Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Nabíjacia čelovka Fenix HL26R

Kvalitnú čelovku je vždy dobré mať poruke, a to nielen na vašich výletoch do prírody, skvelo totiž poslúži napríklad aj v domácnosti pri každodenných činnostiach. V dnešnom teste sa pozrieme na čelovku značky Fenix.


Obsah

 

 

Čelovku Fenix HL26R používam už viac než dva roky. Kto ma pozná, vie, že som čelovku vystavila naozaj poctivým záťažovým testom. Ako milovník dlhých maratónskych aj ultra behov toho nalietam po vonku naozaj veľa a veľkú časť bežeckých objemov plním za tmy, prevažne v zimnom období. Predtým som behala s obyčajnými čelovkami a snáď si aj zvykla na to, že nevidím ďalej než na pár metrov a musím tak teda v noci dosť spomaliť, aby som stíhala prispôsobovať kroky terénu. Keď potom ale môj muž prišiel domov s nadupanou čelovkou od firmy Fenix, ktorá svietila porovnateľne s autom, spadla mi sánka. Čelovku som vyskúšala a sklamane mu ju vrátila s tým, že svieti krásne, ale je ťažká a pri behu nevydrží na mieste. Musela som dobehnúť s čelovkou v ruke. No, nedalo mi to a pátrala som, či má značka aj ľahšie modely, ktoré by boli vhodné na behanie. A má. Jedným z nich je model HL26R. Po roku používania som čelovku stratila a okamžite si bez akéhokoľvek pátrania zadovážila novú, tú istú. Neverím, že existuje na moje účely lepšia. 

 

Charakteristika

Fenix HL26R s integrovaným USB dobíjaním je veľmi ľahká čelovka vhodná na beh a pohyb v teréne. Maximálny výkon 450 lm pri použití hlavného dlhého reflektoru. Dva doplnkové reflektory dodávajú plynulý širokouhlý kužeľ svetla. Fenix HL26R je prachu a vodeodolná. Popruh s reflexnými prvkami a kanálikmi na odvod potu zaisťuje bezpečnosť a pohodlie pri behu. Hmotnosť čelovky vrátane batérie je len 86 g. 

 

  • extrémne ľahká dobíjacia čelovka na beh a pohyb v teréne
  • integrovaná dobíjacia batéria - dobíjanie cez mikro USB
  • výber medzi širokým a dlhým kužeľom svetla
  • reflexný popruh na bezpečnejší pohyb po ceste
  • silikónová vrstva odvádza tečúci pot od očí pri behu
  • celkom 7 režimov výkonu vrátane zábleskového SOS signálu
  • 4 režimy výkonu hlavného reflektora: Burst 450 lm (1,5 h) / 130 lm (6 hod) / 70 km (12 h) / 30 lm (25 h)
  • ochrana proti prehriatiu - Burst režim je obmedzený na 1 min prevádzky - následne sa čelovka vráti do predošlého režimu
  • 3 režimy 2 širokouhlých reflektorov: 40 lm (13 h) / 4 lm (100 h) / SOS 40 lm (26 h)
  • indikátor stavu batérie
  • dosvit hlavného reflektoru 100 m

 

  • nastaviteľný uhol svietenia 60°
  • výkon až 450 lm
  • nárazuvzdorná z výšky 1 m
  • prachuvzdorná a vodotesná podľa štandardu IPX66 (ostrekovanie silným prúdom vodou všetkými smermi)
  • kryté samostatné spínače funckií proti náhodnému zapnutiu
  • kompaktné rozmery (6,5 x 4,4 x 3,7 cm)
  • extrémne ľahká - hmotnosť (86 g vrátane batérie)
  • ideálna na beh po ceste aj v teréne, outdoorové aktivity, pohyb v prírode aj bežné každodenné použitie
  • tvrdená šošovka s antireflexom
  • vyrobené z odolného plastu a leteckej hliníkovej zliatiny
  • súčasťou balenia je čelovka HL26R s integrovanou dobíjacou batériou 1600 mAh, USB dobíjací kábel a popruh na čelovku

Spôsob testovania

Čelovku Fenix HL26R používam najmä pri behoch v noci a to v teréne aj na asfalte. Mimo tréningových behov potom aj na tzv. bežecké výlety alebo ultramaratónske preteky, kedy bežím neznámou trasou od rána do večera, a pretože sa pri tak dlhom behu môže prihodiť čokoľvek, potrebujem byť pripravená na možnosť, že pobežím neznámym terénom v noci. K tomu potrebujem zásadne len vybavenie, o ktorom viem, že sa naň môžem spoľahnúť. 

Ďalej ju používam aj doma, keď už rodina spí. Postranné LED diódy vám poskytnú dostatok svetla na čítanie a zároveň nepôsobia rušivo. 

Konštrukcia

Čelovka je naozaj veľmi ľahká (vrátane batérie váži 86 g) a vďaka tomu vôbec neviete, že ju na hlave máte. Neskáče, nevyťahuje sa hore, ani nepadá dole. Dá sa sklopiť až do uhla 60 stupňov, pričom má 6 pozícií úrovní sklopenia. V jednotlivých pozíciách dobre drží, nedochádza k samovoľnému presúvaniu do nižších pozícií. 

Ovláda sa dvoma tlačidlami - jedným zapínate a vypínate postranné LED diódy a druhým hlavný reflektor. V hornej polohe sú tlačidlá prekryté rámom, ktorého účelom je zabrániť samovoľnému zapnutiu čelovky v batožine. Bez problému som sa tlačidlá naučila zapínať v hornej polohe, pokiaľ vám tam bude rám prekážať, budete musieť čelovku na zapnutie o jednu polohu posunúť. 

Popruh čelovky je vznútra opatrený silikónovými pásikmi, ktoré zabraňujú jej posúvaniu na hlave. Zároveň sú veľmi príjemné, ani po niekoľkohodinovom nosení popruh nikde netlačí, ani neodiera. 

Svietenie

Spolu s hmotnosťou je svietenie najväčšou výhodou tejto čelovky, za ktorú stojí za to si priplatiť. Pri behu máte pred sebou toľko svetla, že si myslíte, že bežíte vo dne. Nemusíte pred sebou nijako lúštiť terén alebo hľadať turistické značky. Všetko vidíte, tma-netma. 

Hlavný reflektor má 4 úrovne svietenia - 450 / 130 / 70 / 30 lumenov. Doba svietenia pri plne nabitej batérii je 1,5 / 6 / 12 / 25 hodín. Pri sile 450 lumenov má čelovka dosvit až 100 metrov. Táto funkcia je opatrená ochranou proti prehriatiu, kedy doba svietenia je automaticky obmedzená len na jednu minútu súvislého svietenia, potom sa presmeruje do posledného použitého módu. Slúži predovšetkým na preskúmanie terénu a okolia. 

Postranné LED diódy vytvárajú široký kužeľ tlmenejšieho svetla. Tu výrobca ponúka 3 úrovne osvetlenia - 40 / 4 / 40 lumenov s dobou svietenia 13 / 100 / 26 hodín. Tretia úroveň funguje v režime blikania. Dosvit pri úrovni 4 lm je 4 m. 

Vodeodolnosť, odolnosť proti pádom

Výrobca uvádza vodeodolnosť čelovky. Mnohokrát prešla bez ujmy intenzívnym dažďom bez akýchkoľvek známok poškodenia. Rovnako tak prežila vyliatu fľašku v batohu. Nemala som ale odvahu na to, utopiť ju vo vode a otestovať tak najvyšší level vodeodolnosti. 

Nedopatrením som veľakrát vyskúšala aj deklarovanú odolnosť proti pádom z jedného metra (myslím, že mnohokrát letela aj z vyššej výšky). Opäť bez známok poškodenia, čo bude práca kvalitného plastu. 

Nabíjanie

Svetelný tok zaisťuje zabudovaný lítium-polymérový akumulátor s kapacitou 1600 mAh, ktorý sa nabíja cez micro USB konektor, ktorý je zabudovaný priamo v čelovke. Mikro USB konektor na nabíjanie je opatrený mäkkým silikónovým krytom na ľahké pripojenie nabíjacieho káblu. 

Stav batérie je indikovaný štyrmi modrými diódami pri krátkom stlačení ľavého tlačidla. 

Doplnky

Oceňujem aj reflexné pásiky, nemusím tak myslieť na jednoúčelové reflexné prvky. A čím viac reflexných prvkov na sebe máte, tým lepšie. 

Video - predstavenie čelovky Fenix HL26R

Hodnotenie: 100%

+

  • niekoľko režimov svietenia
  • pri behu čelovka nepadá, netlačí, neposúva sa
  • reflexné prvky
  • vodeodolnosť
  • vysoká odolnosť voči pádu
  • ochrana pred samovoľným zapnutím v batohu
  • veľmi nízka hmotnosť (86 g)

-

  • pri dlhšom pobyte mimo civilizácie so sebou musíte brať powerbanku

Pár slov na záver

Ako som už v úvode písala, na čelovku Fenix HL26R nedám dopustiť. Za najväčšie výhody považujem svietivosť, hmotnosť, spoľahlivosť, odolnosť voči vode i nárazom. Ďalšími výhodami sú pohodlnosť, reflexné pásiky, spoľahlivý indikátor batérie. Jedinou nevýhodou je, že v prípade dlhšieho treku mimo civilizácie so sebou musíte brať powerbanku. Ale tú väčšinou beriete aj tak kvôli telefónom. Inú nevýhodu som za celé dva roky používania neobjavila. Rozhodne je čelovka Fenix jednou z najväčších outdoorových vychytávok, ktoré vlastním. 

Zdroje: archív autora

Tím 4camping.sk testuje aj ďalšie produkty, vyberáme:

 

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.