Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ženú ženu severom - bežkovanie v Laponsku

Bola raz jedna žena, ktorá kdesi za polárnym kruhom, nasadila bežky a vydala sa objavovať krásy Laponska.


Obsah

Tento spôsob zimy sa mi zdá trochu nešťastným, povedala som si na konci februára, po sezóne, v ktorej bežky zostali schované, v Česku bolo nad nulou a sneh som si už nedokázala ani predstaviť. 

A potom prišla tá ponuka. Totiž ísť si poriadne zabežkovať ďaleko na sever za polárny kruh, do tajomného Laponska. No, to nebola ani tak ponuka, ako skôr hec môjho kamaráta: "Počul som, že kdesi na severe Švédska za polárnym kruhom je snehu dosť a navyše sú tam chaty plné dreva, 10 až 20 kilákov od seba. A tento rok je najlepší dôvod to overiť. Kto chce ísť so mnou, tak má šancu, ale ženské neberiem. Jedine, keby chceli dokázať, že vydržia viac, alebo aspoň toľko ako chlap."

Moje rozhodnutie bolo rýchle. Dobrovoľne som sa stala členkou podivnej skupiny dvoch chlapíkov túžiacich po zážitkoch z "drsného severu", netušiac, čo všetko ma čaká. Skutočnosť bola totiž značne odlišná od pôvodných predstáv. 

 

 

      Predstavenie účastníkov

Táňa

Pred mnohými rokmi povesila svoju profesiu učiteľky angličtiny na klinec a začala sa na plný úväzok venovať sprievodcovaniu zájazdov do prírody. V Laponsku sa osvedčila a odvtedy tam sprievodcovala 5 bežkárskych zájazdov

 

 

Ode

Má na svedomí tento bežkársky vander, ktorým rozšíril bežkárske zájazdy do Fínska. Konateľ CK Rajbas - Outdoor Travel

 

 

 

Castro

Kamarát a švagor Odeho s nezabudnuteľnými obrovskými rezňami. 

 

 

obr.: mapa trasy

 


Než prehnali ženu severom

Zatiaľ som však natešená, odhodlaná ísť do všetkého a užiť si to naplno. Konečne prichádza deň D na konci marca a my (moji dvaja kamaráti a ja, už menej zdatná) sa vydávame na cestu. Po prílete z jarne rozkvitnutého Česka, kde sme v 18 stupňoch nad nulou vyzerali s lyžami značne kuriózne, v metroch snehu a ľadovom vetre, ktorý preniká až do špiku kostí. Ťažké pohorky som totiž vyradila, aby bol batoh s jedlom ľahší. Aj tak váži takmer 18 kilogramov. Aspoň mám dôvod kúpiť si severské snehule - vylepšené české filcáky. To je teplúčko! 

 

Romantický zrub s kachlami

Pohoda ale netrvá dlho. Aj keď pred prvou "nocou hrôzy" sme si užili romantickú prechádzku pri zapadajúcom slnku, nasledovanie losích stôp, kochanie sa miznúcim slniečkom, vnímanie ticha aj skvostnú večeru. Laponsko je nádherné a moje romantické srdce piští šťastím! Mimochodom, v tomto ročnom období už je svetlo takmer do 19 hodiny a deň sa každých 24 hodín predĺži o 8 minút, teda míľovými skokmi. 

Avšak prvé ráno vstávame do mínus 10 stupňov. Áno, taká bola teplota v zrube vybavenom kachlami, nie však drevom. Vonku je mínus 24 stupňov. Castro sa ma snaží aspoň psychicky zahriať hláškou, že kachle sú od večera ešte teplé. Ale ľad v ešuse svedčí o niečom inom. 

"Čo si čakala," hovorí Ode. "Sme na severe. Je pravda, že som ti sľúbil chatu s kachlami. A tie tu sú, tak čo. Myslel som si, že si vezmeš automaticky ako ja najteplejší spacák, a nie toho mrzáka, čo ho máš z Nepálu." 

 

Nádherná scenéria

Pomaly sa upokojujem, pretože vonku je naozaj krásne. Bezoblačné nebo, iskrivý sneh a drsná laponská zima. Po rýchlych raňajkách hop na bežky a hurá do stopy... Ale čo to? Telo neposlúcha, nemôžem sa pohnúť. Asi je tých 40 stupňov teplotného rozdielu príliš. 

"Nechajte ma tu umrieť," hovorím chalanom. Neposlúchli ma. Pomohli mi s ruksakom a ja som sa nejako doplížila do najbližšej chaty. Oddych v teple ma prebral, batoh sme poslali skútrom do ďalšej chaty a ja som sa mohla konečne otvoriť bežkárskej nirváne... Áno, ide to! 

obr.: výškový profil trasy

 

Video - Laponsko 2014

 

 

CK Rajbas – Outdoor Travel

Túto špecifickú cestovku založil v roku 1998 Honza Odehnal. Rajbasácke akcie sám na vlastnej koži prieskumne absolvoval a následne veľakrát sprievodcoval. 

CK Rajbas má vyše 20 rokov skúseností s usporadúvaním zájazdov a zakladá si na tom, že jej sprievodcovia sú skúsení cestovatelia a dobrodruhovia, ktorí ponúkané destinácie poznajú "ako svoje topánky". 

V ponuke CK Rajbas nájdete zájazdy do viac než 80 krajín sveta, ktoré sú rozdelené podľa kategórií a označené stupňom náročnosti. Sopky, pralesy, vodopády, veľhory, púšte, dobrodružstvá za polárnym kruhom,... Z pestrej ponuky si proste vyberie každý! 

>>> CK RAJBAS <<<

 

Od chaty k chate

Do ľadového zrubu ma už nikto nedostane, takže využívame chaty. V každej sú kachle, voňavé brezové drevo, plynový sporák aj riad. Voda sa naberá z diery v ľade, kadibúdky sú občas zasypané snehom, ale doska z polystyrénu nechladí. Zažívame večery pri sviečkach na území bez signálu, zato s pravými severskými saunami vykurovanými drevom, kde sa váľate v snehu a pozorujete hviezdy. A potom cítite neskonale blaho. 

Krásne slnečné dni sa striedajú s veternými a snehovými - počasie nám dopraje naozaj všetko. Sem-tam stretávame psie záprahy alebo snežné skútre, zachádzame mimo "hlavný ťah" do postranných údolí, kde nie je ani živej duše. Vytvárame stopu a na konci nás zase čaká útulná chata a správca, ktorý je rád, že sa s niekým porozpráva. Stretávame zaujímavých ľudí a dokonca aj českých trampov s gitarou, takže trávime jeden zo severských večerov spevom piesní. 

 

Posledný deň

Batohy sú ale stále ľahšie a ľahšie, čo je neklamná známka toho, že sa nám poznávanie Laponska na bežkách kráti. A je tu posledný deň. Domov sa nám ale nechce. Síce nás bolí chrbát, máme otlačené svaly, ale v duši pohodu a pokoj. A o to predsa v prvom rade ide! 

Nie je to "výlet" úplne pre každého, ale aj napriek počiatočným problémom mi švédska zasnežená krajina učarovala natoľko, že si už snáď ani nedokážem predstaviť marec bez bežiek a cesty za polárny kruh. 


Základné údaje o trase

Oblasť

  • Trasa na severe Švédska za polárnym kruhom viedla väčšinou po tzv. legendárnej Kungsleden ("Kráľovská cesta"), ktorá vedie najvyššími švédskymi horami.
  • Nocľahy v zruboch švédskeho turistického spolku.

Profil 

  • ↑ 2 215 m, ↓ 2 307 m, ↔ 158 km
  • Vychádza sa z 460 m n. m., najvyššia dosiahnutá nadmorská výška 1 140 m n. m.
  • Trek končí v 360 m n. m.

Dľžka

  • Zimný bežkársky trek trvá asi 6 dní a dá sa predĺžiť o ďalšie etapy na juh.

Potrebné vybavenie

  • Nutné kvalitné vybavenie do -20°C + najlepšie backcountry alebo aspoň turistické bežky.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Taťána Zavřelová

Zdroje: archív autora, rajbas.eu

Kempovanie uprostred prekrásnej korutánskej prírody

Cestopisy a reportáže

Dovolenku pod stanom nemusíte tráviť len v Čechách. Krásne miesta na kempovanie nájdete aj na juhu Rakúska, kam sa teraz spolu vydáme.

Putovanie po Indii - 6. časť: Cigánsky stan

Cestopisy a reportáže

Baťožkarovo putovanie Indiou sa blíži k svojmu konci. Rozlúčime sa s ním (ako inak) vo veľkom štýle.

Putovanie po Indii - 5. časť: Indická svadba

Cestopisy a reportáže

Kopec dobrého jedla, pitia, skvelá hudba a zábava až do skorých ranných hodín. Svadby proste musí milovať každý! Ale zažiť pravú indickú svadbu, to sa len tak niekomu nepodarí.

Vyberáme pre vás

Detská lyžiarska prilba Scott Apic Jr Plus

(9.48 %) 86,90 

Porovnať

148,04  (27.08 %) od 107,95 

Porovnať

30,00  (13.67 %) 25,90 

Porovnať

82,00  (22.07 %) 63,90 

Porovnať

42,00  (14.52 %) 35,90 

Porovnať

Detská lyžiarska prilba Scott Camble 2

(9.27 %) 49,90 

Porovnať

Detská lyžiarska prilba Uvex Heyya

70,00  (38.71 %) od 42,90 

Porovnať

108,00  (34.35 %) od 70,90 

Porovnať