Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Turistika v Tiských stenách

Za dobrodružstvom nemusíte vyrážať do ďalekých krajín, veľa skvelých zážitkov ponúka aj Česká republika. V dnešnom článku prinášame tipy na dovolenku v okolí Ústí nad Labem.


Obsah

Tento rok bolo miestom našej dovolenky Ústí nad Labem. Že vám to neznie veľmi atraktívne? To len preto, že okolie Ústí nad Labem nie je veľmi marketingovo uchopené. A pritom je to jedno z najkrajších miest v Čechách. Čaro spočíva hlavne v obrovskej rôznorodosti krajiny (kopce, náhorné plošiny, pieskovcové skaly...). Navyše ide o kraj málo navštevovaný, nezohyzdnený umelými modernými atrakciami a neuveriteľne lacný. A to chceš. Teda... Z Ústí nad Labem musíte ešte pár kilometrov prejsť. My sme prešli presne 22 km od Ostrova u Tisé. Kde sme bývali, čo sme videli a čo už sme vidieť nestihli? Dozviete sa nižšie.

Ubytovanie – Autokemp pod Císařem

V oblasti je niekoľko malých penziónov, pokiaľ chcete ísť do autokempu, máte na výber len z dvoch možností. My sme zvolili Autokemp pod Císařem a rozhodne sme neľutovali. Kemp zaslúžene v roku 2018 získal druhé miesto v kategórií Kemp roku v Ústeckom kraji a známku Top 50 kemp roku 2018. 

V kempe máte možnosť ubytovať sa buď v samostatne stojacej chalupe (veľké skupiny), v chatkách, v apartmáne, v izbách v budove s reštauráciou, alebo v stanoch. Všetko dôležité vyčítate na ich prehľadných webových stránkach. My prinášame len pár postrehov:

  • Pokoj - Kemp je veľmi pokojný. Vysvetľujeme si to tým, že je plný lezcov a turistov, ktorí si po náročnom dni dajú pár pív a idú skoro spať. Výnimkou bola sobota, počas nášho pobytu bola v kempe svadba, hrala reprodukovaná hudba, o 22:00 ale všetko utíchlo a ďalej už bolo totálne ticho. 
  • Krásna lokalita - z kempu máte výhľad na vrchy pieskovcových veží na kopci oproti. 
  • Východzie miesto niekoľkých turistických trás - na tri túry sme vychádzali priamo z kempu bez toho, aby sme museli použiť auto. 
  • Skvelá kuchyňa - Reštaurácia má menu s pár stálymi jedlami a niekoľkými, ktoré sa každý deň obmieňajú. Čo nás najviac potešilo, bola nápaditá obmieňajúca sa vegetariánska ponuka asi piatich jedál, naozaj výživných jedál (teda nie hranolčeky s vyprážaným syrom), z ktorých minimálne jedno bolo vždy vegánske. Za hlavné jedlo zaplatíte cca 100 Kč (asi 3,89 eur). 
  • Cena - cenník nájdete na stránkach kempu. Len na ilustráciu - za dvoch dospelých, dieťa 5 rokov, bábätko, psa, auto a veľký stan sme za 5 nocí platili 1500 Kč (necelých 59 eur). 

Turistika

Kvôli deťom sme volili výlety do cca 12 km. Preferovali sme výlety, ktoré sa dali podniknúť priamo z kempu, raz sme si ale zašli aj do neďalekej Krupky, mesta nedávno zapísaného na zoznam UNESCO. 

Skalné mesto

  • Dĺžka trasy: 9 km
  • Vstupné: 30 Kč pre dospelého (1,17 eur), 15 Kč pre deti (0,58 eur). 

K vstupu do skalného mesta, ktorý sa nachádza pri turistickej chate Tiské stěny, sa dostanete z kempu po zelenej značke (v niektorých mapách značená ako červená) - 2 km. Veľký okruh skalami je dlhý 4 km, nadväzuje naň malý okruh dlhý 1 km. Trasa je skvelá pre deti, čakajú ich dlhé schody, veľa jaskyniek, prelezov medzi skalami, lezenie po balvanoch. Dospelí ocenia geológiu, nádherné výhľady, pokoj. Možnosť občerstvenia máte v turistickej chate Tiské stěny. 

Děčínský Sněžník

  • Dĺžka trasy: 11 km

Na vrchol Děčínského Sněžníku vás dovedie červená turistická značka, na ktorú sa napojíte hneď na ceste, po ktorej ste do kempu prišli. Po krátkom úseku po ceste nasleduje odbočka vľavo a 350 m dlhé stúpanie po šutroch. Pokiaľ máte kočík a niekoho poruke, oplatí sa ho tu poniesť, pretože potom už pôjdete po širokej lesnej ceste a následne ceste až na vrchol. Po tomto úseku nasleduje 2,5 km dlhá široká náučná cesta "zabudnuté pohraničie", ktorá vás dovedie na cestu k reštaurácii Sněžník (možnosť občerstvenia). Po ďalšom kilometri odbáča značka z cesty doprava na nádhernú cestu medzi kameňmi a skalkami až na vrchol. S kočíkom budete musieť prejsť po ceste, cesta je cca o pol kilometra dlhšia. 

Ak ale kočík nemáte, oplatí sa absolvovať cestu aspoň v jednom smere po ceste. Po ceste narazíte totiž na Drážďanskú vyhliadku a bez preháňania je to jeden z najkrajších pohľadov, aký sa mi kedy v živote naskytol. Na vrchole Děčínského Sněžníka je reštaurácia, bufet a rozhľadňa s nádhernými výhľadmi do všetkých strán. 

Pohraničná cesta k Rájeckému rašeliništiu a ďalej

Z kempu vyrazíte najkratšou cestou na hranice, kde narazíte na nemecky žlto značenú trasu Frosteig. Nečakajte žiadne turistické atrakcie, ciele ani krčmy. Ani to rašelinište by ste nepoznali, keby ste nevedeli, že tam je, zato ale môžete očakávať genia loci na každom kroku. Užívajte si samotu, divočinu a atmosféru pohraničia. Túto žltú trasu mi odporučil jeden z najväčších znalcov všetkých možných miestnych čistiniek a trialov. 

Komáří vížka, Krupka, Cínovec

Za posledným výletom sme vyrazili asi 28 km ďalej do Krušnohoří, do mestečka Krupka. Tento rok v júli bola Krupka zapísaná do zoznamu miest UNESCO, tak sa dá očakávať, že návštevnosť miesta sa čoskoro skokovo zdvihne. Krupka ponúka mnoho možností poznávacieho vyžitia, napr. banícka náučná cesta, prehliadka v štóle Svatý Martin, hasičské múzeum, Komáří vížka... Časť výpravy zvolila štólu, časť si urobila piknik na kopci týčiacom sa nad Krupkou - Komáří vížke. Tam sa dostanete buď peši, autom, alebo sedačkovou lanovkou z Krupky. Hore vás čakajú krásne výhľady a veľa turistických trás i cyklotrás. Zvyšok dňa sa ponúkalo vyraziť na nejaký hrad či zrúcaninu alebo náučnú cestu v okolí, môj muž ale ako bývalý kamioňák hlasoval za nostalgický výlet na opustenú colnicu na Cínovci, a tak sa naša rodina trhla. Colnica bola naozaj skvelá, ešte lepší bol ale pokojný piknik pri rašiliništi kúsok pred Cínovcom. 

Dalšie výlety

Ďalej sa ponúka mnoho výletov na opačnú stranu od kempu, smerom na Děčín. Napr. Hřensko, Pravčická brána, Jetřichovice... To si necháme na ďalší výlet. Možno sa tam s niekým z vás stretneme! :) 

Zdroje: archív autora

4camping.sk ponúka aj ďalšie články plné informácií:

Kempovanie uprostred prekrásnej korutánskej prírody

Cestopisy a reportáže

Dovolenku pod stanom nemusíte tráviť len v Čechách. Krásne miesta na kempovanie nájdete aj na juhu Rakúska, kam sa teraz spolu vydáme.

Putovanie po Indii - 6. časť: Cigánsky stan

Cestopisy a reportáže

Baťožkarovo putovanie Indiou sa blíži k svojmu konci. Rozlúčime sa s ním (ako inak) vo veľkom štýle.

Putovanie po Indii - 5. časť: Indická svadba

Cestopisy a reportáže

Kopec dobrého jedla, pitia, skvelá hudba a zábava až do skorých ranných hodín. Svadby proste musí milovať každý! Ale zažiť pravú indickú svadbu, to sa len tak niekomu nepodarí.

Vyberáme pre vás

450,00  (17.36 %) 371,90 

Porovnať

288,00  (13.58 %) 248,90 

Porovnať

508,00  (33.68 %) 336,90 

Porovnať

526,00  (33.29 %) 350,90 

Porovnať

388,00  (55.7 %) 171,90 

Porovnať

371,09  (28.89 %) 263,90 

Porovnať

1.054,00  (31.03 %) 726,90 

Porovnať