Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako vybrať spacák podľa aktivity

Páperový alebo z dutých vlákien? Letný alebo trojsezónny? Múmiový alebo dekový? Pre výber spacáku bude najlepšie, keď sami seba zaradíte do jednej z troch nižšie uvedených kategórií.


Obsah

Jazdím autom do kempu, v zime na chatu

Vyžadujete pohodlie, spacák využijete najmä v lete, pri nižších teplotách sa doň zababušíte na chate. Cestujete autom, váha spacáku teda pre vás nehrá veľkú úlohu a nepohrdnete ani dvojkilovými vakmi, ktoré ale majú priaznivé ceny. Priestranné, ale ťažšie spacáky sú dekové či v tvare vajíčka, ktoré ocenia najmä tí z vás, ktorí nechcú dekáč, ale v múmii sa necítia dobre. Môžete si vybrať napríklad z pohodlných múmií značky Husky alebo dekových spacákov výrobcov Vango či Outwell.

Chodím na vander po slovenských hájoch

Nechcete do spacáku investovať veľa peňazí, keď sa zmení počasie, môžete ísť kedykoľvek späť domov. Ale boli by ste radi, keby sa do batohu okrem spacáku vošlo aj niečo iné. Lacné spacáky - múmie, ktoré nie sú šité z najznámejších značkových materiálov. Vhodné aj na neskorú jar až začiatok jesene a nepresahujúce váhu 1 700 g. V tejto kategórii víťazia české značky, napríklad Pinguin alebo Trimm.

Idem do sveta a potrebujem istotu

Čo najmenší spacák s čo najlepšími vlastnosťami stojí viac peňazí, ale na cesty do sveta sa táto investícia oplatí. Takéto trojsezónne spacáky (jar, leto, jeseň) sa hmotnostne vojdú aj pod 1 500 g. Cena odpovedá kvalitnému spracovaniu a použitým kvalitným materiálom.

Na bicykel - ide mi o naozaj nízku hmotnosť

Väčšina cyklistov šliape na bicykli v lete a spacák si teda vyberá letný, samozrejme, čo najmenší. Niektoré letné spacáky vážia aj 600 g a sú len obyčajnými prikrývkami alebo ochranou pred komármi. Do 1 kg je však už výber väčší. Spacáky s komfortom nad +5 °C sú stále dosť malé a ich cena závisí na hmotnosti, výrobcovi a použitých materiáloch.

Vyrážam na náročné expedície

Spacáky do náročných podmienok využívajú najmodernejšie materiály, na ktorých môže závisieť aj život. Tomu odpovedá ich cena a spôsob spracovania. Okrem najnovších špirálových vlákien alebo zmesy vlákien (duté vlákno s mikrovláknom) sa ako vnútorný materiál používa stále neprekonateľné perie, ale ochránené pred vlhkom nepriepustnou membránou alebo preložené vrstvou syntetickej izolácie. Takéto vyrába napríklad Mountain Equipment či česká firma Patizon. Pokiaľ zvažujete "perák" odporúčame článok Páperové spacie vaky a ich údržba.

Video - Ako vybrať spací vak?

Užitočné odkazy

Autor: Vít Hruška

Zdroje: archív autora, unsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

72,00  (16.68 %) 59,99 

Porovnať

75,00  (54.8 %) od 33,90 

Porovnať

69,00  (23.33 %) 52,90 

Porovnať

58,00  (34.66 %) od 37,90 

Porovnať

58,00  (31.21 %) od 39,90 

Porovnať

Dekový spacák Zulu Kabalu

61,00  (44.43 %) 33,90 

Porovnať

68,00  (33.97 %) 44,90 

Porovnať

70,00  (40.14 %) 41,90 

Porovnať