Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Batoh Ferrino Rutor 25

1. diel z dvoch recenzií na batohy odlišných litráží Rutor od firmy Ferrino. Oba batohy boli testované súčasne, v rovnakých podmienkach, každý s vlastným oddeleným priebehom testu.

 

       

  Obsah

Nový skialpinistický batoh Ferrino Rutor 25 je ponúkaný v dvoch farebných variantoch - žiarivo žltej a menej výraznej sivej farbe. Zatiaľ čo v prípade sivého variantu majú aj doplnky sivú farbu len s iným odtieňom, žltý variant je zďaleka viditeľný aj vďaka sýto červeným doplnkom. Testom zároveň prechádzal aj batoh Ferrino Rutor 30, ktorého recenziu nájdete tu.

Samotný batoh v ruke ani necítite, predsa len má čistú hmostnosť len 600 gramov. Ultraľahkosť nového skialpinistického batohu (pozor, ide o klasický skialpový batoh, nie minimalizovanú pretekársku verziu s rýchloupínaním lyží) dopĺňa aj prvok prevzatý z bežeckých batohov. Tým sú elastické vrecká na ramenných popruhoch pre stlačiteľné fľaše na nápoje.

 

Recenziu spracoval testerský tím časopisu Svet outdooru, ktorý od roku 1997 strávil 14 000 hodín preverovaním cez 1000 výrobkov na stovkách výprav do celého sveta. Každé recenziu sa venuje niekoľko ľudí, vrátane horských vodcov a špičkových športovcov, a jej výsledok si nemožno kúpiť. Ďalšia recenzia nájdete na www.SvetOutdooru.cz/vybaveni.

 

Profil testera

Jan Pala

Je nadšený skialpinista a tester. Lyžoval v mnohých pohoriach a krajinách od Severnej Ameriky cez Európu až po Kamčatku. Je hlavným autorom knihy Hory a sneh a spoluautorom knihy Horolezecká abeceda.

 

 

Charakteristika

 

Názov:

 

Rutor 25

Výrobca: Ferrino
Určenie:  Pánske / Dámske
Hmotnosť: 630 g
Rozmery: 50 x 32 x 21 cm

Objem:

25 l
Materiál: Diamond HD
Počet komôr: 2
Spodný vstup: Áno
Predný vstup: Nie
Pláštenka: Nie
Bočný vstup: Nie
Príprava na hydrovak: Áno
Vrecko na notebook: Nie

 

 

  • ľahký skialpový batoh
  • hlavné vrecko na zips
  • predné vrecko na zips - rýchly prístup k lavínovému vybaveniu
  • oddelená dolná časť na mačky či pásy s bočným vstupom na zips
  • dolnú komoru na mačky možno prepojiť s hlavnou komorou pomocou zipsu
  • chrbtový systém s tepelne tvarovaným polstrovaním pokrytý tkaninou, ktoré je šetrná k oblečeniu, odvádza vlhkosť a nelepí sa na sneh
  • ramenné popruhy sú čiastočne zo sieťoviny na zvýšenie priedušnosti
  • špecifické tvarovanie ramenných popruhov a bedrového pásu rovnomerne rozkladá hmotnosť batohu do celého nosného systému
  • pútka a držiaky na zbaliteľné fľaše (Soft Flask)
  • vrecko a materiálové pútko na bedrovom páse
  • pútka na diagonálne uchytenie lyží
  • pútka na prilbu, palice či cepín
  • hrudný popruh s píšťalkou
  • bočné kompresné popruhy
  • kompatibilný s vakom na vodu
  • potlač s SOS inštrukciami

 

Konštrukcia batohu Ferrino Rutor 25

Na prvý pohľad má telo batohu klasické prevedenie s dvoma hlavnými komorami krytými obvodovými obojsmernými zipsami v hornej polovici. Na druhý pohľad má Ferrino Rutor 25 veľa zaujímavých vychytávok.

 

Vychytávky v každom smere

Pri čele batohu sú samozrejmosťou štyri oká na sieťku s prilbou rovnako ako popruhy v dolnej časti na uchytenie lyží a cepínu. Lyže sa na batoh pridávajú len diagonálne, keďže spodný popruh je nastaviteľný až do šírky päty lyže 15 cm. Horný popruh na uchytenie lyží je skrytý hore v pravom ramennom popruhu v malom, zipsom skrytom vrecku. Oba spodné popruhy na cepín aj lyže sa dajú pri ich nevyužití skryť pod na dotyk dvojitú látku na čele batohu, s dvoma malými prístupmi zospodu a zhora.

obr.: diagonálne upevnenie lyží na skialpovom batohu Ferrino Rutor 25

 

Kompresné a ďalšie popruhy

Batoh má len po jednom kompresnom popruhu na každej strane v hornej štvrtine, čo znemožňuje pripnutie lyží zboku v tvare A. To ale vôbec nevadí, pretože pri tak malom batohu by lyže pri "očkovom" pripnutí klepali užívateľovi do hlavy alebo prilby. Podarené je uchytenie palíc alebo cepínov v hornej časti batohu, kde sú symetricky dve pružné oká s háčikmi, vďaka ktorým je uchytenie a odopnutie veľmi rýchle.

obr.: "samostatné" vrecko pre výstup lana kruhovým otvorom

 

Rozdelená hlavná komora

V prípade batohov s vnútorným objemom pod tridsať litrov je dosť neobvyklé, aby mali hlavnú komoru vnútorne rozdelenú do dvoch častí. Rutor 25 ale taký je a zipsom je možné spojiť šikmú prepážku alebo oddeliť spodnú časť batohu so samostatným prístupom. Táto spodná oddelená komora je určená napríklad na stúpacie železá, ale aj náhradné oblečenie či lano na ľadovec.

Vložené lano (nezmotané) môžete druhou stranou batohu vďaka kruhovému otvoru vytiahnuť bez nutnosti skladania batohu z chrbta. Prístup do neho je riešený zboku cez trojuholníkový kryt, pri ktorom to na prvý pohľad vyzerá, že zipsy sú obojsmerné. Nie je to tak a oba zipsy symetricky zachádzajú pod malú légu v hornej časti. Pútka na jazdcoch týchto zipsov sú naviac predimenzované z celého batohu a navyše ešte kryté priehľadnými bužírkami na ľahšiu manipuláciu aj v hrubých rukaviciach.

Vnútorné delenie batohu

Vnútorné delenie batohu je, okrem vyššie uvedenej delenej hlavnej komory, klasické, tj. s prednou komorou určenou pre lavínovú výbavu. V hornej časti sú pod bezpečnostnou potlačou s využitím píšťalky a kontaktu s vrtuľníkom v anglickej a talianskej verzii dva odľahčené suché zipsy na upevnenie lavínovej sondy a násady snehovej lopaty. Užší tvar komory na bezpečnostnú výbavu trochu obmedzuje jej využitie aj pre listy lopaty, keď sa väčší list lopaty do tejto komory nevojde a musí sa vložiť do hlavného "nákladového" priestoru.

V hlavnej komore Rutoru 25 je v chrbtovej časti po celej šírke menšie sieťované vrecko s vnútornou karabínkou na cennosti. Samozrejmosťou je u väčšiny dnešných batohov samostatné vrecko na vodný vak, ktorý môže mať u Rutoru 25 vývod hadice na ľavý alebo pravý ramenný popruh podľa preferencie užívateľa.

obr.: horné úchyty batohu Ferrino Rutor 25

 

   

 

Test: batoh Ferrino Rutor 30

Druhý test batohu, ktorý patrí do rovnakej kategórie a bol testovaný súčasne s batohom Ferrino Rutor 25.

 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Chrbtový systém Ferrino Rutor 25

Ferrino Rutor 25 má chrbát vypolstrovaný, kedy jednotlivé časti sú prešité tak, že vytvárajú "kanáliky" k prípadnému odvodu potu. Vrchná tkanina je príjemná na dotyk a výrobca tvrdí, že je imúnna voči snehu. V Jeseníkoch sa na nej ale chvíľu páčilo mokrému snehu. Sieťovina s dierovaným podkladovým polstrovaním je využitá v hornej časti ramenných popruhov priliehajúcich od lopatiek cez ramená až po kľúčne kosti.

Ramenné popruhy

Ramenné popruhy nie sú v hornej časti nastaviteľné a ich konštrukcia je skôr vhodnejšia pre vyššie postavy, kedy je ich rozšírenie položené výraznejšie nižšie než by mohlo byť. S tým súvisí aj výškové nastavenie hrudného popruhu, ktorý je aj v najvyššej polohe príliš vysoko nielen pre dámy.

Chrbtový systém s polstrovanými oddielmi je potiahnutý tkaninou, ktorá je šetrná k technickému oblečeniu a zároveň sa na ňu nelepí sneh. Ramenné popruhy čiastočne vyrobené zo sieťoviny podporujú priedušnosť, špecifické tvarovanie popruhov a bedrového pásu pohodlne rozkladá hmotnosť batohu do celého nosného systému. Na ľavom ramennom popruhu je na predimenzovanom lanku so spojom krytým bužírkou pripevnená malá píšťalka.

obr.: odľahčený bedrový popruh batohu Ferrino Rutor 2

 

Bedrák

Bedrový popruh na bokoch rozmerovo ideálne dimenzovaný, odvetraný a odľahčený. Vľavo je doplnený o materiálové pútko, zatiaľ čo na pravej strane má primerane veľké vrecko uzatvárateľné zipsom. Nastavenie bedráku je obojstranné a symetrické, takže sa dá ľahko prispôsobiť na akéhokoľvek užívateľa.

 

Hodnotenie: 95 %

+

  • ideálny batoh na krátke výlety
  • veľkostne vhodný ako pre dospelých, tak pre deti
  • všetky pútka a uchycovacie systémy perfektne vyriešené a funkčné
  • funkčný vnútorne delený priestor na dve komory
  • vrecká na ramenných popruhoch pre stlačiteľné fľaše

-

  • príliš nízko položený hrudný popruh, ktorý môže vadiť niektorým užívateľom

 

Záverečné zhrnutie

Ferrino Rutor 25 sme opakovane využili na viacerých skialpových, bežkárskych a peších výletoch počas jari 2020. V máji sme ho využili počas prvého predĺženého víkendu aj s COVID-19 negatívnym testom počas skialpu v oblasti Ötztálu. Batoh sa ukázal ako ideálny ako na krátke výlety, tak aj na jednodňové, prípadne hviezdicové z jednej chaty. Veľkostne bol ideálny nielen pre dospelých, ale aj pre deti. Uchytenie lyží alebo cepínu bolo ľahké, len v prípade dlhšieho cepínu dochádzalo ku kontaktu s lyžami. Jediným "problémom" v závislosti na telesnej konštrukcii užívateľa boli ramenné popruhy s príliš nízko položeným hrudným popruhom. Výborným nápadom, ktorý Rutor 25 zaradil medzi bežecké batohy, sú dve vrecká na ramenných popruhoch pre stlačiteľné fľaše.

 

Užitečné odkazy

 

Další zajímavé články:

 

Autor: Jan Pala

Zdroje: archiv autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

136,00  (22.87 %) 104,90 

Porovnať

156,00  (25.06 %) od 116,90 

Porovnať

176,00  (22.22 %) od 136,90 

Porovnať

121,89  (14.76 %) 103,90 

Porovnať

278,00  (14.42 %) 237,90 

Porovnať

120,00  (13.42 %) 103,90 

Porovnať

269,00  (14.16 %) od 230,90 

Porovnať

123,67  (11.13 %) 109,90 

Porovnať