Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Čelovka Petzl Actik Core

Akú čelovku si z obrovského množstva vybrať vám poradíme v nasledujúcej recenzii.

%C4%8C6.JPG


Obsah

 

 

Vybrala som si z 4camping ponuky čeloviek práve model Petzl Actik Core. Lákali ma síce pri inom type farebné módy, ale nakoniec som potlačila detinské prianie svietiť mnohými farbami, zvíťazil rozum (veď farebné svietenie na nič reálne nepotrebujem). Ako si vybrať tú svoju čelovku od Petzlu sa môžete dočítať aj v článku TU.


Charakteristika

  • vysoký výkon, dlhá výdrž
  • dva tvary kužeľa svetla (široký a zaostrený) kombinované v 3 režimoch svietenia
  • červené svetlo na diskrétne osvetlenie v tme
  • červené blikanie na signalizáciu
  • reflexné prvky na hlavovom pásiku zvyšujú bezpečnosť užívateľa
  • akumulátor Core, ktorý sa dobíja pomocou štandardného USB portu
  • kompatibilná s klasickými batériami AAA/LR03 bez potreby ďalšieho adaptéra
  • integrovaná píšťalka na hlavovom pásiku

Na čo?

Svoju prvú poriadnu čelovku po mnohých obyčajných kúskoch za pár drobných, kedy batérie boli pomaly drahšie než ona sama, som si vyberala s cieľom môcť v zime bežkovať, aj keď sa výlet pretiahne do tmy, v lete behať v čase príjemnejšieho chládku, ďalej pre možnosť posvietiť si na víkendových aj dlhších vandroch a aby som mohla v prípade potreby totálneho pokoja od všetkého civilizovaného vyraziť do temného lesa a prechádzať sa tam až do rána bez obavy, že si niekde vyvrtnem členok či vypichnem oko prehliadnutou vetvou.

%C4%8C2.JPG

Bližšie info k čelovke                                        

Čelovka Petzl Artik Core so svietivosťou 350 lm dosvieti až 95 m ďaleko. Maximálna doba svietenia je 40 hodín, vodeodolná je podľa IPX4. Hmotnosť 82 g je nižšia než dva priemerne vážiace rožky. Disponuje troma bielymi módmi rôznej intenzity a dvoma červenými (svietenie + blikanie). Prejdime si ich spolu pekne postupne.

%C4%8C3.jpg    

  • Najslabší biely mód som zatiaľ využila zriedkakedy pri potrebe osvetliť okolie len minimálne. Neoslňuje druhých ani pri bezprostrednom svietení. Vhodné na rozlíšenie napr. holá zem x kameň pri ceste zo stanu na WC a späť.
  • Stredný mód je ideálny pomer medzi výkonom a spotrebou energie. Úplne dostačujúci pre bežné aktivity - beh, bežkovanie a i. Najvyužívanejšia stredná cesta.
  • Najsilnejší, najjasnejší biely mód som zapla zatiaľ len pri kurze outdoorovej prvej pomoci, kedy sme v noci hľadali nezvestné osoby. V priebehu svietenia som zistila, že pokiaľ sa akumulátor vybíja, začne čelovka pár sekúnd poblikávať (bielym blikajúcim módom čelovka inak riadene nedisponuje). Znížila som intenzitu na stredný stupeň a blikanie ustalo.
  • Čo sa týka módov červených, zatiaľ našli využitie opäť len pri kurze prvej pomoci, kedy som sa červeným blikaním snažila privolať pomoc ostatných účastníkov kurzu. Uplatnenie sa dá nájsť tiež pri nutnosti osvetlenia na ceste za tmy, či už pri behu (športovci) alebo pri návrate z večierka (tiež pokojne aj športovci), ako náhradný zdroj červeného svetla na bicykli, kolobežke a i.

Akumulátor sa dobíja cca 4 hodiny.

Výber pohonu

Chcela som mať možnosť voliť medzi veľmi praktickým nabíjacím akumulátorom, ktorý ľahko dobijem v zásuvke, v prípade dlhšieho pobytu mimo zdroja elektriny potom z powerbanky. Pokiaľ aj jej energia dôjde, je cenná možnosť vymeniť akumulátor za všade bežne dostupné mini batérie bez nutnosti nosiť nejaký nadstavec, čokoľvek ďalšie navyše (gramarom zdar).

Zatiaľ som mala všade možnosť fungovať na akumulátor, ale myslím, že s batériami nebude poznať rozdiel. Nosím ich stále nachystané v jednom balíčku (čelovka + 3 batérie).

%C4%8Cel1.jpg

Dalšie šikovné detaily

Záchranná SOS píšťalka tiež našťastie ešte nenašla svoje využitie v praxi, ale zdá sa byť celkom obstojne hlasná. Pripomenula mi topiacu sa Rose z filmu Titanic. :) Reflexné prvky na pásiku sa hodia pri jej hľadaní, pokiaľ ale máte kolegu, ktorý vám posvieti na pátraciu akciu. :)

Video - predstavenie čelovky Petzl Actic Core

Hodnotenie: 95 %

+

  • dve možnosti napájania: 1. akumulátor Core alebo 2. tri mini AAA batérie

  • akumulátor sa nabíja USB káblom, odpadá nutnosť nosiť ďalší typ káblu

  • batérie lacné (cca 0,25 eura za kus), všade dostupné

  • 3 biele svetelné stálesvietiace módy rôznej intenzity, 2 červené - svieti + bliká

  • pri vybití najsilnejší biely mód (možno aj iné) bliká - "prosím, rýchlo ma dobi"

  • čelovka si po vypnutí pamätá posledný mód

  • čelovka vďaka popruhu na hlave dobre drží, netlačí, dĺžka popruhu je nastaviteľná

  • SOS píšťalka v núdzi

-

  • vyššia cena

Záverom

Hodnotím, že rozhodne voľbu modelu čelovej lampy Petzl Actik Core neľutujem a vybrala by som si ju aj pokiaľ by som si kupovala znova.

%C4%8C5.JPG

Zdroje: archív autorky

Aj ďalšie články o čelovkách stojí za prečítanie:

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.