Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Pánske topánky Salewa MS Wildfire GTX

Mimoriadne komfortné pánske topánky značky Salewa sú ako stvorené pre via ferraty, fast treking alebo ľahké pešie túry. Testoval Vítek Hruška.


Obsah

Prvý dojem

Topánky ma na prvý pohľad zaujali pre tento model tak charakteristickým vzhľadom pripomínajúcim kožu baziliškov s jeho výraznými farbami, ostrými rysmi a hrubými šupinami. Výrobca si na nich dal naozaj záležať, niet sa teda čo čudovať, že technické spracovanie a ich funkčnosť ani v najmenšom nekrivkajú za skvelým vzhľadom, práve naopak, ešte ho podčiarkujú.

Charakteristika

 

Názov:

 

MS Wildfire GTX

Výrobca: Salewa
Určenie: Pánske
Hmotnosť: 800 g/pár
Povrch: sieťovina, Exa Shell OVer Injected 3D Cage
Podošva: POMOCA Speed Mtn
Membrána: Gore-Tex® Extended Comfort

 

  • povrch zo sieťoviny s vynikajúcou priedušnosťou
  • gumový lem chrániaci obuv pred poškodením
  • podšívka Gore-Tex® Extended Comfort
  • technická prístupová topánka
  • veľmi ľahká
  • absorpcia otrasov
  • výborne sedí na nohe
  • lezecké šnurovanie
  • 3F vystuženie - podpora a stabilita
  • antibakteriálna vložka Ortholite®
  • moderný dizajn
  • drop 11 mm (30/19)

Podrážka

Podrážka topánok Salewa MS Wildfire GTX je v prípade mnou testovaného modelu od talianskeho renomovaného výrobcu podošiev Vibram. U modelov na sezónu 2019/2020 však bola táto podošva nahradená úplne novou z unikátneho zmesového materiálu od dnes už legendárneho výrobcu tuleních pásov POMOCA. 

Nemám porovnanie, preto zhodnotím len podošvu modelu, ktorý som mal k dispozícií. Došľap je príjemný, prekvapivo mäkký a podošva navyše ani po necelom roku aktívneho užívania nejaví väčšie známky ochodenia. Očakával by som však od nej o niečo lepšiu stabilitu na mokrom hladkom povrchu. Zrejme to je jeden z dôvodov, prečo Salewa prešla na nový typ podošvy. Môžeme si len priať, aby jej tento krok vyšiel.

Kopyto

Kopyto je, ak vezmeme v úvahu nohy slovenského zákazníka, trochu užšia. Nejde však o nič hrozné a o to istejší máte v topánke krok. 

Pre nás, ktorí máme nohy v oblasti klenby užšie, výrobca navyše pripravil špeciálne vložky, ktoré vnútorný priestor zužujú. Vložky sú dodávané spolu s topánkami a za tento nápad patrí výrobcovi veľký PALEC HORE

Patentovaný 3F systém, ktorý Salewa u svojich modelov používa absolútne precízne, drží členok na mieste a prekvapivo dobre ho fixuje, čím znižuje riziko podvrtnutia. 

Ľudia s vyšším priehlavkom ale budú mať s použitým kopytom trochu problém a určité problémy čakajú aj tých, ktorí majú užšie a kostnatejšie päty. 

Pätná časť je síce veľmi príjemná (ostatne ako celá topánka), ale na môj vkus trochu plytká. To človeka s užšou a kostnatou pätou v dôsledku donúti pri výbere veľkosti siahnuť po tej menšej. Pri bežnom užívaní nepozná rozdiel, ale pri chôdzi v teréne a predovšetkým pri zostupoch zistíte, že vám palce narážajú na špičku a vzniká tak nielen veľmi nepríjemný pocit, ale aj reálne riziko vzniku otlakov, pľuzgierov atď. 

Neberte varovanie na ľahkú váhu, zároveň sa ale nemusíte vopred tohto modelu zriekať, pretože každý z nás má unikátne chodidlá a to, čo vadí mne, nemusí nutne robiť problém vám. 

Použité materiály

Celá topánka je vyrobená z mechanicky veľmi odolných materiálov. Unikátne technologické riešenie s názvom EXA SHELL perfektne chráni celý obvod topánky a tým aj chodidlo. Takže ani po používaní v náročných suťoviskách nedošlo k poraneniu a topánky ani nejavia známky väčšieho opotrebovania alebo poškodenia. 

Membrána

Tento model navyše disponuje goretexovou membránou, ktorá zaisťuje maximálnu nepremokavosť, čo som mal možnosť opakovane vyskúšať. Vzhľadom na nízke prevedenie topánok však nepočítajte s brodením potokov a horských riečok. Ide skôr o účinnú ochranu pred dažďom a mokrou trávou. 

Ako miernu nevýhodu je treba brať fakt, že topánky s membránou proste nebudú tak dobre dýchať ako model bez nej. Navyše kombinácia použitých mechanicky odolných materiálov a tmavých farebných odtieňov situáciu nezlepšuje a tak sa hlavne za teplých slnečných dní budú vaše nohy skôr alebo neskôr pariť. 

Šnurovanie

Šnurovanie mi absolútne vyhovuje. Šnúrky sú totiž trochu dlhšie než býva u podobných modelov obvyklé. Vďaka tomu ich však môžete uviazať na dvojitý uzol a tým zabrániť ich rozväzovaniu. V prípade len jednoduchej "mašle" sa mi niekoľkokrát stalo, že sa mi topánky po zachytení o vetvu rozviazali, ale s tým sa proste musí rátať. 

Video - Predstavenie topánok Salewa Wildfire GORE-TEX®

Hodnotenie: 85%

+

  • unikátny vzhľad
  • veľmi dobré spracovanie
  • odolnosť materiálov
  • skutočná nepremokavosť
  • vložka s možnosťou redukovať šírku topánok

-

  • plytšia päta
  • užšie kopyto
  • nie úplne 100% stabilita na mokrom hladkom povrchu

Záver

Celkovo som s topánkami Salewa MS Wildfire GTX nadmieru spokojný. Poskytli mi to, čo som od nich očakával a ešte oveľa viac. Aj keď svoje limity určite ešte majú, a preto premýšľajte nielen nad výberom správnej veľkosti, ale aj nad voľbou variantu, pretože k dispozícií je ako mnou testovaný nízky model s goretexom, tak nízky model bez membrány a nechýbajú ani vysoké varianty, ktoré nohu ešte viac fixujú, spevnia, zlepšia stabilitu a ochránia členky. 

Zdroje: archív autora, unsplash.com

Pozrite sa aj na ďalšie testy produktov:

 

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

Pánske turistické topánky Merrell Alverstone 2

121,00  (19.92 %) 96,90 

Porovnať

Pánske turistické topánky Merrell Crosslander 3

100,00  (10.1 %) 89,90 

Porovnať

184,00  (17.99 %) 150,90 

Porovnať

138,00  (34.86 %) od 89,90 

Porovnať

136,00  (42.72 %) 77,90 

Porovnať

175,00  (34.91 %) od 113,90 

Porovnať

171,00  (25.2 %) 127,90 

Porovnať