Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Batoh Ferrino Rutor 30

2. diel z dvoch recenzií na batohy odlišných litráží Rutor od firmy Ferrino. Testu sa zúčastnil aj Rutor 25, oba prešli testom zároveň s tým, že každý tu má svoju recenziu.

       

  Obsah

Nový skialpinistický batoh Ferrino Rutor 30 sme mali možnosť vyskúšať v sivom variante farebne vylepšený o svetlo sivé popruhy a úchytky zipsov. Testom zároveň prešiel súčasne aj jeho menší braček, Rutor 25, ktorého recenziu a test nájdete tu.

Rovnako ako Rutor 25 patrí tento batoh medzi ultraľahké skialpinistické batohy (pozor, ide o klasický skialpový batoh, nie minimalizovanú verziu s rýchloupínaním lyží), čo zdôrazňujú elastické vrecká na ramenných popruhoch pre stlačiteľné fľaše typické pre bežecké batohy.

 

 

Recenziu spracoval testerský tím časopisu Svet outdooru, ktorý od roku 1997 strávil 14 000 hodín preverovaním cez 1000 výrobkov na stovkách výprav do celého sveta. Každé recenziu sa venuje niekoľko ľudí, vrátane horských vodcov a špičkových športovcov, a jej výsledok si nemožno kúpiť. Ďalšia recenzia nájdete na www.SvetOutdooru.cz/vybaveni.

 

Profil testera

Jan Pala

Je nadšený skialpinista a tester. Lyžoval v mnohých pohoriach a krajinách od Severnej Ameriky cez Európu až po Kamčatku. Je hlavným autorom knihy Hory a sneh a spoluautorom Horolezecká abeceda.

 

 

Charakteristika

 

Názov:

 

Rutor 30

Výrobca: Ferrino
Určenie:  Pánske / Dámske
Hmotnosť: 780 g
Rozmery: 60 x 33 x 24 cm

Objem:

30 l
Materiál: Diamond HD
Počet komôr: 2
Spodný vstup: Áno
Predný vstup: Nie
Pláštenka: Nie
Bočný vstup: Nie
Príprava na hydrovak: Áno
Vrecko na notebook: Nie

 

 

  • ľahký skialpový batoh
  • predný vstup do vedľajšej komory - rýchly prístup k lavínovému vybaveniu
  • horné odnímateľné veko na sponu, ktoré chráni vstup do hlavnej komory, ktorý je opatrený zipsom
  • oddelená dolná časť na mačky či pásy s bočným vstupom na zips
  • dolná komora na mačky sa dá prepojiť s hlavnou komorou pomocou zipsu
  • chrbtový systém s tepelne tvarovaným polstrovaním pokrytý tkaninou, ktorá je šetrná k oblečeniu, odvádza vlhkosť a nelepí sa na ňu sneh
  • ramenné popruhy sú čiastočne zo sieťoviny na zvýšenie priedušnosti
  • špecifické tvarovanie ramenných popruhov a bedorvého pásu rovnomerne rozkladá hmotnosť batohu do celého nosného systému
  • pútka a držiaky na zbaliteľné fľaše (Soft Flask)
  • vrecko a materiálové pútko na bedrovom páse
  • pútka na diagonálne a bočné uchytenie lyží
  • pútka na prilbu, palice či cepín
  • prešívaná slučka v prednej časti batohu na uchytenie materiálu
  • hrudný popruh s píšťalkou
  • bočné kompresné popruhy
  • kompatibilný s vakom na vodu
  • potlač s SOS inštrukciami

 

 

obr.: žltý batoh Ferrino Rutor 25 a o päť litrov väčší Rutor 30 s odnímateľným horným vreckom

 

Konštrukcia batohu Ferrino Rutor 30

Batoh má na prvý pohľad klasické prevedenie s dvoma hlavnými komorami a vrchlíkom pripevneným na čele batohu hliníkovou rýchlosponou. Vrchlík je ľahko oddeliteľný, takže je možné meniť celkový objem na 25 a 30 litrov batohu.

 

Upevňovacie systémy

Mnoho konštrukčných riešení je v prípade batohu Ruter 30 zhodná alebo podobná ako u menšieho Ruteru 25. Na čele batohu sú samozrejmosťou štyri oká na sieťku s prilbou rovnako ako popruhy v dolnej časti na uchytenie lyží a cepínu. Lyže sa na batoh pridávajú buď do A z oboch bokov vďaka dvojici kompresných popruhov, alebo diagonálne. U diagonálneho upevnenia je spodný popruh nastaviteľný až do šírky päty lyže 15 cm. Horný popruh nie je u Rutor 30 integrálnou súčasťou ramenného popruhu ako u menšieho Rutor 25.

V prípade ramenného popruhu je ponechané len voľné oko na prevlečenie dodatočného popruhu na uchytenie lyží. Oba spodné popruhy na cepín aj lyže je možné pri ich nevyužití skryť pod na dotyk dvojitú látku na čele batohu s dvoma malými prístupmi zdola a zhora. Podarené je uchytenie palíc alebo cepínov v hornej časti batohu, kde sú symetricky dve pružné oká s háčikmi, vďaka ktorým je uchytenie a odopnutie veľmi rýchle.

 

Vnútorný priestor a jeho rozdelenie

Hlavná komora Rutor 30 je vnútorne rozdelená do dvoch častí, kedy je spodnú časť možné úplne oddeliť prepážkou so zipsom, čím vznikne samostatná spodná komora s bočným prístupom. Táto spodná oddelená komora je určená napríklad pre stúapcie železá, ale aj na náhradné oblečenie. Prístup do nej je riešený zboku cez trojuholníkový kryt, pri ktorom to na prvý pohľad vyzerá, že zipsy sú obojsmerné. Nie je to tak, oba zipsy symetricky zachádzajú pod malú légu v hornej časti. Pútka na jazdcoch týchto zipsov sú najvyše predimenzované z celého batohu a navyše ešte kryté priehľadnými bužírkami na ľahšiu manipuláciu aj v hrubých rukaviciach.

 

Vstupy do batohu

Prístup do hlavnej komory batohu je z hornej časti cez zips obopínajúci batoh horizontálne z troch strán. Cez neho je ešte osový kompresný popruh, ktorý môže zároveň slúžiť na uchytenie oblečenia alebo napríklad lana. Vrchlík pri pripnutí obopína hornú časť batohu v závislosti na jeho naplnení. Na čele je prichytený hliníkovou rýchlosponou. Pokiaľ je vrchlík z batohu oddelený, je možné rýchlosponou zapnúť do niektorého zo štyroch ôk osovo našité popruhy.

Vnútorné delenie batohu má okrem vyššie uvedenej komory aj veľké predné vrecko na lavínovú výbavu a na chrbte "polovičnú" komoru so samostatným zipsom krytým vstupom na vodný vak. Predná komora je určená štandardne na lavínovú výbavu a jej súčasťou sú dva suché zipsy na uchytenie násady lopaty a lavínovej sondy. Nad týmito suchými zipsami je "bezpečnostná" potlač s privolaním záchrany na horách. Lavínová komora je určená pre užšie typy listov lopát, pričom väčšie listy je nutné dávať do hlavnej komory.

   

 

Test: batoh Ferrino Rutor 25

Druhý test batohu, ktorý patrí do rovnakej kategórie a bol testovaný súčasne s batohom Ferrino Rutor 30.

 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Chrbtový systém Ferrino Rutor 30

Ferrino Rutor 30 má chrbtový systém totožný s Rutorom 25, kedy jednotlivé vypolstrované časti sú prešité tak, že vytvárajú "kanáliky" na prípadný odvod potu. Vrchná tkanina je príjemná na dotyk a výrobca tvrdí, že je imúnna voči snehu. Rutor 30 má sieťovinu s dierovaným podkladom použitú len na ramenných popruhoch, ktoré nie sú hore nastaviteľné. Jeho konštrukcia je skôr vhodnejšia pre vyššie postavy, kedy rozšírenie je položené výraznejšie nižšie než by mohlo byť. 

Premiant s jedinou vadou krásy

S tým súvisí aj výškové nastavenie hrudného popruhu, ktorý je aj v najvyššej polohe príliš vysoko nielen pre dámy. Chrbtový systém s polstrovanými oddielmi je potiahnutý tkaninou, ktorá je šetrná k technickému oblečeniu a zároveň sa na ňu nelepí sneh.

Ramenné popruhy

Ramenné popruhy čiastočne vyrobené zo sieťoviny podporujú priedušnosť, špecifické tvarovanie popruhov a bedrového pásu pohodlne rozkladá hmotnosť batohu do celého nosného systému. Na ľavom ramennom popruhu je na predimenzovanom lanku so spojom krytým bužírkou pripevnená malá píšťalka.

 

Bedrový pás

Bedrový popruh na bokoch je rozmerovo ideálne dimenzovaný, odvetraný a odľahčený. Vľavo je doplnený o materiálové pútko, zatiaľ čo na pravej strane má primerane veľké vrecko uzatvárateľné zipsom. Nastavenie bedráku je obojstranné a symetrické, takže sa dá ľahko prispôsobiť na akéhokoľvek užívateľa.

obr.: bočné uchytenie širokých luží na batohu Ferrino Rutor 30

 

 

Hodnotenie: 95 %

+

  • variabilný skialpový (aj bežecký) batoh
  • veľkostne vhodný ako pre veľkých, tak pre malých
  • premyslené riešenie upevňovacích a fixačných systémov
  • dvojkomorové prepínacie riešenie vnútorného priestoru
  • vrecká na ramenných popruhoch pre stlačiteľné fľaše

-

  • pre niektorých užívateľov je hrudný popruh príliš nízko umiestnený

 

Záverečné zhrnutie

Ferrino Rutor 30 sme opakovane využili na viacerých skialpových a bežkárskych výletoch počas jari 2020. V máji sme ho využili počas prvého predĺženého víkendu aj s COVID-19 negatívnym testom počas skialpu v oblasti Ötztálu. Batoh sa ukázal ako ideálny ako na krátke výlety, tak aj na jednodňové, prípadne hviezdicové z jednej chaty. Veľkostne bol ideálny nielen pre dospelých, ale aj pre deti. Uchytenie lyží alebo cepínu bolo ľahké, len v prípade dlhšieho cepínu dochádzalo ku kontaktu s lyžami.

Výborným nápadom, ktorý Rutor 30 potenciálne zaradil medzi bežecké batohy, sú dve vrecká na ramenných popruhoch pre stlačiteľné fľaše. Pre správne nasadenie vrchlíku bolo potrebné mať hlavnú komoru batohu dostatočne naplnenú, inak mal vrchlík tendenciu padať na jeden alebo druhý bok batohu aj po úplnom skrátení oboch popruhov. V plnej verzii s vrchlíkom je tak Rutor 30 perfektný pri maximálnom naplnení celého batohu.

obr.: májové skialpovanie v Ötztále s batohom Ferrino Rutor 30

 

 

 

Užitočné odkazy

 

Ďalšie zaujímavé články:

 

Autor: Jan Pala

Zdroje: archiv autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

136,00  (22.87 %) 104,90 

Porovnať

156,00  (25.06 %) od 116,90 

Porovnať

176,00  (22.22 %) od 136,90 

Porovnať

121,89  (14.76 %) 103,90 

Porovnať

278,00  (14.42 %) 237,90 

Porovnať

120,00  (13.42 %) 103,90 

Porovnať

269,00  (14.16 %) od 230,90 

Porovnať

123,67  (11.13 %) 109,90 

Porovnať