Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Batoh Osprey Rook 50

Batoh od značky Osprey, ktorý sa vďaka nastaviteľnému systému a sieťovanému panelu dokonale prispôsobí tvaru chrbta, testoval Vít Balcar.


Obsah

Možnosť testovať a recenzovať batoh Rook 50 od americkej firmy Osprey som uvítal, môj pôvodne stredne veľký batoh nedávno po rokoch vernej služby odišiel na zaslúžený odpočinok a vo výbave mi tak chýbalo niečo "na pol cesty" medzi jednodňovým 35-litrovým batohom a 75-litrovými krosnami. 

Charakteristika

 

Názov:

 

Rook 50

Výrobca: Osprey
Určenie: Pánske
Hmotnosť: 1,59 kg
Rozmery: 42 x 74 x 35 cm
Objem: 50 l
Materiál: 600D polyester
Počet komôr: 1
Počet vreciek: 5
Spodný vstup: Áno
Predný vstup: Nie
Bočný vstup:  Nie
Pláštenka: Áno
Príprava na hydrovak: Áno
Vrecko na notebook: Nie

 

  • batoh na viacdňovú turistiku
  • nastaviteľný chrbtový system
  • nastaviteľný sieťovaný chrbtový panel AirSpeed
  • podpora chrbtice
  • dokonalé vetranie chrbta
  • polstrovaný bedrový popruh s 2 vreckami na zips
  • polstrované ramenné popruhy
  • hrudný popruh s píšťalkou
  • kompresné popruhy - šírka 1,5 cm
  • horný a spodný vstup
  • vrecko na zips vo veku + pútko na kľúče
  • odnímateľná vnútorná prepážka
  • integrovaná odnímateľná pláštenka
  • príprava na hydrovak
  • 2 sieťované vrecká na fľašu PowerMesh
  • možnosť uchytenia karimatky
  • kompatibilný s produktmi zo série Daylite
  • nadštandardná záruka

Prečo si zadovážiť stredný batoh

Určite poznáte okamihy pri balení, kedy sa musíte rozhodnúť, či vziať na túru viac náhradného oblečenia výmenou za miesto pre jedlo, pitie alebo inú nutnú výbavu. Je to skrátka tá situácia, kedy je 35 málo a veľké krosná už zbytočne veľa. Niekedy sa tak musí pri výbere batohu urobiť nechcený kompromis a div sa svete, niektoré veci občas chýbajú, inokedy zase nosíme zbytočné kilá naviac. Utešovanie sa heslom, čo nemám, to nepotrebujem, je síce fajn, ale chýbajúca výbava v batohu nám môže pomerne nepríjemne skomplikovať celý výlet. 

Pokiaľ 50-litrový batoh vlastníte a správne ho zbalíte, teda všetok dôležitý obsah v ňom rovnomerne rozložíte, vyvarujete sa problému s "prefúknutou" tridsaťpäťkou či poloprázdnymi a podsadenými krosnami. Zároveň si vyriešite zbalenie výbavy do prijateľných rozmerov pre pohodlnú prepravu v štandardoch súčasnej verejnej dopravy. Používanie batohu Osprey Rook 50 ma utvrdilo, že svojimi rozmermi 42x74x35 cm do statusu prepravnej kompaktnosti ešte spadá. 

Prvý dojem

Na prvý dojem na mňa pôsobil batoh Osprey Rook 50 v čiernom variante nevýrazne, čo teraz s odstupom času vnímam ako výhodu a praktickú vlastnosť pri cestovaní, pretože zbytočne nebudí nechcenú pozornosť. Postupne som začal objavovať, že pod "šupkou" tejto nevýraznosti sa nachádza veľa prepracovaných častí, ktoré pri užívaní prinášajú majiteľovi veľa výhod. Medzi tie jednoznačne patria dve kľúčové vlastnosti, všeobecne charakterizujúce kvalitný batoh. Tými sú spracovanie z odolného materiálu a vhodne zvolený kvalitný chrbtový systém. 

Materiál

Pri modeli Rook bol použitý pevný materiál polyester 600D zaručujúci odolnosť pri častom a náročnom zaobchádzaní, to všetko pri veľmi slušnom kompromise k celkovej hmotnosti batohu 1,59 kg. Pre zaujímavosť - niektoré batohy z Cordury, ktoré sú na tom s odolnosťou dosť podobne, vážia pri obdobnej litráži až o 0,5 kg viac. Použitý materiál 600D tiež proti Cordure pôsobí podstatne slabším a vzdušnejším dojmom, čo mu ale na odolnosti údajne neuberá. 

Chrbtový systém

Druhou prednosťou batohu je kvalitný sieťovaný chrbtový systém s panelom AirSpeed, ktorý zaisťuje dokonalé vetranie s dostatočným priestorom medzi chrbtom a sieťkou chrbtového systému. V praxi to znamená, že vďaka tomuto priestoru pre dostatočné prúdenie vzduchu nebudete tak náchylný na prepotenie chrbta a prispejete si tak k celkovo lepšiemu pocitu. Paradoxne ale veľký priestor v oblasti medzi chrbtom a batohom môže spôsobiť aj to, že pokiaľ už spotený ste, prúdiaci vzduch v tomto mieste môže chrbát naopak ochladzovať. Ja som zažil túto situáciu v priebehu niekoľkých mesiacov opakovane, rozhodne to ale nie je nič zásadné, čo by vás malo nejako výrazne obmedzovať. Avšak príde mi fér túto skutočnosť v rámci recenzie uviesť. 

Medzera medzi chrbtom a batohom

Chrbtový systém je zároveň jednoduchý a funkčný. Prakticky sa tento systém upravuje pomocou kovových závlačiek do pevný ôk, ktoré sú rovnomerne rozložené po celom chrbte a každý tak nájde svoju optimálnu veľkosť. Pri výške 199 cm som zvolil maximálnu možnú výšku a po upnutí bedrového pásu bolo nastavenie dostatočné, aj keď takmer hraničné. Predovšetkým oceňujem, že batoh sa po použití bedrového pásu a hrudnej pracky nemal aj pri väčšej záťaži tendenciu vyklápať do bokov a na chrbte držal doslova ako prikovaný. Z osobnej skúsenosti viem, že aj batoh, ktorý sa pri ľahkom zaťažení zdá perfektne padnúci, môže byť pri väčšej záťaži nestabilný, nemusí sa dať riadne fixovať a v kombinácii s užšími ramennými popruhmi sa stáva nepriateľom po zvyšok vašej cesty. Tu hodnotím Rook 50 skutočne dobre, ramenné popruhy sú dostatočne polstrované, široké a rozostup medzi popruhmi je dostačujúci aj pre človeka so širšími ramenami. Práve vďaka širšiemu rozostupu prisudzujem tomuto batohu dobrú fixáciu a stabilitu. Aj pri náročnejšom treku v "plnej poľnej" som nemal pocit tlačenia na chrbte či otlakov v oblasti ramien. 

Na ramenných popruhoch je tiež šikovne vyriešená výškovo regulovateľná pracka s troma úrovňami, ktorou najlepšie zvolíte fixáciu popruhov v dôležitej oblasti okolo hrudníka. Za zmienku stojí, že v tejto pracke je integrovaná píšťalka, pre prípad núdzového privolania pomoci či potrebu preventívneho odplašenia medveďa. 

Píšťalka

Členenie vnútri batoha

Batoh sa dá pomocou praciek (nie zipsu) rozdeliť na dve vnútorné komory, ktoré oddelia vrchnú a spodnú časť batohu. Po tejto úprave ale zostane po oboch stranách oddeľovacích prepážok pomerne veľký priestor. Týmto spracovaním prepážky sa "hermetické" rozdelenie komôr na špinavú a čistú bielizeň či odpadky nekoná a tento spôsob rozdelenia sa dá skôr vnímať len ako pomyselný na priehľadnejšie vnútorné usporiadanie. 

V súvislosti s týmto som sa zameral na dolný zips spodnej komory. U Osprey si asi dobre uvedomujú, aké dôležité je v tomto ohľade nezlyhať. Určite nikto nechce na treku riešiť rozbitý zips v nejakej časti batohu, natož v tej spodnej. Pri pohľade na masívny zips YKK, ktorým je batoh Rook 50 osadený, by nič takéto rozhodne hroziť nemalo. V spodnej časti je ešte ďalšie vrecko na zips, v ktorom je integrovaná pláštenka. 

YKK zips

Vrecká, sieťky, očká

Na uloženie vecí mimo vnútorného priestoru batoha slúži jedno uzatvárateľné vrecko na veku batoha, dve menšie vrecká na bedrových pásoch a po oboch stranách veľké sieťky na umiestnenie fliaš s pitím, uteráku, ponožiek a pod. Batoh má vyriešenú aj prípravu na hydrovak, ktorý ale nie je súčasťou batohu. Osobne postrádam klasické zipsové vrecká na bokoch batohu, na ktoré som zvyknutý z krosien a pre niekoho verím, že ich absencia môže predstavovať obmedzenia, avšak je to záležitosť riešiteľná a v pomere k ďalším vlastnostiam nijako zásadne neznižuje úžitkovú hodnotu batohu. Domnievam sa, že je to jedna z daní za cenovú dostupnosť tohto modelu. Ako kompenzácia sa ponúka rozšírenie vďaka kompatibilite s batohmi radu Osprey Daylite. Ide o možnosť rozšírenia kapacity pripevnením malého jednodňového batohu, ktorý využijete aj v prípade, že chcete vyraziť na jednodňový výlet a väčší batoh chcete nechať vo východzom mieste. 

Príprava na hydrovak

Batoh síce nie je klasickým predstaviteľom technického batohu pre alpinizmus, množstvo očiek na ňom vrátane 1,5 cm širokých kompresných popruhov je ale dostatočné na provizórne uchytenie lana, mačiek, cepínu alebo iného vybavenia pre základný pohyb v horách. 

Ďalšie varianty

Rook je možné zadovážiť aj v objeme 65 litrov (model Rook 65) a je ponúkaný aj vo verzii pre ženy pod obchodným názvom Renn 50 a Renn 65, u ktorých výrobca okrem iných farieb zohľadňuje predovšetkým odlišnú anatómiu ženského tela. Farebné prevedenia sú u mužov čierna a zelená, v prípade modelov pre ženy je to farba fialová a sivá. 

Video - predstavenie batohov Osprey Rook a Renn

Hodnotenie: 85 %

+

  • odolnosť materiálu vs. jeho celková váha
  • riešenie chrbtového systému, bedrového pásu a nastavenie fixácie v oblasti hrudníka
  • v čiernej farbe je nenápadný
  • cenová politika výrobcu a predĺžená záruka Osprey
  • dostupné sú aj modely s väčším objemom Rook 65 alebo modely pre ženy Renn 50 a 65 vyvinuté s ohľadom na odlišnú ergonómiu
     


  • menej úložných kapacít a vreciek (riešiteľné rozšírením s kompatibilnou radou Osprey Daylite)
  • špecifický tvar a veľkosť vzduchového priestoru chrbtového systému
  • riešenie prepážky oddelením dvoch komôr batohu

Záver

Za výhodu batohu Osprey Rook 50 pokladám jeho neutrálny vzhľad, kvalitný chrbtový systém s dostatočnou šírkou v oblasti ramien, zaisťujúci dobré rozloženie váhy na celý chrbát. Systém chrbtového panelu v priestore chrbta určil modelu Rook špecifický oblúkový tvar a nemá tak teda ten klasický valcový, primárne by som ho teda nevolil na činnosti podobné "sťahovaniu sa" z domu na internát a späť. Batoh odporúčam všetkým, ktorí majú radi aktívnu turistiku alebo viacdňové prechody, chcú mať pohodlie na chrbte a zároveň nedávať veľa peňazí za špičkové modely, ktoré v základe a podstate poskytujú rovnakú službu. Hlavné využitie teda nájde u aktívnych turistov, občasných trekárov, ktorí majú svoje špecifické a jasné potreby, na ktoré bolo pri vývoji myslené a myslím, že väčšinu očakávaní týchto užívateľov Rook 50 naplní. 

Užitočné odkazy

Ďalšie zaujímavé články:

Autor: Vít Balcar

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

122,00  (51.72 %) 58,90 

Porovnať

275,00  (12.04 %) 241,90 

Porovnať

131,00  (45.88 %) 70,90 

Porovnať

154,00  (20.84 %) od 121,90 

Porovnať

Dámsky turistický batoh Osprey Aura Ag 65

(8.24 %) 301,90 

Porovnať

167,00  (27.6 %) od 120,90 

Porovnať

124,00  (66.21 %) 41,90 

Porovnať