Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Pánske topánky Salomon Speedcross 4 GTX

Ďalšiu recenziu do obľúbenej Testovne pripravil Jan Svoboda, ktorý testoval bežecké topánky do terénu od značky Salomon.


Obsah

Po zime tradične prichádza jar a to pre musherov a ich psov znamená koniec tréningovej a pretekárskej sezóny. Teda aspoň psie tréningy sa končia. Mne začína poriadna šichta, aby som sa do začiatku novej sezóny (september / október) dostal opäť do kondície. Preto som si vybral topánky Salomon Speedcross 4 GTX, ktoré podľa môjho názoru patria k najlepšie hodnoteným topánkam na trhu a dajú sa využiť ako na beh, tak na treky. 

Charakteristika

 

Názov:

 

Speedcross 4 GTX

Výrobca: Salomon
Určenie: Pánske
Hmotnosť (pár): 640 g
Povrch: syntetika/textil
Podošva: Contagrip® TA
Membrána: Gore-Tex® Flex Construction
Mezipodošva: vstřikovaná EVA pěna

 

  • určené pre trail running
  • nepremokavá membrána Gore-Tex®
  • skvelá priedušnosť - bráni zaparovaniu nôh pri dlhom behu
  • podrážka Premium Wet Traction Contagrip® - výborná priľnavosť
  • maximálne tlmenie nárazov
  • vložka OrthoLite® - pohodlná, odvádzajúca vlhkosť
  • SensiFit™ - vynikajúca stabilita nohy
  • rýchlošnurovanie Quicklace™
  • zosilnená špička a päta
  • reflexné prvky
  • vrecko na uschovanie šnúrok
  • drop: 10 mm (30/20 mm)

Použité technológie

Topánky Salomon Speedcross 4 GTX sú opatrené mnohými technológiami, ktoré z nich robia ideálnu obuv pre trail running. GTX v ich názve poukazuje na to, že povrch topánok je opatrený nepremokavou membránou Gore-Tex. Ďalej tu máme OrthoLite, čo je anatomicky tvarovaná, antibakteriálna vnútorná výstelka, ktorá zaisťuje suché a zdravé prostredie pre naše nohy a hlavne tiež lepšie odpruženie. Topánka má tzv. Quicklace - rýchlošnurovanie, šnúrka je kevlarová, veľmi pevná. Topánka sa dá utiahnuť jedným pohybom. Pre úschovu šnúrky sú topánky opatrené Lace Pocket vreckom na šnúrky. Anti-debris sieťovina zase zabraňuje kamienkom a nečistotám, aby sa dostali dovnútra topánky. Technológia LT Light Weight Muscle zaisťuje výborné tlmenie a je umiestnená v pätnej časti. Mud and Snow Non Marking Contragrip podrážka zaručuje dobrú trakciu a priľnavosť aj na mokrom povrchu. Celá spodná časť obuvi je chránená technológiou Mud Guard. Samozrejmosťou sú reflexné prvky. 

Prvý test

Samotný test prebiehal v niekoľkých prostrediach a za rôznych klimatických podmienok. Hneď prvá skúška bola dosť náročná. Bývam v lese v domčeku, ku ktorému vedie len lesná cesta a ešte navyše je vo veľmi prudkom kopci, ktorý je 100 m dlhý. Pretože svojou dodávkou k domu nevyjdem, väčšinu vecí nosím domov na chrbte. Ten deň som potreboval dostať domov 3 vrecia piesku po 20 kg. Počasie mi neprialo. Prietrž mračien a z cesty k domu bol dosť dravý a blatový potok. Hodil som na chrbát 20-kilové vrece a vyrazil sa brodiť ku chate. Musím povedať, že som bol naozaj milo prekvapený, ani raz sa mi noha nepošmykla. Voda sa mi síce do topánky dostala, ale zhora, vďaka celkom silnému prúdu, ktorý stekal z kopca. 

Záťažový test so psami

Potom prišiel pre topánky krst ohňom - "vychádzka" s mojimi psami. Prečo krst ohňom? Je to v podstate indiánsky beh. Moje psy sú ťažné psy - plemeno sibírsky husky. Sú veľmi dobre trénované na ťah. Sú niekoľkonásobnými majstrami ČR v šprinte. Preto krst ohňom. Dva psy si uviažem k špeciálnemu sedáku, ktorý mám okolo pásu, špeciálnou odpruženou rozdvojenou vôdzkou. A vyrážame. Od chaty začíname do kopca, pretože keby sme šli do kopca, moje kolená a nielen moje, by to nevydržali. Kopec (lesná kamenistá cesta) vyletíme akoby nič. Topánky sú ľahké a podrážka krásne pruží. Aj keď stúpim na kameň, noha nepokĺzne a takmer ho cez podrážku necítim. Rovinka po poľnej ceste je absolútne bez problémov, je síce blatistá po daždi, ale topánka krásne sedí v teréne, nešmýka sa a ani sa nekĺže do strán. 

Prichádza zásadný test. Kopec, ktorý musíme zísť, je dlhý +/- 1 km. Terén je kamenistý a blatistý. Ako som písal, je po daždi. Psy sa rozhodli, že najskôr ulovia muflóna, ktorý nám v diaľke práve skrížil cestu. Poriadne sa usadím do sedáku a v ľahkom podrepe brzdím psy. Všetko musím utiahnuť stehnami. Najskôr sa bojím, že mi pokĺzne topánka a ja si celý kopec zídem po zadku. Po pár metroch zisťujem, že topánky naozaj držia a ja sa sústredím už len na rovnováhu. Topánka mi za celú cestu z kopca pokĺzla 2-krát, keď som šliapol na mokré drevo a koreň. Po kameňoch ani v blate nebol žiaden problém. Pod kopcom na nás čakal plytké brodenie sa. Aj keď bolo po daždi, v brode bolo naozaj plytko. Voda sa do topánky nedostala. Po celej ceste som mal nohu v topánke suchú, aj cez mokrý a blatistý terén, ktorým sme prechádzali. 

Video - predstavenie Salomon Speedcross 4

Hodnotenie: 85 %

- keby mi topánky na nohy sadli hneď od začiatku, asi by som dal vyššie hodnotenie, ale prvých pár prechádzok veľmi pohodlných nebolo, na prešliapnutie super

+

  • ľahké
  • nepremokavé
  • držia v prudkom kopci na blate
  • krásne pružia
  • noha je spevnená
  • celoročné využitie

-

  • potrebujú prešliapnuť
  • voľnejšia pätná časť

Ďalšie varianty

Okrem testovaných Salomon Speedcross 4 GTX, nájdete v ponuke 4camping.sk aj inovovaný model Salomon Speedcross 5 GTX alebo varianty bez Gore-Tex membrány, ktoré svoju horšiu vodeodolnosť vynahrádzajú väčšou vzdušnosťou. Väčšina modelov je dostupná aj v dámskom prevedení

  • modely s GTX membránou:
  • modely bez GTX membrány:

Záver

Topánky Salomon Speedcross 4 GTX sú veľmi pohodlné a celkom ľahké. Zo začiatku mi robilo problém zvyknúť si na hlboký vzor. Tiež mi chvíľu trvalo, než si jedna noha privykla na topánku. Boli to asi 2-3-hodinové vychádzky. Keď sa mi podarilo topánky si poriadne prešliapnuť, išlo už všetko podľa môjho očakávania. Do topánok naozaj netečie, sú mäkké a pružné. Došliapnutie na kameň som takmer nepociťoval. Šiel by som do nich znovu. 

Užitočné odkazy

Ďalšie zaujímavé články:

Autor: Jan Svoboda

Zdroje: archív autora

TEST: Karimatka Therm-a-Rest NeoAir Xtherm

Testovňa

Hľadáte karimatku, ktorá bude ľahká, skladná a nebude vám na nej zima ani v zime? Potom ste tu správne. Testerka Kamča dôkladne otestovala karimatku Therm-a-rest v náročných podmienkach v Nepále. Ako testovanie dopadlo?

TEST: Lezečky La Sportiva Tarantula

Testovňa

Testerka Tereza vyskúšala lezečky značky La Sportiva. Komu sa hodia? Ako sa v nich lezie? A aké vychytávky topánka má?

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovňa

Marcel Fronko cestoval do ďalekej Patagónie a na testovanie dostal čelovku značky Ledlenser. Ako obstála pri testovaní v divokej prírode?

Vyberáme pre vás

Pánske bežecké topánky Salomon Supercross 4

138,00  (37.03 %) 86,90 

Porovnať

180,00  (20.06 %) 143,90 

Porovnať

Pánske bežecké topánky Hoka M Speedgoat 5 Gtx

191,00  (19.95 %) 152,90 

Porovnať

147,00  (45.65 %) od 79,90 

Porovnať

133,00  (36.17 %) 84,90 

Porovnať

Pánske bežecké topánky Merrell Agility Peak 5

162,00  (36.48 %) 102,90 

Porovnať

Pánske bežecké topánky Hoka M Speedgoat 5

170,00  (20.06 %) 135,90 

Porovnať

Bežecké topánky Puma Scend Pro

82,00  (40.37 %) od 48,90 

Porovnať