Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Nesmeky Nortec Trail

Ako obstáli najľahšie nesmeky na svete v našom aktuálnom teste?

       

  Obsah

Pri plánovaní našej minuloročnej cesty do Nepálu došlo aj na otázku, či nevziať mačky pre prípad zľadovatelého povrchu pri prechode päťtisícového sedla. Ťahať mačky, ktoré pravdepodobne potrebovať nebudeme, sa nám zdalo vzhľadom na objem, problematické uloženie v batohu ale aj ďalšiu váhu navyše, zbytočné.

Na stránkach 4camping.cz som objavil rôzne druhy nesmekov, a to v rôznych cenových reláciách, ponuka je široká a vyberie si naozaj každý. Pre tých z vás, ktorí nejdú len po váhe, ale chcú kvalitné nesmeky ako také, máme širšiu ponuku od Nortec tu. Mňa však zaujali odľahčené nesmeky Nortec Trail, a to ako svojou váhou, tak i malým zbalenými objemom, ktorý nebude počas cesty prekážať.

 

Charakteristika

 

Názov:

 

Nesmeky Nortec Trail

Výrobca: Nortec
Veľkosť nesmekov:  36 -38

 

 

  • tepelne odolný pružný silikónový pásik drží celý systém pokope, pri nasadení dokonale priľne k akejkoľvek topánke a zamedzí, aby sa pod pásik dostali vetvičky alebo sneh
  • došlapová časť je z kvalitnej ľahkej ocele a skladá sa zo 14 vhodne umiestnených hrotov s dĺžkou 8 mm a oceľových laniek napojených na silikónový pásik
  • nesmeky Nortec Trail veľkosti 42-44 váži 180 g, čo ich radí medzi najľahšie na svete
  • nesmeky sú uložené v ľahkom a odolnom obalu s pútkom
  • rozmery púzdra s nesmekmi sú cca max. 10 x 10 x 6 cm, púzdro s nesmekmi Nortec Trail je pružné a prispôsobí sa každé štrbinke v batožine

 

 

Namiesto VHT "len" chôdza a beh

Nakoniec boli podmienky na tretu také, že sme mačky v Nepále použiť nemuseli. Aj tak som rád, že sme ich so sebou mali a určite ich pribalíme aj nabudúce, pretože sú len malým balíkom s veľkosťou max. 10x10x6 cm a váhou menšou než 200 g a tak na ceste nijako neprekážajú a ani hroty mačiek nie sú (trochu prekvapivo) pre ostatný materiál v batohu hrozbou.

Paradoxne som tak mačky použil až doma pri tréningovom behu v polohách cca 350 m n.m., kde striedavé sneženie a dážď pri teplotách od -4 do +3°C premenili v januári terén na ľadový povrch. Normálne na takomto teréne nebehám, ale napadlo mi, prečo práve teraz nevyskúšať nesmeky Nortec Trail.

 

Testovanie mačiek Nortec Trail v praxi

Mačky sa po vybratí z obalu veľmi ľahko dostanú zo zloženého stavu do polohy k nasadeniu na topánku. Vďaka pružnému silikónovému upínaciemu pásiku sa mačky rýchlo a ľahko nasadili ako na masívnejšie vysoké topánky, tak na bežnú zimnú topánku.

Paradoxne horšie bolo nasadenie na bežeckú tenisku. Mám bežeckú obuv Asics rovnakej veľkosti ako vysoké topánky. Problémom je rozšírená plocha podrážky. Nakoniec sa ich v pohodlí domova nasadiť podarilo, ale dosiahnuť správne rozloženie bolo prácne.

Určite by som preto odporučil vyskúšať mačky na svoje topánky už v obchode, najmä pokiaľ máte číslo topánok na hrane zvolenej veľkosti, aby ste potom doma neboli nemilo prekvapení.


Prehľad veľkostí a hmotností

 

   

 

Test: Impregnácia Inproducts Premium na obuv 200 ml

Milovníci kvalitnej outdoorovej obuvi iste vedia, že je potrebné sa o ňu dobre starať, aby dlho slúžila a zachovala si všetky pôvodné vlastnosti. Neoddeliteľnou súčasťou tejto starostlivosti je impregnácia. Ako obstála tá z nasledujúcej recenzie?

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

Video - Ako mačky Nortec Trail nasadiť

 

 

Ako dopadli mačky pri behu a chôdzi?

Na zľadovateľom snehu - ako pri normálnej chôdzi, tak aj pri behu je stabilita a istota došľapu perfektná.

Na kombinovanom tvrdom teréne (suchý asfalt - ľad) - použitie pri behu už veľmi príjemné nie je aj vzhľadom na mäkšiu podrážku bežeckých tenisiek. Pri chôdzi pri troške pozornosti problémy nie sú a hoci hroty zaberajú na podrážke malú plochu, chôdza je pomerne stabilná.

 

Cena odpovedá kvalite a parametrom

Neskúšal som v praxi iné mačky. Ale pokiaľ môžem porovnať váhu mačiek Nortec Trail s tými, ktoré mali naši parťáci v Nepále, tak je víťaz jasný - Nortec Trail.

Možno sú tieto mačky o niečo drahšie, ale vždy je to niečo za niečo. Skladnosť, váha a funkčnosť určite vyvažujú nákupnú cenu. Bohužiaľ časovú odolnosť sme nevyskúšali, ale zdá sa, že ide o veľmi kvalitné konštrukčné prevedenie. Mačky budem aj naďalej testovať a pokiaľ by sa môj dojem nepotvrdil, rozhodne si to nenechám pre seba.

 

Hodnotenie: 90 %

 +

  • veľmi nízka hmotnosť, môžete ich mať stále pri sebe
  • úžasne skladné, prispôsobia sa aj tej najmenšej štrbinke v batohu
  • dokonale priľnú k akejkoľvek turistickej topánke

 -

  • vyššia cena
  • obtiažnejšie nasadenie na bežeckú tenisku

 

Záverečné zhrnutie

Mačky Nortec Trail sú dobrou voľbou pre zaistenie bezpečnej chôdze po zľadovateľom povrchu v prírode aj v meste. Svojou ľahkosťou a veľkosťou umožňujú mať ich pri nepriaznivej predpovedi počasia vždy pri sebe. Nezaberajú miesto ani v malej taške bežne nosenej do práce. Ani v ľadvinke pri behu. Mačky sú ľahko nasaditeľné a chôdza s nimi je stabilná.

 

   

 

Rozhovor: Snežnice sú šport pre každého

Všetko potrebné o snežniciach sa dozviete v rozhovore s inštruktorom Honzom Mühldorfom.

 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

 

Užitočné odkazy

 

Ďalšie zaujímavé články:

 

Zdroje: archiv autora, nortecsport.com

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

33,00  (27.58 %) 23,90 

Porovnať

68,00  (10.44 %) 60,90 

Porovnať

40,00  (22.43 %) 31,03 

Porovnať

80,00  (10.13 %) 71,90 

Porovnať

64,00  (9.53 %) 57,90 

Porovnať

52,00  (29.38 %) 36,72 

Porovnať