Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Lezecké hry na bouldere aj s lanom

V ďalšom článku z Poradne sme si pre vás pripravili niekoľko tipov, ako deťom urobiť lezenie ešte o niečo zábavnejšie. 


Obsah

 

 

 

Lezenie je pre deti samo o sebe väčšinou zábava. Hry sú vhodné, ale aj využívať, pretože rozvíjajú pohybové schopnosti a zlepšujú techniku lezenia. Nútia totiž deti skúšať nové kroky a pohyby. Všetky hry sú využiteľné na boulderi, niektoré z nich aj pri lezení s lanom. Všetky uvedené hry sa mi osvedčili pri vedení lezeckého krúžku. Najmladšie deti (cca 7-ročné) by pokojne mohli mať poskladanú hodinu len z hier, pre tie najstaršie (15-18 rokov) slúžia už len skôr ako tréningové spestrenie. 

 

1. Hľadanie pokladu

Na stene sa umiestnia drahokamy (môžu to byť kúsky papiera, kamienky, čokoľvek). Deti lezú a bez spadnutia sa snažia získať čo najviac drahokamov. Vyhral ten, kto ich má najviac. 

 

2. Pavúk

Lezec má daný jeden chyt, za ktorý sa drží celý čas hry jednou rukou. Na nohy môže využiť ľubovoľné stupy a tie počas hry meniť. Druhou rukou sa snaží dosiahnuť na čo najvyšší počet chytov. Končí v momente, kedy spadne alebo sa dotkol už všetkých chytov, na ktoré dosiahne. Komu sa podarí dosiahnuť na najvyšší počet chytov, ten vyhráva. 

 

 

     O autorke

Kateřina Balcarová

Katka je maminka dvoch malých detí. Po nástupe na materskú dovolenku vymenila skalnú a vysokohorskú vášeň za vášeň bežeckú a úplne prepadla ultramaratónskym vzdialenostiam. Okrem toho je inštruktorkou lezenia a rada sa s každým podelí o svoje lezecké, turistické, bežecké i outdoorovo-rodičovské skúsenosti.

 

 

3. Spoločné stavanie cesty

Hru možno hrať len na boulderingovej stene a sú k nej za potreby najmenej dvaja lezci. Začínajúci lezec urobí tri kroky (za krok sa počíta použitý chyt). Druhý lezec zopakuje doterajší postup rukami (nohy môže použiť akékoľvek) a pridá ďalšie tri kroky. Nasledujúci lezec opäť lezie doterajší postup od začiatku a pridá ďalšie tri kroky. Kto pri lezení spadne, ten vypadáva a pokračujú ďalší hráči. Hra sa točí stále dokola a vyhráva lezec, ktorému sa podarí ako jedinému nespadnúť. 

 

4. Stavač cesty I

Hra sa hrá vo dvojiciach. Jeden lezec prelezie vlastnú vymyslenú cestu, druhý musí cestu zopakovať (má viac pokusov, cieľom je skúšať nové lezecké kroky a pohyby). Sami určíte variant, či budete opakovať len pohyby rukami alebo aj nohami. V ďalšom kole si lezci role vymenia. 

   

 

Lezenie pre začiatočníkov

Čo si zadovážiť, keď sa chcete pustiť do lezenia?

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

5. Stavač cesty II

Hra sa opäť hrá vo dvojiciach. Jeden lezec lezie, druhý mu ukazuje chyty. Ideálne je mať poruke tyč, ktorou bude stavač ukazovať na chyty, slovné inštrukcie lezca rušia a nemôže sa plne sústrediť na lezenie. 

 

6. Lezenie naslepo 

Lezcovi zaviažeme oči šatkou. Môžeme, ale aj nemusíme radiť. Lezec viac zapája pri lezení ostatné zmysly. 

 

7. Beznohý

Pri lezení používame len jednu nohu. Variantom je, že môžeme používať obe nohy, ale nesmieme využívať žiadne stupy. Nohy teda využívajú len štruktúry steny, príp. ich zaťažujeme tzv. na trenie. 

 

8. Tichošliapok

Veľmi dobrá hra na zlepšenie techniky nôh. Lezci musia liezť tak, aby nebol pri našľapovaní na stupy počuť žiaden zvuk. Najlepšie úlohu splnia tak, že pred našliapnutím zastavia nad stupom nohu, pozorne sa pozrú na stup a nohu naň zľahka, opatrne položia na špičku bez dotyku steny a potom nohu zaťažia a prenesú na ňu váhu. 

 

9. Lezenie na rýchlosť

Vopred danú cestu stopujeme. Čas sa počíta od zdvihnutia nohy od zeme a po chytenie topového chytu. 

 

10. Snežný muž

Hra vhodná pre väčšiu skupinu detí. Jeden z hráčov je snežný muž. Keď prichádza snežný muž ku stene, všetci hráči sa musia zavesiť na stenu. Snežný muž potom určí, akými končatinami sa hráči smú držať. Napr. (dve ruky a pravá noha). Hráči musia splniť pokyn. Snežný muž chvíľu čaká a potom povel zmení (napr. ľavá ruka, ľavá noha alebo obe nohy a pravá ruka na strope a pod. ). Hráči presne plnia zadané pokyny a postupne, ako odchádzajú sily, odpadávajú. Posledný, kto vydrží na stene, vyhráva a na ďalšie kolo sa stáva snežným mužom. 

 

11. Chvostíky

Dvaja hráči dostanú chvostíky (čo je poruke, väčšinou využijete slučky alebo odsedky zastrčené do nohavíc). Vylezú na stenu a snažia sa vzájomne si ukradnúť chvost (teda zatiahnuť za slučku alebo ju vytiahnuť z nohavíc). Kto získa chvostík toho druhého, je víťaz a hra sa končí. 

 

12. Elektrika

Hore na stene pripevníme lano, ktoré vedieme v určitej vzdialenosti od steny. Pretože lano vedie elektrinu, lezci musia lano podliezť a nesmú sa ho dotknúť. Kto sa dotkne, vypadáva. V momente, kedy podlezú všetci lezci, sa lano priblíži ku stene a rozlieza sa druhé kolo. 

   

 

Ako si vybrať lezecký úväzok

Začínate s lezením a ťažko sa orientujete v širokej ponuke? V dnešnom článku vám poradíme, ako si správne vybrať lezecký úväzok.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

13. Výmena pozícií

Dvaja lezci si na stene vymenia pozície bez toho, aby sa nohami dotkli zeme. Tzn., že lezec vpravo sa dostane vľavo a naopak. Hra podporuje komunikáciu medzi lezcami a spoluprácu. 

Veríme, že vďaka týmto tipom si vaše budúce lezenie s deťmi užijete všetci o čosi viac. 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Kateřina Balcarová

Zdroje: archív autora, pixabay.com, unsplash.com

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Prenocovanie v zimných podmienkach

Poradňa

Zbierka rád a tipov z mrazivých bivakov a zasnežených stanov.

Vyberáme pre vás

(1.36 %) 224,90 

Porovnať

135,00  (9.7 %) 121,90 

Porovnať

24,90 

Porovnať

Detská horolezecká helma Edelrid Kids Shield II

62,00  (9.84 %) 55,90 

Porovnať

(8.07 %) 49,90 

Porovnať

19,00  (11.05 %) 16,90 

Porovnať

120,00  (10.08 %) od 107,90 

Porovnať

98,00  (26.63 %) od 71,90 

Porovnať