Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Batoh Deuter Speed Lite 26

Máme tu ďalší test batohu od preverené a obľúbené značky Deuter, tentoraz je to batoh silne orientovaný na váhu a jednoduchosť.

batoh Deuter

       

  Obsah

Deuter Speed Lite 26 je ultraľahký batoh orientovaný na tzv. hiking či trekking, teda dlhšie a náročnejšie výlety predovšetkým po horách, kedy so sebou nesiete základnú výbavu a potrebujete k nej ľahký prístup. A batoh by v ideálnom prípade mal byť ľahký, pretože v tomto prípade sa ráta s tým, že nejdete prenocovať niekde pod hviezdami, ale užiť si poriadny výšľap a potom zaľahnúť napríklad na chate pri zjazdovke. Nie je tu teda kladený dôraz na robustnú konštrukciu, naopak, Deuteru išlo o to, aby ste batoh na chrbte cítili čo najmenej. Podarilo sa? Poďme sa pozrieť na test.

Testovanie prebiehalo v súlade s časom - mimo civilizácie, na krásnych cestičkách Kokořínska. Tu by som povedal, že aj v čase vrcholnej turistickej sezóny (mimo koronavírusového obdobia, kedy sa to ľuďmi naozaj môže hemžiť) tu nájdete úseky, kedy stačí ľahko odbočiť a ste tam, kde nikto celé roky nebol. Má to atmosféru starých čias, nie je ľahké sa navyše do niektorých častí dostať.

A sem sa dokonale hodí aj batoh, ktorý nikoho nezaťažuje svojou zbytočnou váhou, pretože na ňom tak maximálne necháte visieť veci na lezenie. Ja som niesol len to najnutnejšie, testoval som uprostred uplakaného októbra, takže som vyplnil batožinu skôr teplejšími vecami na prezlečenie, než technikou na zdolávanie skál.

batoh Deuter 

 

Charakteristika

 

Názov:

 

Speed Lite 26

Výrobca: Deuter
Určenie: Pánske / Dámske
Hmotnosť: 830 g
Rozmery: 63 x 27 x 22 cm
Objem: 26 l
Materiál: Polyester: 10% / Nylón: 90%
Spodný vstup: Nie
Predný vstup: Nie
Počet komôr: 1
Pláštenka: Nie
Bočný vstup: Nie
Príprava na hydrovak: Áno
Vrecko na notebook Nie

 

  • Lite Air chrbtový system
  • Derlin U napínaný rám
  • efektívne odvetrávanie chrbta
  • vstup cez veko
  • vnútorne vrecko na cennosti
  • tři elastické kapsy
  • propojiteľné kompresné popruhy
  • pútko na malý reflektor
  • ľahká konštrukcia
  • vrecko na mokrý odev
  • možnosť 3l hydrovaku
  • pútka na držiak prilby, palic či cepín
  • výškovo nastaviteľný hrudný popruh
  • nastaviteľný bederový pás s vreckami
  • SOS štítok

 

Testovanie 1. čásť: úložný a závesný systém

Speed Lite 26 ma dokázal presvedčiť už pri plnení svojou absolútnou jednoduchosťou.

A aká je hlavná prednosť batohu Speed Lite 26? Rozhodne jeho váha - len niečo viac ako neuveriteľných 800 gramov. Pokiaľ hľadáte batoh do 30 litrov, mnoho ich nenájdete. Všetko sa už šplhá nad 1 kg, prípadne nájdete batohy skôr na behanie, než na turistiku. Dostať to pod kilo a ešte tomu dať slušne pevnú konštrukciu, čo to celé drží pokope (a chrbát sa nekriví), to už chce zaujímavý koncept.

Vnútorná komora je uzatvárateľná vekom, nemá vnútorné delenie, stačí jednoduché vrecko na dokumenty. Veď to nie je batoh do mesta, ale na výšľapy do prírody. Klasické veko s dvoma vstupmi nesmie chýbať - zospodu vrecko na cennosti, zhora napríklad na mokrú čiapku. 26 litrov pojme celkom slušný počet drobností. Odnesú sa v ňom komplet veci na prezlečenie pre dvoch dospelých alebo pre jedného + desiata na celý deň. Pokiaľ chcete a máte, dáte dovnútra hydrovak na 3 litre tekutiny. Otvor von je umiestnený klasicky hore nad chrbtovým systémom.

Keď sa pozriem na batoh zvonku, pôjdem najskôr po úložných priestoroch vo forme vreciek. Tie sú tri. Napravo a naľavo sú umiestnené vrecká na pitie, uprostred väčšie pružné vrecko na mačky, dokumenty alebo čokoľvek iné vám len napadne. Pozor - fľaše na pitie sa do vreciek vojdu len ak sú užšie, videl by som to tak na max. 8 cm priemer.

Veľmi podarený je systém rôznych pútok a popruhov. Možností pripevnenia ďalších vecí je veľa. Absolútne skvelé sú pútka v dvoch radách, po oboch stranách stredového vonkajšieho vrecka. Zavesíte na ne čokoľvek, čo sa dá (aj pomocou menšej karabínky). Do predĺžených koncov sa dá zapichnúť špicou cepín alebo trekové palice. Tieto nenápadné a vynaliezavé rady pútok som naposledy ocenil u Thule a som rád, že Deuter nie je pozadu.

Ramenné popruhy majú aj očko na zavesenie okuliarov. Posledné vrecká nájdete na bedráku, ktorý logicky nebude robustný, ale tak akurát ľahký a minimalistický. O to viac je prekvapením, že aj tak má každá strana bedráku svoj úložný priestor (na kľúče, prípadne menší mobil, väčšina väčších súčasných smartfónov sa tam ale nevojde).

 

deuter detail

 

Testovanie 2. časť: chrbtový systém, fixácia

Batoh sa výborne nosí, dobre sedí na chrbte. Konštrukcia batohu so systémom Delrin® je dômyselná a funguje. Ide vlastne o jediný ohnutý segment, ktorý drží celý chrbát batohu a tvorí jeho rám. Ten je na vhodných miestach prichytený, neváži veľa a svoju úlohu plní.

Chrbát je sieťovaný vo svojej prostrednej časti, pružný, po stranách decentne polstrovaný. Nie je postavený na žiadnej napnutej sieťovine, ktorá by vyžadovala ťažší rám batohu.

Chrbát je vetraný, nečakajte ale, pokiaľ sa veľmi potíte (ako ja), že budete "v suchu". O to sa má starať vhodne zvolené oblečenie, sebelepší chrbtový odvetrávací systém batohu to nezvládne.

Deuter mal vždy veľmi dobre premyslený chrbtový systém, u Speed Lite 26 mi dokonale vyhovoval. Ramenné popruhy sú nastaviteľné, klasicky sa dajú hore pritiahnuť alebo povoliť pomocou sťahovákov. Nastaviť sa dá aj bedrák, ale len zopnutím v páse. Je totiž k batohu prišitý napevno. Akýkoľvek kĺbový systém, ktorý Deuter používa pri väčších modeloch, by tu ani nemal zmysel. Posuvný systém popruhov cez prsia (hodí sa ho zopnúť hlavne pri výstupe do prudších častí treku) je opäť riešený klasicky na lištách, každý si ho upraví podľa seba.

deuter

 

Zamyslenie sa nad váhou a porovnanie s konkurenciou v rovnakej triede

Batoh kladie dôraz na váhu. Všetky tie doplnkové veci, zbytočne zložitý vnútrajšok alebo ďalšie príslušenstvo proste nenájdete. Pokiaľ chcete byť s batohom na cca 800 gramoch, potom nemáte ani ochrannú pláštenku, priestor ráta len s jednou komorou a nerieši sa ani ďalší vstup so zipsom.

Speed Lite 26 je určený pre špecifických užívateľov, ktorí túžia po batohu bez komplikácii - prakticky sa dá zbaliť a vyraziť. Ak ho porovnám s konkurenciou, mohol by som sa dostať na nižšiu váhu už len pri batohu Axon Element 28 l, ktorý váži neuveriteľných 270 gramov. V tomto prípade ale hovoríme o menej odolnej tkanine a absolútnom základe komfortu, kedy spomínaný batoh Axon slúži len ako vak na veci (vďaka extrémnej snahe o minimálnu váhu prakticky bez chrbtového systému a ďalších vecí). Druhým kandidátom na porovnanie v podobnej kategórii by mohol byť aj Ortovox Trace 25, ten je ale typovo aj použitím predsa len trochu inde. Jediným batohom, ktorý je nakoniec rovnakého určenia a podobných parametrov, je dámsky batoh Lowe Alpine Aeon ND 25. Obom by som dal veľmi vysoké známky čo do kvality, tak praktickosti.

 

Video - predstavenie batohu Deuter - Speed Lite 26 l

 

Hodnocení: 90 %

+

  • skvelá gramáž samostatného batohu, len 830 g
  • principiálne jednoduché delenie priestoru na jednu komoru s jedným vstupom
  • funkčné veko s dvoma vstupmi, ktoré chráni vstup do hlavného priestoru
  • množstvo vonkajších vreciek, dve na fľašu a jedno na mačky / dokumenty
  • dve rady multifuknčných pútok pre fixáciu cepínu alebo trekových palíc
  • úložné priestory po oboch stranách bedráku
  • odvetraný a pružný chrbtový systém Delrin®, ktorý nijako zásadne neovplyvňuje váhu batohu
  • príprava na hydrovak
  • SOS štítok

-

  • vrecká po stranách na fľaše s pitím by mohli byť o trochu väčšie
  • pre niekoho by mohla byť nevhodná absencia pláštenky na batoh

 

Záverečné zhrnutie

Batoh Speed Lite 26 môžem s čistým svedomím len odporučiť. Prešiel testovaním ako vetrom ošľahaný profesionál, ktorý splní bez otáľania všetko, čo vám na očiach uvidí. Deuter tak opäť v mojich očiach zahviezdil výborným batohom, ktorý síce má len špecifickú klientelu, ale pokiaľ viete, čo chcete a čo hľadáte, budete nadšení.

 

Užitečné odkazy

 

Další zajímavé testy:

 

Autor: Radek Martínek

Zdroje: archiv autor

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

136,00  (22.87 %) 104,90 

Porovnať

176,00  (22.22 %) od 136,90 

Porovnať

121,89  (14.76 %) 103,90 

Porovnať

269,00  (24.2 %) od 203,90 

Porovnať

278,00  (14.42 %) 237,90 

Porovnať

123,67  (11.13 %) 109,90 

Porovnať

204,00  (18.19 %) od 166,90 

Porovnať

154,00  (30.58 %) 106,90 

Porovnať