Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Perie - jeho vlastnosti, výhody aj nevýhody

V ďalšom článku z Poradne sa spoločne s chlapcami z Patizonu zameriame na perie, respektíve na produkty s páperovou izolačnou výplňou. Predstavíme vám výhody aj nedostatky tohto nenahraditeľného prírodného materiálu.


Obsah

Ako to už býva zvykom, príroda nám stále a dokola dokazuje, že nad jej milióny rokov dlhý vývoj niet. Perie je skrátka tým najlepším izolačným materiálom, ktorý si do spacáku alebo iného outdoorového kúska vybavenia môžete zadovážiť. Žiadny iný materiál, ktorý sa ako izolácia používa, či už syntetika, alebo prírodný, nedokáže perie prekonať.

Ale aby sme to s tými ódami neprehnali, v ďalších riadkoch vám o perí povieme všetko, čo vieme a čo sme sa počas rokov naučili. A verte, že budeme hovoriť zrozumiteľne, jasne a narovinu.

 

 

      

 

Patizon

Ľudia z českej firmy Patizon sú perfekcionisti a fanatici. Navrhujú a vyrábajú páperové spacáky dokonalé ako po stránke funkčnej, tak aj estetickej. Spájajú najteplejšie husie perie (90/10, cuin 750+), najľahšie nylónové látky(TOREX™ Airtastic™) od japonskej firmy Toray a najvybrúsenejšiu konštrukciu. Vďaka tomu vám môžu ponúknuť jedny z najlepších spacákov na trhu.

 

Perie nehreje

Žiadny izolačný materiál nehreje. Ani perie, teda pokiaľ v ňom nie sú batérie alebo niečo podobné. Čo ale perie dokáže skoro najlepšie na svete, je - izolovať.

Najlepšie na svete izoluje vákuum a presvedčiť sa o tom môžete napríklad pri termoskách. Na druhej strane, vákuový spacák ešte nikto nevymyslel a vedzte, že v najbližšej budúcnosti ani nevymyslí. Práve preto outdooroví výrobcovia hľadajú materiály, ktoré dokážu vzduch (zahriaty teplom vlastného tela) udržať čo najlepšie izolovaný od okolia. Áno, na takomto princípe fungujú všetky izolačné náplne. Udržiavajú pri tele nami ohriatu vrstvu vzduchu a snažia sa zabrániť jeho ochladeniu zvonku.

Perie verzus syntetika

Odveký súboj názorových táborov nakoniec nebude mať jasného víťaza. Teda v našich očiach áno, ale finálne preferencie sú vždy subjektívnym rozhodnutím jedinca. Čo môžeme urobiť, je predložiť vám holé a rokmi overené fakty, rozhodnutie je už na vás.

1. Hmotnosť, výhrevnosť, zbaliteľnosť

Fakt číslo jeden: Perie bude mať vždy ten najlepší pomer hmotnosti ku výhrevnosti a zbaliteľnosti. Spacák s páperovou náplňou bude až o 1/2 objemu menší než ten zo syntetiky.

Zásadná časť syntetických izolačných materiálov, ktorým sa hovorí duté vlákna (ide o syntetické vlákno, ktoré je skutočne duté, a to v rôznych tvaroch a prierezoch), sa diskvalifikuje práve svojou vysokou hmotnosťou a zlou zbaliteľnosťou. Na efektívnu izoláciu potrebuje duté vlákno veľmi silné rúno a spacák alebo oblečenie z neho je vždy ťažké a horšie zbaliteľné.

To isté sa v podstate týka aj ovčieho rúna, ktoré sa v poslednom čase používa predovšetkým v oblečení. V spacáku ale veľmi zmysel nemá, rúno z neho je pomerne hrubé a málo poddajné.

Posledným konkurentom je mikrovlákno. To sa svojou hmotnosťou a zbaliteľnosťou blíži k parametrom peria, dalo by sa teda o ňom uvažovať ako o zaujímavej alternatíve. Ale sú tu aj ďalšie fakty, kvôli ktorým nakoniec prehrá.

2. Životnosť izolačnej náplne

Syntetické materiály, a najmä mikrovlákna, podliehajú opakovanému stláčaniu (balenie) a praskajú. Tým sa zhoršuje štruktúra rúna aj jeho loft a izolačná vrstva zlyháva. Iste, záleží na intenzite používania aj skladovaní, ale perie je na tom podstatne lepšie. Primárne je to dané jeho štruktúrou, prírodným pôvodom a v neposlednom rade aj jemnosťou a odolnosťou zmesi, ktorú z peria daný výrobca namieša. Z praxe môžeme povedať, že životnosť spacákov so syntetickou izoláciou, je v rozmedzí 3 - 5 rokov, v prípade páperových spacákov je to pokojne aj dvojnásobne viac. Dôležité je potom v tomto svetle nazerať na cenovku, ktorú u páperových spacákov môžete de facto vydeliť minimálne číslom 2 v porovnaní so syntetikou.

3. Práca s vlhkosťou

Práca s vlhkosťou je téma, ktorá je u peria asi najkontroverznejšia. A preto ju rozoberieme pekne do detailov.

Ochrániť spacák proti vlhkosti zvonku sa môže javiť ako to najzásadnejšie. Zvonku môže spacák čeliť väčšiemu než malému objemu vody, či už pôjde o dážď, rosu, kondenzáciu vlhkosti v stane alebo napríklad sneženie. Na druhej strane, pokiaľ patríte medzi skúsených outdoorových spáčov, s pomocou moderných materiálov si dokážete poradiť.

V súčasnosti sa spacáky vyrábajú s vodeodpudivými tkaninami s úpravou DWR (durable water repellency), občas sa používajú aj membránové materiály, ktoré sú veľmi dobre nepremokavé. Ochrana proti vlhkosti zvonku sa dá skrátka dobre riešiť (a to sme nespomenuli stany, tarpy atď...). Na druhej strane je fér priznať, že pokiaľ zmáčate spacák naozaj dôkladne, perie v teréne len tak neusušíte. So syntetikou budete mať vyššie šance.

 

 

      

 

Páperové spacáky Patizon

Prvá modelová rada spacákov sa pozrela na osemtisícovky Lhotse, Manaslu a bola aj pri prechode jazera bajkal na Sibíri. Skvelou správou tiež je, že teraz firma Patizón šije svoje spacáky v Českej republike.

 

Ale len o vlhkosti zvonku to nie je!

Viete, ako efektívne pracuje izolačná náplň s vlhkosťou, ktorú človek vypotí (0,75 až 1 liter/noc) počas noci? Izolačná náplň musí spolu s materiálmi, v ktorých je zabalená, poskytovať čo najvyššiu možnú priedušnosť pre priechod vypotených vodných pár. A tu sa to láme. Syntetické materiály sú v podstate vždy vyrobené na báze ropy. A to znamená, že sú nenasiakavé. Preto sa často stane, že pri priechode vodnej pary materiálom para môže kondenzovať, vlákno navlhne a odvádza teplo rýchlejšie, než by malo (Proste horšie izoluje. Vlhký materiál vedie teplo 30-40x rýchlejšie než suchý). Páperová náplň ako prírodný materiál ale dokáže vypotené vlhko do určitej miery absorbovať do svojej vlastnej štruktúry bez toho, aby zmenila svoje izolačné schopnosti, dokonca bolo preukázané, že malá vlhkosť zlepšuje izolačné vlastnosti. V priebehu noci teda dokáže odparovať vlhkosť efektívnejšie než syntetika, lepšie vysychá a vytvára v spacáku príjemnú mikroklímu.

Mikroklíma

Milióny a milióny vzduchových vrecúšok a záhybov v štruktúre páperovej zmesi je niečo, čo žiadny syntetický materiál nedokáže napodobniť. Aj preto dokáže páperová náplň lepšie udržať ohriaty vzduch nehybný a tým efektívne znižovať jeho ochladzovanie.

Nevýhody

Iste, perie má aj svoje "nevýhody". Páperový produkt vyžaduje trochu viac starostlivosti a má vyššiu cenu, čo ako už sme písali vyššie, je pri zohľadnení životnosti relatívne. Z času na čas je potrebné ho vyprať, riadne vysušiť, pretriasť. Ideálne je skladovať ho voľne zavesený alebo v skladovacom obale. Ale pokiaľ toto zvládnete, razom zistíte, že sa Vám investícia do peria v dlhodobom horizonte výrazne oplatí. A začnete periu veriť. Rovnako ako my!

Dôležité pojmy

Plnivosť peria (fill power)

Plnivosť peria udáva, aký objem dokáže konkrétne množstvo (hmotnosť) izolačnej náplne mať po úplnom "nafúknutí". Takémuto nafúknutiu sa hovorí aj loft. Meria sa v kubických palcoch (cubic inch = cuin). Perie s plnivosťou do 500 cuin patrí k podpriemeru, v rozmedzí 500-650 cuin môžeme hovoriť o priemere. V rozmedzí 700-900 cuin môžeme hovoriť o špičkovej plnivosti.

Pomer zmesi

Vlastnosti páperovej náplne, ako je napríklad stlačiteľnosť a životnosť, silno ovplyvňuje, v akom pomere je namiešaná zmes prachového peria k väčším pierkam. Čím viac prachového peria, tým lepšia zbaliteľnosť, avšak tým nižšia životnosť. Bezpečne môžeme povedať, že všeobecne prijímaným najlepším pomerom je 90:10, teda 90% prachového peria a 10% väčšie pierka.

Pôvod peria

Na svete nájdeme mnoho producentov peria. Všeobecne sa za najkvalitnejších považujú producenti z Poľska a Maďarska, v zástupe za nimi je hneď Rusko a Ukrajina.

Certifikáty RDS a IDFL

RDS (Responsible Down Stadard) je certifikátom, ktorý garantuje, že dané perie pochádza z trvalo udržateľných a etických chovov. Konkrétne zaisťuje, že vtáci, z ktorých perie pochádza, sa dožívajú štandardného veku, perie sa nikdy nezískava zo živých vtákov, vtáky nie sú kŕmené násilne (force-feeding), vtáci žijú v prirodzených a humánnych podmienkach.

IDFL certifikát garantuje konzistentnú kvalitu produktu bez akýchkoľvek výkyvov. Dodávateľ peria im garantuje kvalitu svojho produktu.

Hus alebo kačka!

Perie, či už kačacie, alebo husie, je stále perie. Kačacie aj husie bude izolovať skvelo. Je ale potrebné povedať, aké sú medzi nimi rozdiely. Veľmi často sa stretávame s názorom, že je kačacie perie horšie ako to husie. Ale na svete nič nie je len čierno-biele.

Plnivosť: Hus je výrazne väčší vták ako kačica. Z tohto dôvodu produkuje väčšie pierka s dlhšou štruktúrou práporov a tým pádom husie perie dosahuje vyššie hodnoty plnivosti (fill power) než perie kačacie. V súčasnosti je ale spracovanie peria na takej úrovni, že kačacie perie môže dosahovať plnivosť až 700 cuin, husie vo výnimočných prípadoch 900 cuin.

Čistota: Na základe stravy (hus je takmer výhradne trávu, kačica v podstate všetko) a tiež z veľkosti zvieraťa vyplýva, že husie perie býva čistejšie než kačacie, a to ako farbou, tak aj zápachom (v prípade navlhnutia). Opäť ale platí, že perie vyčistené v profesionálnej produkcii je dnes už na takej úrovni, že rozdiely nájdeme minimálne. Čo je ale zaujímavé, je fakt, že mastnejšie kačacie perie dokáže v niektorých prípadoch lepšie pracovať s vlhkosťou než to husie. Môže sa teda v niektorých prípadoch hodiť viac do "vlhkej zimy".

Cena: Posledným rozdielom je rozhodne cena. Husí je menej než kačíc a tak má husie perie spravidla vyššiu cenu, a to skoro o 30 %. Žiadna veda, ak chcete lacnejšie páperový produkt, budete sa musieť často zmieriť s tým, že bude naplnený kačacím perím.

.

Užitočné odkazy

Autor: Ondra Vacek

Zdroje: archiv autora

Ako si vybrať slnečné okuliare na šport? Podľa ich vlastností

Poradňa

Ak ste slnečné okuliare doteraz vnímali ako dizajnový doplnok, úplne vám zmeníme váš prístup. Pri výbere okuliarov na šport môže hrať dizajn svoju úlohu, ale pri konečnej voľbe by mali byť dôležité skôr iné vlastnosti.

Ako na ferraty - pre začiatočníkov

Poradňa

Ferraty sú lákavá aktivita pre všetkých milovníkov outdooru a adrenalínu. Kam na ferraty a čo si zabaliť so sebou? To všetko nájdete v našom dnešnom článku, ktorý pre vás pripravila inštruktorka lezenia a testerka 4camping Tereza Pavlíková.

Ako si vybrať sandále, aby boli nohy v bezpečí i pohodlí?

Poradňa

Oddych pre nohy, pohodlná obuv do horúcich dní, dizajnový kúsok, ale aj absolútne funkčný parťák do náročných terénov. To všetko môžu byť sandále.

Vyberáme pre vás

404,08  (15.88 %) 339,90 

Porovnať

Páperový spacák Warg Stark 650

257,00  (40.89 %) 151,90 

Porovnať

302,00  (20.56 %) 239,90 

Porovnať

453,57  (14.48 %) 387,90 

Porovnať

708,00  (14.42 %) 605,90 

Porovnať

371,09  (12.18 %) 325,90 

Porovnať

556,66  (15.95 %) 467,90 

Porovnať

354,00  (20.65 %) od 280,90 

Porovnať