpiť sa dajú aj litráže 48 a 38.

 

Porovnanie batohov z radu Exos:

 

Názov

 

Hmotnosť

 

Rozmery

Exos 38

 

1, 16 kg

 

40 x 79 × 30 cm

Exos 48

 

1, 19 kg

 

40 x 79 × 33 cm

Exos 58 II

 

1, 23 kg

 

41 x 80 × 37 cm

 

 

Použitý materiál a chrbtový systém

Orezávanie nutné na zníženie hmotnosti sa dotklo ako materiálov, tak konštrukcie chrbtového systému. Na Exose nájdete odolný 100D nylón, ktorý je na exponovaných miestach vystužený.

Inovatívny chrbtový systém s označením Airspeed sľubuje maximálnu ventiláciu pri zachovaní minimálnej hmotnosti a slušnej nosnosti. Len pozor, batoh sa vyrába s 3 pevne danými veľkosťami chrbtového systému, takže vyberajte podľa svojej postavy. So 188 cm som zvolil veľkosť L a sedí skvele.

Predstavenie chrbtového systému Airspeed:

 

 

Hoci doslovný preklad latinského slova "exos" je "bezkostný", krosná nejaké tie kosti majú. Presnejšie ide o dva kompozitové prúty, ktoré nájdete medzi sieťkou chrbtového systému a stenou batohu. Tieto prúty nie sú tak pevné ako duralové nosné konštrukcie u veľkých krosien, pri určitom zaťažení sa začínajú prehýbať a pružiť. K tomu sa ešte vrátim.

 

Bedrový pás

Bedrový pás je vcelku minimalistický a nijako zvlášť polstrovaný. Pokiaľ ale krosná nepreťažuje, na žiadny diskomfort nenarazíte. S rastúcou váhou nákladu sa potom objavujú nedostatky, predovšetkým v oblasti nepolstrovanej časti popruhov okolo hlavnej spony.

 

Ramenné popruhy

Ramenné popruhy sú netradičné - polstrovanie je z ľahkej perforovanej 3D sieťoviny. Nie je ho veľa a je len tak dlhé, aby priliehalo cez ramená. Látka má tendenciu sa krútiť do ruličky, takže si musíte pri nasadzovaní dávať pozor a z času na čas ju rozprestrieť, aby vás zhrnutá textília nikde netlačila a hrudný pás sa neprekrúcal.

 

Rozdelenie batohu

Úložný priestor je jednokomorový a priestranný. Do batohu sa úplne pohodlne zmestí stan, spacák, karimatka, varenie, náhradné oblečenie a jedlo na týždňový trek. Áno, karimatku zvyčajne pripínam zvonku, stačil mi popruh a improvizácia s jeho upevnením.

Obdobne jednoduché je aj veko - do hlavného vrecka väčšinou dávam foťák, peňaženku a veci, ktoré chcem mať po ruke. Do vnútornej sieťky potom pláštenku a na praktickú karabínku pripínam kľúče od domu alebo od auta. Veko je odopínacie a krosná majú náhradnú chlopňu, ktorou ich zaklopíte. Pri cestovaní napríklad autobusom tak môžete krosná bez obáv hodiť do úložného priestoru a veko s cennosťami si vziať so sebou na kolená.

Zvonku na batohu nájdete 3 priestranné vrecká z pružnej sieťoviny. Dve bočné na fľaše, ktoré sú dostupné aj bez zložení batohu, a prostredný napríklad na oblečenie, ktoré počas dňa odkladáte.

 

 

Test: Batoh Deuter Speed Lite 26

Máme tu ďalší test batohu od preverenej a obľúbenej značky Deuter, tentoraz je to batoh silne orientovaný na váhu a jednoduchosť.

 

>>> TOTO MA ZAUJÍMA <<<

 

Ešte niekoľko vychytávok

V tejto sieťovine je zapracovaný aj systém tenučkých 7mm kompresných popruhov, ktoré vychádzajú zo stredu pod vekom, idú cik-cak skrz boky a stretávajú sa zase v strede, tentoraz pri dne. Chytrým plastovým prvkom sú rozdelené na dve prakticky nezávislé sekcie, takže vršok si môžete nechať voľnejší a stiahnuť len spodok.

 

Okrem toho na krosnách žiadne vychytávky nehľadajte, snáď len pútko na turistické palice a vo vnútri batohu vrecko s pútkom na hydrovak a s prechodom na hadičku. A potom vlastne ešte píšťalku v spone hrudného popruhu alebo pútka na cepín.

 

Toto nie sú krosná pre každého

Krosná používam dva roky ako svoj hlavný batoh na väčšinu aktivít. Za absolútne bezkonkurenčnú výhodu považujem to, že pri Exose nepremýšľam toľko o tom, či práve na dnešný výlet potrebujem takto veľký batoh. Proste ho vezmem, pretože aj tak neváži skoro nič - či už je to výstup na Gerlach po úzkych hrebienkoch, alebo popoludňajšie lezenie na nejakej zapadnutej skalke.

 

Odvetraný chrbtový systém je v lete absolútne bezkonkurenčný a obrovská zmena oproti penovým vankúšikom na Deuter a ďalších krosnách. Jasné, tričko prepotíte, ale rozhodne si nepripadáte ako bravčové vo vlastnej šťave. Na zimné treky nie je sieťka z podstaty veci úplne najvhodnejšia, ale prežil som to - zas taká zima na chrbát mi nebola.

 

 

Test: Batoh Osprey Hikelite 26

Dnes sa pozrieme na to, ako obstál univerzálny batoh na jednodňové výlety značky Osprey v teste 4camping.

 

>>> TOTO MA ZAUJÍMA <<<

 

Považujem sa za náročného používateľa a Exos všetky moje predstavy spĺňa na 90 percent. Tých zvyšných 10 percent je potom cena, ktorú je potrebné za nízku hmotnosť zaplatiť. Kvalitou je batoh prvotriedny, aj po dvoch rokoch intenzívneho používania sa nič nepára, nie je predraté alebo inak opotrebované. A aj keby, stále je tu doživotná záruka. Klobúčik, páni z Osprey!

 

Je mi jasné, že teraz chcete vedieť, akú cenu budete musieť zaplatiť. Tak rovno k veci. Jednokomorový systém má tú nevýhodu, že si na chrbte nesiete vlastne len dizajnové ale vcelku obyčajné vrece. Len čo sa niekde zastavíte a potrebujete sa dostať k stanu alebo vareniu na úplnom spodku, musíte z krosien všetko vyložiť. Naučil som sa v Alpách aj inde hľadať praktické stolčeky.

 

Prešiel som na systém organizácie vecí pomocou vodeodolných vakov Sea to Summit, kedy v jednom mám oblečenie, v ďalšom varenie, elektroniku, jedlo ... Zjednodušilo mi to pravidelné vykladanie a spätné balenie. Zároveň je jednoduchšie všetko spakovať späť tak, aby krosná mali nejaký tvar a neniesol som na chrbte len neforemnú hrudu.

 

Ďalšia vec súvisí s komfortom nosenia. Do 10 kg nespoznáte rozdiel a máte pocit, že sa vznášate. Keď sa ale priblížite k hranici 15 kg, hmotnosť batohu prehne nosné prúty a váha sa vám citeľne zavesí na ramená. Na bedrový pás sa prenáša len časť hmotnosti, a to už pocítite. V tento moment sa prejavujú aj limity minimalistického polstrovania, kedy vás bedrák začne tlačiť až rezať do brucha a aj ramenné popruhy znateľne oťažejú.

 

Nájdené nedostatky

Asi jediný nedostatok, ktorý by som výrobcovi rád predhodil, je otravná vlastnosť Exos. Len čo batoh trochu naložíte a umiestnite dve 1,5l fľaše do bočných sieťok, začnú v pravidelnom rytme povrzávať nosné prúty. Neviem prečo, neviem kde, ale po pár hodinách chôdze za monotónneho povrzávania strácam zdravý rozum :) Bohužiaľ nie som výnimka, pretože internet je plný totožných skúseností užívateľov z celého sveta.

 

Hodnotenie: 90 %

+

  • nízka hmotnosť
  • do 15 kg nákladu maximálny komfort
  • odvetraný chrbtový systém Airspeed
  • odopínacie veko
  • kvalita prevedenia od Osprey

-

  • nad 15 kg diskomfort, povrzávanie nosných prútov

 

Záverečné zhrnutie

Nízka hmotnosť. Tak by som zhrnul svoje dojmy z dvoch rokov s Osprey Exos 58,, tie dobré aj tie zlé. Všetky drobné nedostatky idú bokom vo chvíli, keď si uvedomíte, že s Exosom nesiete v porovnaní s kolegami minimálne o 2 kg menej. Samozrejme sa dá ísť ešte nižšie, len ja už nie som ochotný zaplatiť ďalšiu daň za pár gramov. Ak ste UL extrémista, určite ešte mrknite na kozmicky ľahučký Osprey Levity.

 

Batoh Osprey Exos je zaujímavým kompromisom medzi plnohodnotnými krosnami a ultralight batôžkom. Ak prijmete určité limity tohto hybridného prístupu a naučíte sa s nimi pracovať, budete nadšení - prvotriedna kvalita typická pre Osprey,, premyslené detaily. A s rozumnou váhou nákladu komfort na nerozoznanie od bežných batohov.

 

 

Užitočné odkazy

 

Ďalšie zaujímavé články:

 

Autor: Matyáš Vejskal

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

157,00  (15.99 %) 131,90 

Porovnať

146,00  (15.82 %) 122,90 

Porovnať

469,69  (18.27 %) 383,90 

Porovnať

179,00  (43.07 %) 101,90 

Porovnať

519,18  (18.35 %) 423,90 

Porovnať

222,27  (10.06 %) 199,90 

Porovnať

185,15  (9.86 %) 166,90 

Porovnať

174,85  (10.27 %) 156,90 

Porovnať