Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Musher Jan Svoboda: Päť rokov som sa učil.

V rámci projektu PODPORUJEME sa vám dnes predstaví musher Jan Svoboda so svojou svorkou.


Obsah

Predstavenie

Volám sa Jan Svoboda, narodil som sa v januári roku 1981. Som rodený Pražák, ale vždy, keď to šlo, utekal som z Prahy do prírody. Od malička som veľa športoval, po vyskúšaní hádzanej a rugby som nakoniec zakotvil pri futbale a dotiahol som to až do Slavie Praha. Bohužiaľ, v 21 rokoch som si natrhol väzy v kolene a nakoniec som musel podstúpiť 9 operácií na pravej nohe. Aby toho nebolo málo, bola z toho aj operácia na ľavej nohe. Tým pádom bolo po futbalovej kariére.

 

      

 

Hrdý partner mushera Jana Svobodu

Kynologický šport

Napriek všetkým komplikáciám som sa rozhodol, že aj naďalej chcem športovať a žiť aktívne, a pretože som už od malička bol dobrodruh, mal som rád dobrodružné knihy a miloval som psov, voľba bola jasná. Budem robiť kynologický šport. Doktori ma za pár rokov dali dokopy tak, že som opäť mohol normálne športovať, ale na vrcholový šport to už nebolo, a tak prvé čo som vyskúšal, bolo agility. Bolo to super, ale nijako extra ma to nenapĺňalo. Vždy ma to ťahalo k mushingu, ale nemal som priestory na to, aby som si zadovážil celú svorku ťažných psov.

Začiatky mushingu

Až okolo 30. roku môjho života som si zadovážil prvého sibírskeho huskyho. Volal sa Argo, vlani ho zabila divá zver. Aj to prináša mushing. Vďaka nemu som sa začal učiť všetko, čo si mushing vyžaduje a hlavne som sa učil porozumieť tak špecifickému plemenu, akým husky je.

Päť rokov som trénoval a pozoroval Arga, sledoval som jeho reakcie, učil som sa riešiť nepríjemné situácie a tiež som sa učil psa zavodňovať a správne kŕmiť. Medzitým mi k Argovi pribudla fenka Enya. A tak som začal trénovať s dvoma psami. Až po 6 rokoch "štúdia" mushingu som sa rozhodol, že vyrazíme na prvé preteky. Boli to MIDové preteky a išlo sa 2x20 km. Prvá skúsenosť a celkom krst ohňom. Argo s Enyou to ubehli a neboli poslední, aj napriek tomu, že to neboli práve športové typy husky, Enya teda rozhodne nie.

Po tejto skúsenosti som sa rozhodol - prišiel čas, aby som si zadovážil ozajstné ťahacie husky športového typu. A tak mi v rozmedzí jedného roka do svorky pribudli ďalšie dva psy - Brann a Bragi. S nimi sa začala písať naša úspešná mushingová pretekárska kariéra.

Začiatky pretekárskej kariéry

Počas 3 rokov títo chlapci neskončili na horšom než 3. mieste a aj to 3. miesto bolo snáď len jedno, a to až na majstrovstvách Európy v roku 2018. Medzitým sa stihli stať majstrami Českej republiky v šprinte na kolobežke v roku 2017. Rok 2017 považujem vlastne za začiatok našej pretekárskej kariéry.

Začal som si plniť sen. Pribudli ďalší dvaja chlapi Conn a Kent. Keď dorástli a dosiahli vek, kedy sa mohli postaviť na štart, prešiel som z individuálneho mushingu na psie preteky, konečne!

Sezóna 2019/2020

Rok 2018 bol pre novo zloženú štvoricu skúšobným (tak som si to v hlave nastavil), takže sme ešte striedali individuálne štarty a štarty psích pretekov a išlo to skvelo. Keď sa začala písať sezóna 2019/20, tušil som, že by mohla byť úspešná. Hneď na prvom štarte na majstrovstvách Českej republiky v šprinte (2x5 km) si štvorica vybehla zlato a mesiac na to, tiež na majstrovstvách ČR, ale tentokrát v MIDe (2x14 km) sme si vybehli bronzovú medailu, aj keď sme predtým takmer mesiac nemohli trénovať kvôli črevnej viróze psov.

A opäť sa budem opakovať. Počas sezóny som si zadovážil ďalších dvoch chlapov Búri a Baldra. Ich čas príde už v nadchádzajúcej sezóne 2020/21, v ktorej už opäť prejdeme do inej pretekárskej kategórie, kedy sa budem preháňať so šiestimi hafanmi.

Medailón


Jan Svoboda

2x 1. miesto na majstrovstvách ČR v šprinte
1x 3. miesto na majstrovstvách ČR v MIDe
1x 3. miesto na majstrovstvách Európy v šprinte

Spolupráca na projekte BEZ FRÁZÍ – bývalí športoví novinári rozprávajú príbehy športovcov z trochu iného pohľadu, je to taká 13. komnata. Môj príbeh môžete nájsť na ich webe alebo v knižnej podobe v knihe BEZ FRÁZÍ 2.

Užitočné odkazy

Autor: Jan Svoboda

Zdroje: archív autora

Znovu sme obhájili víťazstvo v súťaži ShopRoku. Ďakujeme!

Novinky

Už po piaty raz sme obhájili víťazstvo v kategórii kvality. Vďaka vám!

Predĺžená lehota na výmenu tovaru

Novinky

Nevyhovuje obdarovanému Vami vybraný vianočný darček? Teraz ho vďaka predĺženej lehote môžete vymeniť za iný až do 15. januára 2024.

Patagonia - udržateľná značka, ktorá myslí na prírodu

Novinky

Preferujete udržateľné značky oblečenia? A poznáte značku Patagonia?

Vyberáme pre vás

Pánske tričko Kilpi Garove

41,20  (49.27 %) 20,90 

Porovnať

Pánske funkčné tričko Progress E NKR 28CA

29,00  (10.69 %) 25,90 

Porovnať

49,00  (14.49 %) 41,90 

Porovnať

65,00  (50.92 %) 31,90 

Porovnať

Pánske boxerky Lasting Noko

42,00  (28.81 %) 29,90 

Porovnať

33,00  (12.42 %) od 28,90 

Porovnať

Pánske funkčné boxerky Sensor Merino Impress

43,00  (9.53 %) 38,90 

Porovnať

55,00  (34.73 %) 35,90 

Porovnať