Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Stan Pinguin Interval 4

Počas dovolenky na Slovensku pre vás dôkladne preveril rodinný stav Interval 4 kolega Radek so svojou rodinou.


Obsah

 

 

Test prebiehal v kempe Račkova Dolina, čo je prekrásne miesto v liptovskej časti Západných Tatier. Kemp je to starší, svoje najlepšie roky už má rozhodne za sebou, ale jeho výhody sú absolútne zásadné. Každý má svoje ohnisko (drevo zaisťuje prevádzkovateľ kempu) a väčšina miest na kempovanie je v lese. Ideálne miesto pre deti a stavanie domčekov z kôry, pre nás dospelých ideálna možnosť postaviť si stan a užívať si jeho prednosti. Tak si každý člen rodiny staval svoj domček, pričom my sa zameriame na ten väčší, od značky Pinguin.

Slušne sa prenesie

V obale, v ktorom sa stan Interval 4 nachádza, nájdete všetko pekne pokope. Stan, vpínaciu spálňu, 3 segmenty aj 33 kolíkov. Zbalený stan váži necelých pätnásť kíl, čo je váha tak akurát, aby ste stan doniesli od auta v kempe na nevyhnutne nutnú vzdialenosť a nezničili si chrbát. Obal má v priemere 28 cm a je dlhý 67 cm, nie je to teda nič malé, ale vojde sa aj do pomerne malého auta (testované v našej Thalii, čo naozaj žiaden velikán nie je). Berte však na vedomie, že si doveziete pomerne obstojne veľký stan pre 4. ktorého výrobca bral vážne, že 4 ľudia potrebujú dostatok miesta na svoje fungovanie. Je to teda jeden z väčších štvorkových stanov. Pokiaľ vám s jeho premiestnením pomôže dieťa, nie je to vôbec od veci.

Ide sa na vec

Začiatok je sám o sebe o vybalení stanu z prenosného obalu, rozprestrení na zem, pred čím bolo kľúčové pohľadať množstvo kameňov a nájsť čo najideálnejší podklad na stavbu. Po čiastočnom ukotvení podlahy už to šlo pomerne rýchlo, tri prúty sa pretiahnu vo dvojici ľahko, všetko je farebne označené. Deti si hrali stranou, ich malé stavby kopírovali tie veľké. Ukotvenie šnúrami, doladenie toho, aby stan držal správny tvar a bol stabilne usadený. Nasledovalo vypnutie spálne, čo už začínalo zaujímať obe naše malé deti a mohlo sa začať pomaly bývať. Návod k stavbe prakticky nepotrebujete, je to veľmi jednoduché, ale je, samozrejme, priložený.

Obytný priestor

Vchod je na dva segmenty, kedy z neho prakticky vytvoríte striešku, dnes už taká stanová klasika. Neskôr sa ukázalo, že pokiaľ začne pršať a nie ste dostatočne rýchli (balíte už v daždi), do skoseného vchodu dokáže pri demontovaní striešky natiecť obstojné množstvo vody. Ale to skúsených kempárov nerozhádže. Preskúšanie všetkých vchodov, moskytiér, veľká spokojnosť s bočným vchodom/oknom, ktoré je skutočne veľké. Všetko v tomto stane je dobre premyslené. Organizér na spálni je dostatočne veľký (ale nie zase tak, aby spálňa neuniesla množstvo vreciek). Okrem hlavného vchodu sa dá stan prakticky všade rozopnúť (aj okno vzadu na stane, v spálni) na moskytiéry a dá sa v ňom prebývať pomerne v pohode aj počas dažďa. Priestor predsienky je slušne veľký (245 x 285 cm), dá sa v ňom spoľahlivo fungovať, aj čo sa týka spoločného stolovania. My sme mali stôl Table M od Pinguin (má dosku 80 x 60 cm) so stoličkami Outwell Yukon. Je to také to minimum, ktoré ale bohato stačí. Však správny kempár by mal predovšetkým cestovať, výletovať a najmä pobiehať po menšom či väčšom okolí svojho obydlia a nie v ňom sedieť. Aj napriek nevyhnutnému výskytu tašiek okolo stredového hodovania sa proste v pohode vojdete. Na výšku má stan v predsienke 210 cm, čo je podľa mňa dostatočná výška pre väčšinu užívateľov.

Rozmery

Spánok

Spálňa a jej riešenie nám prišlo pomerne ideálne a čoskoro sme sa naladili na fungovanie s princípom "absolútne vždy čistá spálňa". A dá sa to aj s deťmi tak malými, že ten menší nemal ešte ani dva roky, väčší by narátal 4 prsty. Priestor spálne (285 x 215 cm) je rozdeliteľný vpínacou plentou, ktorú môžete kedykoľvek odstrániť. Vchody do spálne sú pritom dva, každý vstup má niekoľko vrstiev, takže sa dá úplne zatieniť alebo ho mať ako moskytiéru. Pri malých deťoch je prakticky ľahké rozopnúť vrch na moskytiéru, zvyšok nechať zapnutý úplne. Vrchom uvidíte, čože sa to tam niekedy deje, zvyšok vstupu zostane zatienený proti svetlu. Pokiaľ stanujete v miestach položených o niečo vyššie (tak ako my), zima by sa nemala podceňovať, vyplatilo sa nám spálňu vystlať dekami. Teplotný komfort to pre malé deti zvýši cca o 3 - 5 °C. Stačia vám úplne normálne, relatívne lacné deky, ktoré zabránia chladu zo zeme cez podlahu. Malé deti totiž lezú s obľubou von zo všetkého a toto je dobré riešenie.

Praktické vychytávky

Stan je slušne odvetraný, má skoro po celom svojom obvode sieťovanú vetraciu "lištu" (t.j. pozdĺžny otvor). Vetranie sa dá regulovať rôzne podľa toho, ako si nastavíte vetracie otvory a vzduch dobre cirkuluje. Bočné dvere majú aj malú striešku, takže sa dá vetrať aj v rovnom daždi. Materiál stanu je dostatočne pevný a odolný (udávaný vodný stĺpec je 4 000 mm), všitá podlaha je tiež odolná a osvedčila sa po celý čas. Všetky zipsy fungujú spoľahlivo, vonkajšie zipsy sú dostatočne robustné, aby vydržali. Čo sa týka stability vo vetre, nemali sme možnosť stan náležite otestovať, pôsobí ale dostatočne pevne a pokiaľ viete dobre zakolíkovať a vypnúť, konštrukcia by mala vydržať veľa.

Video - Predstavenie stanu Pinguin Interval 4

Hodnotenie: 90%

+

  • stan má veľmi dobré rozmery a patrí k tým väčším, čo je ideálna voľba pre rodinu s deťmi
  • slušne vymyslené odvetrávanie stanu, ktoré sa dá ľahko prispôsobiť
  • veľká a priestorná predsienka s dvoma vchodmi a veľkými oknami
  • dajú sa veľmi dobre kombinovať vrstvy na vchodoch aj oknách, pretože majú moskytiéry/priehľadný plast zatemnenia
  • príjemná rozdeliteľná spálňa s dvoma vchodmi

-

  • nie úplne dobre kontrastné lanká k stanu, ale zvyknete si


Konečný verdikt

Stan Interval 4 je vo svojej kategórii veľmi dobrým väčším rodinným stanom pre 4 osoby. Odolný, klasické tunelové konštrukcie, s veľkým priestorom a mnohými vychytávkami, ktoré privíta každý nadšený kempár a cestovateľ. Viem si v ňom predstaviť aj viac než naše dva akčné týždne, pokojne aj celé leto. Pokiaľ by som mal niečo vytknúť, boli to len málo viditeľné vypínacie lanká, ktoré by mohli byť kontrastnejšie, než sú. Ale zvyknete si. Vo finále môžem stan len odporučiť, pomer cena/výkon je totiž výborný.

Zdroje: archív autor, youtube.com, dokempu.cz

Testujeme pre vás i ďalšie produkty:

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

618,00  (9.56 %) 558,90 

Porovnať

326,00  (51.56 %) 157,90 

Porovnať

408,00  (51.74 %) 196,90 

Porovnať

(8.22 %) 391,90 

Porovnať

1.219,00  (39.22 %) 740,90 

Porovnať

347,00  (52.19 %) 165,90 

Porovnať

668,00  (34.15 %) 439,90 

Porovnať

874,99  (19.9 %) 700,90 

Porovnať