Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako podporiť imunitný systém

Imunita je vlastne "štít", ktorý chráni naše zdravie. Rady, ako ho neoslabovať, ale naopak posilniť, vám prinášame v nasledujúcom článku.


Obsah

O imunitný systém sa oplatí starať sa počas celého roka. Chráni nás pred chorobami a pokiaľ už ochorieme, potom vám správne fungujúci imunitný systém pomôže k hladšiemu a rýchlejšiemu priebehu choroby. Ako sa oň správne starať? Je to jednoduché. Dobre spite, dobre jedzte a pite, dostatočne oddychujte a hýbte sa. 

 

Spánok

V spánku umožníte telu spracovať podnety z predošlého dňa, pripraviť sa na ďalšie a oddýchnuť si. Spánok nie je stratou času, naopak je jednou z kľúčových oblastí zdravého životného štýlu. Všeobecne sa odporúča ako ideálna dĺžka spánku 8 hodín denne. Je to ale veľmi individuálne, niekomu stačí menej, niekto naopak potrebuje viac. Zďaleka ale kvalita spánku nezávisí len na jeho dĺžke. Medzi 22 hod. a 2 hod. ráno je kvalita spánku najvyššia, preto sa oplatí naučiť sa zaspávať pred 22 hod. Zároveň je dôležitá príprava na spánok - nezabudnite si vyvetrať miestnosť, aspoň hodinu pred zaspávaním nepozerajte do monitoru a cca dve hodiny pred spaním už nejedzte a pomaly obmedzujte pitie. 

Spať a relaxovať nemusíte len v posteli. Vyskúšajte hamaky, hojdacie siete alebo nafukovacie kreslá z našej ponuky. 

 

Stres

Kým krátkodobý stres je žiaduci, aktivizuje nás a zároveň chráni pred nebezpečenstvom, ten dlhodobý nám život naopak veľmi komplikuje. Medzi stresové faktory, ktorým sme najčastejšie vystavovaní, patria nároky v práci, medziľudské vzťahy, životné udalosti (choroba v rodine, úmrtie blízkeho človeka, strata zamestnania, ale aj tie pozitívne, ako je svadba alebo narodenie dieťaťa), plnenie mnohých sociálnych rolí, nedostatok času, nabitý program, naháňanie sa. Dôležité je na jednej strane nevystavovať sa toľkým stresovým faktorom, na druhej strane naučiť sa stres zvládať rôznymi technikami - joga, relax, šport alebo si denne nájsť čas na seba a svoje koníčky. 

Stres vám pomôže odbúrať aj naša široká ponuka pomôcok na cvičenie - vyberajte z činiek, švihadiel, cvičiacich podložiek a mnohých ďalších. 

 

Fajčenie, alkohol, toxické látky

Pokiaľ ste denne v častom kontakte s fajčením (aktívnym i pasívnym) alebo požívate alkohol, potom svoj imunitný systém zbytočne vyčerpávate. Fajčenie okrem iného poškodzuje sliznicu dýchacích ciest a uľahčuje tak vstup mikroorganizmov do tela. Preto sú fajčiari náchylnejší na infekčné ochorenia. 

 

Aktívny pohyb, najlepšie na čerstvom vzduchu

Pravidelným pohybom posilníte obranyschopnosť a znížite pôsobenie stresu. Ideálne sú športy v prírode na čerstvom vzduchu. Aj pohyb má však svoju hranicu, kedy už prestáva byť posilňujúci a naopak telo oslabuje. Začínajte so športom pomaly a záťaž navyšujte postupne. Myslite na to, že mimoriadne športové výkony telo skôr oslabujú a o niekoľko dní neskôr môžete byť náchylnejší na infekcie. V takomto období veľa pite, dobre jedzte, dlhšie spite a oddychujte. 

   

 

Ako si vybrať oblečenie na beh

Správne oblečenie na beh je zárukou mnohých spokojných kilometrov. S jeho výberom vám poradí Katka Balcarová.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Pitný režim

Správny pitný režim nám umožňuje okrem iného odstraňovať odpadové látky z tela. Najlepšie urobíte, keď budete piť čistú vodu, prípadne zaradíte aj bylinkové a zelené čaje. Za normálnych podmienok sa odporúča vypiť najmenej 0,5 litra na každých započatých 15 kg hmotnosti. Opäť je ale aj toto odporúčanie veľmi individuálne a najlepšie bude, keď sa budete riadiť farbou moču. Čím je tmavší, tým viac musíte piť. V ideálnom prípade by mal byť číry. 

Nech už budete kdekoľvek, pitný režim si hravo zaistíte s niektorou z našich termosiek alebo fliaš. 

 

Vyvážená strava s dostatkom vitamínov a minerálov

Obmedzte priemyselne spracované potraviny a snažte sa do svojho jedálnička v maximálnej možnej miere zaradiť čerstvé potraviny, ktoré nemuseli prejsť spracovaním. Snažte sa o pestrý a farebný jedálniček, na jedlo si vždy urobte dostatočný čas. 

Dostatok živín si zaistíte, keď budete každodenne konzumovať ovocie, najmä bobuľové (čučoriedky, maliny, ostružiny, hroznové víno, jahody, brusnice, ríbezle...), hlúboviny (kapusta, kel, kaleráb, karfiol, brokolica...), tmavolistú zeleninu, kvasenú zeleninu, ostatnú zeleninu, ľanové a iné semienka, orechy, celozrnné obilniny, strukoviny, bylinky a korenie. Hoci väčšinu vitamínov ste schopní získať z pestrej stravy, v zimnom období je všeobecne odporúčané dopĺňať vitamín D, ktorý v lete získavame zo slniečka. Pre imunitu je tiež dôležitý vitamín C, E, zinok a magnézium. 

Nie vždy si človek môže dopriať kvalitnú a čerstvú stravu, najmä na cestách to môže byť problém. Okrem širokej ponuky dehydrovaných jedál si u nás môžete po novom zakúpiť aj jedlý hmyz, ktorý je označovaný za jedlo budúcnosti a určite stojí za vyskúšanie. 

 

Doplnky stravy

Všetky potrebné živiny ľahko získame z pestrej stravy. Všeobecne je odporúčané suplementovať vitamín D v zimnom období, vegetariánom a vegánom navyše celoročne vitamín B12. Pokiaľ ale viete, že trpíte nedostatkom akéhokoľvek minerálu alebo vitamínu, potom je vhodné uvažovať o jeho suplementácii. Kvalita doplnkov stravy sa veľmi líši, preto nie je od veci sa pred ich zadovážením poradiť s odborníkom, lekárom alebo výživovým poradcom. Rozhodne by ste mali pri nákupe sledovať množstvo účinnej látky a jej vstrebateľnosť. Tiež môžeme odporučiť prednosť kapsúl pred tabletami, pričom preferujte kapsle z rastlinných zdrojov pred želatínou. 

   

 

Regenerácia po fyzickej záťaži

Tak často opomínaná, a predsa tak dôležitá. Na nej stoja výborné výsledky športovcov, ale má aj vplyv na ich nezdary a neúspechy. Ak ju zanedbávame dlhodobo, môže viesť k dlhodobým či chronickým ochoreniam. O čom je reč? O regenerácii. Prečo je tak dôležitá? Ako správne regenerovať a čo k tomu použiť?

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Rada na záver

Imunitu sa oplatí posilňovať celoročne a uvedené postupy začleniť do svojho bežného životného štýlu. Potom v prípade zvýšeného rizika nákazy budete na všetko lepšie pripravení a nebudete svoju imunitu ďalej oslabovať zbytočným strachom z nákazy alebo stresom z náhlych zmien v stravovaní alebo myslení. 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Kateřina Balcarová

Zdroje: Greger Michael: Jak nezemřít; Noxi, 2015; Podklady ke kurzu ATAC – Poradce pro výživu a suplementaci, pixabay.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

Toaletná lopatka Sea to Summit Nylon

10,00  (1 %) 9,90 

Porovnať

20,00  (20.5 %) 15,90 

Porovnať

(0.63 %) 15,90 

Porovnať

Prázdna lekárnička Zulu First Aid M

14,00  (36.43 %) 8,90 

Porovnať

30,00  (13.67 %) 25,90 

Porovnať

29,00  (17.59 %) 23,90 

Porovnať

12,00  (25.83 %) 8,90 

Porovnať

143,92  (9.74 %) 129,90 

Porovnať