Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Dámske topánky La Sportiva TX4 Mid Woman GTX

V dnešnej recenzii si Terézia Kútna vzala do parády trekové topánky značky La Sportiva, ktoré obstáli počas testovania na výbornú.


Obsah

Začala by som tým, ako som vlastne objavila poločlenkové topánky. Za moje niekoľkoročné pôrobenie vo 4campingu som sa stretla s názvami produktov, ktoré obsahovali slovo MID. Vedela som, čo to znamená, ale nikdy som sa bližšie nezaujímala o tento typ topánok. V lete som sa však dostala do situácie, kedy mi "odišli" nízke trekovky od Salewy a v zime mi doslúžili i mestské čižmy do snehu.

Akurát prebiehala Výstava stanov a mali sme dostupné na jednom mieste všetky topánky s možnosťou ich vyskúšania. Premýšľala som, ako by som vyriešila svoju situáciu na nadchádzajúcu zimu tak, aby som nemusela kupovať dvojo topánok. Prechádzala som sa pomedzi regály, až som narazila na poločlenkové topánky… Ahaaaa, to by predsa šlo. Trekovky, ktoré môžem nosiť celoročne a zároveň majú vyššie členky, takže v prípade snehovej pokrývky to bude tiež v pohode. S pekným dizajnom sa hodia aj k sukni a pančuchám.

Charakteristika

 

Názov:

 

TX4 Mid Woman GTX

Výrobca: La Sportiva
Určenie: Dámske
Hmotnosť (pár): 880 g
Povrch: Velúrová koža
Podošva: Vibram® Mega-Grip
Membrána: Gore-Tex® Extended Comfort
Medzipodošva: vštrikovaná EVA pena

 

  • členková obuv na ferraty, vysokohorskú turistiku
  • výborná stabilita a opora nohy
  • patentovaný šnurovací systém Mythos
  • tlmenie nárazov
  • gumená ochrana - ochrana proti poškodeniu
  • lezecká špička
  • STB Control System™ - tuhosť v torzii
  • podrážka Vibram® Mega-Grip™ - výborný záber na každom povrchu
  • nepremokavá membrána Gore-Tex® Extended Comfort
  • pútko pre jednoduché obúvanie
  • antibakteriálna vložka Ortholite® Approach 4 mm - odvod vlhkosti, nezapácha
  • hmotnosť platí pre veľkosť 42

Detailný popis

La Sportiva TX4 Mid GTX sú trekingové topánky siahajúce do úrovne členkov. Nie sú to klasické nízke topánky ani vysoké "pohorky". Sú niečo medzi.

Zvršok je z velúrovej kože, čo dodáva topánkam príjemný teplotný komfort i keď vzhľadom na ich "ľahkú" váhu by ste to nečakali. Zároveň sú vybavené membránou Gore-Tex®, vďaka ktorej sú topánky vetru a vode odolné a vhodné do akéhokoľvek počasia. Vystužená špička a celoobvodový gumový lem zabezpečujú ochranu proti okopaniu prstov a chránia topánky pred mechanickým poškodením. Vyššia časť okolo členkov je vystužená, no nie zas úplne pekná, takže pri pohybe nič nepríjemne netlačí a zároveň tvorí oporu pre členky v náročnejšom teréne a zabraňuje vyvrtnutiu členku.

Navyše sú topánky vybavené unikátnou technológiou STB Control System™, ktorá zaisťuje tuhosť v torzii - vyššiu stabilitu v exponovanom teréne. Lepšiu fixáciu nohy zaručuje šikovný a rýchly šnurovací systém Mythos. Tlmenie v oblasti päty a medzipodošva v EVA pene zaručí príjemné našľapovanie na prírodnom i mestskom teréne. Podrážka Vibram® Mega-Grip™ s lezeckou špičkou výborne drží na suchom i mokrom povrchu. Plusové body topánkam dodáva aj antibakteriálna vložka Ortholite® Approach 4 mm, ktorá pohlcuje vlhkosť a bráni nepríjemnému zápachu po celodennom chodení. Vzadu je tiež dostatočne široké pútko pre lepšie nazúvanie, prípadne pre pripevnenie na batoh pomocou karabíny.

Testovanie

S topánkami La Sportiva už mám skúsenosti (pohorky Karakoram vlastním už 3 roky), takže som mala určitú predstavu o kvalite tejto značky. To, čím si ma získali už na prvý "pocit" pri skúšaní, je širšia predná časť topánok, kde má noha dostatok priestoru pri došľapovaní. V porovnaní s ľuďmi v mojom okolí sa radím skorej do kategórie "úzke nôžky", no po letnom chodení v barefootoch alebo naboso sa mi noha trochu rozšírila. A tak keď som na jeseň pomaly prechádzala do teplejších topánok, mala som trochu problém si zvyknúť zas na úzke modely. V topánkach La Sportiva TX4 Mid GTX sa mi však uľavilo, pretože nohy tam majú toľko priestoru, koľko potrebujú a zároveň poskytujú dostatočnú stabilitu v nerovnom teréne. Šnurovanie až nad členok krásne fixuje nohu čím sa stáva i pohyb na skalách bezpečný. Jediná vec, na ktorú som si musela chvíľu zvykať, bolo nazúvanie topánok. Vyšší členok trochu bráni jednoduchému vkĺznutiu do topánky, avšak po pár použitiach sa získa zručnosť ako ich jednoducho nazuť.

Samotné testovanie prebiehalo v mestskom prostredí, v prírode na ľahších vychádzkach i pri zimnej mini túre s plným 30l batohom.

Mesto

V prípade pohybu v meste na jeseň, v zime a na jar, kde si nemusíte dávať veľký pozor na nerovnosti a jediné, čo možno riešite pri topánkach, je nepremokavosť a schopnosť udržať teplo, som si neuvedomila žiadne negatívne pocity s ich nosením. Jediná nevýhoda je snáď, že pokiaľ nemáte v kancelárii prezuvky, tak vám v nich bude trochu teplo.

Ako som už vyššie spomínala, priestor, ktorý poskytujú nohe zaručuje pohodlnú a pevnú chôdzu bez otlakov či nepríjemných pocitov v miestach, kde sa topánka prehýba. Dizajn a farebná kombinácia sú ako vždy u značky La Sportiva odlišné od väčšiny výrobcov. Mne sa však ich dizajn veľmi páči. Môj šatník sa skladá prevažne z prírodných a menej výrazných farieb, takže béžovo-modro-čierna kombinácia mi skvele sadne aj k slušnejšiemu outfitu do práce.

Príroda

Vychádzky do bouldrových oblastí, lesné cesty, pohyb po skalách… V prírode topánky poskytujú výbornú fixáciu a oporu nohy. Vďaka goretexovej membráne pre ne nie je problém dážď, mláky ani špina. Zároveň sú úžasne ľahké a prispôsobivé nohám, ktoré ich používajú. Podrážka Vibram zas zaručuje skvelú priľnavosť na vlhkých skalách, že sa vám noha pošmykne.

Sneh

Veľmi milé prekvapenie pre mňa bola skúsenosť s pohybom po snehu. V jeden krásny víkendový deň sme sa rozhodli pre výlet do Krkonoš, trochu si užiť sneh. Topánky TX4 som si obula do auta a na "normálne" chodenie, zatiaľ čo na výšľap do kopcov po zasneženej krajine som sa rozhodla pre pohorky. Nepokazím si predsa výlet omrznutými nohami, no nie? Avšak pri parkovaní na parkovisku pri Hromovke som si uvedomila, že pohorky ostali doma. Nuž čo, pôjdem sa vyvetrať a ak mi bude zima, vrátim sa do auta alebo počkám niekde pri čaji. Hneď ako som vyšla z auta, cítila som chlad od podrážky aj cez kožený zvršok topánky. Ale túžba vyvetrať sa z mesta a užiť si zimnú krajinu ma presvedčila, že mám vyraziť. Buď rozprúdim krv v nohách a zohrejem sa, alebo sa vrátim do auta, keď to bude nepríjemné. Nuž, po pár minútach moje rýchlej chôdze som si uvedomila, že nohy sa mi príjemne zahriali, necítim žiaden chlad a tak hurá do kopcov.

Celý výlet zo Špindlu na Moravskú búdu a naspäť som si náramne užila. Nevedomky som si vybrala trasu, kde som okrem 3 skialpinistov a 2 chodcov nestretla nikoho, slniečko parádne hrialo. A nohy? Tie boli v teple, skvele fixované, pohyb po snehu bez toho, aby sa podrážka šmýkala a užívali si ľahkú váhu topánok v porovnaní s pohorkami. Samozrejme, celá trasa bola po vyšliapaných chodníkoch. Na brodenie snehom by jednoznačne boli vhodnejšie pohorky, ktoré sú vyššie a majú lepšiu izoláciu voči vonkajším vplyvom ako je sneh dotýkajúci sa topánok.

Malé nedostatky

Negatíva ohľadom používania som žiadne nenašla. Jediné, čo môže byť pre niekoho menej príjemné, je nazúvanie kvôli vyššiemu členku a prípadne samotná vyššia cena topánok.

Hodnotenie: 100 %

+

  • pohodlné topánky s dostatočným priestorom pre nohy
  • vodeodolná membrána GTX
  • podrážka drží na každom povrchu
  • celoročné využitie
  • vhodné do mesta i do prírody
  • lezecká špička
  • dizajn
  • gumená ochrana chráni obuv pred nadmerným opotrebením
  • pútko pre jednoduché obúvanie

-

  • kvôli vyššiemu členku sa horšie obúvajú
  • vyššia cena

Záver

Za mňa je celkový dojem +100 %. Jednoznačne sú La Sportiva TX4 Mid Woman GTX tie najlepšie trekingové topánky, aké som kedy mala. Mojim nohám skvele padnú a môžem ich nosiť kamkoľvek. Je to samozrejme dané aj tým, že typovo mi vyhovuje kopyto, ktoré vyrába La Sportiva. Nohy v nich majú prirodzený priestor pre pohyb - myslím, že touto vlastnosťou by mohli vyhovovať mnohým barefooťákom do chladnejšieho počasia :). Farebné prevedenie a dizajn je voči iným modelom La Sportiva decentné, takže vhodné k mnohým druhom outfitov. A čo sa týka technických parametrov, výborné topánky do mesta i do prírody. Mäkká stielka a tlmenie pri pohybe na tvrdom povrchu, gore-tex membrána, ktorá nepustí vlhkosť dovnútra a vďaka gumenému lemu sa nemusíte báť rýchleho mechanického opotrebenia. Za mňa ideálna topánka pre outdoorové duše. :)

Užitočné odkazy

Ďalšie zaujímavé články:

Autor: Terézia Kútna

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

241,00  (14.98 %) 204,90 

Porovnať

241,00  (14.98 %) 204,90 

Porovnať

220,00  (15.05 %) 186,90 

Porovnať

220,00  (15.05 %) 186,90 

Porovnať

181,03  (35.43 %) 116,90 

Porovnať

Dámske turistické topánky Meindl Bergell Lady MFS

339,00  (10.06 %) 304,90 

Porovnať

160,00  (56.94 %) 68,90 

Porovnať

264,00  (37.92 %) od 163,90 

Porovnať