Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Merino vlna

Merino vlna pochádza z vyšľachteného druhu oviec, ktoré sa v 18. storočí chovali v horských oblastiach Španielska.

 


Obsah

 

V našom sortimente nájdete svetoznámeho výrobcu Devold, špičkové oblečenie Ortovox, luxusnú novozélandskú značku Mons Royale, dostupnejšie Lasting či Sensor aj legendu medzi merino oblečením Icebreaker. Novo cenovo veľmi príjemnú značku Zulu alebo veľmi zaujímavo konštrukčne poňatú Brynje of Norway. A veľa ďalších, vrátane legendy Craft.

Medzi jednotlivými značkami sa líši strih, spracovanie aj určenie. My sa ale pozrieme na merino ako vstupný materiál, kde v princípe rozdiely nie sú.

 

Profil testera

Matyáš Vejskal

Testovaniu outdoorového vybavenia sa venujem už od roku 2014. Užívateľské recenzie som spisoval pre české i zahraničné médiá vrátane známych outdoorových magazínov a spolupracoval som s niekoľkými výrobcami na vývoji nožov, obuvi či bushcraft radu oblečenia. Od práce za počítačom utekám do prírody a hľadám limity svoje aj testovaného vybavenia pri náročných viacdenných trekoch, ideálne spojených s horolezectvom.

 

 

Čo je merino a kde sa berie?

Merino je vlna špecifického druhu oviec. Tieto "super-ovce" sa volajú Merino a žijú vo vyšších nadmorských výškach s vhodným mrazivým podnebím, kde im rastie kvalitná srsť. Tá sa im pravidelne strihá. Potom nasleduje "výroba" merina, ktorá hoci sa to nezdá, je vcelku zložitou záležitosťou. Značky ako Devold a Icebreaker majú vlastné farmy na Novom Zélande či v Austrálii, kde sa snažia o čo najdokonalejšiu starostlivosť o ovce.

TIP: Viete, že existujú aj merino čiapky s brmbolcom?

Merino je vo svojej podstate 100% obnoviteľný prírodný materiál a treba podotknúť, že ovce, ktoré sú zdrojom vlny, nijako nestrádajú, ba naopak - farmári ich rozmaznávajú pomaly ako svoje deti a sú na svoje "ovečky" náležite hrdí. Keď prídete do novozélandského Otaga, privítajú vás veľké cedule „You are entering the home of merino“ a miestni nehovoria o ničom inom, než o ich ovciach a čo všetko pre nich znamenajú.

   

 

Ako vybrať oblečenie na beh

Správne oblečenie na beh je zárukou mnohých spokojných kilometrov. S jeho výberom vám poradí Katka Balcarová.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Oholiť a pásť

Oholená vlna sa musí vyčistiť a roztriediť podľa hrubosti. Počíta sa priemer vlákna - pokiaľ uvidíte niekde číslo 16 a menej mikrónov, je to veľmi jemná vlna vhodná aj na prvú vrstvu alebo ponožky. Taká vás nebude hrýzť ako sveter od babičky. ;)

12 mikrónová vlna je ešte jemnejšia, takže je vhodná aj pre dojčenské oblečenie. Tú používa napríklad Icebreaker vo svojom Bodyfit 200 úplete. Hrubšie druhy vlny sa potom používajú na svetre a druhú, prípadne aj tretiu vrstvu, kde už nejde o pohodlie, ale o izoláciu a odolnosť.

Hrubšia „svetrová vlna“ má hrúbku 40 mikrónov i viac, a na rozdiel od jemnejšieho merina pokožku škrabaním rozrušuje a zatrháva sa o chlpy, takže pokiaľ nemáte „hryzenie“ radi, pozor na správny výber.

Vlna sa potom farbí a splieta do finálnej látky rôznymi technológiami. Čím dlhšie sú vlákna vlny a čím pokročilejší je proces splietania, tým menej sa bude vlna z úpletu odierať a oblečenie tak dlhšie vydrží. Tradične sa vlna odporúča do zimy, ale existuje už aj úplet s vláknom Tencel®, ktorý chladí – hľadajte ho pod názvom Cool-Lite.

 

Päť pravidiel úspechu

V skratke nás bude zaujímať, v čom merino vlna vyniká a na čo sa hodí. Tento materiál je zrodený do chladnejšieho počasia a pre miernejšie aktivity. Turistika je skvelým príkladom, ale ja merino používam celoročne a milujem jeho univerzálnosť. Toho je docielené vďaka týmto unikátnym vlastnostiam:

  • priedušnosť - v merine bude trvať dlhšie, než sa budete cítiť spotení
  • regulácia vlhkosti - merino dokáže absorbovať vlhkosť až do 35% svojej vlastnej hmotnosti bez toho, aby ste mali pocit, že vás chladí
  • termoregulácia - reguluje teplo lepšie ako syntetické materiály
  • antibakteriálne vlastnosti - vďaka (prírodnému) lanolínu nedochádza k tak rýchlemu množeniu baktérií
  • nehorľavosť - vysoká odolnosť voči ohňu, netaví sa a je samozhášavé, čo oceníte pri táborovom ohni

 

Názorný príklad

Celé kúzlo sa dá popísať nasledovne. Vyrazíte na výlet a oblečiete si merino. Ak je zima, vlákna medzi sebou držia vzduch a hrejú vás.

Ujdete prvých pár kilometrov a začnete stúpať. Vaša pokožka sa v merine začne potiť, ale dôjde k tomu o tretinu neskôr ako v polyesteri. Zároveň bude dlhšie trvať, než zaregistrujete, že už ste spotení, pretože merino zvláda vsakovať pot do vlákien a kapilárne ho pomaly odvádzať preč od vášho tela.

Pri odvode tejto vlhkosti vás merino ešte trochu ochladí, to je fyzikálny jav. Akonáhle však budete v cieli a začnete chladnúť, merino oveľa dlhšie udrží váš tepelný komfort.

Prenocujete a na druhý deň budete pokračovať. Baktérie potu sú eliminované lanolínom obsiahnutým v ovčej vlne a nemnožia sa tak rýchlo kvôli nevhodnej štruktúre povrchu - oblečenie z merina sa tak odporúča prať až po tretej aktivite, ja som však zvládal aj týždenné treky v tom istom tričku bez výrazného zápachu, ktorý u polyesteru hocikedy postrehnete po prvej aktivite. Nehovoriac o tom, ako sa pri funkčných materiáloch chemická antibakteriálna úprava s praním uvoľňuje a mizne.

A keď si založíte oheň, z ktorého možno jedna iskrička odskočí, oceníte fakt, že vám uhlík do merina neprepáli obrovskú dieru. Merino má vysokú teplotu vzplanutia a rýchlo zuhoľnatie na povrchu vlákna, takže má tendenciu k samozhášaniu.

 

Kedy je lepšia bavlna a kedy polyester?

Ako som písal vyššie, merino je skvelé na menej náročné aktivity s dlhším trvaním. Ak hľadáte tričko na behanie v lete, umelina zvládne lepšie odviesť pot od tela na odparenie, bude oveľa rýchlejšie usychať. Pri merine by ste postrehli, že takto vysoko aeróbnu aktivitu jednoducho neutiahne. Na jedno behanie je umelina fajn, ale nebudete v takom tričku chcieť týždeň šliapať po horách práve preto, že nepracuje s vlhkosťou prirodzene (neabsorbuje ju do seba kvôli vysokému povrchovému napätiu). Vývoj ide ale dopredu a z merina už zoženiete aj oblečenie špeciálne vyvinuté na aeróbne aktivity, takže máte na výber.

Bavlnu zase zvolíte kvôli komfortu do mesta. Také tričká sú najpohodlnejšie - ak sa nepotíte, budete ako "v bavlnke". Akonáhle sa zahrejete, bavlna excelentne vsakuje vlhkosť, len nie úplne vhodným spôsobom. Mokrá bavlna cez vodu odvádza všetko teplo z vášho tela. A pokiaľ k tomu fúka, je proces veľmi rýchly. Aj preto sa nejedna kronika naplnila prípadmi fatálneho podchladenia, kvôli ktorým sa v outdoorových kruhoch vžilo príslovie: „bavlna zabíja“. Mokré merino na rozdiel od bavlny stále dobre izoluje.

 

 

Za merino tričko 30 alebo 60 Eur?

Ceny merino oblečenia sú v porovnaní s umelými materiálmi vyššie, ale môžete naraziť aj na dve podobné tričká z merino vlny, len jedno bude 2x drahšie. Prečo? Vyššia cena sa bude spájať s vyššou kvalitou prevedenia - lepšie padnúci strih, ploché švy, ale aj s kvalitou použitej vlny - stálofarebnosť, dlhšie vlákna zaisťujúce dlhšiu životnosť, jemnosť.

Cena sa bude tiež líšiť pri oblečení rôznej gramáže. Môžete nájsť letný rad s gramážou do 140 g/m2, univerzálnu prvú vrstvu medzi 150-200 g/m2 a zimné oblečenie s gramážou 200-260 g/m2. Logika je jednoduchá - viac materiálu, vyššia cena.

Tak či onak, za svoje peniaze u nás dostanete vždy to najlepšie, sme overeným obchodom.

Určite je to investícia, ale napríklad tričko od Icebreakeru mi robí radosť už viac ako dva intenzívne roky. Jasné, nenosím ho na parádu, ale neľutujem jediné euro.

 

Starostlivosť o výrobok z merino vlny

Odev z merino vlny, rovnako ako akékoľvek iné funkčné oblečenie, je treba udržovať podľa odporúčania výrobcu, aby nedošlo k zníženiu jeho funkčnosti alebo dokonca k jeho poškodeniu. Najlepšie urobíte, keď sa budete riadiť pokynmi na údržbu na visačke či štítku. Napriek tomu si dovolím pár rád a odporúčaní:

Pranie v práčke - pokiaľ je výrobok možné prať v práčke, používajte výhradne program na vlnu, ktorý je k odevu oveľa šetrnejší a ponúka primeranú teplotu aj znížený počet otáčok pri odstreďovaní. Vhodné je tiež použiť špeciálny prípravok na vlnu alebo jemnú funkčnú bielizeň. Nebojte sa ho prať dohromady s iným športovým oblečením, len pozor na suché zipsy, ostré hrany. Praním v teplejšej vode (viac ako 30 °C) a s dlhým mletím v práčke sa môže výrobok znehodnotiť, úplet splstnatieť a zraziť sa. Takto znehodnotený výrobok nemožno reklamovať.

Pranie v ruke - ak je potrebné prať oblečenie v ruke, použite vlažný kúpeľ s teplotou do 30 °C. Používajte iba jemné pracie prostriedky určené na vlnu a to ako na pranie v ruke, tak aj v práčke. Nikdy nepoužívajte aviváž! Potom jemne vyžmýkajte, aby nedošlo k pretrhaniu a vyťahaniu vlákien.

Plákanie - pri plákaní v ruke postupne znižujte teplotu kúpeľa, aby nedošlo k vyzrážaniu alebo deformácii odevu.

Sušenie - na sušenie merino vlny nikdy nepoužívajte sušičku! Bielizeň sušte vždy vo vodorovnej polohe, najlepšie na uteráku. Nesušte výrobok na vykurovacom telese. Pokiaľ kúrenie presiahne teplotu 30 °C (a to je úplne bežné), voda obsiahnutá v úplete sa zahreje taktiež nad 30 °C a výrobok sa zrazí rovnakým spôsobom ako pri nevhodnom praní

Pranie na treku - na treku stačí oblečenie vyplákať v studenej vode, nie veľmi silno vyžmýkať (aby sa vlákna nepotrhali) a nechať voľne rozložené na batohu či stane uschnúť.

 

Buďme ako ovce

Príroda ovce obdarila skutočne geniálnou schopnosťou prežiť v rôznych podmienkach. V lete je ovčí kožuch krátky a vzdušný, s klesajúcou teplotou hustne a dorastá mu ďalšia vrstva. My ľudia by sme v tomto ohľade mali byť viac ako ovce a na leto voliť ľahšie merino oblečenie s nižšou gramážou, v zime siahnuť po dodatočnom svetri. Tak to napokon robili všetci trampovia aj polárnici pred nástupom funkčného oblečenia z ropných derivátov. A prírodný, obnoviteľný materiál, akým merino vlna bezpochyby je, uľaví aj nášmu svedomiu. Tak sa nenechajte oholiť a hľadajte oblečenie z kvalitnej merino vlny!

   

 

Merino

Merino vlna pochádza z vyšľachteného druhu oviec, ktoré sa v 18. storočí chovali v horských oblastiach Španielska

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Užitočné odkazy:

 

Autor: Matyáš Vejskal

Zdroje: archív autora, 4camping.czunsplash.com, pixabay.com

Vyberáme pre vás

33,00  (12.42 %) od 28,90 

Porovnať

20,00  (15.5 %) 16,90 

Porovnať

Pánske funkčné tričko Progress E NKR 28CA

29,00  (10.69 %) 25,90 

Porovnať

Športová podprsenka Ocún Misty Bra

37,00  (27.3 %) od 26,90 

Porovnať

Pánske tričko Kilpi Garove

41,20  (49.27 %) 20,90 

Porovnať

49,00  (14.49 %) 41,90 

Porovnať

69,00  (42.17 %) 39,90 

Porovnať

Dámske tangá MOOA Ati

12,00  (50.83 %) 5,90 

Porovnať