Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Varič Primus OmniLite Ti - incl. Fuel Bottle

Odľahčený viacpalivový varič od značky Primus otestoval musher Jan Svoboda hneď so 4 palivami. Ako obstál sa dozviete v nasledujúcej recenzii.


Obsah

Primus OmniLite Ti je ultraľahký a hlavne viacpalivový varič z titanovej zliatiny. Bol navrhnutý tak, aby vyhovoval podmienkam na tých najnáročnejších expedíciách. A práve preto som si ho vybral na testovanie - bol to môj vysnívaný varič. 

Charakteristika

 

Názov:

 

OmniLite Ti

Výrobca: Primus
Hmotnosť: 239 g, vrátane palivovej fľaše 341 g
Rozmery: 11,4 × 9 × 5,5 cm
Výkon variča: 2600 W
Čas potrebný na uvarenie 1 l: 160 s
Piezo: Nie

 

  • odľahčený univerzálny varič na celoročné používanie
  • funguje na plyn, benzín, nfatu, petrolej aj letecké palivo
  • hmotnosť variča: 239 g
  • hmotnosť vr. palivovej fľaše a čerpadla: 341 g
  • výkon: 2600 W
  • čas predhriatia: 40 s
  • uvarenie 1 l vody: 2:40 min
  • čas horenia na 230 g plynovú kartušu: 100 min
  • rozmery (š×v×h): 11,4 x 9 x 5,5 cm
  • balenie obsahuje obal, palivovú fľašu a čerpadlo

Rád by som vyzdvihol, že k dispozícii máte dva ventily na reguláciu prívodu paliva, takže sa môžete s výkonom variča celkom slušne a jednoducho pohrať. Tiež palivové čerpadlo (pumpa) z hliníku vyzerá veľmi stabilne. 

Ocenenie

Variču Primus OmniLite Ti náleží niekoľko prestížnych ocenení ako napríklad OutDoor Industry Gold Award a v Škandinávii cena Scandinavian Outdoor Award. Tento varič je vďaka výmenným tryskám naozaj univerzálny, dokáže spaľovať plyn, bezolovnatý benzín, naftu, petrolej a letecké palivo. Vďaka titanovej zliatine je veľmi ľahký, no odolný a hlavne sa vyznačuje vyššou účinnosťou než jeho veľmi populárny predchodca Primus OmniFuel. 


Obsah balenia

  • 1x Varič Primus OmniLite Ti
  • 1x Palivové čerpadlo
  • 3x Palivové trysky
  • 1x Obal na varič a jeho príslušenstvo
  • 1x Servisná sada (multifunkčný kľúč a špeciálna pasta)
  • 1x Závetrie
  • 1x Palivová fľaša na tekuté palivá

Skúšobný test na záhrade

Som musher, takže v prírode so psami trávim veľmi veľa času v akomkoľvek počasí. Či už prší, sneží, mrzne, fúka alebo padajú traktory, musím občas ja spolu so psami niečo teplé zjesť a vypiť. A tento varič nás určite v štichu nenechá. 

Skôr ako sme vyšli so psami na tréning s bivakom som si varič vyskúšal doma na záhrade. Chcel som sa s ním trochu zžiť a hlavne vyskúšať všetky možné palivá, ktoré mi napadnú a potom vziať to najlepšie z nich, podľa môjho úsudku, so sebou na bivak. 

Test prebiehal v celkom teplom počasí (5 °C) a za mierneho vetra. 

Nafta

Prvým testovaným palivom bola nafta, nafta z normálnej benzínky. Čistú naftu som nezháňal, takže bola len táto s aditívmi. A bol som ľahko v šoku, pretože pokiaľ používate tekuté palivá, tak musíte najskôr varič predhriať, čo nie je problém, problém bol, že mi nafta nechcela vôbec chytiť alebo horela naozaj len miernym plamienkom, ktorý na predhriatie naozaj nestačil a ešte navyše dosť čmudila a smrdela. Nakoniec sa, samozrejme, rozhorela, ale dymu bolo neskutočne veľa, kým to skutočne chytilo. 

Potom sa začali diať veci, ktoré moje očakávania predčili. Na varič som postavil 2 l vody a schválne som stopoval, ako dlho bude trvať, než sa ohreje. Problémy s predhriatim boli razom zabudnuté a ja som si užíval tú neskutočnú zvukovú kulisu, ktorú varič predvádzal. Varič je trochu hlučnejší, ale mne to neprekážalo, naopak, zvuk dodáva takú tú správnu kulisu k sile, ktorú tento varič má. Ohriať 2 l vody trvalo asi 6 - 7 minút. Potom ale prišiel ďalší problém. Pri vypínaní variča, kedy musíte nechať všetko otvorené, aby mohlo dohorieť palivo a odísť všetok vzduch, po zhasnutí plameňa začala nafta opäť dymiť a smrdieť, než všetok vzduch naozaj z variča vyprchal. 

Petrolej

Ďalším palivom bol petrolej. Problémy s predhriatim boli podobné ako pri nafte, s tým rozdielom, že nedymil a nesmrdel. V prípade petroleja bolo predhriatie variča teda oveľa príjemnejšie, aj keď sa rozohrieval tiež pomalšie. 

Na test s petrolejom som vymyslel, že si urobím miešané vajíčka so slaninou. Bol to záhul. O 5 minút som raňajkoval a vajíčka boli presne také, ako ich mám rád. Luxus! Pri vypínaní variča prebehlo všetko úplne čisto, bez dymu a smradu. 

Technický benzín

Toto palivo u mňa vyhralo na plnej čiare. Predhriatie absolútne bez problémov, benzín okamžite chytil, nedymil, nesmrdel. Všetko šľapalo tak, ako som si predstavoval. 

Plyn

Posledné palivo bol plyn, normálna obyčajná plynová kartuša, ktorá sa používa u väčšiny plynových varičov. Tu prebehlo všetko tiež v úplnom poriadku a navyše ešte ušetríte pár sekúnd času, pretože pokiaľ používate plyn, varič nemusíte predhrievať. 

Víťaz

Po vyskúšaní všetkých vyššie spomenutých palív som sa rozhodol pre technický benzín. Dostal prednosť pred plynom, pretože z vlastnej skúsenosti viem, že vo veľkých mrazoch býva s plynom dosť problém. 

Ostrý test

Bolo rozhodnuté, na tréning so psami s bivakom beriem technický benzín. Ráno ľahko mrzlo, takže ideálny čas vyskúšať varič v praxi. Teplota bola -2 °C, opäť fúkal mierny vietor a bolo jasno. Krásne zimné ráno. Vyrazil som so štyrmi psami, takže v pláne bolo ohriať 2 l vody, pre každého psa 0,5 l. Varič ma nesklamal. Nielenže všetko prebehlo tak, ako malo - predhriatie bez problémov, aj keď mierne fúkalo, ale 2 l vody sa dokonca ohriali oveľa rýchlejšie než doma na záhrade. Presne o 4 minúty!!!! Absolútna spokojnosť! 

Údržba variča

Rozhodne odporúčam po každom treku alebo expedícii varič vyčistiť, nie je to nič zložité. K variču dostanete nielen 3 rôzne trysky na rôzne palivá, ale aj špeciálny kľúč, ktorým povolíte na variči všetko, čo sa povoliť dá a môžete ho teda vyčistiť. 

Video - predstavenie viacpalivového variča Primus

Hodnotenie: 95 %

- keby nejakým zázrakom vedel páliť aj lieh bez toho, aby som prišiel k úrazu, bol by to podľa mňa najlepší varič na trhu. 

+

  • veľmi ľahký
  • skladný
  • titanová zliatina - odolný
  • viacpalivový
  • ľahká obsluha
  • ľahká údržba
  • drží plameň aj v silnom vetre

-

  • trysky sa rýchlo zanášajú
  • predhriatie trvá niekedy dlhšie

Záver

Varič Primus OmniLite Ti ma rozhodne nesklamal, práve naopak, milo ma prekvapil. Čakal som, že bude na vysokej úrovni, ale nepredpokladal som, že až na takej. Trochu ma zo začiatku rozhodilo predhriatie variča naftou, ale to nie je problém variča, ale paliva. Ostatné palivá boli v úplnom poriadku. Osobne budem naftu používať len v nutnom prípade. Spotreba paliva bola minimálna, napríklad po uvarení miešaných vajíčok, ktoré boli hotové za 5 minút, ubudlo minimum paliva. 

Varič udrží plameň aj v silnom vetre. Môžete použiť aj zábranu proti vetru, ktorá je súčasťou balenia, ale musím povedať, že je urobená z veľmi tenkého plechu a pre mňa je skôr na okrasu. Radšej si doma vyrobte závetrie vlastnými silami, myslím, že bude oveľa kvalitnejšie. K variču som dostal aj palivovú fľašu s objemom 0,3 l, ale dokúpim si fľašu s väčším objemom. Na jednodňový, maximálne dvojdňový výlet asi dostačujúce, ale radšej so sebou zoberiem väčšiu zásobu paliva a napríklad zbytočne, než aby som potom hladoval. 

Užitočné odkazy

Ďalšie zaujímavé články:

Autor: Jan Svoboda

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

300,00  (12.03 %) 263,90 

Porovnať

54,50  (10.28 %) 48,90 

Porovnať

49,00  (18.57 %) 39,90 

Porovnať

33,00  (39.7 %) 19,90 

Porovnať

81,66  (14.4 %) 69,90 

Porovnať

220,00  (7.77 %) 202,90 

Porovnať

27,22  (15.87 %) 22,90 

Porovnať

12,00  (0.83 %) 11,90 

Porovnať