Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako vybrať spacák pre ženu

Ach tie skoré ranné hodiny, kedy sa chlad plazivo sunie spacákom od vašich chodidiel nahor. Nechajte si poradiť s výberom vhodného spacáku a prijmite pár tipov, ako môžete proti chladu bojovať.

 

Obsah

K štartu pripraviť, pozor, teraz...

začíname s výberom spacáku pre ženy. Ten sa bude točiť okolo komfortnej teploty, dĺžky a strihu. Nezabudneme spomenúť ani špeciality spacákov určených pre ženy ako napríklad extra izolačný materiál v oblasti nôh alebo iné materiály podšívok.

1. Teplotné určenie

Čo sa teploty týka, ako sa dočítate v článku Spacáky - Izolačné materiály a teplotné určenie, riadiť sa budete teplotou komfortnou. S tou je ale treba ďalej pracovať podľa toho, ako ste na tom s termoreguláciou. Ak ste veľmi zimomravá, pokojne si vyberte o dosť teplejší spacák, než potrebujete, predsa len, rozopnúť si ho môžete vždy, ale prikúriť sa vo vnútri nedá.

2. Dĺžka spacáku

Veľmi dôležitá je dĺžka spacáku. Ak budete v spacáku plávať, vaše telo dostane zabrať, aby dokázalo vyhriať všetky voľné priestory vaku. Pre niekoho, kto veľmi neholduje hriatiu, môže tento detail znamenať rozdiel medzi teplom a zimou. Ideálne preto je, aby bol spacák na postavu o 5-10 cm dlhší než je vaša. Pokiaľ totiž bude spacák veľmi malý, telom budete pretláčať steny spacáku a s nimi aj izolačnú náplň. V tom mieste vám bude zo spacieho vreca utekať teplo a naopak budete preberať chlad z okolia.

Pokiaľ neprevyšujete 175 cm, máte vyhraté. Takúto postavu výrobcovia s obľubou označujú za dámsku a pre dámske spacáky vymýšľajú všelijaké zlepšováky. Pinguin napríklad u "lady" variánt (spacák Savana, Mistral a Comfort) používa vnútri spacáku česaný polyester. Ten je funkčný a odvádza vlhkosť od tela, ale pritom to nie je žiadny studený šuštiak, naopak. Na ohmat je ako bavlnka. Veľa vychytávok majú dámske spacáky Husky. Annapurna Ladies a Ladies Majesty majú okrem iného extra vak na nohy, Ladies Motion pridáva vrstvy izolácie v oblasti hrudníka a nôh.

Podobne sú na tom aj skrátené Sf varianty spacákov Boll, tie sa chvália väčším množstvom izolačnej náplne od kolien dole. Skrátené dĺžky nájdete aj v ponuke niektorých modelov Vango a Hannah. Pokiaľ ste o niečo väčšia, nie je problém vybrať spacák ani pre veľkost 185 cm či 195 cm, tu je ponuka spacákov väčšia, len neočakávajte spomínané prvky, ako je napríklad zateplenie nôh. Nohy tak môžete aspoň zabaliť do ľahkej flísovej mikiny, ktorú použijete aj na nosenie. Spomínaný česaný polyester nájdete na dlhších spacákoch od Vanga či Bollu.

3. Strih spacáku

Teraz sa pozrieme na strih spacáku, vyberať si môžete medzi múmiovým a dekovým vakom. Z hľadiska tepla je efektnejší strih múmie. Podobne ako pri voľbe správnej dĺžky aj pri tomto tvare eliminujete zbytočný voľný priestor spacáku.

Pokiaľ však viete, že je na vás veľmi úzky a že sa v ňom v pokoji nevyspíte, nezostane vám iné, než sa pozrieť po dekových spacákoch. Tie už sa väčšinou vyrábajú v jednotných dĺžkach 185 -190 cm, z tohto radu vybočujú skôr ešte dlhšie spacáky. Preto by mal byť daný spacák teplý pekne od rezervy. Páčiť by sa vám mohol Zulu Kabru s komfortom na 0 °C alebo Pinguin Blizzard do  4 °C. Oba spacáky sú vnútri príjemne hebké.

Sľúbené tipy na zahriatie

Čo ale robiť, keď máte naozaj teplý spacák, ale vaša termoregulácia je tak vyberavá, že sa napriek tomu v noci budíte na zimu? Alebo keď ste na dovolenke ochorela a nedokážete sa zahriať?

  • Začneme pekne od hlavy. Tou odchádza asi 30% tepla z tela, takže dobrá čiapka je taká prvá pomoc.
  • V oblasti krku potom vo svojom spacáku pravdepodobne nájdete akýsi golier. Možno ho vôbec nepoužívate, čo je ale škoda. Asi ako keď zavriete termosku.
  • Nasleduje trup a nohy - tie najlepšie oblečte do teplej termobielizne, ideálne z vlny alebo polypropylénu (polyester horšie uchováva teplo). Vyhnite sa bavlne, ktorá by nasiakla vlhkosť odchádzajúcu z tela a chladila.
  • Na chodidlá potom navlečte voľnejšie teplé ponožky. Ak vám býva aj tak zima na nohy, vezmite si so sebou na výlet ohrievače chodidiel, spacák ich teplo nejaký čas udrží. Alebo si pred spaním uvarte do pevnej fľaše (napríklad Nalgene Wide Mouth) čaj. V noci vás bude hriať a ráno ho vlažný vypijete.

  • Pokiaľ vyrážate s niekým blízkym, kto zimou netrpí, môžete si zadovážiť spacáky s pravým a ľavým zipsom a na noc ich spojiť. Druhý za vás priestor pekne vykúri. Len rátajte s tým, že spať v spojených spacákoch nie je zrovna najpohodlnejšie.
  • Tiež sa veľmi nehodí pred spaním piť alkohol, roztiahne totiž cievy a veľa energie utečie v podobe tepla von. Tá vám potom v noci bude chýbať. Pokiaľ predsa len na pohárik máte chuť, je lepšie si ho vychutnať až v spacáku.
  • Určite nechoďte spať hladná a pred samotným uložením sa si trošku zacvičte. Tak môžete rozprúdiť krv aj v noci, pár sedov-ľahov môže zachrániť zmrznutú situáciu a ešte si zaposilňujete.☺

Užitočné odkazy

Zdroje: unsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

400,00  (19.78 %) od 320,90 

Porovnať

Dekový spacák Zulu Kabalu

61,00  (44.43 %) 33,90 

Porovnať

188,00  (13.35 %) 162,90 

Porovnať

306,00  (35.33 %) od 197,90 

Porovnať

257,00  (38.17 %) 158,90 

Porovnať

75,00  (38.8 %) 45,90 

Porovnať

139,00  (15.9 %) 116,90 

Porovnať

151,00  (23.25 %) 115,90 

Porovnať