Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Na čo myslieť, keď vyrážate na výlet do hôr

Výlet do hôr je super aktivita pre všetky vekové skupiny, môžete ju absolvovať celoročne, nie je náročná na vybavenie, posilňuje imunitu a zlepšuje náladu! Stačí sa len dobre pripraviť.


Obsah

Láska k horám určite z časti vychádza aj z ich nevyspytateľnosti. V jednej chvíli vás prijímajú so všetkým, čo k nim patrí, a vzápätí sa v nich môžete dostať do nepríjemnej, až nebezpečnej situácie. O tom, či všetko dopadne nakoniec dobre, veľmi často rozhodujú zdanlivé maličkosti. A tak je dobré byť pripravený. S kvalitným vybavením a znalosťami si potom s prehľadom poradíte takmer v každej situácii.

 

O autorke

Kateřina Balcarová

Katka je maminka dvoch malých detí. Po nástupe na materskú dovolenku vymenila skalnú a vysokohorskú vášeň za vášeň bežeckú a úplne prepadla ultramaratónskym vzdialenostiam. Okrem toho je inštruktorkou lezenia a rada sa s každým podelí o svoje lezecké, turistické, bežecké aj outdoorovo-rodičovské skúsenosti.

 

 

1. Každý výlet si vedome naplánujte

Dnešné technológie umožňujú trasu naplánovať rýchlo a bez práce, čo je super, ale nemali by ste sa uspokojiť len s jednoduchým kliknutím na štart a cieľ. Zaujímajte sa o to:

  • Ako dlhá je trasa.
  • Akým terénom vedie (cesta / spevnená cesta / lesný chodník / horský terén,...)
  • Aké je prevýšenie.
  • Či sú z trasy únikové miesta pre prípad pomoci, úrazu, časovej tiesne, zhoršeného počasia a ďalších nepredvídateľných udalostí.
  • Kde všade v okolí máte prístrešky, chaty, občerstvenie, ubytovanie alebo stanicu horskej služby.
  • Všetky tieto informácie hodnoťte vo vzťahu ku svojej kondícii a skúsenostiam.

 

2. Nezabudnite si mapy

Ubezpečte sa, že máte mapu v telefónu dostupnú offline. Nie všade býva dobrý signál, navyše budete šetriť baterku. Pre prípad, že by telefón vypovedal službu (slabá baterka, mráz, vlhko, strata,…), je dobré mať v zálohe ešte mapu v papierovej podobe. Existuje niekoľko mapových aplikácií, osobne mám najlepšie skúsenosti s aplikáciou mapy.cz, v ktorej trasy aj plánujem.

   

 

Základná orientácia v mape

Je klasická papierová mapa prežitok alebo má svoje miesto aj v dnešnom svete inteligentnej elektroniky vybavenej GPS navigáciou?

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

3. Zistite si predpoveď počasia

Predpoveď počasia pre danú lokalitu zisťujte niekoľko dní pred výletom, ale overte si ju aj v deň odchodu, prípadne počas výletu. Počasie na horách sa môže meniť veľmi rýchlo. Obzvlášť opatrní buďte v prípade predpovede silného vetru, búrok, extrémneho mrazu alebo lavínového nebezpečenstva a dbajte na výstrahy horskej služby.

K dispozícii je veľa aplikácii s predpoveďami počasia, veľmi obľúbenou je Yr.no, Weather radar alebo Meteoradar. Osobne mám na predpoveď počasia na horách vyskúšanú aplikáciu Windy a som s ňou veľmi spokojná.  

Ďalšie informácie o aktuálnom vývoji počasia vám môžu dať hodinky s barometrom, z našej ponuky odporúčame Suunto Traverse. Okrem barometra obsahujú aj veľmi podrobné mapy a baterka má pri zapnutej GPS a nastavenom 60s intervale výdrž až 100 hodín.  

 

4. Pohybujte sa len po označených cestách

Pohybujte sa len po cestách. Aj tak je pohyb mimo cesty vo väčšine horských oblastí zakázaný a navyše minimalizujete riziko, že zablúdite. Ak už zablúdite, veľmi rýchla sa nájdite. A v prípade, že budete potrebovať pomoc niekoho iného, budete mať celkom veľkú pravdepodobnosť, že sa k vám pomoc dostane.

   

 

Prechod Jeseníkov s deťmi

Dnešný článok Katky Balcarovej je o tom, že aj s deťmi sa dajú podniknúť niekoľkodňové prechody hôr. Stačí počítať s dlhším časom, vybrať odpovedajúcu trasu a vymyslieť nejkaé to spestrenie, keď bolia nožičky alebo sa dostaví nuda.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

5. Kontakty na horskú službu a chaty

Majte po ruke kontakty na horskú službu, kompletné informácie nájdete na webe hzs.sk.

Tiež si uložte čísla na chaty po trase, najmä v prípade, že sa na niektorej z nich chystáte prenocovať a z nejakého dôvodu nestíhate dohodnutý čas. Pokiaľ zavoláte, chatári vám miesto radi podržia. V opačnom prípade by ho mohli ponúknuť niekomu inému.  

 

Horská služba

 

Tiesňové volanie

18 300

 

Telefón, e-mail

OS HZS Vysoké Tatry - Starý Smokovec ✆ 18 300

052/4422820

vtatry@hzs.sk

OS HZS Nízke Tatry-Jasná ✆ 18 300

044/5591678

ntsever@hzs.sk

OS HZS Nízke Tatry-Bystrá ✆ 18 300

048/6195326

ntjuh@hzs.sk

OS HZS Západné Tatry-Žiarska dolina ✆ 18 300

 

044/5586218

ztjuh@hzs.sk

OS HZS Západné Tatry-Zverovka ✆ 18 300

043/5395101

ztsever@hzs.sk

OS HZS Malá Fatra - Štefanová ✆ 18 300

041/5695232

mfatra@hzs.sk

OS HZS Veľká Fatra - Donovaly ✆ 18 300

048/4199724

vfatra@hzs.sk

OS HZS Slovenský raj - Čingov  ✆ 18 300

053/4297902

raj@hzs.sk

Stredisko lavínovej prevencie HZS-Liptovský Hrádok  ✆ 18 300

0903/624130

slp@hzs.sk

 

6. Aplikácia záchranka

Vďaka nainštalovanej aplikácii budete rýchlo v spojení s horskou službou a budete ihneď lokalizovaní. Po otvorení aplikácie stačí stlačiť červené tlačidlo na 3 sekundy a zavoláte na 155 s tým, že bude zároveň odoslaná informácia o vašej polohe.

Aplikácia horská služba vám pomôže v prípade núdze skontaktovať najbližšie stredisko horskej služby. Pomocou aplikácie sa dá odoslať núdzová SMS. Nájdete tam predpoveď počasia, lavínové nebezpečenstvo pre danú lokalitu, inštrukcie, ako predísť nebezpečenstvu v lavínových oblastiach, desatoro horskej služby alebo návod, ako poskytnúť prvú pomoc.

   

 

Prechod Orlických hôr

Dnes sa vydávame s Katkou Balcarovou na prechod Orlických hôr, plný krásnej prírody, úchvatných výhľadov aj výbornej gastronómie.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

7. Správne sa oblečte

Vždy sa oplatí mať viac slabších vrstiev, než menej silných. Môžete potom rôzne kombinovať a vrstviť podľa počasia a fyzickej aktivity.

Doma je dobré mať a podľa počasia obliekať: funkčnú bielizeň, funkčné tričko s krátkzm a dlhým rukávom, ľahká mikina, kraťasy, dlhé nohavice, zateplená sukňa, vesta, vetrovka, bunda proti dažďu - ideálne bunda s membránou, páperovka.

Obuv vyberajte vždy s ohľadom na terén.

 

8. Správne sa zbaľte

V batohu by vám nemalo chýbať:

  • Desiata: nezabudnite na dostatok tekutín (v zime pribaľte termosku), na desiatu stačí niečo malé, ale energeticky bohaté – orechy, tyčky, sušené ovocie, sladkosti, natretý chlieb a pod.
  • Čelovka: pokiaľ sa neplánovane predĺži túra do tmy, čelovka vám situáciu dosť uľahčí.
  • Lekárnička: stačia základné veci ako dezinfekcia, náplasti obväz, termofólia, repelent, osvedčený prípravok na bodnutie hmyzom a osvedčený liek proti bolesti a na zníženie teploty (najmä při viacdňových akciách)
  • Náhradné oblečenie: určite sa oplatí pribaliť náhradné ponožky a spodnú bielizeň. Nič to neváži a ten komfort v prípade, že to, čo máte na sebe, prepotíte alebo vám zmokne, bude na nezaplatenie.
  • Multitool

   

 

Ako si vybrať správny batoh?

Základom sú dve zásady - zásada umiernenosti a zásada pohodlia. Kúpte si batoh len tak veľký, ľahký či kvalitný, ako potrebujete. A hlavne si ho vyskúšajte, aby vám sedel.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

9. Lekárnička

  • dezinfekcia
  • náplasti rôznych veľkostí
  • náplasť bez vankúšika
  • obväzy
  • elastické ovínadlo
  • sterilné krytie
  • rukavice
  • termofólia
  • trojcípa šatka
  • pinzeta na kliešte
  • repelent
  • osvedčený prípravok na bodnutie hmyzom 
  • Imodium (v prípade hnačky vám umožní docestovať domov)
  • osvedčený liek proti bolesti a na zníženie teploty (najmä pri viacdňových akciách). Aj keď neholdujete tomuto druhu liekov a beriete ich, až keď je najhoršie, na horách má ich užitie zmysel, pretože vám môžu pomôcť urýchliť zostup z hôr.

   

 

Lekárnička a ako ju zostaviť za 10 minút

Bezmocnosť. To je jediný pocit, ktorý vami rezonuje vo chvíli, keď pribehnete k zranenému človeku a máte len holé ruky. V tomto prípade platí viac než kedy inokedz - šťastie praje pripraveným-

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Kateřina Balcarová

Zdroje: hzs.sk, unsplash.com, pixabay.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

275,00  (12.04 %) 241,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Zulu Airo 3,8

73,00  (45.34 %) 39,90 

Porovnať

84,00  (64.4 %) 29,90 

Porovnať

122,00  (51.72 %) 58,90 

Porovnať

69,00  (24.78 %) 51,90 

Porovnať

181,03  (35.43 %) 116,90 

Porovnať

102,00  (42.25 %) 58,90 

Porovnať

Turistický stan Warg Midi 3

388,00  (35.85 %) 248,90 

Porovnať