Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako si vybrať bundu do chladného počasia

Ako si vybrať bundu na zimu alebo do sychravého jesenného počasia? Odpoveď nájdete v našom článku. 


Obsah

 

To, čo v poslednom čase hýbe trhom s outdoorovým oblečením, je trend minimalizácie. Čím ľahšie a zbaliteľnejšie, tým lepšie. Nie je výnimkou ani bunda s váhou pod 90 g a veľkosťou golfovej loptičky po zbalení. Pri zimných radovánkach a jesenných prechádzkach však minimalizmus nehrá tak zásadnú úlohu, ako pri dlhých prechodoch alebo horolezeckých výstupoch, kde sa počíta každý gram.

Zaujímavejší je pre nás príklon k prírodným a ekologickejším, prípadne priamo obnoviteľným zdrojom materiálov.

V ponuke väčšiny kvalitnejších výrobcov sa tak môžete stretnúť s perím ako stále neprekonaným izolantom, bambusovým vláknom alebo vlnou.


Kliknutím na obrázok si môžete pozrieť našu ponuku membránových búnd. 

 

Ideálna bunda na zimné aktivity a do sychravého počasia?

To hlavné je pohodlie, aby ste sa v nej cítili dobre a poskytla vám požadovaný komfort. Najskôr si treba položiť otázky: pre koho je bunda určená, na akú aktivitu, ako často ju budem používať a čo od nej očakávate.

Nedávno som riešil podobný problém. Nakoniec som sa rozhodol pre ten najuniverzálnejší variant. Moje finančné prostriedky ani rozmer šatníkov mi nedovoľujú zaobstarať si na každú z plánovaných aktivít inú bundu, a preto som zvolil membránovú bundu bez izolačného materiálu, s odopínateľným snehovým pásom, zbaliteľnou kapucňou, integrovanými nárukávcami a odvetrávaním v podpazuší.

Vďaka tomu mám bundu, ktorú môžem, aj keď s určitými limitmi, použiť na zjazdovky, do bielej stopy, na turistiku aj na bežné nosenie za nepriaznivých poveternostných podmienok.

 

Má mať bunda vodný stĺpec?

Najskôr si treba povedať, čo je vodný stĺpec a prečo sa za touto hodnotou tak naháňame.

Veľmi zjednodušene sa dá povedať, že vodný stĺpec určuje, ako vysokému stĺpcu vody je schopný materiál v laboratórnych podmienkach odolať, než presiakne. Udáva sa spravidla v milimetroch.

Je jasné, že v reálnych podmienkach sa bude materiál správať trochu inak, ale jednoduché pravidlo hovorí: Ak chcete bundu na lyže a veľmi nepadáte, stačí vám 3 000 mm vodného stĺpca, ak jazdíte na snowboarde alebo častejšie padáte, určite voľte bundu s minimálne 5 000 mm vodného stĺpca. Na jesenné vychádzky by vám 5 000 mm tiež malo bohato stačiť, ale ak chcete byť chránení aj pred silným alebo vytrvalým dažďom, kúpte si kvalitnú membránovú bundu (10 000 mm a vyššie) alebo najlepšie pláštenku.

Ani vysoký stĺpec vody vám ale nezaručí, že nebudete mokrí ako myši. Ide totiž aj o to, ako sú na výrobku riešené švy, zipsy a odvetrávanie. A to nesmieme zabudnúť ani na správne vrstvenie oblečenia.

 

Ako je to s vrstvením?

Dôležité je si uvedomiť, že bez správneho vrstvenia oblečenia vám aj kvalitná zimná bunda bude k ničomu. To, o čom sa tu bavíme, je takzvaný cibuľový efekt, teda kladenie jednotlivých vrstiev oblečenia (máme 3 základné) tak, aby sa dosiahol požadovaný komfort.

Všetko začína správne zvolenou:

Máte nepreberné množstvo variantov, ako oblečenie kombinovať, ale zabudnite na bavlnené tričká, flanelové košele a podobne. Na vrstvenie treba vyberať taký textil, ktorý málo nasiaka, rýchlo schne a dobre transportuje vlhkosť na svoju vonkajšiu stranu.

 

Hrubú alebo tenkú?

Pokiaľ dodržíte zásady správneho vrstvenia, je v podstate jedno, či si zaobstaráte bundu s izoláciou alebo či sa prikloníte k bunde tenkej a pod ňou oblečiete fleecovú mikinu alebo softshelovú bundu. Osobne som ale skôr zástancom používania viacerých tenších vrstiev. Tým získavate väčšiu univerzálnosť používaných odevov a väčšiu variabilitu v ich vrstvení.

Vysvetlím na príklade:

Môžete si samozrejme vziať na výlet poctivú zateplenú bundu na hory, ale počas dňa sa aj vďaka vašej aktivite oteplí, a tak sa rozhodnete pre jej odloženie. No áno, lenže pod ňou máte iba tenkú mikinu z microfleecu. Razom je z tepla zima. Nič medzi tým.

Pokiaľ si naopak vezmete na výlet bundu ľahkú a pod ňu si navlečiete tenkú mikinu z microfleecu a softshelku alebo páperovku, keď príde oteplenie, odložíte mikinu či bundu a pritom si stále zachováte dostatočný tepelný komfort.

 

Prečo si vybrať páperovú bundu

Veľa ľudí perie zavrhuje, ale pravda je taká, že na trhu nie je kvalitnejší izolačný materiál. Existujú ale aj výkonné syntetické plnidlá. Najznámejšie a asi aj najkvalitnejšie z nich je Primaloft

Výhodou Primaloftu je veľmi nízka nasiakavosť a minimálna zmena parametrov za vlhka. To bol tiež dôvod, prečo bolo jeden čas peria v útlme. Perie totiž časom svoju prirodzenú vodeodpudivosť stráca, lepí sa k sebe a znižuje sa tak jeho schopnosť viazať vzduch, teda izolovať.

Perie perfektne funguje v suchých a mrazivých podmienkach veľhôr, tundier a tájg, ale v našich zemepisných šírkach bol vždy problém s vlhkosťou. Tento problém však vyriešili firmy špecializujúce sa práve na produkty z peria a ich údržbu.

Kúzlo tkvie v správnej úprave peria pred samotným plnením do výrobku a zároveň v jeho správnej údržbe. Dnes už existujú špeciálne impregnačné prostriedky, s ktorými vaša bunda odolá aj najväčšiemu vlhku. Napríklad na svetovej výstave OutDoor v nemeckom Friedrichshafene bol verejnosti predstavený výrobok spoločnosti Nikwax, ktorý natoľko výrazne obmedzuje zmáčavosť a nasiakavosť peria, že si mohli dovoliť predviesť prezentáciu, kde impregnovaný páperový spacák s človekom vo vnútri plával na vode v jazierku pred vchodom. Predtým nemysliteľná vec. Bundy plnené perím patria jednoducho medzi najteplejšie zimné bundy práve predovšetkým vďaka skvelým izolačným vlastnostiam. 


Kliknutím na obrázok si môžete pozrieť našu ponuku páperových búnd. 

 

Ako na údržbu bundy

V súvislosti s bundami tiež vždy prichádza otázka, ako ich udržiavať. Majú sa prať alebo nie a ako často? Môžeme ich prať v práčke? Môžu do sušičky? Kedy a ako impregnovať?

Je mnoho rôznych materiálov, a preto by mal byť prístup k ich údržbe vždy individuálny. Nie je na škodu spomenúť jednoduché pravidlo: Ak sa budete riadiť symbolmi na štítku, ktorý je na každej bunde (väčšinou zvnútra) našitý, nemôže sa vám stať, že by ste niečo pokazili. Ak si však nie ste istí, dajte bundu do čistiarne a máte po probléme. Tí už budú vedieť, ako na ňu.

Pokiaľ budete prať bundu doma, zabudnite na klasické pracie prášky a aviváže. Tie môžu funkčné materiály nenávratne poškodiť. Osobne odporúčam zájsť do akejkoľvek predajne so športovým textilom a zaobstarať si tekutý prací prostriedok určený na pranie technického oblečenia. Siahnuť môžete ako po univerzálnych, tak aj po úzko špecializovaných produktoch (na perie, fleece, softshell atď.).

Bundu nie je nutné prať príliš často, ale nebojte sa, pokiaľ ju 2× alebo 3× za rok vyperiete, prežije to bez úhony. A aj keď niektorí výrobcovia zakazujú používať sušičku, firma Gore priamo odporúča bundy s membránami Gore-Tex do sušičiek umiestňovať, pretože sa tak obnovuje ich funkčnosť. Tu opäť platí odporúčanie - riaďte sa štítkami výrobcu.


Kliknutím na obrázok si môžete pozrieť našu ponuku produktov na údržbu a pranie oblečenia. 

 

Impregnácia a nepremokavé materiály

Praním bundu čistíte od špiny, ale aby získala späť svoje pôvodné vlastnosti, treba použiť takzvanú impregnáciu. Nikdy síce nedocielite obnovenie 100% pôvodnej úrovne parametrov, ale výrazne zlepšíte funkčnosť, predĺžite životnosť a zlepšíte ďalšiu údržbu vašej bundy. Nezabudnite ale, že nejde o trvalú úpravu a je ju tak nutné neustále obnovovať.

Impregnácie sú prevažne v spreji alebo ako pláchacie. Pláchacie sa pridávajú do pracieho cyklu miesto aviváže a majú plošný efekt. Impregnácia v spreji sa aplikuje na vonkajší materiál bundy a odporúčam ju použiť na miestach, ktoré sú najviac namáhané. Klasicky sú to oblasti ramien, prípadne exponované švy a zipsy.

 

Užitočné odkazy

Autor: Vít Hruška

Zdroje: nikwax.cz, czechou t.cz, pinguin cz.cz

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

247,01  (40.12 %) od 147,90 

Porovnať

300,00  (54.37 %) 136,90 

Porovnať

388,00  (10.08 %) od 348,90 

Porovnať

Dámska zimná bunda Trimm Paco Lady

120,00  (35.92 %) 76,90 

Porovnať

Dámska softshellová bunda Kilpi Sonna

150,00  (52.07 %) 71,90 

Porovnať

394,00  (39.87 %) od 236,90 

Porovnať

245,00  (9.84 %) 220,90 

Porovnať

388,00  (13.94 %) 333,90 

Porovnať