Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako si vybrať outdoorové oblečenie?

Či už vyrazíte na horskú túru, venujete sa halovým športom, beháte, leziete po horách alebo sa len radi prechádzate, vždy by ste mali byť dobre oblečení. Pokiaľ sa chcete obliecť naozaj efektívne, mali by ste sa riadiť správnym vrstvením oblečenia. Sme tu s článkom, ktorý vám vysvetlí, ako na to!


Obsah

 

Tento článok sa bude venovať vrstveniu oblečenia, tiež známemu ako tzv. cibuľový systém. Ten sa skladá z troch základných vrstiev technického alebo funkčného textilu. Pokiaľ ste sa s týmto systémom doposiaľ nestretli, verte, že naučiť sa jeho zásady je veľmi jednoduché a pri ich dodržiavaní máte nad nepriaznivými klimatickými podmienkami, prehriatím alebo naopak podchladením nadobro vyhrané. 

 

Čo je cibuľový systém vrstvenia oblečenia?

Cibuľový systém predstavuje jasne daný systém vhodného vrstvenia oblečenia, ktoré vám zaistí perfektné pohodlie a funkčnosť de facto pri akomkoľvek športe či outdoorovej aktivite. Pokiaľ sa týmto systémom budete riadiť, zabezpečíte to, že vaše telo bude za akýchkoľvek okolností (aj za tých najmenej priaznivých poveternostných podmienok – v chlade, teple, horúčave, vo vetre, daždi, snehu a pod.) v ideálnom stave a kondícii. Pri dodržiavaní správneho vrstvenia vám oblečenie poskytne vždy presne to, čo vaše telo v daných podmienkach potrebuje.

Vrstvenie oblečenia zahŕňa:

 

  • Prvá vrstva (sacia) - funkčná bielizeň či termobielizeň
  • Druhá vrstva (izolačná) - mikiny alebo svetre
  • Tretia vrstva (ochranná) - bundy a nohavice
  • Druhá/Tretia vrstva (kombinácia izolácie a ochrany) - softshell

 

 

 

Ako prichádzame o teplo?

To je na začiatok dôležité. Aby sme porozumeli tomu, prečo sa správne obliekať, musíme pochopiť, ako teplo funguje. A prečo oň prichádzame. V ideálnom stave by sme totiž mali byť schopní teplo si pri tele udržať a vracať mu ho neustále späť. Vrstvením oblečenia docielime práve tento efekt. 

  1. Vlhkom - nedávno som toto spomenul v článku o praní páperových búnd, vlhko totiž najlepšie vedie teplo. Preto keď navlhnete, je vám čoskoro zima. Tu je dôvod vymeniť 1. vrstvu a zainvestovať do kvalitnej spodnej vrstvy, ktorá je 1) rýchloschnúca a 2) dobre odvádza pot od tela.
  2. Prúdením vzduchu – teda vetra, ktorý nás zbaví tenkej vrstvičky ohriateho vzduchu, ktorý si naše telo okolo nás vybuduje. Ideálne je zaobstarať si dostatočne vetru-vzdornú vrstvu, ktorá zamedzí vetru v preniknutí do našej teplej zóny. Veci s membránou Windstopper a podobné - ideálna voľba. 
  3. Sálaním - naše telo neustále sála teplo, predovšetkým hlavou, chodidlami a rukami. Pokiaľ tieto časti tela dobre zaizolujeme (funkčné ponožky, kvalitné čiapky a rukavice), rovnako ako zvyšok tela, začne sa toto teplo telu ihneď vracať a už oň nebudeme prichádzať. 

 

 

1. Prvá vrstva - funkčná bielizeň

Prvá vrstva dokáže aj vo vysokej vlhkosti regulovať telesnú teplotu, má nízku nasiakavosť a vytvára telu akúsi prírodnú „mikroklímu“. To v preklade znamená, že hlavnou úlohou je udržať vás v suchu a odvádzať pot od tela. Prvá vrstva by zároveň mala byť aj rýchloschnúca, ani pri dlhšom nosení nezapáchať a predovšetkým by mala byť príjemná na tele. 

 

  • Dobrá rada nad zlato: termobielizeň by mala byť vašou druhou kožou, teda "neplantať" a byť akurát natesno (tak akurát, aby ste sa cítili príjemne, je to aj o vhodnom strihu).
  • Poznatok od dlhoročného užívateľa: pokiaľ vám bielizeň nebude dokonale sedieť, prakticky ju zbavíte jej hlavnej funkcie, teda odvodu potu a termoregulácie.
  • Ďalšia rada nad zlato: aj v termobielizni sa budete potiť (potenie tela je dôležité, snaží sa nás ochladzovať), to by ale malo byť schopné si potom poradiť a odviesť ho od tela preč.

 

 

Materiály funkčnej bielizne

Je absolútne zásadné vybrať si funkčný materiál, ktorý využijete na aktivitu, akú budete vykonávať. Každý materiál má svoje špecifiká, poďme si ich stručne prebrať.

  • Merino – súčasný trend a jedno z najlepších možných vlastností. Ideálne na dlhodobé nosenie, skôr než na krátkodobú intenzívnu záťaž. Nepreberá pachy. Nevýhodou môže byť práve onen prírodný pôvod a teda istá miera "škriabavosti" na tele, čoho sa dá ale zbaviť prepraním v prípravku určenom na merino výrobky. Dobre odvádza pot, mokré merino toľko nechladí ako syntetika a pomalšie schne.
  • Syntetické materiály (polyamid, nylón, polypropylén) – tam, kde merino vlna nestačí, bude syntetika fungovať výborne. Vysoká záťaž, maximálna aktivita (lezenie, aeróbne športy), tu tento materiál odvádza maximálnu prácu a má najlepší výkon. Preberá pachy a studí na tele, čo ale po krátkodobom výkone nemusí až tak vadiť, je dobré s tým však počítať. 
  • Kombinovaný materiál - podobne ako pri trekových ponožkách, ideálny variant, keď zvolíte dobrý pomer pre konkrétnu aktivitu. Za nás najlepšia voľba, pokiaľ si nie ste istí aktivitou či pomerom a túžite po univerzálnej termobielizni, ktorá si berie z každého materiálu to najlepšie. Kombinovať sa dá aj s bambusom (odvádza vlhkosť 2x rýchlejšie ako bavlna), ktorý tiež výborne funguje. 
 
Gramáže

Letná gramáž by mala byť okolo 100 - 150 g/m2, okolo 200 sú potom univerzálne kusy (tí, ktorí znášajú lepšie chlad ich už môžu používať aj na zimu, naopak tí zimovravejší aj na leto). Gramáž nad 250 g/m2 – tu začínajú mikiny. 

 

 

2. Druhá vrstva - mikiny alebo svetre

Je izolačná a zároveň by mala vedieť dobre zaobchádzať s potom, ktorý už vám odviedla od tela termobielizeň. Je dôležité vedieť, že oblečenie (aj to najlepšie) nehreje, iba vie dobre vracať teplo späť telu a udržiavať mikroklímu. Takže je dôležité vybrať si správne z vecí, ktoré takto fungujú a budete milovať pohyb a aktivity v prírode v každom počasí. 

 

  • Zaujímavosť k dobru: typickým materiálovým zástupcom je flís, „chlpatý“ materiál, ktorý je do svojich štruktúr schopný viazať veľké množstvo vzduchu. Tým, že sa vzduch nehýbe a je viazaný pri tele, sa dokážeme ohriať – a práve to je kľúčovou úlohou druhej vrstvy – poskytnúť teplo viazané v materiáli. 

 

Materiály druhej vrstvy

Je to dosť podobné prvej vrstve, opäť sa tu stretáva prírodný materiál (Merino) so syntetikou. Rozhodujúca aj tu je gramáž a aktivity, aké budete vykonávať.

  • Klasický flís - je veľmi dobrý a hrubý izolant, na ktorý sa dá v prípade potreby ešte nalaminovať membrána (ideálne Windstopper) a stane sa nám z neho pokojne aj tretia vrstva. Skladá sa zo 100% polyesteru a má mnoho podôb a mnoho gramáží (Polartec Thermal Pro, Polartec Classic 200...). Je to ale stále flís ako ho poznáme. Po zbalení veľký, neumožní veľmi aktívny pohyb.
  • Technický flís - ďaleko zaujímavejšia voľba, pretože tento materiál je rýchloschnúci, priedušnejší, pružnejší a odolnejší voči oderu. Navyše je tenší a dá sa dobre zložiť napríklad do batohu. Jeho variant Pontetorto Technostretch používa napríklad Sensor, Polartec PowerStretch zase výrobca High Point.
  • Merino vlna - rozhodne áno, výrobky s gramážou od 250 g/m2 už veľmi dobre fungujú. Bohužiaľ je vlna v tomto prípade už ťažšia a horšie zbaliteľná, zároveň si pomerne slušne priplatíte. 

 

3. Softshell

Táto vrstva je veľmi špecifická vďaka materiálu, ktorý som sem zaradil. S týmto prístupom k cibuľovému vrstveniu sa nestretnete všade, ja by som ale rád práve tento výrazne odlišný materiál zaradil do nášho zoznamu. Softshell totiž funguje ako medzi-vrstva aj ako posledná vrstva, teda štvrtá. Záleží, aký typ použijete a na akú aktivitu. 

Určite ste sa s týmto materiálom alebo aspoň pojmom niekedy stretli, viete ale, odkiaľ pochádza? 

Vyvinula ho firma Schoeller s tým, že chceli dokonale univerzálny základ pre veľkú škálu aktivít. Softshell je na povrchu mäkký, odolný vďaka spôsobu tkaniva proti oderu, paropriepustný, vetruodolný a vodeodolný. Vyrába sa v mnohých prevedeniach a gramážach. 

 

  • Membránový
  • Nemembránový
 
Membránový softshell

Kombinácia je jednoduchá, tkanina + membrána + podšívka = nalaminované dokopy. Veľmi dobrá priedušnosť, ľahko zahreje vďaka flísovému vnútrajšku. Slúži rozhodne ako posledná, vonkajšia vrstva. Zastáva plne funkciu membránovej bundy, ale s väčšou priedušnosťou. Výhodou je aj vetruodolnosť, daná ako membránou, tak z princípu aj vlastnosťami softshellu. 

 

Softshell bez membrány

Je taký, aký bol pôvodne navrhnutý. Čistý, bez membrány, je nedostihnuteľný v priedušnosti a je slušne vetruodolný. Nemusí veľmi zahriať, rovnako ako membránová verzia to nikdy nebude typ bundy orientovanej na silnú izoláciu. Nie je to zrovna silný hráč, čo sa týka odolávania tlakov, takže pod popruhmi batohu pretečie. 

 

Poďme si ich prehľadne zoradiť:

 

Typ

 

Výhody

 

Nevýhody

Membránový softshell

• stredne dobrá priedušnosť

• dá sa použiť aj ako posledná vonkajšia vrstva

• veľmi slušná nepremokavosť

• vetruodolnosť

• nižšia priedušnosť vďaka membráne

Bezmembránový softshell

• vynikajúca priedušnosť

• dá sa použiť aj ako posledná vonkajšia vrstva

• vydrží ľahší dážď

• nízka odolnosť voči silnejšiemu dažďu

 

 

Všetko, čo ste chceli vedieť o softshelle

Čo vám napadne, keď sa povie univerzálny outdoorový materiál? Väčšina ľudí so skúsenosťami s turistikou povie softshell. S tým sa dá iba súhlasiť. V čom je jeho kúzlo a má nejaké nedostatky?

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

4. Tretia vrstva - bundy a nohavice

Posledný zásadný výber, ktorého zlá voľba môže úplne znehodnotiť výber ostatných vrstiev. 

Pri štvrtej vrstve vstupuje do hry nová vlastnosť, a síce schopnosť ochrániť pred vonkajšími vplyvmi. Táto vrstva má za úlohu ochrániť pred prefúknutím, premoknutím, prepršaním, premrznutím. Aby toho bola schopná, musí disponovať určitými parametrami. Ochrana je tak zaistená niekoľkými spôsobmi. 

 

  • Po prvé nás musí zaujímať, do akej miery je odev (napríklad bunda) schopný daný materiál „predýchať“, uvoľniť, prepustiť pary, ktoré sa snažia z prvej vrstvy dostať preč. Jednoducho povedané: táto vrstva zaisťuje, aby sme sa „neparili“ – o tejto schopnosti vypovedá priedušnosť, prípadne paropriepustnosť.
  • Druhým zásadným parametrom je vodeodolnosť, respektíve nepremokavosť.

 

 

Bundy

Nepremokavá bunda v sebe musí spájať dve zásadné veci. Nepremokavosť a priedušnosť. Tá nepremokavosť by mala byť ideálne 100% a priedušnosť výborná, teda taká, aby po nás za chvíľu netiekol pot. Takto napísané to znie veľmi jednoducho, verte ale, že výber takéhoto materiálu dá trochu práce. Žiadny výborne priedušný materiál nikdy nebude dokonale nepremokavý a rovnako tak opačne. Aj tu preto platí, že k určitej aktivite je ideálna technológia, ktorú bunda obsahuje – teda buď záter, alebo membrána. Poďme si ich trochu predstaviť.

Záter je v skratke vnútorný, najčastejšie polyuretánový, tenký film. Skutočne sa natiera na vnútornú stranu bundy, potom sa nažehľuje. Dokáže mať veľmi zaujímavé vlastnosti, ktoré môžu nakoniec vyhovovať mnohým turistickým nadšencom. 

Membrána je akási bariéra, najviac podobná "igelitu", cez ktorú zvonku nepretečie voda. Naopak zvnútra prepúšťa paru, takže "dýcha". Celá táto technológia je na úplne inom a prepracovanejšom systéme než záter a dokáže mať oveľa lepšie vlastnosti. 

Viac tu v tabuľke, ktorá prehľadne zoradí oba varianty:

 

Technológie

 

Výhody

 

Nevýhody

Nepremokavý záter

• lacný a pre nenáročné aktivity dostačujúci variant nepremokavosti a priedušnosti

• nízka odolnosť voči dažďu

• nízka životnosť (dá sa ale v istej miere obnoviť)

• nízka priedušnosť

Nepremokavá membrána

• vysoká nepremokavosť

• dlhá životnosť

• vysoká priedušnosť

• kvalitné membrány sú cenovo drahšie

 

Poďme sa pozrieť na jednotlivé druhy membán a ich vlastnosti.

  1. Porézne membrány - majú také malé póry, že pri dopade kvapky na odev sa do póru kvapka nedokáže zmestiť, t.j. nepretečie ním, a teda sa voda nedostane dovnútra. Pór je mnohonásobne menší ako kvapka vody, ale zároveň je dostatočne veľký na to, aby molekula vzduchu (molekula vodnej pary), ktorá sa nachádza na vnútornej strane bundy, bola schopná prejsť. Typickým zástupcom poréznej membrány je Gore-Tex. 
  2. Neporézne membrány - fungujú na podobnom princípe, ktorý si môžeme predstaviť na porovnaní s kuchynskou špongiou/hubkou. Oproti poréznej membráne je tento materiál schopný prijať aj časť vody alebo potu, ktorý nie je v plynnom skupenstve, ale v skupenstve kvapalnom. Zároveň má také vlastnosti, že z vnútornej strany (od podšívky) do seba vťahuje okolitý plyn a okolitú vlhkosť, ktoré následne vytláča smerom von, na svoju vrchnú vrstvu. Vďaka jednosmernosti tohto princípu materiál nepúšťa vodu dovnútra (smerom z vonkajšieho prostredia). Týmto typom membrány je napríklad BlocVent, ktorý používa High Point.

Je dobré vedieť aj to, že membrány sa spracovávajú metódou laminácie. Existujú tri základné druhy: dvojvrstvová, dvaapolvrstvová a trojvrstvová. 

A ako je to s nepremokavosťou?

Rozhodne je badateľný rozdiel v kvalite i nepriepustnosti medzi záterom a membránou. Ideálna vodeodolnosť začína pri vodných stĺpcoch nad 10 tisíc (ideálne 15 - 20 tisíc). 

Priedušnosť 

V prípade produktov určených pre náročné outdoorové aktivity dáva veľa renomovaných výrobcov prednosť označovaniu v jednotkách Ret (priedušnosť) ako v jednotkách g/m2. Tu platí, že čím nižšie číslo, tým lepšie (napr. 10 uspokojivé, 3 špičkové). 

 

Ideálny výber bundy je už na vás. Základné parametre sme už prebrali, je dôležité vyberať vhodnú bundu tak, aby sme brali do úvahy zvolenú aktivitu. A prostredie, do ktorého bude. Bude bunda na ťažší trek alebo len do mesta? Na aké aktivity ju budete chcieť kombinovať? Majte na pamäti, že aktívny pohyb vyžaduje lepšiu priedušnosť a že čím vodeodolnejšia membrána, tým horšie bude "dýchať" . Je dobré brať do úvahy aj technické vychytávky búnd, ako je odvetrávanie pod pažami. V bunde si pokojne zacvičte, nesmie sa nikde vyhŕňať, ani vás obmedzovať v pohybe.

Ak používate softshell, berte ho do úvahy. Ďalšia vrstva na ňom by mala tak byť čo možno najľahšia a výborne zbaliteľná. 

 

Nohavice

Sú poslednou zásadnou vecou na výber. Pokiaľ vyberiete nekvalitné, premokavé, dosť zásadne to ovplyvní všetko ostatné. Minimálne vám natečie do topánok. Tak si poďme prebrať, čo dôležité platí aj pre nohavice. 

V podstate to celé funguje na rovnakých princípoch ako pri bunde. Membránové a záterové, rozdelené podľa aktivít a zároveň je dôležité pozrieť sa aj na to, v akej gramáži ich chcete mať. Ľahké alebo zateplené? Ako veľmi technické prevedenie? 

Je dobré vedieť, že nohavice môžu byť rôzneho štýlu. V našom e-shope zoženiete mnoho nohavíc, my sa ale teraz budeme zaujímať len o tie outdoorové, teda do terénu. Nepremokavé. Tie môžu byť

  1. ultraľahké (prezliekacie) - natiahnete cez iné, ako nepremokavú vrstvu
  2. horolezecké - ideálne celorozopínacie na lyže a zdolávanie ťažkého terénu
  3. klasické - verzií je veľké množstvo

 

Výber by mal byť podobný ako pri bunde. Určite dajte prednosť vyskúšaniu "naživo" a pokojne si v nich ľahko zacvičte. Urobte drep alebo dva, nohavice musia perfektne sedieť a nesmú brániť v pohybe. Ak ich potrebujete na koncoch dole pretiahnuť cez topánky, mali by mať možnosť rozopnutia. Čím technickejšie by mali byť, tým menej kompromisov. Ich funkčný materiál sa riadi totožnými pravidlami, aké sme popisovali pri bunde s tým, že opäť membrána víťazí (ale priplatíte si). 

Výber zateplenej bundy

Veľmi dôležitý je aj špecifický výber dokonalého izolantu, ktorý sa nezľakne aj veľkých mrazov. A keď sa nehýbete, premrznete. Čo nepripadá do úvahy, tak s tým poďme niečo urobiť a povedať si, aké pravidlá platia pre výber dobrej zateplenej vrstvy. Témou tu bude ďalší level izolácie, ktorá nekončí pri termobielizni a flísových mikinách, ale v hre sú ešte aj ďalšie materiály.

 

Aké druhy patria medzi základné?

  1. ľahký zateplený sveter alebo mikina - môže slúžiť ako posledná vrstva alebo ako medzivrstva
  2. ľahká bunda so zateplením - úplne skvelá, keď je naplnená perím alebo dutými vláknami
  3. klasická zimná bunda so zateplením - klasická teplá bunda s izoláciou, ktorú si môžete natiahnuť aj napriek nepremokavej vrstve, pre zahriatie
  4. maximálne zateplená bunda do veľkých mrazov - extrémne naplnená bunda, ideálne perím, do najsilnejších mrazov

 

 

 

Test: Extrémna páperová bunda Sir Joseph Terag Man II

S touto beštiou plnou husacieho peria sa zimou triasť nebudete. Už nikdy. Test pre všetkých, ktorí sa chcú zahriať.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

 

Tu je dôležité prebrať si to základné - náplne, ktoré dokonalú izoláciu zaistia. Ako vidíte, bundy, ktoré dobre izolujú, majú mnoho podôb. Nie sú to iba tie, ktoré majú vysokú plnivosť, ale aj ľahké verzie. Plnia sa v zásade dvomi druhmi:

  1. Perie
  2. Syntetické materiály – mikrovlákno a duté vlákno

 

1. Perie

U páperových búnd sa nerieši voľnosť (aspoň nie v takej miere ako pri spacích vakoch), čo je ale potrebné riešiť bezpodmienečne, je ich plnivosť. Tá vyjadruje pomer prachového peria oproti periu zvyškovému. Udáva sa v hodnotách cuin, tzv. kubické „inče“. Tieto hodnoty určujú, koľko tepla je materiál schopný poskytnúť. Produkt by mal obsahovať obe zložky – hoci je prachové perie najkvalitnejšie, bez zvyškového peria by materiál oveľa rýchlejšie zľahol a zároveň by prestal plniť svoju hrejivú funkciu.

Rozlišujeme, rovnako ako napríklad pri spacích vakoch, dva druhy peria:

  1. Husacie / základ väčšiny búnd, najlepšie vlastnosti
  2. Kačacie / doháňa husacie, o niečo horšie vlastnosti a menšia životnosť, v posledných rokoch sa ale oba varianty vlastnosťami vyrovnávajú (husacie vs. kačacie)

 

Plnivosť

Plnivosť je označenie pre objem, ktorý je za daných podmienok materiál schopný zaujať. Čím je väčší, tým väčší je objem peria. Hodnota sa udáva v kubických palcoch (angl. cubic inch, skrátene cubin). 600 kubických palcov je základom, pod ktorý neodporúčam ísť. Materiál s nízkou hodnotou (stretnete sa bez obáv aj s materiálom so 400 či 450 kubickými palcami) jednoducho zľahne, je tenší. Naopak skvelá hodnota je 800 kubických palcov.

Niečo navyše?

 

  • Rozhodne pár zaujímavých informácií. Páperové bundy bývajú dva druhy, membránové a bez membrány. Tie membránové logicky odolávajú lepšie horším podmienkam, ale potom dlhšie schnú a – vďaka membráne – o dosť horšie „dýchajú“ (horšia paropriepustnosť). Nemembránovým nič nebráni v dobrom "dýchaní", zase ale nie sú veľmi odolné voči dažďu. Robia sa aj verzie s DWR úpravou (impregnácia peria). Aj tak je ich použitie v horších podmienkach skôr o tom, nepoužiť ich ako poslednú vrstvu, ale mať na nich ešte nepremokavú membránovku.

 

2. Syntetické materiály

Ktokoľvek sa orientuje v materiáloch používaných na spacie vaky, je doma. Syntetika odvádza skvelú prácu aj vlhká, rýchlejšie schne. Ideálna na vysokú záťaž, kde sa nebudete mať čas o bundu nejako viac starať. A tam, kde čakáte, že premoknete. Zo súčasných materiálov by som určite vybral Primaloft, ktorý používa napríklad výrobca Montane alebo Salomon. 

Na čo si dať pozor

 

  • Dodržujete pravidlá vrstvenia cibuľového systému. Jedine tak sa vyhnete nepríjemným pocitom v podobe napr. prefúknutia, mrznutia, prehrievania, premoknutia a pod.
  • Kvalita oblečenia sama o sebe nestačí. Oblečenie vyberajte podľa vykonávanej aktivity - na beh sa bude hodiť iné oblečenie ako na snowboarding a pod.
  • Pri výbere oblečenia sa môžete stretnúť s veľkým varovaním týkajúcim sa bavlny. Toto varovanie nie je neopodstatnené – špecialisti, nároční používatelia často tvrdia, že „bavlna zabíja“. Hoci sa to zdá neuveriteľné, je doložené, že nejeden dobrodruh doplatil na to, že mal na sebe v náročných podmienkach bavlnenú funkčnú bielizeň, kvôli ktorej zmrzol. Bavlna všeobecne nie je odporúčaná, v náročných zimných podmienkach to platí obzvlášť!

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Radek Martinek, Vít Hruška

Zdroje: archív 4camping, unsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

245,00  (18.78 %) 198,99 

Porovnať

416,00  (21.42 %) od 326,90 

Porovnať

247,01  (40.12 %) od 147,90 

Porovnať

Dámska softshellová bunda Kilpi Sonna

150,00  (52.07 %) 71,90 

Porovnať

394,00  (43.17 %) od 223,90 

Porovnať

Dámska vetrovka Zulu Windtrail

61,00  (60.82 %) 23,90 

Porovnať

230,00  (50.04 %) 114,90 

Porovnať

Dámska softshellová bunda Kilpi Rosa

120,00  (56.75 %) 51,90 

Porovnať