Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Jeseníky - zimné dobrodružstvo

Dobrodružstvo - to nie je len exotika a veľhory, skvelé zážitky na vás čakajú aj u nás. Napríklad v Jeseníkoch! 


Obsah

Keď sa mi koncom februára naskytla možnosť odletieť za slušné peniaze na Island, neváhal som ani chvíľu. Lenže... Letenky sa veľmi rýchlo predali. O svoju šancu som prišiel a výlet som odložil. Otázka znela, kde inde tu v okolí zažiť dobrodružtsvo, navyše za pár eur? Voľba padla na Jeseníky. Jedny z mála hôr, ktoré nie sú tak turisticky vyťažené. Môžete si tu navyše dopriať súkromie krásnych, skoro opustených, trailov. 

 

Profil testera

Mirek Píštěk

Je mi 28 rokov a viac ako 6 rokov sa venujem behani. Zameriavam sa hlavne na trailovej behy. S tým súvisí aj to, že milujem hory a pohyb v nich. Outdoor, prespávanie pod širákom, znalosti prežitia v prírode a učenie sa sebestačnosti. Neoddeliteľnou súčasťou pri športovej aktivite aj outdooru je kvalitné vybavenie. Vďaka firme 4camping mám možnosť práve také výrobky a rôzne príslušenstvo, mať.

 

 

 

Máme plán

Pretože za dobrodružstvom sa musí ísť a prinášať obete, naplánovali sme si s kamarátom, že by sme radi navštívili nejakú opustenú loveckú chatu. Jeseníky sú plné rôznych chát, ktoré dnes slúžia predovšetkým poľovníkom a správcom lesa. Výhodou je, že o týchto chatách sa veľa nevie, repsektíve málokto a málokedy k nim chodí, pretože sú mimo turistických cestičiek. 

Slovo dalo slovo, my sme zohnali kontakt na dotyčného lesníka, zaplatili za dve noci za chatu 37 €, vzali si kľúčiky a vyrazili sme. Cena sa možno zdá vysoká, berte ale v úvahu, že chaty sú zásobené drevom, obvykle základným vybavením na prežitie a veľakrát ďalšími nevyhnutnými vecami. Zásobovať chatu na tak izolovanom mieste je navyše technicky náročné. 

 

 

Ženou ženu severom - bežkovanie v Laponsku

Bola raz jedna žena, ktorá kdesi za polárnym kruhom, nasadila bežky a vydala sa objavovať krásy Laponska.

>>> ČÍST DÁLE <<<

 

Vyrážame

Môj pôvodný plán vziať so sebou skialpy musel ísť bokom, pretože batoh bol tak plný, že priestor na vybavenie v ňom už nebol. V pláne bolo vyjsť z Videlského sedla po Miliónovej ceste smerom ku Švýcárni. Dole nám prevádzkovateľ mushingu (jazda na psích záprahoch) hovorí niečo, čo mení naše plány. "Bez snežníc to neprejdete," hovorí na našu snahu vydať sa pôvodnou cestou. 

Ideme teda po žltej a na Černíku sa napájame na modrú smerom na chatu Švýcárna. Cesta je nepriechodná a krásne zapadaná snehom. Pred nami išlo pár skialpinistov, inak celú crstu prešliapavame sami. Škriabať sa hore je v snehu pomerne náročné, navyše s tak ťažkými batohmi, čo máme. Pohľad, ktorý sa nám ponúka na najvyššom bode našej cesty je ale krásny. Praded, Dlouhé stráne a Červenohorské sedlo. Tri v jednom. 

 

Lovecká chata

Od Švýcárne mierime po modrej smerom k Sokolej skale. V lete tu vedie pekná turistická cestička, teraz sú tu ale metrové záveje snehu a začína sa pomaly stmievať. Našťastie k chate prichádzame za svetla. Cestu k dverám si odhrabávame a modlíme sa, nech je v kôlni dosť dreva a nemusíme mrznúť. 

Chata je priestrannejšia, než sme čakali. Dve miestnosti, v ktorých sú ako kachle, tak klasická pec. A dreva je našťastie tiež dosť. Je evidentné, že chata býva v lete dosť využívaná, pretože je zásobená proviantom, riadom, sviečkami, petrolejom, dekami a ostatnými vecami. Pre mňa, mestského človeka, je trojdňový život bez elektriny, vody a kúrenia "dobrodružstvom". Človek si tak aspoň viac uvedomí, aký luxus má doma, keď stlačí vypínač či otočí kohútikom a má teplo a vodu. Menšou nevýhodou, s ktorou sa ale musí počítať, je fakt, že chatu je potrebné vyvetrať, pomerne dosť tam ťahá a nie sme jej jedinými nájomníkmi. Plchy, teda nočné hlodavce s huňatým chvostíkom sem-tam počujeme. 

 

Jeseníky - to pravé dobrodružstvo

Ak sa vydáte do Jeseníkov, oceníte nielen relatívnu samotu, ale aj krásnu nočnú oblohu. Chata je na dobrom mieste, kde svetelné znečistenie je menšie, než v najlepšom prípade nájdem v okolí svojho bydliska. V kontraste s dvoma metrami snehu, príjemnou vôňou spaľujúceho ohňa a pocitom slobody je to presne to "dobrodružstvo", po ktorom som túžil. 

 

 

Nedeľné bežko-keškovanie na Šumave

Bolo-nebolo, za siedmimi horami, za siedmimi riekami si jedna členka tímu 4camping.cz užívala zimnú víkendovú pohodu v malej obci Dobrá Voda blízko Sušica na Šumave. Zaujíma vás, čo som zažila? Tak čítajte ďalej. 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Užitočné odkazy

Autor: Mirek Píštěk

Zdroje: archív autora

Kempovanie uprostred prekrásnej korutánskej prírody

Cestopisy a reportáže

Dovolenku pod stanom nemusíte tráviť len v Čechách. Krásne miesta na kempovanie nájdete aj na juhu Rakúska, kam sa teraz spolu vydáme.

Putovanie po Indii - 6. časť: Cigánsky stan

Cestopisy a reportáže

Baťožkarovo putovanie Indiou sa blíži k svojmu konci. Rozlúčime sa s ním (ako inak) vo veľkom štýle.

Putovanie po Indii - 5. časť: Indická svadba

Cestopisy a reportáže

Kopec dobrého jedla, pitia, skvelá hudba a zábava až do skorých ranných hodín. Svadby proste musí milovať každý! Ale zažiť pravú indickú svadbu, to sa len tak niekomu nepodarí.

Vyberáme pre vás

57,00  (51.05 %) 27,90 

Porovnať

37,00  (48.92 %) 18,90 

Porovnať

77,00  (22.21 %) 59,90 

Porovnať

118,00  (23.81 %) od 89,90 

Porovnať

Trekové palice Leki Eagle

50,00  (32.2 %) 33,90 

Porovnať

78,00  (28.33 %) 55,90 

Porovnať

140,00  (39.36 %) 84,90 

Porovnať

120,00  (24.25 %) 90,90 

Porovnať