Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako si vybrať oblečenie do sychravého počasia

Hmly, dážď, vietor, prízemný mráz - nič, čo by človek na výlete videl dvakrát rád. My z 4camping ale razíme heslo "Neexistuje zlé počasie, len zlé oblečenie", a pretože nie sme lakomí, Vítek Hruška sa s vami o naše tipy, ako sa správne do sychravého počasia obliecť, podelí.


Obsah

Je neuveriteľné, koľko ľudí v prírode stretávam aj v sychravom počasí a je až divné, ako často títo výletníci zvolili nevhodný outfit. Nechcem teraz hodnotiť vkus a štýl nášho turistického národa čo sa obliekania týka, nie som módna polícia, ale rád by som sa zastavil pri funkčnej stránke odevu. 

Chcete byť v teple? Neradi sa potíte? Dávate prednosť nohám v suchu alebo si naozaj chcete okrem zážitkov a fotiek domov priniesť aj chrípku a kašlík? 

Pokiaľ patríte medzi tých, ktorí by sa radšej nepohodliu, prípadne nachladeniu a chorobe vyhli, nepodceňujte výber toho, čo si na výlety do prírody oblečiete. A to začínajúc vhodne vybranou funkčnou bielizňou a končiac nepremokavou bundou. 

Základom správneho turistického obliekania je tzv. cibuľový systém vrstvenia, ktorý pri dodržaní niekoľkých pravidiel zaistí, že naše telá zostanú v suchu, teple a pohodlí, aj keby sa vonku samotní čerti ženili. 

 

Cibuľový systém

= zažitý názov pre systém vrstvenia oblečenia s cieľom čo najefektívnejšieho využitia jeho vlastností. 

Každá z jednotlivých vrstiev (poznáme 3 základné) má svoju špecifickú funkciu a jej opomenutie môže výrazne narušiť funkčnosť celého systému. Vrstvenie je závislé nielen na klimatických podmienkach, ale aj na požiadavkách daného jedinca a jeho cieľom je poskytnúť užívateľovi čo najvyšší možný komfort. 

  •  1. vrstva (transportná, sacia, komfortná)

Táto vrstva sa používa ako základná a mala by priliehať priamo na telo. Odvádza telesnú vlhkosť rýchlo a efektívne od pokožky, čím udržiava telo v suchu. Všeobecne je známa pod pojmom funkčná bielizeň.

Táto vrstva odvádza vlhkosť z prvej vrstvy a súčasne udržiava telesné teplo. Používané sú materiály z technických vlákien so schopnosťou viazať veľké objemy vzduchu, s nízkou siakavosťou a dobrou schopnosťou transportovať vlhkosť. Do tejto kategórie patrí všetko fleecové oblečenie rozdielnych gramáží a povrchových úprav.

 

  • 3. vrstva (ochranná)

Hrá v celom systéme kľúčovú úlohu, hoci bez ostatných vrstiev by bola ničím. Musí uchovávať izolačnú vrstvu pod sebou suchú, aby sa zabránilo nežiaducim stratám tepla akumuláciou vlhkosti (potu) a zároveň musí byť nepremokavá, aby zabránila prístupu vody z vonkajšieho prostredia. Preto sú typickí zástupcovia tejto kategórie vyrobení z materiálov s membránou, záterom alebo aspoň vodeodpudivou úpravou.

 

Čo si teda na seba obliecť? Začneme pekne od pokožky. 

Funkčná bielizeň

Na tele by vždy mala byť funkčná bielizeň. V slove "funkčný" sa odráža celý súbor vlastností, ktoré takéto oblečenie má a ktoré zaistí váš maximálny komfort. 

  • Merino vlna

Ten veľmi dobre zaistí bielizeň z vlny merino. Tá má hneď niekoľko unikátnych vlastností, pre ktoré sa stala tak populárna. Tento špeciálny druh vlny neviaže pachy, je prirodzene antibakteriálny, hreje aj vo vlhku a je nehorľavý. Produkty z tohto takpovediac zázračného materiálu sú vhodné skôr do chladnejších podmienok.

 

  • Syntetika

V teplých a slnečných dňoch dajte naopak prednosť syntetickým vláknam ako je napríklad Coolmax. Ten udržiava telo suché, zabraňuje jeho prílišnému prehrievaniu a veľmi rýchlo schne. Hodí sa skôr na kratšie alebo fyzicky náročnejšie aktivity.

Voľbu materiálu nechám na vás podľa toho, do akých podmienok sa obliekate. Ale či už vyberiete ktorýkoľvek typ funkčnej bielizne, nezabudnite, že je nutné voliť takú veľkosť, ktorá dokonale obopne vaše telo. Len tak docielite vytúženú maximálnu funkčnosť bielizne. 

  • Kompletný sortiment funkčnej bielizne:

Dobrá rada: Zabudnite na voľné bavlnené tričká. Vyzerajú pekne, sú príjemné na telo, ale v suchu vás neudržia a pred chladom neochránia. 

 

Mikina

Posuňme sa o vrstvu vyššie. Hneď na úvod by som rád pripomenul, aby ste zabudli na bavlnenú mikinu alebo sveter z akrylu. Pomaly totiž schnú a mokré vážia snáď metrák. Skôr siahnite po fleecovej mikine. Pánov perfektne zahrejú napríklad modely značiek Nortfinder alebo Husky a dámy budú neodolateľné v cenovo dostupných mikinách Regatta aj skvelo padnúcich modeloch od americkej značky The North Face. Deti zase zaujme mikina Regatta Marlin VI v krásnych sýtych farbách. 

 

  • Fleece

Fleece veľmi dobre viaže vzduch, ktorý sa následne ohrieva a zaisťuje tak vašu lepšiu tepelnú izoláciu. Má tiež schopnosť preberať vlhkosť z prvej vrstvy (funkčná bielizeň) a transportovať ju ďalej od tela. A to sú dôvody, prečo je tak obľúbený medzi športovcami a turistami naprieč aktivitami a štýlmi obliekania a prečo je neoddeliteľnou súčasťou správne poskladaného cibuľového systému.

 

Tým by sme mali vyriešené dve z troch základných vrstiev a zostáva nám už len jedna - ochranná, zastúpená bundami a prevliekacími nohavicami. 

Bunda

Búnd je neskutočné množstvo a sú vyrobené z desiatok a stoviek rôznych materiálov pre turistov s viac či menej vhodnými parametrami. Pokúsim sa vám teraz v krátkosti a prehľadne vysvetliť, čo by ste od bundy na turistiku mali požadovať. 

Hlavnými kritériami pri výbere vhodnej bundy by mali byť jej vodeodolnosť a priedušnosť. Tie ovplyvňujú to, či sa domov vrátite mokrí ako zmoknuté kura a premrznutí na kosť alebo suchí a vysmiati. 

 

  • Vodný stĺpec

U outodoorového oblečenia sa veľmi často stretnete s pojmami vodeodolnosť a vodný stĺpec. Vodeodolnosť je odborný výraz pre schopnosť materiálu odolávať vode a je charakterizovaná práve nám dobre známym "vodným stĺpcom". Ide o veľmi dôležitý parameter, ktorý hovorí, že čím väčšia je jeho hodnota, tým väčšiemu tlaku vody, teda silnejšiemu dažďu, je materiál schopný odolať. Uvádza sa väčšinou v milimetroch a hodnoty sa môžu značne líšiť.

Výška vodného stĺpca a jeho ekvivalent pre vybrané aktivity:
  450 mm bežná vodeodolnosť dáždnika
 5 000 mm sedenie na mokrej lavičke
12 000 mm kľačanie v snehu
18 000 mm tlak popruhov naloženého batohu
30 000 mm pád lyžiara do mokrého snehu

Z logiky veci by sa zdalo, že teda by bolo lepšie zadovážiť si bundu s membránou, ktorá má odolnosť voči vode aj viac než 30 000 mm. ALE...

Existuje určitý vzťah medzi vodeodolnosťou, cenou a priedušnosťou - schopnosťou materiálu prepúšťať vodné pary preč od vášho tela. Čím vyššia cena, tým lepší materiál, čím lepší materiál, tým lepšia vodeodolnosť alebo priedušnosť. Tieto dve vlastnosti sú totiž v nepriamej úmere.

Čím viac vodeodolné materiály sú, tým sú spravidla menej priedušné a naopak. Existujú ale výnimky potvrdzujúce pravidlo. Tými sú napríklad špičkové membrány typu Gore-tex, ktoré sú nielen výnimočné a trvalo vodeodolné, ale aj dobre priedušné.

 

  • Priedušnosť a parapriepustnosť

Parapriepustnosť je schopnosť materiálu prepúšťať vodné pary. Udáva sa v g/m2/24 hod, teda koľko vlhkosti v g prepustí 1 m² materiálu za deň a čím vyššia hodnota je uvádzaná, tým materiál lepšie "dýcha".

Priedušnosť udáva odolnosť materiálu proti permanentnému odparovaniu vlhkosti. Jednotkou je Ret (Pa.m²/W). A na rozdiel od parapriepustnosti platí, že čím menšia hodnota (menší odpor materiál má), tým lepšie "dýcha".

PRIEDUŠNOSŤ (podľa ISO 11092) PARAPRIEPUSTNOSŤ (podľa ISO 2528)
RET < 6 (veľmi dobrá) viac než 16 000 g/m2 za 24 hod.
RET 6 - 13 (dobrá)  6 000 - 15 000 g/m2 za 24 hod.
RET 13 - 20 (uspokojivá) 4 000 - 5 000 g/m2 za 24 hod.
RET > 20 (neuspokojivá)  menej ako 4 000 g/m2 za 24 hod.

Očakávate mizerné počasie, dážď, sneh a vietor? Siahnite po kvalitnej membránovej bunde! Určite nebudete sklamaní pokiaľ budete vyberať českú značku Husky, ktorá má široký výber pre mužov, ženy aj deti. Pokiaľ má však byť pekne, vhodnejšie vám podľa mojich osobných skúseností poslúži "vetrovka" - ľahká, dobre zbaliteľná bunda s DWR úpravou, záterom alebo nejakou menej výkonnou membránou. Tá bude ďaleko lacnejšia, ľahšia, jednoduchšie ju zbalíte do vrecka alebo do puzdra zaveseného na páse aj v prípade prehánky alebo slabšieho dažďa vám poskytne dodatočnú ochranu. Expertom na "bundy do vrecka" je severoírska značka Mac in a Sac

 

  • DWR, záter alebo membrána?

DWR je označenie už od výrobcu chemicky ošetreného materiálu, ktorý potom určitý čas lepšie odoláva vode. Povedzme, že ide o akúsi dlhodobo pôsobiacu impregnáciu.

Záterom je materiál opatrený opäť už výrobcom a ide o na spodnú stranu vrchného materiálu nanesenú špeciálnu vrstvu vysoko vodeodolného materiálu. Výhodou je dlhšia životnosť aj vyššia životnosť než v prípade DWR úpravy, ale za cenu nižšej priedušnosti a vyššej ceny.

Membrána je špeciálny materiál, ktorý je nalaminovaný na spodnú vrstvu vrchného materiálu rovnako ako záter, ale na rozdiel od záteru je oveľa viac odolná voči vode, má oveľa dlhšiu životnosť, je drahšia, ale lepšie priedušná.

 

  • Softshell

Ide o súhrnné označenie moderných viacvrstvových funkčných materiálov, ktoré sa používajú prevažne na výrobu outdoorového oblečenia a topánok.

Názov vznikol spojením dvoch anglických slov "SOFT" mäkká a "SHELL" schránka alebo škrupinka. Z toho sa dajú ľahko odvodiť aj základné vlastnosti, ktorými disponuje - mechanická odolnosť, nepremokavosť, dobá tepelná izolácia, vetruvzdornosť a priedušnosť.

V čom je jeho kúzlo a má nejaké nedostatky? Dočítate sa v článku TU.

 

Dobrý tip č. 1

Nezabudnite ani na uzavretú, radšej vyššiu obuv s vodeodolnou úpravou alebo membránou a, samozrejme, funkčné ponožky (froté nechajte doma a siahnite radšej po ponožkách z rovnakých materiálov, aké sme spomínali pri funkčnej bielizni). 

 

Dobrý tip č. 2

Chcete vášmu odevu dodať potrebnú vodeodolnosť? Vyperte ho raz za čas v špeciálnom pracom prostriedku pre technické a športové oblečenie a potom ho ošetrite impregnačnými prostriedkami. Pokiaľ si nie ste istí, aký prípravok sa na daný kúsok oblečenia hodí a ako ho aplikovať, spýtajte sa dobrého predajcu turistického oblečenia a vybavenia. Určite vám dobre poradí. 

Na topánky použite buď vosk, alebo impregnáciu, v závislosti od odporúčania výrobcu. Pri prvom daždi okamžite zaznamenáte rozdiel.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Vít Hruška

Zdroje: unsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

247,01  (40.12 %) od 147,90 

Porovnať

Dámska softshellová bunda Kilpi Sonna

150,00  (52.07 %) 71,90 

Porovnať

300,00  (54.37 %) 136,90 

Porovnať

416,00  (19.5 %) od 334,90 

Porovnať

245,00  (9.84 %) 220,90 

Porovnať

230,00  (55.7 %) 101,90 

Porovnať

394,00  (39.87 %) od 236,90 

Porovnať

388,00  (10.08 %) od 348,90 

Porovnať