Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Regenerácia po fyzickej záťaži

Tak často opomínaná, a predsa tak dôležitá. Na nej stoja výborné výsledky športovcov, ale má aj vplyv na ich nezdary a neúspechy. Ak ju zanedbávame dlhodobo, môže viesť k dlhodobým či chronickým ochoreniam. O čom je reč? O regenerácii. Prečo je tak dôležitá? Ako správne regenerovať a čo k tomu použiť?


Obsah

Telo vo svojej podstate pracuje na jednoduchom princípe. Čím lepšie sa oň staráme, tým lepšie funguje. Toto tvrdenie má ale niekoľko protiargumentov, že docieliť ideálnu starostlivosť nie je vôbec jednoduché. Ak opomenieme veci, ktoré nemôžeme priamo sami ovplyvniť (ako napríklad vzduch, čo dýchame, presnú históriu vyprodukovaného a vypestovaného jedla atď.), máme pomerne veľké šance, ako sa o svoje telo starať čo najlepšie. 

Fyzická záťaž, s ktorou sa telo musí pri akejkoľvek aktivite vysporiadať, je pre telo stresom. Je preto dôležité nájsť vhodné spôsoby, ako tento stres minimalizovať, respektíve zmierniť jeho dopad. Uveďme si to na konkrétnom príklade. 

 

Aktívna regenerácia

Veľmi obľúbený a rozšírený je beh. Akákoľvek bežecká aktivita je pre telo záťažou. Zapájajú sa pri nej dolné končatiny, trup a horné končatiny. De facto všetky svalové partie. Je asi zrejmé, že dolné končatiny sú záťažové najviac, a teda si zaslúžia najväčšiu starostlivosť. Všeobecne sa odporúča nielen pred behom, ale pred akoukoľvek aktivitou tzv. zahriať. Aktivovať svalstvo, pripraviť telo na záťaž

Je to rovnaké ako s autom. Vytáčať motor hneď za studena, je rýchly spôsob, ako ísť do servisu. Rovnaké je to s telom, aj to je ako stroj. Ak budete behávať, jazdiť na bicykli či športovať akokoľvek, a to bez rozumného zahriatia, koledujte si o prúser. Ešte dôležitejšie je ale pretiahnutie po samotnej aktivite. Doprajete tým svalom vhodnú mieru pretiahnutia, dôležitého prekrvenia a celkového uvoľnenia. Takúto regeneráciu označujeme ako aktívnu. Je to spôsob, ako sa naučiť myslieť a správať sa tak, že telo si vyžaduje pre svoju prácu určité "postupy". 

   

 

Ako si vybrať oblečenie na beh

Správne oblečenie na beh je zárukou mnohých spokojných kilometrov. S jeho výberom vám poradí Katka Balcarová.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Spánok = najlepšia regenerácia

Pravdepodobne najlepšou regeneráciu je spánok. Určite to poznáte. Ste unavení, niečo na vás lezie, necítite sa dobre, pokiaľ si idete ľahnúť, doprajete telu príležitosť naštartovať procesy, ktoré odbúrajú únavu, môžu potlačiť začínajúcu chorobu alebo jednoducho pomôžu CNS sa zregenerovať. Dostatok spánku je v poslednom čase veľmi často pripomínaný ako odborníkmi, tak i laickou verejnosťou. Regenerujte spánkom. Urobíte pre seba viac, než si dokážete predstaviť.

 

Ničnerobenie je dôležité

Mnohí v rámci regenerácie stále športujú, síce inou formou a v inej intenzite, ale stále sú v pohybe. Nie vždy je ale tento spôsob odpočinku vhodný. Telo je neustále vystavené záťaži a kladú sa naň nároky. Je to rovnaké ako s autom; ak idete 130 km/h 5 hodín bez prestávky, je to síce iné než rovnaký čas rýchlosťou 50 km/h, ale stále je to záťaž. S telom je to podobné.

Dajte si preto niekedy deň voľna. Deň, kedy nebudete vôbec športovať. Pokiaľ sa cítite dlhodobo unavení, dajte si takých dní viac. Uvidíte, ako to vášmu telu prospeje. Ak to budete ignorovať, hrozia vám chronické zápaly, únavové zlomeniny alebo syndróm vyhorenia.

   

 

Ako podporiť imunitný systém

Imunita je vlastne "štít", ktorý chráni naše zdravie. Rady, ako ho neoslabovať, ale naopak posilniť, vám prinášame v nasledujúcom článku.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Ďalšie tipy

Pamätajte na to, že regenerácia je kľúčová pre dlhodobý, radostný a spokojný aktívny život. Nebráňte sa preto akýmkoľvek spôsobom, ako svoje telo uvoľniť. Dobre vám poslúži napríklad masáž, sauna, kryo-komora alebo i počúvanie hudby a určite sa nájdu aj mnohé ďalšie spôsoby.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Mirek Píštěk

Zdroje: unsplash.compixabay.com

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Prenocovanie v zimných podmienkach

Poradňa

Zbierka rád a tipov z mrazivých bivakov a zasnežených stanov.

Vyberáme pre vás

56,00  (19.82 %) 44,90 

Porovnať

Záchranná deka Salewa Rescue Blanket

7,00  (1.43 %) 6,90 

Porovnať

16,00  (6.88 %) 14,90 

Porovnať

19,00  (11.05 %) 16,90 

Porovnať

11,00  (10 %) 9,90 

Porovnať

68,00  (19.26 %) 54,90 

Porovnať

37,00  (19.19 %) 29,90 

Porovnať

118,00  (19.58 %) 94,90 

Porovnať