Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Čelovka Ledlenser MH7

Viac svetla ako budete potrebovať. Čelovka s výkonom 600 lumenov zaujme svojou univerzálnosťou každého turistu i horala. Dočítate sa v našej recenzii.

 


Obsah

 

Ledlenser je americká značka vyrábajúca kvalitné outdoorové svietidlá so 7-ročnou zárukou. Model MH7 je jedným z najvýkonnejších modelov čeloviek pohybujúcich sa v cene do 100 eur. Pokiaľ by som mal vypichnúť tri dôvody, prečo o tejto čelovke premýšľať, tak to jednoznačne budú:

  • úchvatný výkon 600 lumenov

  • praktické ostrenie lúčov svetla

  • možnosť odopnúť svietidlo z čelenky

Na úvod by som sa rád priznal, že som nikdy nebol fanúšik veľkých výkonných čeloviek. Môj doterajší idol bola ľahučká chudinka svietiaca ako ako bludička, čo mi stačilo, aby som sa pohrabal v batohu alebo kráčal po poľnej ceste. Keď som ale skúsil MH7, už sa nemôžem vrátiť späť. Nech to znie ako klasické klišé, pripadať si ako pán svetla v zajatí tmy je proste návykovka.

 

Profil testera

Matyáš Vejskal

Testovaniu outdoorového vybavenia sa venujem už od roku 2014. Užívateľské recenzie som písal pre české aj zahraničné médiá vrátane známych outdoorových magazínov a spolupracoval som s niekoľkými výrobcami na vývoji nožov, obuvi či bushcraft oblečení. Od práce za počítačom utekám do prírody a hľadám svoje limity aj testovaného vybavenia pri náročných viacdňových trekoch, ideálne spojených s horolezectvom.

 

 

Charakteristika

 

Názov:

 

Ledlenser MH7

Výrobca: Ledlenser
Hmotnosť:  60 h
Doba svietenia: 60 h
Svetelný výkon: 600 lm

Dosvit

200 m
Stupeň krytia pred vnikom vody: IPx4-Chránené proti striekajúcej vode
Červené svetlo: Áno
Režim blikania: Áno
Typ batérie čelovky: AA / akumulátor
Maximálna doba svietenia:  51 - 99 hod
Maximálny dosvit: 101 - 200 m
Materiál svietidla: Plast
Farba: Čierna / Žltá

 

 

  • multifunkčná outdoorová čelenka
  • výkon až 600 lm
  • výdrž batérie: 3,5 až 60 hodín
  • Advanced Focus System - plynulá zmena ohniska čelovky na prispôsobenie lúčov svetla
  • dva energetické režimy: Energy Saving, Constant Current
  • indikátor stavu batérie
  • Transport Lock - zabraňuje neúmyselnému zapnutiu svetla
  • zabraňuje vnikaniu dažďa a blata
  • červené svetlo
  • Li-ion akumulátor
  • USB nabíjačka s magnetickým konektorom
  • dá sa nabíjať aj pomocou 2x AA 1.5 V batérie
  • predĺžená záruka 7 rokov
  • samolepka 100% originál

 

 

Prvé dojmy

Pred nákupom ma dosť desila veľkosť a váha MH7. Musím ale uznať, že 139 gramov vrátane batérií nie je až taký problém, ako som čakal. Ľahko nastaviteľná čelenka s odopínateľným stredovým popruhom sa nosí komfortne, len som postrehol, že pokiaľ si ju pri behu poriadne nedotiahnem, po chvíli mi cinkanie na čele začína vadiť. Na druhej strane je to jeden z dôvodov, prečo sa bežecké čelovky robia s napájaním vzadu, takže toto vlastne nemôžem MH7 vyčítať.

 

Porovnanie jednotlivých modelov radu Ledlenser MH:

 

Typ

 

Výkon

 

Výdrž

 

Dosah svetla

 MH2

100/15 lm 40/10 h 100/30 m

 MH3

200/20 lm 4,5/35 h 130/40 m
 MH4 400/20 lm 4/35 h 400/20 lm

 MH5

400/20 lm 4/35 h 180/40 m

 MH6

200/20 lm 5/20 h 120/40 m

 MH7

600/220/120/20 lm 3,5/ 8/ 40 h 200/180/120/40 m

 MH8

600/220/120/20 lm 3,5 / 8 / 40 h 200/ 180/ 120/ 40 m

  MH10

600/250/10 lm 10/15/120 h 150/100/20 m

 MH11 

1000/750/300/10 lm
Boost trvá len 10 sekúnd.
-/ 4/8/100 h 320/300/200/30 m

 

Praktická nastaviteľnosť a odolnosť

Skvelou vlastnosťou je okrem možnosti upraviť náklon v rozsahu 60 stupňov aj to, že telo čelovky sa dá bleskovo vyňať z čelenky a používať ako ručné svietidlo. Neviem, či sa to zdá skvelé len mne, ale pokiaľ si svetlo chcete niekam priviazať, položiť alebo len tak nosiť vo vrecku, je to na nezaplatenie. S IP54 certifikáciou sa nemusíte báť dopriať čelovke trochu drsnej lásky alebo dažďa.

   

 

Ako vybrať čelovku (nielen) na beh

Dni sú ešte stále krátke a pri rannom aj popracovnom behu sa tak čím ďalej tým častejšie budete noriť do tmy. Aby sa vôbec dalo pomýšľať na behanie v šere alebo dokonca v tme, je potrebné vybaviť sa čelovým svietidlom, takzvanou čelovkou.

 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Srdcom čelovky je jej zdroj

Ďalšia vec, ohľadne ktorej som veľmi vyberavý, je spôsob napájania. Snažím sa všetko vybavenie obmedziť na AA baterky. V tomto ohľade mi Ledlenser splnil skoro všetky priania. V balení nájdete 1550mAh li-ion akumulátor, ktorý sa dá nahradiť klasickými AA baterkami. Baterky sú ideálnou alternatívou na dlhé cesty divočinou, kde zásoby paliva do variča a energiu do čelovky dopĺňate na zaprášenej benzínke v horskom údolí.

 

Pri každodennom používaní, ako keď v zime vybiehate v tme alebo venčíte psa, vám akumulátor ušetrí starosti aj peniaze. Dobíja sa špeciálnym káblom, ktorý sa dá magnetickým konektorom pripojiť buď priamo na akumulátor, alebo bez jeho odpojenia na spodok čelovky. Niekoho to nadchne, pre moje praktické ja je to malé sklamanie, pretože to znamená ďalší kábel v zásuvke. Trochu sa nám v skratke USB stratila tá univerzálnosť, že? :-)

 

Showtime!

Pri zapínaní čelovky môžeme naraziť na to, že po stlačení čelovka len dvakrát blikne. To nie je chyba, ale inteligentný zámok, ktorý odporúčam zapnúť pred vhodením do krosien, aby nedošlo k nechcenému zapnutiu. Pre odomknutie stačí tlačidlo stlačiť na 5 sekúnd.

Tak a teraz tá najdôležitejšia pasáž, ktorá sa pri čelovkách nedá opísať slovami. Skúsim to pomocou čísiel a fotiek. Najskôr čísla. Na výber máte niekoľko rôznych režimov a celú čelovku sa dá podržaním tlačidla na 7 s v zamknutom stave prepínať medzi konštantným a úsporným režimom, čo ovplyvňuje predovšetkým dobu výdrže:

 

Režim

 

Výkon

 

Výdrž

 

Úsporný režim

Slabý 20 lumenov 40 hodín 60 hodín
Stredný 120 lumenov 8 hodín 10 hodín (ale 170 lm!)
Silný 220 lumenov 3,5 hodiny 7 hodín
Boost 600 lumenov - -

SOS

áno    
Červený áno    

Boost v hre

Čo je to ten Boost? To je režim, ktorý môžete kedykoľvek spustiť rýchlym dvojklikom. Na 30 sekúnd dostanete maximum možného svitu bez ohľadu na výdrž, a to dokonca trikrát viac než v najsilnejšom režime.

Rozdiely v režimoch

Aký je rozdiel medzi normálnym a úsporným nastavením čelovky? Je tu drobný rozdiel, ktorý ocenia najskôr fajnšmekri. Ledlenser pracuje s rozumným zaostrovaním kužeľa pomocou lomu svetla, takže svit môže smerovať do okrajov zorného poľa alebo do jeho stredu. Pri úsporných režimoch sú okraje vždy máličko temnejšie, normálny režim má kužeľ jednotlivý. Je to len taká drobnosť, ktorú asi úplne neocení každý, ale Ledlenseru to umožňuje efektívnejšie hospodárenie s výkonom a dlhšiu výdrž na batérie.

 

   

 

MH rad Ledlenser

Nemecká značka Ledlenser patrí k špičke na trhu. Poďme sa pozrieť na niektoré vybrané modely z tohto radu zblízka.

 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Reálny výkon zachytený objektívom

A dostávame sa k fotkám. Ide o zábery s absolútne rovnako nastavenou zrkadlovkou tak, aby urobené zábery maximálne odpovedali tomu, ako scénu videlo moje oko. Porovnávam Ledlenser MH7 s mojou predošlou „chudinkou“ Silva Ranger s polovičnou váhou aj cenou, ale s výkonom len 34 lumenov.

 

Špecialitou Ledlenseru je manuálne zaostrovanie kužeľa. Stačí otočiť krúžkom a môžete zo širokého kužeľa urobiť pátrací lúč nie nepodobný Sauronovmu oku. Ďalšia praktická a tiež návyková záležitosť, ktorá mi pomohla vidieť v čierno-čiernej tme sovy, srnky alebo aj štuky.

 

Hodnotenie: 95 %

+

  • slušná výdrž aj vďaka 1550mAh li-ion akumulátoru
  • odolnosť IPx4
  • veľmi kvalitné prevedenie
  • vychytávky ako je inteligentný zámok alebo funkcia Boost
  • Advanced Focus System - regulácia ohniska svetelného toku
  • môže slúžiť aj ako ručné svietidlo
  • dosvit a veľmi slušný výkon až 600 lm

-

  • dobíjanie len so špeciálnym káblom
  • menej citlivá odozva multifunkčného hlavného tlačidla


Záverečné zhrnutie

Napriek pôvodným obavám ohľadne váhy a zbytočného výkonu, som si čelovku Ledlenser MH7 zamiloval. Zatiaľ s ňou chodím niekoľkokrát týždenne behať, otužovať sa, párkrát som ju vzal na niekoľkodňovú túru po horách a mám ju zavesenú za dverami, aby bola poruke kedykoľvek idem z domu po zotmení. Hoci ovládanie nie je pre nováčikov úplne intuitívne, stačí preletieť návod a o pár minút viete používať vychytávky ako boost alebo zámok a viete, že pri dochádzajúcej batérii počas zapínania blikne načerveno stavová dióda a následne dôjde k limitácii výkonu.

Výdrž je podľa mňa celkom slušná, akumulátor dobíjam zhruba každé dva týždne. Váha vlastne problém vôbec nie je a pocit, že v tme konečne vidím, mi ža desiatky eur určite stál. Prevedenie čelovky pôsobí na prvý dojem veľmi kvalitne a ani po pol roku nejaví známky opotrebovania, hoci sú všetky mechanické časti z plastu - špeciálne pri ostrení a vyklápaní som mal sprvu zdvihnuté obočie. Pokiaľ by som mal nájsť priestor pre zlepšenie, bolo by to jednoznačne dobíjanie pomocou niektorého z bežných USB konektorov a možno lepšia odozva hlavného tlačidla, pretože najmä v rukaviciach ho občas nestlačím.

Pre každého turistu alebo horala, ktorý hľadá spoľahlivý univerzálny zdroj svetla na svoje dobrodružstvo a neváha si priplatiť za kvalitu, je MH7 jasným adeptom do užšieho výberu.

   

 

Test: Čelovka Petzl Actik Core

Akú čelovku si z obrovského množstva vybrať vám poradíme v nasledujúcej recenzii

 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

 

Užitočné odkazy

 

Ďalšie zaujímavé články:

 

Autor: Matyáš Vejskal

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

114,00  (31.67 %) 77,90 

Porovnať