Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako kempovat s motocyklom

Veľmi rád kempujem alebo spím pod hviezdami a tiež mám rád stroje na dvoch kolesách. Našťastie sa tieto záľuby dajú skvelo skĺbiť dokopy. V tomto článku vám poradím, čo si vziať so sebou na niekoľkodňový moto výlet do prírody.


Obsah

Cestu som si naplánoval z Prahy na juh a prvú noc strávim v kempe Branná za Českým Krumlovom. Druhý deň potom prejdem celú Šumavu okolo priehrady Lipno do Kašperských hôr a tretí deň ráno späť do Prahy.

S akým motocyklom vyraziť

Každý motorkár má rád iné stroje. Mne najviac učarovala kategória cestovné enduro. Sú to motorky vhodné na viacdňové cestovanie a môžete s nimi jazdiť aj nejakým tým terénom. 

Silnejšie cestovné endurá sú motocykle vyššej cenovej kategórie a vzhľadom na to, že nejazdím každý deň, je najlepším spôsobom požičať si motocykel. Výhodou je, že si motocykel požičiate, len keď chcete niekam ísť, nemusíte sa oň starať a hľadať mu miesto na parkovanie. Okrem motocykla je vhodné na dlhšie cesty požičať si aj zadné a bočné kufre, do ktorých zabalíte potrebné vybavenie. 

Motocykle si pravidelne požičiavam z osvedčenej motopožičovne - Půjčovna Motorek Praha, ktorá sa nachádza v Prahe Suchdole. Požičiavam si takmer nové motocykle vrátane vybavenia na cestovanie, prilby a motorkárskeho oblečenia. 

Na trojdňovú cestu po južných Čechách som zvolil stroj Honda VFR 1200 X Crosstourer, ktorý má dostatok sily, aby odviezol dvoch pasažierov s plnou výbavou. Tentokrát ale pôjdem sám na 2 noci, a tak si vystačím len so zadným kufrom. Na dlhší výlet vo dvojici by som si požičal aj postranné kufre. 

Čo so sebou

Okrem motorky potrebujem aj nejaké to oblečenie, jedlo a hlavne veci na prenocovanie. Oblečenie mám, samozrejme, motorkárske a so sebou niečo na prezlečenie. Nevyhnutné motorkárske vybavenie by mal každý motorkár dobre poznať, a tak ho nebudeme bližšie popisovať a zameriame sa na vybavenie na kempovanie. Budem so sebou brať toto: karimatku, spacák, stan pre 1-2 osoby, ešus, varič a čelovku. Aby sa mi to všetko vošlo len do zadného kufra, budem potrebovať vybavenie s čo najmenším objemom. 

Zoznam vybavenia

  • Karimatku som zvolil nafukovaciu Robens PrimaCore, ktorá má malý objem po zbalení a po nafuknutí hrúbku až 6 cm na pohodlné spanie. 
  • Spacák som si vzal páperový letný model, ktorý je po zbalení naozaj miniatúrny, ale zároveň dostatočne teplý na letné prespávanie. 
  • Ďalej som viezol stan pre 1 osobu, aby som sa mohol prípadne schovať pred nepriaznivým počasím. Stan vozím takmer vždy, okrem nocovania sa hodí aj na prezliekanie a uzavretie motorkárskeho oblečenia. 
  • Na varenie rannej kávy som ešte pribalil skladaciu kanvicu s 2 hrnčekmi a malý turistický varič s mini kartušou (110 g), ktorá mi na 3 dni vystačí, doplnenú o malý stojanček, ktorý zaistí väčšiu stabilitu pri varení. K variču vždy so sebou vozím aj kresadlo na zapálenie, je spoľahlivé aj vo vlhku a na rozdiel od zápaliek alebo zapaľovača prakticky nezničiteľné. Skladací riad som si na motocestách naozaj obľúbil. Nezaberie takmer žiadne miesto, je veľmi ľahký a znesie aj horšie zaobchádzanie. 
  • Prihodil som aj nevyhnutnú čelovku
  • Na jedenie som vzal 2 vrecká dehydrovanej stravy, ktorá je veľmi ľahká a zároveň chutná a výživná. Zvyšok jedla a pitia si kúpim cestou.
  • Samozrejme, nesmiem zabudnúť na lyžicu a môj obľúbený multitool Leatherman Wave
  • Tiež pribalím hygienické potreby a rýchloschnúci uterák, ktorý je malý a nielen na cestách perfektne poslúži. 
  • Ako náhradnú obuv som vzal jedny žabky, ktoré zaberú minimum miesta a na prezutie v kempe sú ideálne. 

Rovnaké vybavenie by som si vzal aj na týždňové alebo mesačné cestovanie. Podľa cieľovej destinácie by som len menil množstvo jedla a typ oblečenia. 

Kam s tým

Všetko vybavenie sa mi vošlo do zadného kufra s objemom 46 litrov, a to hlavne vďaka minimalistickému stanu, spacáku a karimatke. Dokonca sa mi tam vošli aj tyčky od stanu, ktoré môžu byť, vďaka svojej dĺžke, pri balení problémom. Pokiaľ by sa mi nevošli priamo do zadného kufra, tak by som ich uchytil zvonku na veko. 

Skladné vybavenie na prvom mieste

Vďaka tomu, že som nebol tak naložený a nič mi nikde nevialo a neprekážalo, tak som si jazdu užil o poznanie lepšie. Jeden kolega, ktorý vyrazil na výlet so mnou, mal na chrbte batoh, z ktorého mu vytŕčala stočená penová karimatka a druhý mal zase obsadené miesto spolujazdca čiernym vrecom so spacákom a stanom prichyteným upínaciu gumou. Obaja mi celý víkend závistlivo okukovali minimalistické vybavenie. Týždeň na to si už zakúpili karimatku a malý spacák. 

Záver

Víkend v znamení motokempingu sa naozaj podaril. Veľký podiel na tom určite má správne zvolené vybavenie, ktoré mi nezabralo veľa miesta a hlavne vždy perfektne splnilo svoju rolu. 

Zdroje: archív autora

Veľa užitočných rád, zaujímavých tipov a nových informáciíí nájdete aj v ďalších článkoch z Poradne:

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

75,00  (54.8 %) od 33,90 

Porovnať

63,00  (35.08 %) 40,90 

Porovnať

76,00  (34.34 %) 49,90 

Porovnať

68,00  (33.97 %) 44,90 

Porovnať

75,00  (32.13 %) 50,90 

Porovnať

37,07  (27.43 %) 26,90 

Porovnať

90,00  (29 %) 63,90 

Porovnať

82,00  (31.83 %) 55,90 

Porovnať