Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako vybrať topánky na turistiku

Alebo ako vybrať trekové topánky. Ideálne zvolená turistická obuv = základ úspechu a dobrého pocitu z výpravy. Aby ste nešliapli vedľa ako mnohí experti v mestských teniskách alebo dokonca v žabkách, prečítajte si, ako správe vybrať topánky. 


Obsah

Topánky sa môžu stať na niekoľko rokov vašim nerozlučným a spoľahlivým parťákom na cestách za dobrodružstvom. Sú na to potrebné 2 veci: venovať výberu topánok dostatočnú pozornosť a nezabudnúť na ich údržbu a potrebnú starostlivosť.

 

Základné pätoro

  • pre koho sú určené (muž/žena/dieťa)
  • na aké aktivity sú určené (bežné nosenie / túry / VHT / beh … )
  • v akých podmienkach sa budú používať (v peknom počasí / v každom počasí / v extrémnych podmienkach)
  • v akom teréne budú používané (spevnené cesty, chodníky / nespevnené cesty / voľný terén / skaly / sneh a ľad...)
  • aké ďalšie požiadavky na topánky máte (zvýšený priehlavok / široké chodidlo / halux valgus / potiace sa nohy / preferovaný materiál alebo vzhľad ...)

Poznáte odpoveď na všetky tieto otázky? Potom môžete prejsť k samotnému výberu.


Kliknutím na obrázok si môžete pozrieť našu ponuku zimných a jesenných topánok.


Delenie topánok

Aby sme vám výber čo najviac uľahčili, triedime u nás topánky podľa niekoľkých kritérií:

  1. podľa pohlavia
  2. podľa výšky komína
  3. podľa typu aktivity

 

1. Výber podľa pohlavia

Najzákladnejšie delenie všetkých topánok je podľa pohlavia. Rozlišujeme tieto typy:

  1. pánske
  2. dámske
  3. detské

Pričom jednotlivé typy sa líšia hlavne veľkosťou, strihom prispôsobeným anatomickým odlišnostiam pohlavia a samozrejme tiež vzhľadom a farebnosťou.

 

2. Výber podľa výšky komína

Topánky sa líšia aj tzv. výškou komína. Najčastejšie sa s týmto delením stretneme práve pri topánkach na turistiku. Rozlišujeme modely:

  1. nízke
  2. členkové

Okrem týchto dvoch základných kategórií sa niekedy môžeme stretnúť aj s ďalším delením topánok členkových na modely tzv. MID (stredné) a HIGH (vysoké) a to podľa výšky komína.

Nízke topánky sú spravidla ľahšie, členkové topánky zase lepšie ochránia pred podvrtnutím alebo vnikom nečistôt, vody a snehu dovnútra. Nízke topánky sú vhodnejšie na dynamickejšie alebo menej náročné aktivity, topánky členkové využijete v náročnejšom teréne a tam, kde potrebujete lepšiu stabilitu.


Kliknutím na obrázok si môžete pozrieť ponuku trekových topánok. 

 

3. Výber podľa aktivity

Hneď ďalším kritériom je vykonávaná aktivita. V tomto článku sa budeme primárne venovať iba topánkam turistickým, ale okrem nich v našej ponuke nájdete aj ďalšie kategórie:

  1. turistické/trekové
  2. voľnočasové
  3. mestské
  4. sandále, šľapky, žabky
  5. bežecké
  6. topánky na Ferraty
  7. lezečky
  8. cyklistické tretry

Kliknutím na obrázok si môžete pozrieť celú našu ponuku topánok.


Turistická obuv

Do tejto škatuľky patrí široká škála výrobkov, ktoré sa líšia v mnohých parametroch.

Aby sa v ponuke dalo lepšie orientovať, prišli výrobcovia - okrem už spomínaného delenia podľa výšky komínu, so zaraďovaním trekovej obuvi do kategórií podľa náročnosti terénu, alebo ak chcete tvrdosti podošvy a medzipodošvy. Je totiž logické, že inú obuv potrebuje občasný turista pre výstup na Oškobrh a inú člen horskej expedície.

Pokiaľ topánky hodláte nosiť na príležitostné prechádzky, vychádzky so psom a nenáročné výlety, postačia vám mäkké nízke outdoorové topánky. Ak však patríte k tým, ktorí ich budú využívať častejšie ako párkrát do roka a vytiahnu ich aj do poriadneho terénu, oplatí sa vám zainvestovať do členkových topánok s tvrdšou medzipodrážkou.

 

Kategórie turistickej obuvi podľa náročnosti terénu

Pri topánkach na vychádzky a nenáročné výlety sa väčšinou s označením tvrdostná kategória nestretnete. Pri topánkach do ťažších terénov a na náročnejšie aktivity už však chýbať nebude. Väčšinou ju nájdete uvedenú priamo na krabici výrobku a samozrejme by nemala chýbať ani v popise parametrov produktu na webe.

Pokiaľ si nie ste pri výbere topánok istí ich určením, môže vám práve uvedená kategória výrazne uľahčiť nákup.

 

Kategória

 

Charakteristika

 

Typický terén

 

Zástupca

Kategória A (vychádzková obuv) Nízke outdoorové topánky, trailová bežecká obuv alebo trekové sandále. Majú mäkkú podrážku a sú veľmi ľahké, takže bývajú veľmi pohodlné. Hodia sa na nenáročné terény, skôr spevnené cesty. Dajú sa využiť aj na bežné nosenie alebo cyklistiku.

Pánske topánky Keen Jasper II Wp

Kategória A/B Majú tuhšiu podrážku ako kategória A, sú však stále celkom mäkké. Väčšinou bývajú vyššie, takže zaisťujú lepšiu ochranu proti vymknutiu členku. Hodia na spevnené cesty. V lete ich môžete využiť na zdolanie tuzemských vrcholov, v zime zase poslúži napríklad ako obuv do mesta.

Pánske topánky Asolo Grid GV

Kategória B (treková obuv) Sú pevné a majú tuhšiu podošvu. V lete bez problémov zvládnu nespevnené cesty u nás aj v zahraničí. Sú vhodné na túry s ťažším batohom v ľahkom alebo stredne náročnom teréne.

Pánske topánky Meindl Vakuum GTX

Kategória B/C Pevné a už takmer výhradne celokožené pohorky. Často disponujú vysokou obsádzkou, ktorá ich ochráni pred mechanickým poškodením. Bývajú uspôsobené použitie s turistickými mačkami.

Vhodné na veľmi náročný trekking s ťažkým batohom aj po nespevnených cestách, na pohyb v suťoviskách aj pohyb na ľadovci (s mačkami).

Pánske topánky Hanwag Alaska GTX

Kategória C (obuv na vysokohorskú turistiku VHT) Podobné ako kategória B/C, ale o trochu technickejšie. Použitím top syntetických materiálov sa docieli nízkej hmotnosti pri obdobnej odolnosti. Štandardne majú drážku na päte na uchytenie poloautomatických mačiek. Pohorky sú prispôsobené pre ľadovcovú, vysokohorskú turistiku a ľahšie snehovo-ľadové lezenie.

Pánske topánky La Sportiva Trango Álp Evo Gtx

Kategória D (horolezecká, expedičná obuv) Kožené alebo z veľmi odolných syntetických materiálov. Disponujú drážkami pre automatické mačky ako na päte, tak na špičke. Často bývajú zateplené. Nečakajte pohodlnú topánku na trekovanie na spevnenom teréne. Určené predovšetkým do vertikálneho terénu - ideálne na lezenie ľadov a mixov.

Pánske topánky La Sportiva Nepal Cube Gtx

Kategória nástupová obuv (tiež označovaná ako approach) Nízke topánky s pomerne tuhou medzipodrážkou. Vyznačujú sa šnurovaním vedeným pre lepšie dotiahnutie až do špičky. Kontakt so skalou, prípadne s oceľovými prvkami via ferrat zaistí konštrukcia podošvy v oblasti špičky – tzv. climbing zone. Ideálna na via ferrata a pre lezcov ako obuv na nástup pod stenu.

Pánske topánky Salewa Ws Mtn Trainer 2 Gtx

 

Ako skúšať topánky

Skúšanie topánok je rozhodne lepšie v popoludňajších alebo ideálne večerných hodinách, kedy bývajú nohy po celodennom pohybe opuchnuté. Prečo? Pretože také budú aj počas vašich turistických ciest.

Majte so sebou hrubšie ponožky určené na túry - pre väčšinu aktivít odporúčame kombináciu merino vlny a umelého vlákna (komfortné, dobre odvádza pot, eliminujú zápach).

V prípade, že využívate anatomicky tvarované stielky, vezmite ich so sebou, nech je skúšanie čo najpresnejšie.

Obutie topánok na tenké nízke ponožky a s odlišnými stielkami by mohlo skresliť veľkosť, ktorú v skutočnosti potrebujete.


Topánky sa nebojte poriadne vyskúšať:

  • Prejdite sa v poctivo zaviazaných topánkach (ako pri bežnom používaní).
  • Pokiaľ je k dispozícii naklonená rovina, neváhajte otestovať, či topánka dobre sedí aj pri zostupe a výstupe. Pri chôdzi do kopca by mala byť pozícia päty bez zmien, naopak z kopca by prsty nemali narážať až do špičky topánky.
  • Prebehnite sa, pretiahnite sa, dostaňte obuv do extrémnych polôh.
  • Vnímajte ako vám obuv sedí - musí držať ako prikovaná, nesmie nikde tlačiť ani drieť, nesmie sa vyzúvať ani v nej nesmiete kĺzať.

   

 

Ako si vybrať správnu veľkosť?

Ako na výber správnej veľkosti obuvi vám v tomto článku poradí 4camping. 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Ako si vybrať správnu veľkosť?

"Však ony časom povolia“ nie je seriózna informácia, ktorú by vám mal dobrý predavač dať. Výber správnej veľkosti je nesmierne dôležitý. Nie je však vždy úplne ľahké veľkosť trafiť. Zvlášť v situácii, keď rôzni výrobcovia používajú rôzne veľkostné rady. Preto sme sa pokúsili pre vás zostaviť orientačnú prevodnú tabuľku medzi jednotlivými veľkostnými radmi.

Turistickú obuv vyberajte o cca 1 cm väčšiu, ako je vaša štandardná veľkosť. Pokiaľ má topánka membránu môžete pripočítať ešte 0,5 cm navyše.

Správnu veľkosť spoznáte tak, že sa vám pri chôdzi po rovine a do kopca nebudú dotýkať prsty špičky. To platí aj pre zostup. Maximálne sa vám v najprudšom kopci môžu ľahko dotýkať, nikdy však tlačiť. Päta naopak musí dobre sedieť v opätku a nikam sa neposúvať.

 

Rôzne veľkostné rady a ich prevodník:

 

Dámska obuv

US 4 4,5 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 8,5 9 9,5 10 10,5 11 11,5 12
UK 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 7,5 9 10
Euro 34 34,5 35 35,5 36 37 37,5 38 38,5 39 40 41 41,5 42 42,5 43 44
Japan 20 20,5 21 21,5 22 22,5 23 23,5 24 24,5 25 25,5 26 27 28

 

Pánska obuv

US 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 8,5 9 9,5 10 10,5 11 11,5 12 13 14 15
UK 4 4,5 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 8,5 9 9,5 10 10,5 11 12 13 14
Euro 37 37,5 38 38,5 39 40 41 41,5 42 42,5 43 44 45 45,5 46 47 48 49
Japan 23,0 23,5 24,0 24,5 25,0 25,5 26,0 26,5 27,0 27,5 28,0 28,5 29,0 29,5 30,0 31,0 32,0 33,0

 

Aký zvoliť vrchný materiál

Pohorky sa v podstate vyrábajú v troch možných variantoch:

  1. syntetický materiál
  2. kombinácia syntetiky a kože
  3. celokožená obuv

Každý materiál alebo ich kombinácia má svoje pre a proti.

Textilný zvršok (tiež kombinovaný s kožou) má hneď niekoľko výhod. Topánky majú nižšiu hmotnosť, ľahšie sa prispôsobia nohe, rýchlejšie vysychajú a ich cena býva spravidla nižšia ako u tých celokožených. V kombinácii s membránou je obuv nepremokavá. Naopak nevýhodou je obmedzená životnosť a odolnosť, ktorá sa znižuje s intenzitou nosenia.

Kožený zvršok sa oproti textilnému môže chváliť väčšou odolnosťou, životnosťou a nepremokavosťou v kontraste vyššej hmotnosti, ceny a nižšej priedušnosti.

Všeobecne platí, že kožená topánka s minimom švov je tá najlepšia voľba do náročných podmienok z pohľadu odolnosti, komfortu a nepremokavosti, kde parameter hmotnosti nie je na prvom mieste, teda ideálna obuv do hôr. Je ale nutné sa o ne pravidelne a dobre starať.

Ako sa správne starať o koženú obuv sa dočítate TU.


Kliknutím na obrázok si môžete prezrieť celý náš sortiment na čistenie a údržbu obuvi. 

 

Cena

Môže hocikedy prekvapiť, vzbudiť zamyslenie. Berme do úvahy, že výroba tradičných značiek pohoriek (Hanwag, Lowa, Meindl, Scarpa, La Sportiva, Asolo atď.) je stále na území Európy, veľký podiel tvorí ručné spracovanie a rast cien surovín (kvalitná obuvnícka useň). Tieto kritériá majú vplyv nielen na cenovku, ale predovšetkým na kvalitu spracovania a životnosť. Pokiaľ plánujete intenzívne využitie obuvi alebo náročný trek v odľahlých oblastiach. Oplatí sa skrátka priplatiť.

 

Nákup turistickej obuvi

V žiadnom prípade netlačte na pílu a zbytočne to neuponáhľajte. Pokiaľ si výberom nie ste istí, radšej kontaktujte preškolený personál našej zákazníckej podpory, alebo si nechajte poradiť od nášho odborného predavača na výdajne, kde môžete obuv rovno aj poriadne vyskúšať.

Po zakúpení topánky najprv otestujte doma, napríklad v priestore obývacej izby. Dajú sa totiž potom ešte stále bez problémov vrátiť. 

   

 

Ako na údržbu kožených topánok

Kožené topánky vydržia veky, len sú na rozdiel od textilných náročnejšie na údržbu. Máme pre vás pár tipov a trikov ako na to. 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Dobrá rada na záver

Pred prvou náročnejšou túrou alebo viacdenným prechodom by ste mali obuv vyskúšať v menej náročnom teréne prostredníctvom zoznamovacieho výletu a tzv. si topánky prešliapnuť.

Ak sa vám potí v topánke nohy alebo ste nabrali vodu? Netrápte sa a mokré ponožky vymeňte.

Pokiaľ pri chôdzi začínate cítiť otlak, hodí sa mať po ruke tejpovaciu pásku, alebo náplasť typu Compeed a preventívne miesto zalepiť. Predídete tak problémom a môžete sa naplno venovať krásam putovania prírodou.


Kliknutím na obrázok si môžete pozrieť náš sortiment doplnkov k topánkam. 

 

Slovníček pojmov

 

Membrána:

 

Pokiaľ požadujete od svojich topánok nepremokavosť, pozerajte po kvalitnej membráne. Tou najznámejšou je Gore-Tex, Ale na trhu je aj celý rad ďalších membrán a alternatív. Všeobecne rozhoduje pomer nepremokavosti, priedušnosti a životnosti.

Jazyk: Fixuje nohu v topánke, chráni pred vnikom vody a nečistôt. Pri topánkach do náročnejšieho terénu býva pevne spojený so zvrškom topánky. Musí dobre sedieť na priehlavku a nikde netlačiť.

Gumový okop a obsádzka:

Chránia najnáchylnejšie miesta topánky pred oderom a preniknutím vody a predlžujú tak jej životnosť. Používajú sa spravidla na topánkach do náročnejších podmienok. Ich nevýhodou je zníženie priedušnosti zvršku a vyššia tuhosť v ohybe topánky.
Podošva: Častejšie známa pod termínom podrážka. Jej primárnym účelom je ochrániť chodidlo pred mechanickým poškodením a zaistiť perfektnú trakciu aj priľnavosť. Jej účel poznáte podľa hĺbky dezénu (veľkosti vzorky) a tvrdosti. Všeobecne platí, že čím mäkšia zmes podošvy, tým lepšia priľnavosť, ale nižšia životnosť. Ďalej tiež platí, že čím hladšia podrážka, tým menej členitý a naopak tvrdší terén a čím hrubšia a „zubatejšia“ podrážka, tým mäkšia, sypšia a členitejšia terén.
Vibram: Je uznávanou firmou vyrábajúcou podošvy. Ponúka stovky zmesí s ohľadom na potrebné vlastnosti v teréne. Na trhu je celý rad ďalších výrobcov a značiek kvalitných podrážok - Michelin, Continental, Pomoca, Contagrip...

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Zdeněk Batek, Vít Hruška

Zdroje: archív autora, lasportiva.com, unsplash.com

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Prenocovanie v zimných podmienkach

Poradňa

Zbierka rád a tipov z mrazivých bivakov a zasnežených stanov.

Vyberáme pre vás

Dámske sandále Teva Terra Fi Lite

96,00  (45.94 %) od 51,90 

Porovnať

77,00  (14.42 %) od 65,90 

Porovnať

54,00  (48.33 %) od 27,90 

Porovnať

141,00  (44.75 %) od 77,90 

Porovnať

181,03  (35.43 %) 116,90 

Porovnať

Detské sandále Hi-Tec Maleni Jr

44,00  (45.68 %) 23,90 

Porovnať

108,00  (38.06 %) od 66,90 

Porovnať

65,94  (48.59 %) od 33,90 

Porovnať