Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako sa starať o spacák

Výberu spacáku sme už niekoľko článkov v našej Poradni venovali. Dnes vám poradíme, ako sa o spacák správne starať, aby vám dobre slúžil veľa rokov.


Obsah

 

Prenášanie v kompresnom obale

Spacák do obalu natlačte bez predošlého skladania. Pri starostlivom skladaní sa materiál na zlomených miestach viac namáha, a tak sa znižuje jeho životnosť. Najlepšie je spacák do obalu napchať halabala a po návrate domov ho okamžite rozložiť. 

   

 

Ako vybrať spacák podľa prevádzkovanej aktivity

Páperový alebo z dutých vlákien? Letný alebo trojsezónny? Múmiový alebo dekový? Pre výber spacáku bude najlepšie, keď sami seba zaradíte do jednej z troch nižšie uvedených kategórií.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Skladovanie

Spacák si z obchodu odnášame starostlivo zbalený v cestovnom obale, čo budí dojem, že v ňom má byť schovaný aj doma. Spacáky by ale mali byť vnútri obalu čo najmenej. Pokiaľ chcete, aby vám spacák dlho vydržal, držte sa nasledujúcich rád. Spacák skladujte rozložený (napr. v úložnom priestore postele) alebo ho zaveste na ramienko. Väčšina spacákov má pútka, za ktoré sa dá vrece ľahko prichytiť. Takto pripravený spacák schovajte na suché miesto. Zaberie síce viac miesta, ale oplatí sa to. 

Samostatnou kategóriou sú spacie vrecia plnené perím. Problémom páperových spacákov predtým bývala minimálna výhrevnosť peria mokrého, ktoré sa "zlepí" a takmer stratí loft (= schopnosť čo možno najmenšieho množstva peria vyplniť čo možno najväčší priestor). Snažte sa uchovať perie v suchu a spacák často vetrajte a dosušujte. Väčšina výrobcov páperových spacákov dnes už používa materiály, ktoré sú nielen ľahké, ale do istej miery aj odolné voči vode. Niekedy nielen vodeodpudivé, ale priamo nepremokavé. Keď sa k tomu pridá prirodzená „premasteňosť“ peria, tak už nie je potrebné sa používania spacáku aj vo vlhku báť. 

 

Starostlivosť počas kempovania

Po príjazde do cieľa ho vyberte z cestovného obalu a rozložte. Po chvíli naberie svoj objem. Ráno ho poriadne vyvetrajte (rozopnutý) a nechajte vysušiť. Ponechávajte ho v kompresnom obale len nevyhnutne dlhý čas. 

   

 

Jak vybrat správný spací pytel?

Péřový nebo z dutých vláken? Letní nebo třísezónní? Mumiový nebo dekový? Pojďme si říct, jak správně vybrat spací pytel.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Pranie

Vnútorným nečistotám môžete predchádzať používaním vložky do spacáku, ktorá predstavuje aj ďalšiu zatepľovaciu vrstvu. Užitočná je aj z hygienického hľadiska. 

Drobné škvrny z vonkajšej strany môžete očistiť hubkou namočenou v mydlovej vode, tie väčšie už si vyžadujú pranie v pračke. 

Pred praním si najskôr skontrolujte, či sa váš spacák skutočne môže prať a držte sa pokynov výrobcu. Časté pranie spacákov neodporúčame, pretože zhoršuje izolačné vlastnosti. 

Pred praním zapnite všetky zipsy, vrátane suchých, aby nedošlo k poškodeniu tkaniny. Spacák perte samostatne. Odporúčame používať špeciálny prípravok, ktorý vám poradia v predajni so športovým vybavením. Spacák perte na šetrný program a nechajte dobre vyžmýkať, aby sa vyplavil všetok prášok. Po vypraní vrece vyberte a vodorovne rozložte na sušiak. Takto ho nechajte pozvoľna schnúť. Nedávajte spacák na radiátor. 

Páperový spacák je potrebné prať najlepšie v rukách a pomocou šetrných pracích prostriedkov. Pračku môžete použiť len v prípade veľkej nutnosti, ale len na malé otáčky a s naozaj veľkou kapacitou (na veľa kg) a skôr malé spacáky. V opačnom prípade zničíte nielen perie, ale aj práčku, pretože spacák nasaje obrovské množstvo vody a motor to neutiahne. Po vypratí nechajte spacák odkvapkať, potom zvoľna sušte. 

 

Užitočné odkazy

 

Zdroje: unsplash.com

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Prenocovanie v zimných podmienkach

Poradňa

Zbierka rád a tipov z mrazivých bivakov a zasnežených stanov.

Vyberáme pre vás

75,00  (40.13 %) od 44,90 

Porovnať

72,00  (16.81 %) od 59,90 

Porovnať

126,00  (18.33 %) 102,90 

Porovnať

126,00  (18.33 %) 102,90 

Porovnať

112,00  (15.27 %) od 94,90 

Porovnať

70,00  (40.14 %) 41,90 

Porovnať

58,00  (31.21 %) od 39,90 

Porovnať

68,00  (33.97 %) 44,90 

Porovnať