Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako vybrať detský spacák

Dozrel konečne čas, kedy sú vaše deti dosť veľké a môžete ich vziať von do prírody? Niekam, kam sa radi vraciate, a radi by ste tam s nimi zostali napríklad aj cez noc.

 

Obsah

A nech už to bude ich prvá noc pod širákom, tábor alebo prázdniny v kempe pri jazere, bude to chcieť dobrý spací vak. Bohužiaľ, spacákov je neúrekom a pre každého sa nehodí to isté, a tak sa radšej poďme na výber mrknúť krok za krokom.

Detský alebo dospelácky, alebo ako je to s tou dĺžkou

Postup pri výbere spacáku pre dieťa sa príliš nelíši od výberu spacáku pre dospelého človeka. Len je na začiatku potrebné zvážiť, či nebude lepšie kúpiť tzv. detský spacák, teda spacák v kratšej dĺžke - ten sa od klasického spacáku okrem dizajnu môže líšiť napríklad použitím príjemnejších materiálov podšívky.

Detské spacáky sa väčšinou vyrábajú pre približnú výšku osoby do 150 cm. Kratšia dĺžka vreca znamená nižšiu hmotnosť aj menší objem po zbalení, dieťa je tak schopné spacák samo odniesť na miesto nocovania. Predovšetkým je tým ale vo vreci eliminovaný zbytočný voľný priestor. Aby sme totiž spali pekne v teple, musíme si tento vnútorný priestor sami vyhriať a čím menej ho je, tým menej energie na to vydáme. Ak máte dieťa tak malé, že aj detský spacák je pre neho príliš dlhý, určite sa poobzerajte po "rastúcom spacáku", ktorý budete môcť použiť v dvoch veľkostiach. Skrátenie je dosiahnuté buď zapnutím spodnej časti vreca do vrecka, čo zároveň zatepľuje oblasť nôh (Boll Patrol), alebo priamo jej odopnutím (Husky Kids Magic). Takto odopnutú časť môžete do spacáku ešte šupnúť ako vložku na nohy.

Veľmi dobre sa ale nevyspíte, ani keď zo spacáku vyrastiete. Neriešte teraz, že sa cítite ako sardinka v konzerve, malý spacák vás môže opäť pripraviť aj o to, o čo ide predovšetkým - o teplo. Tentokrát totiž stláčate steny a s nimi aj izolačnú náplň, tá už teplo nezadrží. Týka sa to predovšetkým oblasti nôh, ktoré sú na chlad citlivejšie. Pre väčšie deti, ktorým je detský spacák tak akurát, sa preto viac hodí vybrať "dospelácke" vrece vo verzii pre postavu do 175 cm, ktorú ponúkajú výrobcovia ako napríklad Pinguin či Boll.

Dekový spacák alebo múmia?

Tu by sa dalo písať o tom, ako múmie (opäť vďaka eliminácii zbytočných vnútorných priestorov v podobe studených rohov) vychádzajú z hľadiska tepla oproti "dekovým" lepšie. Pravda je ale taká, že ak so sebou vaše dieťa šije ako desať čertov, je možné, že ho do múmie nakoniec jednoducho nedostanete - v takom prípade nie je od veci to najprv vyskúšať, napríklad na Výstave stanov. Ak sa tak stane a vy budete musieť múmiu zavrhnúť, nezúfajte. Z dekových spacákov síce teplo uniká o niečo ľahšie, ale zase sú oveľa pohodlnejšie a navyše je možné ich vďaka obdĺžnikovému tvaru rozložiť na deku. To ich robí skvelým spoločníkom na leto. Vyberte napríklad včeličkový spacák Coleman Glow In The Dark, uvidíte, že svietiaca potlač drobcovi rozžiari oči. Ak by ste radšej niečo o kúsok teplejšieho, Husky Kids Galy vás určite zaujme flanelom, ktorým je zvnútra potiahnutý.

Teplotný komfort

Ako ale vybrať teplotu? Na spacákoch bývajú uvedené tri: komfort, limit a extrém, klasifikácia podľa normy EN13537 prebieha v laboratóriách za podmienok, ktoré vonku pravdepodobne nenastanú. Teploty sú preto len orientačné. V prípade spacáku pre dieťa sa riaďte komfortom, prihliadnite na to, či je dieťatko zmrzlina alebo či sa zahreje za každej situácie ako malé gamatky. U detských spacákov sa tiež môžete stretnúť priamo s odporúčaným rozsahom teplôt použitia (Vango), prípadne s označením podľa sezónnosti (napr. Outwell). 1 sezónny spacák bude fajn na leto, 2 sezónny od konca jari do začiatku jesene atď. Viac informácií nájdete v článku Spacáky - izolačné materiály a teplotné určenie, ktorý sa téme venuje podrobnejšie.

Pár slov na záver

Podčiarknuté, sčítané, univerzálny spacák neexistuje a ak cestujete celoročne, kúpte drobcovi radšej teplejší. Nebojte sa, že mu bude v spacáku príliš teplo, vždy mu môžete rozopnúť zips. Hlavne sa pri voľbe komfortnej teploty riaďte hlavou a vašimi skúsenosťami. Nezabudnite, že pocit tepla je veľmi subjektívny a že človek, ktorý je napríklad hladný a unavený, proste veľmi dobre nekúri.

Tiež majte na pamäti, že samotný spacák príjemnú noc nezaručí. Tým, že na ňom ležíte, vlastnou váhou tlačíte izolačnú náplň a tak vám teplo nerušene uteká cez zem. Tomu účelne zabráni karimatka, ktorej výber teda rozhodne nepodceňujte. U klasickej penovky nehrozí zničenie, pre väčšie pohodlie môžete mrknúť po samonafukovačkách. Vzorované a v dĺžke 168 cm vyrába karimatky napríklad Outwell. Okrem karimatky potom pomôže aj čiapka na hlavu, ľahká termobielizeň, voľnejšie ponožky a šálka horúceho čaju. A hlavne radosť z pobytu vonku, o tú ide totiž najviac.

Užitočné odkazy

Zdroje: archív autora, unsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

72,00  (16.68 %) 59,99 

Porovnať

58,00  (31.21 %) od 39,90 

Porovnať

45,00  (29.11 %) 31,90 

Porovnať

69,00  (23.33 %) 52,90 

Porovnať

112,00  (15.27 %) od 94,90 

Porovnať

32,00  (28.44 %) 22,90 

Porovnať

Detský spacák Yate Creature

51,00  (10 %) 45,90 

Porovnať

70,00  (17.29 %) 57,90 

Porovnať