Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Mushing - tímový šport so psami

Mushing je šport, kedy človek so psami tvoria jeden tím a spoločnými silami zdolávajú rôzne dlhé trate.


Obsah

Vznik mushingu

Prvopočiatok mushingu sa pripisuje severským národom, ktoré hľadali spôsob, ako ľahko prepraviť ťažký náklad na väčšie vzdialenosti. Potom človek zistil, že niektoré psy sú na to vhodnejšie než iné a začal s plánovaným chovom. Najdôležitejšími vlastnosťami psa boli vytrvalosť, spoľahlivosť a tiež nenáročný chov.

Človek je tvor súťaživý, a tak netrvalo dlho a začalo sa so súťažením v psích pretekoch. Ďalší vývoj tohto športu podporila aj zlatá horúčka na Aljaške, ktorá napomohla rozšíreniu a upevneniu používania psích pretekov v každodennom živote aj ako formu zábavy na prelome 19. a 20. storočia. Aljaška sa teda dá nazvať kolískou saňového športu.

Rola mushera

Mnoho ľudí si myslí, že musher je človek, ktorý sa postaví na sane, káru či špeciálnu trojkolku a vezie si zadok. Predtým to tak zrejme bývalo, ale dnes je mushing veľmi obľúbený šport a ako to v športe býva, vývoj sa posúva dopredu. Konajú sa majstrovstvá sveta, majstrovstvá Európy, jazdí sa svetový pohár a dokonca sa začína uvažovať, že sa mushing skôr či neskôr zaradí aj medzi olympijské disciplíny. Z tohto pohľadu je jasné, že dnes už musher musí byť fyzicky zdatný a veľmi dobre pripravený.

Preto sa v súčasnosti rozdeľuje tréning na dve časti - príprava psov, kedy si musher naozaj vozí len zadnú časť tela, pretože ide o tréning psov, a druhá časť, kedy na sebe musí zapracovať aj samotný musher. Počas pretekov pritom musí do seba všetko dokonale zapadnúť - trénovanosť psov aj mushera. Počas pretekov ide teda o spoluprácu zvieraťa s človekom. To znamená, že ak chcete byť úspešný, do každého kopca zoskakujete zo stúpadiel a pomáhate psom tlačiť sane či káru - bežíte, aby ste si udržali rýchlosť a trasu prešli čo najrýchlejšie.

Mushing môže robiť človek, ktorý miluje psov, prírodu a hlavne sa nebojí zašpiniť. Je to časovo a finančne veľmi náročný koníček, napriek tomu sa mu venujú aj ľudia, ktorí majú občas hlboko do vrecka. V podstate to nie je koníček, je to životný štýl a vy ako musher tomu všetko prispôsobujete a podriaďujete.

Delenie mushingu

V súčasnosti sa mushing delí na individuálne a tímové disciplíny (psie záprahy). Ďalej na preteky off snow (na suchu) a on snow (na snehu) a predovšetkým tiež podľa dĺžky trate, čo sú šprintové (do 25 km), midové (do 35 km a viac bez záťaže) a longové (45 km a viac záťaží) preteky. A, samozrejme, nesmiem zabudnúť na etapové preteky. Ďalej sa dnes mushing delí na čistokrvné plemená a rôznych krížencov šľachtených špeciálne na rýchlosť:

Podľa psov

  • Medzi čistokrvné psy patria: sibírsky husky, aljašský malamut, český horský pes, samojed, grónsky pes.
  • Medzi krížencov alebo kategória otvorené patria: európsky saňový pes, aljašský husky a ďalšie špeciálne šľachtené psy

Individuálne disciplíny

 

off snow:

  • Scooter - špeciálna kolobežka, ku ktorej máte zapriahnutého 1 až 2 psov
  • Bikejöring - jazda na bicykli s 1-2 psami
  • Canicross - beh s 1 psom

 

on snow:

  • Skijöring - bežky s 1-2 psami
  • Jazdec na saniach so záprahom - bežky a ešte medzi vami a 1-4 psami sú špeciálne malé prepravné sánky

Väčšina individuálnych disciplín sa ešte delí podľa pohlavia, teda na mužov a ženy. V prípade tímových disciplín to tak nie je.

Tímové disciplíny (psie záprahy) a ich kategórie

 

off snow:

  • Šprint
    A – tým 5–8 psov
    C – tým 2–4 psy
  • MID (stredne dlhá trať)
    MU – 7 a viac psov
    MB – tím do šesť psov

 

 

on snow:

  • Šprint
    U – neobmedzený počet psov
    A – do 8 psov
    B – do 6 psov
    C – do 4 psov
  • MID
    MU – neobmedzený počet psov
    MB – do 6 psov
  • Long so záťažou
    LU – neobmedzený počet psů
    LA – do 8 psov
    LC – do 4 psov

Najznámejšie preteky

Vo svete sa jazdí veľa etapových pretekov. Dokonca jeden z najťažších v Európe sa jazdí po hrebeňoch Orlických hôr, a to Šediváčkov long (300 km).

Vo svete patria medzi najznámejšie preteky:

Užitočné odkazy

Autor: Jan Svoboda

Zdroje: archív autora, pixabay.com

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Prenocovanie v zimných podmienkach

Poradňa

Zbierka rád a tipov z mrazivých bivakov a zasnežených stanov.

Vyberáme pre vás

56,00  (19.82 %) 44,90 

Porovnať

Záchranná deka Salewa Rescue Blanket

7,00  (1.43 %) 6,90 

Porovnať

16,00  (6.88 %) 14,90 

Porovnať

19,00  (11.05 %) 16,90 

Porovnať

11,00  (10 %) 9,90 

Porovnať

68,00  (19.26 %) 54,90 

Porovnať

37,00  (19.19 %) 29,90 

Porovnať

118,00  (19.58 %) 94,90 

Porovnať