Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

8 tipov, ako deťom spestriť turistiku

Asi každý rodič sa niekedy dostal do situácie, kedy sa z očakávaného pohodového rodinného výletu stalo skôr martýrium pre všetkých zúčastnených. Nasledujúci článok má za cieľ eliminovať toto riziko na minimum.

 

Obsah

Blíži sa leto a vy už sa vidíte s deťmi niekde na horách. Možno máte to šťastie, že vaše deti turistiku milujú a samotná chôdza v peknom prostredí ich uspokojuje. Možno ale zistíte, že vaše dieťa patrí do tej skupiny, ktorá vôbec nechápe, čo na tom chodení vidíte a vie to dať pekne najavo. Samotná celodenná chôdza je, minimálne v detských očiach, pomerne monotónna činnosť. A preto keď zbadáte, že sa deti začínajú nudiť alebo sú unavené a potrebujú odpútať pozornosť, vyskúšajte naše tipy. V každom prípade by ale mali byť dodržané prvé dva body.

1. Správna veľkosť topánok je základ

Zlá veľkosť topánok býva problémom hlavne u malých detí. Veľkosti menia každú chvíľu a rodičia niekedy majú tendenciu kupovať topánky väčšie a potom im navyše predĺžiť životnosť tým, že ich dieťa nosí, kým sa do topánky ešte nejako vopchá. Toto si môžete dovoliť pri oblečení, ale nie s topánkami. Pre dieťa bude chôdza utrpením a chodiť proste nebude, aj keď by ste mu za to sľúbili tisíc jednorožcov. Topánky teda vždy pred výletom vyskúšajte a keď im už nebudú dobré, vyrazte kúpiť nové v správnej veľkosti. Topánky nakupujte s deťmi. Nechajte ich prebehnúť sa po obchode. Vhodné je topánky nakupovať popoludní, keď je noha opuchnutejšia než ráno a v ponožkách, v ktorých bude v topánkach chodiť. Topánka nesmie nikde tlačiť a medzi špičkou a prstami by malo zostať 1 - 1,5 cm, rozhodne nie viac. 

2. Zvoľte primeranú dĺžku trasy

Neexistuje všeobecne primeraná dĺžka trasy. Vy sami poznáte svoje deti najlepšie a viete, čo zvládnu. Trasu tak prispôsobte alebo so sebou zoberte nosidloPokiaľ máte deti vo veku, kedy sú zvyknuté ešte cez deň spať, potom pravdepodobne zažijete v spánkovom čase menší či väčší vzdor. Dá sa to riešiť nosidlom, v ktorom si dieťa pospí alebo si nechať časovú rezervu a pokiaľ to priestor dovolí, dieťa nechať prespať na deke na zemi. Koľkokrát stačí len 30 minút a dieťa sa prebudí plné síl a s dobrou náladou. Alebo plánovať trasy tak, aby ste vždy boli v spánkovom čase už po výlete. 

Nebojte sa využívať lanovky. Pokiaľ by malo dieťa vo výstupe na hrebeň nechať všetky sily, výlet by postrádal zmysel. Lepšie je nechať sa vytiahnuť lanovkou a energiu potom investovať do túry po hrebeni, kde už nie je chôdza tak náročná a môžete sa každú chvíľu kochať výhľadmi na obe strany. 

3. Nepodceňujte desiate

Desiat urobte radšej viac než menej a kombinujte čo najrôznejšie druhy - ovocie, zelenina, sendviče, toasty, slané krekry, sladkosti, domáca buchta... Keď bude najhoršie, môžete si urobiť piknik alebo hostinu a dieťa bude za chvíľu ako vymenené. 

4. Vyrážajte vo väčších skupinách

Deti milujú stretávanie sa so spriatelenými rodinami, ideálne pokiaľ rodiny majú deti v podobnom veku. Naše dieťa v spoločnosti iných detí bez problémov prejde aj 20 km, zatiaľ čo keď sme len ako rodina, od 2. km sa už musíme veľmi snažiť, aby neprotestovalo. Pokiaľ rodiny s podobnými záujmami okolo seba nemáte, skúste sa niekedy zúčastniť hromadného turistického pochodu. Sám o sebe deti motivuje, ale hlavne tam stretnete spriaznené duše, s ktorými budete môcť dohadovať komornejšie akcie. 

5. Odrážadlo, bicykel

Pokiaľ to terén dovolí, berte deťom odrážadlo alebo bicykel. Veľa turistických trás vedie po spevnených rovinatých cestách. 

6. Hrajte hry

Určite máte veľa obľúbených hier, ktoré sa dajú hrať počas chôdze. Nižšie sa môžete inšpirovať tými, ktoré hráme my. 

  • Sochy - jeden ide vpredu, ostatní za ním vzadu. Keď sa prvý otočí, ostatní musia skamenieť. S tým, koho uvidí vpredu idúci hráč sa pohnúť, si vymení miesto.
  • Bingo - dajte dokopy deväť alebo šestnásť vecí, ktoré pravdepodobne počas výletu uvidíte (môžu to byť rôzne druhy rastlín alebo zvierat, stavby, krmelec, posed, rieka, vodopád, jaskyňa, skala...) a každý si pojmy rôzne rozmiestni do mriežky (3x3 alebo 4x4). Keď dané veci hráč uvidí, odškrtne ich zo zoznamu. Môžete to hrať buď ako klasické bingo, tzn. že vyhráva ten, kto si veci rozmiestni tak, že ich ako prvý môže preškrtnúť mriežku horizontálne, vertikálne alebo diagonálne, alebo sa hrá tak, že vec si odškrtáva len ten, kto ju uvidel ako prvý a vyhráva ten, kto si počas výletu odškrtol najviac vecí, príp. ako prvý má odškrtnuté všetko. 
  • Šípkovaná a hľadanie pokladu - nemusíte pripravovať dopredu, stačí, keď jeden z dospelých pôjde o niečo ďalej a bude pripravovať hru počas výletu. Na šípky použijete paličky, z času na čas zaradíte úlohu, ktorú napíšete na lístok a položíte na viditeľné miesto. Na konci schovajte pre deti poklad. 
  • Slovný futbal - hovoríte skutočné slová, nasledujúce vždy začína písmenkom (alebo slabikou), na ktoré skončilo to predošlé. 
  • Hádaj, kto som - jeden si vymyslí konkrétnu vec, osobu alebo zviera, ďalší sa pomocou otázok, na ktoré sa dá odpovedať len áno/nie, snaží danú vec uhádnuť. 
  • Koľko ich poznáš - nadnesiete kategóriu - napr. autá, zvieratá, rastliny, športy, hlavné mestá... (môžu byť rôzne úrovne podľa veku a schopností dieťaťa, napr. namiesto zvieraťa savec alebo zviera začínajúce písmenkom K). Každý postupne hovorí slovo z danej kategórie. Kto už vyčerpá svoju zásobu, hru končí a ostatní pokračujú. Kto vyhrá, vymýšľa kategóriu pre ďalšiu hru. 
  • Moje očko vidí niečo, čo začína na písmenko... Povedzte začiatočné písmenko veci, na ktorú pozeráte a ostatní hádajú, čo to je. Pre deti, ktoré ešte nepoznajú písmenká, sa dá vec, na ktorú pozeráte, opísať (napr. mrak - moje očko pozerá na niečo, čo je biele). Kto uhádne prvý, začína ďalšiu hru. 

7. Geocaching

V rámci hry je na veľa zaujímavých turistických miestach ukrytá škatuľka (keška) s malým darčekom a zošitom, kam sa zapíšete. Vy škatuľku hľadáte pomocou zemepisných súradníc. Pre deti je tak turistika veľkým spestrením, navyše keď môžu v škatuľke nájsť peknú hračku.Samozrejmosťou je do škatuľky zase vložiť niečo pre ďalšieho nálezcu. Viac o geocachingu sa môžete dozvedieť TU

8. Náučné chodníky

Náučné chodníky nájdete všade na Slovensku a v Čechách. Pozor ale, nie všetky deti zaujmú. Vyberajte teda tie, ktoré sú zamerané na deti (interaktívne prvky, hry...). 

Či už naše tipy využijete alebo nie, prajeme vám čo najviac pohodových rodinných výletov. 

Zdroje: archív autorky

Mnoho ďalších tipov a rád nájdete aj v ostatných článkoch z našej Poradne:

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Prenocovanie v zimných podmienkach

Poradňa

Zbierka rád a tipov z mrazivých bivakov a zasnežených stanov.

Vyberáme pre vás

Dámske tielko MOOA Beth

33,00  (42.73 %) 18,90 

Porovnať

181,03  (35.43 %) 116,90 

Porovnať

275,00  (12.04 %) 241,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Zulu Airo 3,8

73,00  (45.34 %) 39,90 

Porovnať

122,00  (51.72 %) 58,90 

Porovnať

69,00  (24.78 %) 51,90 

Porovnať

102,00  (42.25 %) 58,90 

Porovnať

Turistický stan Warg Midi 3

388,00  (35.85 %) 248,90 

Porovnať