Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako si vybrať veci na lezenie pre začiatočníkov

Čo si zaobstarať, keď sa chcete pustiť do lezenia?


Obsah

Športové lezenie je u nás stále populárnejšie a s trochou zveličenia by sa dal parafrázovať jeden fanúšikovský pokrik do podoby: „Kto nelezie, nie je Slovák!” Možno sa vám to bude zdať nadnesené, ale nie je to ďaleko od pravdy.

Čo si však zadovážiť, pokiaľ by ste sa tiež do lezenia chceli pustiť? Skúsme sa pozrieť na to, čo by vám na začiatku nemalo chýbať...

 

Úplný základ

Nech už začínate s akýmkoľvek športom, bude vás investícia do základných športových pomôcok, oblečenia a vybavenia niečo stáť. A lezenie nie je výnimkou. Určite nepatrí k tým najdrahším športom, ale rozhodne nerátajte ani s tým, že si vystačíte s pár eurami, zvlášť, pokiaľ by ste sa mali lezeniu venovať naplno a hlavne ho robiť bezpečne.

   

 

Ako si vybrať lezecký úväzok

Začínate s lezením a ťažko sa orientujete v širokej ponuke? V dnešnom článku vám poradíme, ako si správne vybrať lezecký úväzok.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

1. Oblečenie

Ak niečo lezci od svojho oblečenia očakávajú, tak je to predovšetkým neobmedzená voľnosť pohybu. Druhou vlastnosťou, ktorú má každý lezec na svojom oblečení rád, je jeho mechanická odolnosť. A treťou (ne)podstatnou vlastnosťou lezeckého oblečenia je jeho vzhľad, ktorý býva dosť charakteristický a kričí do sveta "ja som lezec."

Lezcom a lezkyniam na umelkách väčšinou stačí len tielko, tričko, prípadne top a nejaké trojštvrťáky či šortky. Tým, ktorí preferujú vonkajšie lezenie, však v týchto dňoch už len tričko nepostačí. Zvlášť, ak vezmeme v úvahu fakt, že najlepšie sa podľa ostrieľaných lezcov lezie v teplotách okolo 10 °C. A potom prichádza na rad nejaká tenká funkčná mikina z mikroflísu. A nezabudnite si pre istotu pribaliť do ruksaku radšej aj nepremokavú bundu.

 

2. Topánky

Topánkam na lezenie sa hovorí lezečky. A sú tým najdôležitejším, čo by každý lezec mal mať. Správny výber veľkosti, kopytá alebo napríklad aj sťahovací systém je kľúčový pre to, aby sa vám liezlo ľahšie a aby vám to šlo lepšie.

Lezečky, na rozdiel od bežných turistických topánok, nesmú byť väčšie než vaša noha. Naopak, pri prvom nazutí vám správne zvolená lezečka bude skôr než obuv pripomínať španielsku topánku. Nenechajte sa však zastrašiť. Odporúčame vám na začiatok nechať si poradiť predajcom alebo niekým vo vašom okolí, kto má s lezečkami svoje skúsenosti. Najlepšie bude, keď si vyberiete z topánok označených výrobcom alebo predajcom ako začiatočnícke.

 

3. Technické vybavenie

Vo voľbe vybavenia bude veľmi záležať na druhu lezeckej aktivity, ktorej sa chcete venovať. Na jeseň a v zime sú najvyhľadávanejšími lezeckými „disciplínami” lezenie bouldering na umelých stenách. Ďalej môžete liezť tiež vonku, aj keď sa so znižujúcimi teplotami a zvyšujúcou sa pravdepodobnosťou zrážok budú tieto varianty stávať menej a menej dostupnými.

 

Bouldering

Pokiaľ plánujete začať boulderingom, stačí vám okrem oblečenia a lezečiek len vrecko s magnéziom, na von pribaľte bouldermatku a ste vysmiati. Len nezabudnite, že magnézium môžete vonku používať len tam, kde je to povolené.

 

Stena

Ak sa chcete vrhnúť na stenu, mali by ste sa, okrem už spomínaného vrecka s „mágom”, vybaviť ešte dynamickým lanom, jednoduchým úväzkom s prackou v páse a nastaviteľnými nohavičkami a nezabudnite na karabínu s poistkou. Vonkajšie lezenie si bude žiadať navyše prilbu, ktorá ochráni hlavu pred padajúcimi kameňmi alebo pri páde, expresky k isteniu počas postupu, zošité slučky a voľné karabíny s poistkou zámku pre zbudovanie štandu.

 

Batoh na vybavenie

No a nakoniec je potrebné do niečoho všetky tie "hračky" zbaliť. Buď môžete siahnuť po lezeckom batohu s objemom väčšinou medzi 30-50 litrov, alebo po špeciálnych taškách na lano. Voľba je na vás.

 

Kompletná ponuka lezeckého vybavenia

V ponuke nášho e-shopu nájdete lezecké vybavenie renomovaných značiek Petzl, Ocún, Singing Rock, Camp, BealClimbing Technology, Ortovox a ďalších značiek. 

 

Užitočné odkazy

 

Zdroje: unsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

135,00  (0.07 %) 134,90 

Porovnať

50,00  (2.2 %) 48,90 

Porovnať

Batoh na lano Beal Combi (2023)

35,90 

Porovnať

84,00  (4.88 %) 79,90 

Porovnať

117,00  (30 %) 81,90 

Porovnať

53,57  (6.48 %) 50,10 

Porovnať

51,51  (8.95 %) 46,90 

Porovnať

45,32  (7.55 %) 41,90 

Porovnať