Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako vyprať páperovú bundu

Odpovieme na najčastejšie otázky pre všetkých, ktorí si nie sú istí, ako vyprať svojho miláčika. A pridáme aj menšiu náuku o perí ako takom. 

       

Obsah

Rád by som tu vyvrátil mýtus, že páperové bundy sa nedajú prať. A že jediné možné kvalitné vypranie je možné v čistiarni. Poďme si spoločne prejsť základné zásady pre pranie páperových vecí u seba doma. Nebojte sa, nie je to nič zložité, len je potrebné dodržať niekoľko zásadných pravidiel.

 

Stručná náuka o perí

Perie, či už kačacie alebo husacie, je najlepším izolantom, ktorý existuje. Nemožno mu konkurovať ani tým lepším syntetickým vláknom, pretože príroda to vymyslela najlepšie. Ako to vlastne funguje? Tak predovšetkým, perie nehreje, ale "len" dokonale izoluje. To znamená, že drží pri tele zahriaty vzduch a najlepšie s ním vie pracovať, aby sa neochladil. V tom je celý ten trik.


Druhým zásadným faktorom je, že perie najlepšie absorbuje vlhké výpary z tela, ktoré sa potí. Či už pri nejakej aktivite, alebo len počas spánku (cez noc sme schopní vypotiť až 1 liter). Syntetické vlákno je vo svojom základe vodeodpudivé, para v ňom teda skondenzuje. Z tohto princípu zvlhne a tým odvádza teplo od tela ďaleko rýchlejšie. Ako izolant je teda horší.

 

 

Nie je nutné riešiť, z akého typu peria svoju výbavu máte. Rozdiely medzi kačacím a husím perím sú predovšetkým v cenách (husí je menej ako kačíc), pri súčasnej kvalite spracovania sú už minimálne (hovorím o plnivosti a zápachu, dvoch mýtoch okolo kačacieho peria).


Takže nie je teda dôležité, akým druhom peria máte svoju bundu naplnenú. Nezáleží ani na plnivosti. Je ale dobré vedieť, že každé pierko má na sebe od prírody prirodzenú vrstvu tuku, čo je jedným z kľúčových prvkov jeho vlastností. A zároveň poznatok, ktorý je dobrý pri praní vedieť.

 

Zásady prania páperových búnd

Verte tomu, že práčovňa nie je jediný spôsob, ako problém so špinavou páperovou bundou, vyriešiť. Tak v prvom rade, je potrebné si ujasniť, ako veľmi zašpinená bunda je. Pokiaľ ide o menšiu nečistotu, stačí namočiť povrch látky mydlovou vodou a jemnou kefkou vyčistiť. Tento systém by som odporučil na väčšinu outdoorových búnd, aj tých, ktoré videli perie z rýchlika. Nič tým nepokazíte a uistíte sa, že to buď a) pôjde dole a máte vyriešené alebo za b) už viete, že nečistota sa drží pevnejšie a je treba zvoliť účinnejšie prostriedky.

 

Vhodný prací prostriedok

Predovšetkým je potrebné zvoliť špeciálny prací prostriedok a zároveň si prečítať prací štítok, ktorý by mala každá bunda mať. U väčšiny sa dočítate, že síce sa dá prať v práčke, ale bez odstreďovania. Zároveň aj na koľko stupňov a či sa môže sušiť v sušičke. Od týchto dát uvedených výrobcom by som sa riadil hneď na začiatku. Špeciálny prací prostriedok znamená na perie a páperové výrobky. Zámerne som v náuke o perí uviedol údaj o prirodzenej tukovej vrstve, ktorú na sebe perie má. Ak použijete obyčajný alebo inak nevhodný prací prostriedok, túto vrstvu poškodíte (zmyjete, odstránite) a perie stratí svoje unikátne vlastnosti.

Prostriedkov na pranie perie je mnoho, menovite napríklad Granger 's Down Wash alebo Rapide Down Wash.

 

Prací cyklus a nastavenie práčky

Ideálne je pred samotným praním zapnúť všetky zipsy, aby sa látka vnútri bubna nepoškodila. Teda všetky ostré zipsy s jazdcami, gombíky, cvočky a ďalšie. Ak máte modernú práčku, mala by mať program určený na šetrné pranie vecí z peria (prípadne outdoorové oblečenie). Program je šetrný v teplotách, hlavne ale aj v otáčaní bubna (oblečenie si lepšie zachová pôvodné vodeodolné vlastnosti, ak ich má).


Ako všeobecné pravidlo platí, že popri špeciálnom pracom prostriedku, je potrebné prať perie do maximálnej teploty 40 stupňov Celzia. Nepoužívajte aviváž, zmäkčovadlá, ani bielidlá. A vypnite, prípadne čo najviac obmedzte odstreďovanie. Pokiaľ máte búnd viac, perte každú samostatne.

 

 

Perie - jeho vlastnosti, výhody aj nevýhody

V ďalšom článku z Poradne sa spoločne s chlapcami z Patizonu zameriame na perie, respektíve na produkty s páperovou izolačnou výplňou. Predstavíme vám výhody aj nedostatky tohto nenahraditeľného prírodného materiálu.

 

>>> Chcem vedieť o perí ešte viac! <<<

 

Sušenie páperových vecí

Môžete buď použiť sušičku, alebo bundu vyžmýkať ručne, roztiahnuť na sušiaku a postupne sušiť. Pokiaľ na to pôjdete ručne, počítajte s 3 - 4 dni, kedy je potrebné ju často pretrepávať a chuchvalce peria rozťahovať späť do komôr. Aj to je spôsob, ako čo najšetrnejšie bundu vysušiť. Nikdy bundu nesušte na priamom slnku, ani na radiátore. Sušenie musí byť rovnomerné, perie sa nesmie presušiť alebo naopak nedosušit, čo by mohlo viesť až k plesni.

Sušenie v sušičke je rýchlejšie a všeobecne o niečo odporúčanejšie. Ideálne za použitia triku s loptičkami, ktoré vložíte do bubna spoločne s bundou. Tie totiž rozbijú chuchvalce peria a rovnomerne ho rozdelia do komôr. Stačí obyčajné tenisové loptičky alebo loptičky na florbal. Loptičky môžete použiť už pri pracom cykle, perie sa našuchorí už tam. Zo sušičky bunda získa späť prirodzený loft, ktorý by mala mať. Sušte ideálne na nízku teplotu.

 

Skladovanie vypranej bundy

Ako páperový spacák, rovnako tak i bundu nechajte voľne dýchať. Ideálne vyvesiť na ramienko do dobre odvetranej skrine.

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Radek Martinek

Zdroje: archív 4camping

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

Čistiaca sada Granger's Down Care Kit

25,00  (4.4 %) 23,90 

Porovnať

12,50 

Porovnať

11,00  (0.91 %) 10,90 

Porovnať

Čistiaci prostriedok Granger's Performance Wash 1L

20,00  (5.5 %) 18,90 

Porovnať

Čistiaci prostriedok Granger's Active Wash

15,00  (7.33 %) 13,90 

Porovnať

26,00  (4.23 %) 24,90 

Porovnať

Čistiaca sada Granger's Down Wash Kit

20,00  (5.5 %) 18,90 

Porovnať

Univerzálny prací prostriedok Biowash Prací gél prírodný

7,38  (6.5 %) 6,90 

Porovnať