Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Čelovka Ledlenser SEO 5

Ako dopadla v našom teste čelovka Led Lenser SEO 5, ktorá sa pravidelne umiestňuje na popredných priečkach v hodnotení renomovaných outdoroových periodik? Poďme sa na to spolu pozrieť.


Obsah

V roku 1994 sa Nelson Mandela stal prvým černošským prezidentom, v USA bola odvysielaná prvá epizóda dnes už kultového seriálu Priatelia a v Nemecku bola v tom istom roku založená bratmi Opolkovcami firma Ledlenser, respektíve Zweibrüder Optoelectronics. Zakladajúci bratia mali minimálny kapitál, poznámkový blok, starý počítač a sen o tom, ako zmenia svet svietidiel. Dnes má firma viac než 1000 zamestnancov, vlastní viac ako 200 patentov (okrem iného aj na technológiu "Advanced Focus System", ktorú využíva aj nami testovaná čelovka) a uspokojí svojím portfóliom výrobkov snáď všetkých záujemcov o kvalitné svietidlá, či už ide o profesionálne, alebo čisto amatérske použitie.

Charakteristika

 

Názov:

 

SEO 5

Výrobca: Ledlenser
Hmotnosť: 105 g
Počet batérií: 3
Typ batérie: AAA
Doba svietenia: 25 hod
Svetelný výkon: 180 lm
Dosvit: 120 m
Stupeň krytia pred vnikom vody: IPx6 - chránené proti vlnobitiu
Červené svetlo: Áno
Režim blikania: Áno
Materiál svietidla: Plast

 

  • nastaviteľné režimy svietenia (maximálna svit, stmievanie, blikanie, červený svit, červené blikanie)
  • Advanced Focus System - patentovaný systém umožňujúci zameranie širokého svetelného kruhu svetla do ostrého zväzku pomocou šošovky
  • vymeniteľný a prateľný textilný pásik
  • výklopná hlava
  • neoslňujúce červené LED svetlo s funkciou blikania
  • praktická karabína na čelovke
  • poistka proti nechcenému zapnutiu
  • vysoká úroveň pohodlia
  • nízka hmotnosť
  • odolnosť proti vode (IPX6)
  • predĺžená "záruka 7 rokov"
  • samolepka 100% ORIGINÁL

Prvý dojem

Čelovka Ledlenser SEO 5 je k dispozícií vo dvoch farebných variantách, bielo-červená a bielo-červená. Zabalená je v peknej papierovej škatuľlke, ktorá obsahuje ešte batériu (napájanie je zaistené troma batériami AAA) a návod v niekoľkých svetových jazykoch, čeština nechýba (slovenčina nechýba). Návod odporúčam si preštudovať, aby vám žiadne z funkcií nezostala utajená. Na zadnej strane škatuľky sa nachádza kód, pomocou ktorého svojho krásavca zaregistrujete a získate tak 7-ročnú záruku.

Kvalita spracovania

Čelovka je na prvý pohľad spracovaná bezchybne. Všetko skvele sedí, zbytočne sa nehýbe, kĺb vyklápania je dostatočne pevný a nebudí podozrenie, že by sa mal v dohľadnej dobe nejako výraznejšie opotrebovať a uvoľniť. Všetko zodpovedá tomu, že máte v ruke výrobok od renomovaného výrobcu. Zoomovacie koliesko šošovky ide naozaj spočiatku dosť tuho a dá prácu ho rozhýbať. Očakávam však, že s postupom času sa mechanizmus ľahko opotrebuje a používanie bude bezproblémové. Na vrchnej strane sa nachádza jedno tlačidlo, ktoré zaisťuje všetky ovládania. Pôsobí pevne, je aj dostatočne veľké a jemne vystúpené, takže nie je problém ho nahmatať. Po odklopení krytu batérie, čo dá trošku prácu, pretože musíte najprv dať bokom čelenku, uvidíte tesnenie, ktoré vyzerá pomerne dôveryhodne a odolnosti voči vode s certifikáciou IPX6 sa dá veriť.

Bez čelenky to nejde

Moje obavy smerovali k farbe čelenky, očakával som ju v nepraktickej žiarivo bielej farbe a bol som potešený. V najnovšej verzii ju výrobca nahradil sivou, ktorú považujem za oveľa vhodnejšiu. Pásik je kvalitný, dostatočne pevný a široký, takže čelovku bude na hlave určite držať bez problémov. Navyše sa dá v prípade potreby zložiť a vymeniť či vyprať. Výrobca ponúka aj náhradné čelenky, takže ju môžete zameniť napríklad za reflexné verzie. Súčasťou je tiež praktická karabínka, pomocou ktorej je možné čelovku kamkoľvek zavesiť a osvetliť takto napríklad stan.

Výdrž a dosvit

Keď som čelovku prvýkrát zapol, poznal som už najdôležitejšie technické parametre, napriek tomu ma čakalo prekvapenie. Ona svieti naozaj veľmi intenzívne. A veľmi ďaleko. V reči čísel je to 180 lumenov a 120 metrov. 180 lumenov dokáže mať približne sedem hodín, pri stlmení sa dostaneme na 25 hodín. Pokúšal som sa tieto parametre orientačne zmerať a je jasné, že čelovková "dieselgate" sa tu nekoná.

Funkce - svietenie

Z funkcií máte k dispozícii svit na maximálnu intenzitu, menšie intenzitu, blikanie, červený svit a červené blikanie. Červené svetlo sa môže hodiť nielen k ochrane svojho zdravia pred zrážkou s dopravným prostriedkom, ale môžete ho využiť napr. v skupine ľudí, kedy chcete druhým vidieť do tváre a pritom ich neoslňovať. Druhá červená dióda signalizuje preblikávaním krátiacu sa životnosť batérií. Príjemnou funkciou je plynulá regulácia intenzity svitu, kedy si sami môžete podržaním tlačidla zvoliť presnú intenzitu a tá sa následne uloží ako druhá voľba.

Funkcia - ZOOM

Kapitola sama o sebe je patentovaný zoomovací systém. Otočením kolieska si vyberiete, či chcete svietiť skôr širším kužeľom na kratšiu vzdialenosť, alebo užším ďaleko. Tu sa bohužiaľ nevyhnem niekoľkých výhradám. Ako už bolo spomínané vyššie, chod kolieska ide naozaj tuho a chýba mu nejaká výraznejšia protišmyková štruktúra. Ovládanie zoomu v rukaviciach sa tak niekedy stáva nadľudskou úlohou, čo je v zime pri teplotách pod bodom mrazu obzvlášť nepríjemné. Pri voľbe najširšieho kužeľa následne vidíte okolo vami osvietených miest zvláštne tenký prúžok svetla, akési halo. Vnímanie tohto efektu je veľa subjektívne, niekomu vôbec nevadí, mňa mierne rozčuľoval a trvalo mi, než som si na to zvykol.

Ďalšie vychytávky

Vo výpočte funkcií by som nerád opomenul zámok proti nechcenému zapnutiu, už sa vám tak nestane, že by sa vám batéria vybila počas dňa v rušnom prímestskom batohu pri nechcenom zapnutí. Pozitívne hodnotím spôsob vyklápania reflektora, ktorým SEO 5 disponuje. Nevyklápa sa totiž ako u konkurencie celý prístroj aj s batériami, takže na kĺbe nevisí tak vysoká hmotnosť. Reflektor sa nehne ani pri behaní či skákaní. Tým sa dostávam k hmotnosti, ktorá je trochu vyšších, ale stále prijateľných, 105 g. Na beh by som síce odporučil skôr model zo série NEO, avšak i so SEO 5 dá bežať.

Video - Technológia Ledlenser

Hodnotenie: 90%

+

  • skvelý výkon
  • široká paleta funkcií
  • vymeniteľná čelenka s karabínou
  • kvalitné spracovanie
  • 7-ročná záruka

  • obtiažnejšie ovládanie kolieska zoomu
  • prúžok na okraji najširšieho svetelného kužeľa

Záver

Verdikt znie nasledovne - čelovka Ledlenser SEO 5 nie je úplne bezchybná, avšak je to výborná čelovka, ktorej kúpou rozhodne nešliapnete vedľa. Svoju hlavnú funkciu - svietiť, zvláda na jednotku dvakrát podčiarknutú, plus pridáva nadčasový vzhľad, kvalitné materiály, spracovanie na úrovni a vedľajšie funkcie, ktoré vám zaručene vyčaria úsmev na perách.

Užitočné odkazy

Ďalšie zaujímavé články:

Autor: Jan Ullrich

Zdroje: ledlenser.com

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.