Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Prechod Orlických hôr

Dnes sa vydáme s Katkou Balcarovou na prechod Orlických hôr, plný krásnej prírody, úchvatných výhľadov aj výbornej gastronómie.


Obsah

Orlické hory sú jedny z tých, ktoré môžete prechádzať i objavovať v lete aj v zime. Hrebeňovkou vás prevedú turistické, lyžiarske a cyklotrasy. My vám dnes predstavíme pomerne náročný dvojdňový turistický variant zo Šerlichu do Jablonného nad Orlicí.

  • Celková dĺžka trasy: 56 km
  • Prevýšenie: 1325 m hore, 1888 m dole

1. deň - Šerlich - Velká Deštná - Hanička - Orlická chata

Na Šerlich (zastávka Deštné v OH, Šerlich, Masarykova chata) sa dostanete ranným autobusom. V sezóne sem jazdí aj cyklobus alebo skibus. V tomto je prechod Orlických hôr milosrdný, začínate v takmer najvyššom bode, a tak počas prechodu viac klesáte než stúpate. 

Najskôr vás čaká 3,5 kilometra hore po širokej asfaltovej ceste na Velkú Deštnú (1115 m n.m.). Na rozcestí sa môžete občerstviť v chate horskej služby, býva ale v prevádzke len počas sezóny. Od tejto chaty potom vedie polkilometrová lesná cesta na vrchol Velkej Deštnej. Vrcholček je zalesnený a sám o sebe vám neposkytne žiadne výhľady, ale v roku 2019 tu bola postavená rozhľadňa. Je 18 metrov vysoká, vstup je bezplatný a dovidíte z nej napríklad na Sněžku, Králický Sněžník alebo opatovickú elektráreň. 

Vrátite sa späť ku chate horskej služby a pokračujete po červenej turistickej trase. Čaká vás 4 km dlhý zostup na rozcestie pod Homolí. Tesne pred rozcestím červená turistická trasa odbáča zo širokej cesty do lesa. Vždy sa nám túto odbočku podarí minúť a dôjdeme až na rozcestie. Pokiaľ sa vám to tiež stane, nepanikárte, že chýba značenie, prejdite asi 100 metrov cestou doprava, tam niekde červená míňa cestu, po nej sa potom vydáte turistickou cestou vľavo. Tu sa konečne dostávate mimo cyklotrasy do príjemného terénu. Čaká vás jeden z mála výstupov tohto prechodu, na Kunštátsku kaplnku, odkiaľ potom už po rovinke pokračujete na Pěticestí, kde si na ďalšej chate horskej služby môžete v sezóne dať niečo na pitie. 

Z Pěticestí pokračujete ďalej po červenej značke najskôr mierne z kopca, potom do kopca na Komáří vrch a krátkym zostupom na Mezivrší. Na Mezivrší sa opäť napájate na cyklotrasu. Po nej vystúpate tesne pod Anenský vrch, kde buď môžete pokračovať ďalej na Haničku, alebo si odskočiť na vrchol Anenského vrchu na rozhľadňu. Z rozhľadne sú krásne výhľady na Suchý vrch, Králický Sněžník, poľské Bystrické hory, Orlické hory a podhorie Orlických hôr, Broumovsko, Rychnovsko i Žamberecko. Za dobrého počasia je odtiaľ možné vidieť dokonca Krkonoše alebo Sněžku. 

Celý prechod mám pomyselne rozdelený na tri úseky, z ktorých prostredný je najmenej záživný a začína práve na Haničke a končí až v Mladkově. Teda tu na Haničke  obrňte trpezlivosťou, čaká vás nezáživný úsek a dnes to už lepšie nebude. Máte pred sebou 8 km k Orlickej chate po tvrdom asfalte, na ktorom vás budú bolieť už tak dosť unavené nohy. Odmenou vám ale bude Orlická chata a jej okolie. Odporúčame sa rýchlo ubytovať a urobiť si kratučkú prechádzku na nádherné miesto Zemská brána, kde sa okrem iného môžete osviežiť v Divokej Orlici. 

2. deň - Orlická chata - Jablonné nad Orlicí

Prvá časť dňa vás čaká opäť asfalt. Tentokrát ale mimo lesa, po ceste prejdete dedinkou Čihák, Českými Petrovicami a pomaly vystúpite až na českopoľský prechod Adam s nádhernými výhľadmi. Občerstviť sa môžete na Kašparovej chate. Potom rýchlo zostúpite do obce Petrovičky a ešte ďalej do Mladkova. Červená turistická značka vás povedie okolo mladkovskej vlakovej stanice, za ktorou už opustíte cestu a budete pokračovať cez Vysoký kámen na známu delostreleckú pevnosť Bouda. V sezóne je možné absolvovať prehliadku, v rámci prechodu by som ju ale neodporúčala. Je to nadlho a v podzemí nachodíte dosť kilákov navyše, pričom pred vami je ešte kus cesty. V každom prípade Bouda poskytuje skvelú príležitosť sa občerstviť, zatiaľ je tam k dispozícii prístrešok, v blízkej budúcnosti by mala byť dostavaná a otvorené budova múzea, kde bude okrem iného k dispozícii občerstvenie so základnou ponukou. 

Asi 300 metrov za Boudou sa dostanete na rozcestie, pokračovať budete po červenej, po prechode asi 250-metrového úseku hustým lesom sa dostanete na širšiu cestu, na ktorej sa dáte doprava a začnete stúpať. Od rozcestia U Tří pánů sa vám začnú otvárať výhľady. Pre mňa osobne je toto najkrajší úsek celého prechodu. Odmenou za náročný výstup vám môže byť Kramářova chata na Suchom vrchu. V bufete zoženiete klasické občerstvenie vrátane polievky, hranolčekov a vyprážaného syra a bohatý výber alkoholických aj nealkoholických nápojov, náročnejší si v modernej reštaurácii môžu vybrať z ponuky tradičných českých aj európskych jedál. 

Po jedle vás čaká posledných 9 km. Vyrazte po modrej turistickej značke na rozcestie Suchý vrch - rozbeh modrej a zelenej. Ďalej potom pokračujte po zelenej až do Jablonného nad Orlicí. Kilometre to nie sú príliš záživné, celú cestu ale idete z kopca, a tak ich budete mať rýchlo za sebou. V Jablonnom je niekoľko skvelých podnikov, takže pokiaľ budete mať do odjazdu vlaku alebo autobusu čas, do niektorého z nich zavítajte. Námatkovo: hotel Filipinum, reštaurácia U Černého Medvěda (na námestí) alebo na Mýtnici (kúsok od námestia po ľavej strane cesty smerom ku stanici), penzión Srdíčko s pizzériou. 

Prajeme dobrú chuť a hlavne rýchlu regeneráciu, prechod je to jeden z tých náročnejších. 

Užitočné odkazy

Ďalšie zaujímavé články:

Autor: Kateřina Balcarová

Zdroje: archív autora

Kempovanie uprostred prekrásnej korutánskej prírody

Cestopisy a reportáže

Dovolenku pod stanom nemusíte tráviť len v Čechách. Krásne miesta na kempovanie nájdete aj na juhu Rakúska, kam sa teraz spolu vydáme.

Putovanie po Indii - 6. časť: Cigánsky stan

Cestopisy a reportáže

Baťožkarovo putovanie Indiou sa blíži k svojmu konci. Rozlúčime sa s ním (ako inak) vo veľkom štýle.

Putovanie po Indii - 5. časť: Indická svadba

Cestopisy a reportáže

Kopec dobrého jedla, pitia, skvelá hudba a zábava až do skorých ranných hodín. Svadby proste musí milovať každý! Ale zažiť pravú indickú svadbu, to sa len tak niekomu nepodarí.

Vyberáme pre vás

181,03  (35.43 %) 116,90 

Porovnať

150,00  (36.73 %) od 94,90 

Porovnať

141,00  (49.72 %) od 70,90 

Porovnať

183,00  (41.58 %) od 106,90 

Porovnať

150,00  (38.07 %) od 92,90 

Porovnať

Dámske turistické topánky Meindl Bergell Lady MFS

339,00  (10.06 %) 304,90 

Porovnať

121,00  (24.88 %) 90,90 

Porovnať

Dámske turistické topánky Helly Hansen W Stalheim Ht

133,00  (49.7 %) od 66,90 

Porovnať