Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Pánske topánky Keen Targhee Lace Boot High Polar Wp M

Dnes sa dozviete, ako bol musher Jan Svoboda spokojný s vodeodolnými a zateplenými topánkami značky Keen.


Obsah

Na musherské preteky potrebujem ľahké a teplé topánky, v ktorých si nebudem pripadať, ako by som ťahal na nohách železné gule. Potrebujem, aby sa v nich dalo relatívne dobre pohybovať, behať a pritom čo najmenej kĺzali. Preto som si vybral topánky Keen Targhee Lace Boot High Polar

Charakteristika

 

Názov:

 

Targhee Lace Boot High Polar Wp M

Výrobca: Keen
Určenie: Pánske
Povrch: Ekologická prémiová koža
Membrána: KEEN.DRY
Mezipodošva: EVA

 

  • vhodné do mesta aj na hory
  • odolné voči vode a soli
  • vodotesné vďaka membráne KEEN.DRY
  • z ekologickej prémiovej kože s certifikátom LGW
  • kvalitná izolácia KEEN.WARM, ktorá vás zahreje až do -32°C
  • 4 mm viacsmerná vzorka
  • kovové háčiky pre upevnenie šnúrok

Okolnosti testovania

Bohužiaľ, tohtoročná zima nám veľa snehu nedopriala a ku všetkému som topánky na testovanie dostal na konci musherskej sezóny, ktorá bola narušená pandémiou koronavírusu. Bolo zrušených veľa pretekov v zahraničí, kde by sme sa na sneh určite dostali. Topánky som chcel okrem iného testovať na Majstrovstvách Európy v šprinte v Taliansku. Dúfam, že budúca sezóna bude bezproblémová. 

Test teda prebiehal v domácich podmienkach a to na čiernom snehu. Teda na blate. Výhodou bolo, že som naozaj mohol preveriť technológiu KEEN.DRY, vďaka nespočetnému množstvu rôzne veľkých a hlbokých brodov. 

 

KEEN.DRY

  • priedušná a extrémne nepremokavá membrána
  • odolná, mikroporézna štruktúra membrány nevpúšťa molekuly vody dovnútra topánky
  • umožňuje však molekulám pary dokonale  sa odparovať z topánky von

Priebeh testovania

Ako som písal na začiatku tejto recenzie, je pre mňa dôležité, aby som sa mohol v topánkach dobre pohybovať. To znamená vybiehať kopce a pomáhať psom tým, že budem tlačiť káru alebo sane. Takže by bolo fajn, keby sa nekĺzali. 

Hneď pri odštartovaní od chaty nás čakal prvý kopec. A už tu som zistil, že budem nadmieru spokojný. Topánky sa na blate nešmýkali a na zimné turistické topánky sú naozaj ľahké. Paráda. Pri jazde po rovine sa psom občas pomáha. Ide o v podstate rovnaký princíp ako by ste išli na kolobežke. Len sa neodrážate vedľa stroja, ale za ním. To bolo ďalšie kritérium, ktoré som chcel otestovať. Či, keď sa so všetkou silou opriem do bahna a odrazím sa, mi topánka nebude kĺzať. Nestalo sa. Nekĺzala. Mohol som sa so všetkou silou oprieť do zeme a svojim psom pomôcť. Energia nevyšla navnivoč. 

Mokrý test

Konečne sa dostávame k onomo sľúbenému testu technológie KEEN.DRY. Prechádzali sme približne piatimi brodmi. Niektoré brody prejdem bez toho, aby som psom musel v rieke pomôcť. A v niektorých brodoch musím zliezť z káry a naozaj sa postaviť do vody a pomôcť psom tlačením. V troch brodoch bolo vody tak akurát, aby mi voda nevtiekla do topánok vrchom. Tam topánky naozaj obstáli na jednotku. Mohol som sa máčať brodom ako som chcel a voda sa do topánok nedostala. Bohužiaľ, aj keď topánky patria k vyšším, pokojne by som išiel do verzie "holeňoviek", keby sa vyrábali, potom by táto topánka bola absolútne dokonalá nielen do vody, ale napríklad aj vo väčších snehových závejov. Pri vyššej hladine mi, samozrejme, do topánok natieklo a nebola to žiadna extra hĺbka. Myslím, že aj vo vyššej snehovej pokrývke to môže robiť problémy. Toto sa dá riešiť, a ja to tak riešiť budem, obyčajnými návlekmi. Takže v podstate žiadny problém. Prekvapivé bolo, že topánky sa ani veľmi nekĺzali na kameňoch, ktoré boli na dne brodov. To bolo naozaj milé prekvapenie. 

Jeden nedostatok

Nemilé prekvapenie bolo, keď sme sa vrátili domov a ja som vylial zvyšky vody z topánok, ako dlho trvalo než boli vnútri opäť suché. Topánky som mal pri krbe a trvalo niekoľko dní, než úplne vyschli. 

Test mrazom

Topánky som testoval aj v mrazoch, predsa len testy prebiehali vo februári a za tmy. A čo sa týka technológie KEEN.WARM, osvedčila sa taktiež skvelo. Nohy mi naozaj nemrzli, hoci sme sa brodili vodou. 

Video - predstavenie technológie KEEN.DRY

Hodnotenie: 90 % 

- keby to boli takzvané "holeňovky", hodnotenie by bolo ešte vyššie

+

  • ľahké
  • odolné proti vode a soli
  • vodotesné
  • kvalitná izolácia
  • 4 mm viacsmerná vzorka

-

  • veľmi dlho vysychá vnútro topánky, pokiaľ sa tam dostane voda
  • na môj vkus by mohli byť vyššie

Záver

Aj keď testy prebiehali väčšinou len na blate, topánky Keen Targhee Lace Boot High Polar ma presvedčili, že sú pre mňa tie pravé. Nekĺzali sa a hlavne sa v nich dá naozaj veľmi dobre pohybovať. Vodotesné sú, o tom som sa presvedčil niekoľkokrát. My musheri väčšinou používame vyššie topánky, takzvané "holeňovky". Keby tieto KEENy mali holeňovú výšku boli by to absolútne luxusné zimné topánky. Dúfam, že v budúcej sezóne dostanem šancu otestovať topánky na snehu a napísať o tom recenziu. 

Užitočné odkazy

Ďalšie zaujímavé články:

Autor: Jan Svoboda

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

224,00  (44.24 %) od 124,90 

Porovnať

164,54  (46.58 %) od 87,90 

Porovnať

102,00  (36.37 %) od 64,90 

Porovnať

176,00  (42.67 %) 100,90 

Porovnať

Pánske zimné topánky Kamik Spencer Mid

204,00  (39.26 %) od 123,90 

Porovnať

Pánske zimné topánky Helly Hansen Fremont

185,15  (41.18 %) 108,90 

Porovnať

143,92  (44.48 %) od 79,90 

Porovnať

Pánske zimné topánky Helly Hansen Tsuga

135,67  (42.58 %) 77,90 

Porovnať