Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako vybrať karimatku? Základný prehľad

Fandíte prírode a radi v nej spíte? A máte na čom? Veľký radca pri výbere vhodnej karimatky je tu!

 


Obsah

 

Slovo na úvod

Vyberáte karimatku a nie ste si istí, podľa čoho postupovať? Ste začiatočníci alebo naopak už skúsení kempári, ktorí nahrádzajú starú karimatku za lepšiu? Možností je veľa a my sa budeme snažiť poradiť všetkým, ktorí sa chcú dozvedieť čo najviac informácií, aby si vybrali tú najlepšiu. Na úvod vedzte to, že zle vybraná karimatka prakticky degraduje aj ten najlepší spacák. Jej účel je izolácia proti chladu, ktorý ide od zeme.

Tento prvý článok je určený predovšetkým začiatočníkom, ktorí vôbec netušia, ako s výberom začať. Na čo pozerať, podľa čoho vyberať a aký parameter ovplyvní iný. Pre skúsenejších sú dva ďalšie diely, kde sme sa zamerali detailne na každú problematiku zvlášť. Ide o články:

 

 

Podľa čoho sa teda máme riadiť?

V podstate je to o vás a vašich potrebách. Je dôležité vedieť, na aký účel karimatku budete potrebovať. Akému typu turistiky sa budete venovať? Hľadáte primárne karimatku do stanu, alebo naopak takú, ktorú budete nosiť v batohu na chrbte? Na všetky aktivity sa nedá vybrať jedna jediná, preto sa treba pred kúpou dobre zamyslieť.

Pre úplných laikov je dôležité zodpovedať si nasledujúce otázky, nebojte sa, odpovede máme pre všetkých. Lepšie vás nasmerujeme k tej správnej. Alebo aspoň k ucelenej predstave, akú karimatku vybrať alebo z čoho zľaviť a čo prehodnotiť. Dôležité je vedieť, že vy viete, na čo karimatku potrebujete a čo teda od nej požadujete. A my máme znalosti a prehľad na trhu. Poďme teda dať hlavy dohromady a rozobrať to podrobnejšie.

Základné otázky pri výbere karimatky

1. Koľkokrát do roka karimatku vytiahnete, ako často ju budete potrebovať?

S odpoveďami na tieto otázky je spojená výška investície do karimatky. Mnoho nocľažníkov si bohato vystačí s penovými karimatkami, ktoré sú najrozšírenejšie a veľa nestoja. Zároveň sa takmer nedajú zničiť a tak je ich životnosť celkom slušná.

Rada: Rozmyslite si, koľko chcete do karimatky investovať. 

 

 

 

Ako si vybrať karimatku podľa ceny?

Ako si vybrať karimatku podľa jednotlivých kritérií? Jednotlivé parametre nemožno podceňovat, pri výbere typu karimatky je dôležité vybrať aj správnu verziu, aby dokonale vyhovovala.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

2. Aké dôležité sú pre vás miery zbalenej karimatky?

Ak hľadáte pohodlnú karimatku do stanu v kempe, budete preferovať silnejšiu a väčšiu karimatku s najväčším dôrazom na pohodlie. Tu môžete vyberať z nafukovacích matracov alebo veľmi pohodlných samonafukovacích karimatiek, ktoré sú veľmi pohodlné a pritom sa ich (na rozdiel od matracov) zmestí vedľa seba do spálne aj niekoľko. K tomu ešte ideálne kúpte vhodný vankúšik pod hlavu, aby bol spánok dokonalý.

Rozmyslite si, akú veľkú chcete mať zbalenú karimatku.

 

 

Ako vybrať karimatku podľa zbaliteľnosti?

Ako si vybrať karimatku podľa jednotlivých kritérií? Jednotlivé parametre nemožno podceňovat, pri výbere typu karimatky je dôležité vybrať aj správnu verziu, aby dokonale vyhovovala.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Tí, ktorí ale plánujú treky s tým, že na spanie im stačí malá a ľahká karimatka, siahnu po úplne iných. Na túry, kde je podstatná váha a zbalené rozmery, je dobré dávať dôraz na úplne iné parametre. Takýmto požiadavkám najlepšie vyhovujú ideálne nafukovacie karimatky. Ako alternatívu by sme odporučili aj samonafukovacie (ktoré sa im v zbalenom stave dokážu priblížiť) alebo penové, pokiaľ nie je vás rozpočet práve veľký alebo ju jednoducho využijete minimálne (vytiahnete raz za pár rokov a investícia do drahšej karimatky potom nebude mať zmysel).

 

3. Akú vybrať veľkosť a tvar karimatky?

Predovšetkým by mala byť dostatočne dlhá k vašej postave. Pokiaľ si nie ste istí, objednajte si ju na niektorú z našich výdajní a pokiaľ to pôjde, skúšajte. Pokiaľ v noci "cestujete" a vrtíte sa, mala by byť širšia, aspoň na ramenách. Na rozmeroch môžete aj "ušetriť", keď vyberiete oválnu, ktorá je rozšírená iba v oblasti ramien. Klasický tvar karimatiek je každopádne obdĺžnik, ktorý môže mať rovné či zaoblené hrany.

Výsledné rozmery potom ovplyvnia zbaliteľnosť karimatky.

Rada: Je dôležité vedieť, či spíte pokojne alebo nie a tomu prispôsobiť ideálny tvar karimatky. 

 

 

Ako si vybrať karimatku podľa rozmerov?

Ako si vybrať karimatku podľa jednotlivých kritérií? Jednotlivé parametre nemožno podceňovat, pri výbere typu karimatky je dôležité vybrať aj správnu verziu, aby dokonale vyhovovala.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

4. Akú úlohu zohráva pri výbere hrúbka karimatky?

Veľkú, pretože karimatky sú primárne o izolačných schopnostiach. Hrúbka je ale aj o tom, ako komfortne sa na nej vyspíte. Tenšia znamená tvrdšia, vyššia je mäkšia. To celé potom ešte ovplyvní skladnosť, teda zbaliteľnosť (vyššia bude vo výsledku zbaliteľná na väčšie rozmery, tenšia na výrazne menšie).

Pohodlné karimatky pre bežnú potrebu (kemp, rodinná dovolenka) sú kombináciou samonafukovacieho typu a hrúbky okolo 5 cm. Jedna z TOP karimatiek na trhu pre priaznivcov extrémne ľahkých a skladných karimatiek, Klymit Static V, má hrúbku 6,4 cm.

Rada: Rozmyslite si, ako pohodlne chcete spať a aké rozmery má mať zbalená karimatka. 

 

5. Je dôležité riešiť, ako sa karimatka skladá a akým spôsobom sa nafukuje?

Drvivá väčšina karimatiek je rolovacia. Rovnako ako doma zrolujete svoju jogamatku alebo inú podložku na cvičenie, zrolujete aj karimatku. Jej balenie nie je nič zložitého, povolíte ventil a buď ešte preložíte napoly, alebo rovno stáčate. Či už je karimatka nafukovacia alebo samonafukovacia, vzduch ventilom vyfukuje von a karimatku pohodlne zabalíte. Na konci procesu uzavriete ventil (prípadne ešte stiahnete gumičkami, pokiaľ sú súčasťou balenia) a vložíte do prepravného obalu.

Druhým variantom sú karimatky skladacie, ich obrovskou výhodou je rýchlosť, s akou ich zložíte. Sú rozdelené na jednotlivé diely, zložíte ich ako harmoniku k sebe. Nevýhodou je skladnosť, obvykle sa zmestia len tak, že ich zvonku pripnete na batoh. Vzorovým typom je Robens ZigZag Slumber W.

Rada: Najčastejšie karimatky sú rolovacie a drvivú väčšinu nafúknete v pohode ústami.

Nafukovanie väčšinou zvládnete sami. Malé nafukovacie karimatky, aj samonafukovacie, ktoré väčšinu práce odvedú za vás, nafúknete pred spaním ústami. Existujú ale aj nafukovacie vrecká, ktoré vec uľahčia. Niektoré karimatky majú aj špeciálne integrované pumpy. Ústami nenafúknete matrace, ktoré sú veľké a musia sa nafukovať pumpičkou. Sú opäť aj matrace, ktoré majú pumpu integrovanú.

 

 

Ako si vybrať karimatku podľa rozmerov?

Ako si vybrať karimatku podľa jednotlivých kritérií? Jednotlivé parametre nemožno podceňovat, pri výbere typu karimatky je dôležité vybrať aj správnu verziu, aby dokonale vyhovovala.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

6. Ako sa od seba jednotlivé typy karimatiek líšia?

Je dôležité pre správny výber to vedieť. Existuje základných 5 druhov karimatiek s tým, že penové sa ešte delia na ďalšie dva druhy (tým sa zatiaľ netreba podrobne zaoberať).

  1. Alumatky
  2. Penové karimatky
  3. Samonafukovacie karimatky
  4. Nafukovacie karimatky
  5. Nafukovacie matrace

Rozdiely sú značné a pre správny výber podstatné. Každému druhu sme sa podrobne venovali v samostatnom článku, ktorý každý druh rozobral dopodrobna. My si na začiatok rozoberieme každý len krátko, aby ste vedeli, čo môžete očakávať.

Poďme si ich prehľadne zoradiť:

 

Typ

 

Výhody

 

Nevýhody

Alumatky • nízka hmotnosť a malé rozmery, môžete si ju so sebou vziať takmer kamkoľvek
• slušná zbaliteľnosť
• nízka hmotnosť

• nie je veľmi pohodlná
• krátka životnosť

Penové karimatky

• nižšia cena
• vysoká odolnosť
• množstvo farebných prevedení
• jednovrstvové aj dvojvrstvové
• v sortimente široká ponuka tvarov i dĺžok

 

• horšia zbaliteľnosť (väčší objem po zbalení)
• neposkytuje príliš veľa komfortu
• zospodu neposkytne príliš veľa tepla (chlad odtlmí iba mierne)

Samonafukovacie karimatky

• výborné izolačné schopnosti
• zaisťujú veľmi vysoký komfort
• niektoré typy vybavené protišmykovou vrstvou

• údržba
• väčšia váha aj objem
• riziko poškodenia
• vyššia cena

Nafukovacie karimatky

• výborná zbaliteľnosť

• náročnejšie nafukovanie

Nafukovacie matrace

• vysoký komfort

• tepelný komfort môže byť nižší
• väčší objem a váha

• nafukovanie len pumpičkou

 

Základné rozdelenie si myslím, že sme spoločne zvládli. Pokiaľ už máte lepšiu predstavu, stačí vyberať. Ak chcete vedieť viac informácií, využite preklikávacie tlačidlá ako v texte, tak v tabuľke.

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Tím 4camping

Zdroje: archív autora, unsplash.com, 4camping archív

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

102,00  (42.25 %) 58,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Zulu Airo 3,8

73,00  (45.34 %) 39,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Zulu Airo 3,8 Long

78,00  (38.59 %) 47,90 

Porovnať

350,00  (38.6 %) 214,90 

Porovnať

Nafukovacia karimatka Husky Funny 10 2023

57,00  (33.51 %) od 37,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Zulu Airo 2,5

61,00  (47.7 %) 31,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Robens Iceshield Camp 75

192,16  (12.62 %) 167,90 

Porovnať

87,00  (25.4 %) 64,90 

Porovnať