Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Thule Capstone 50l Women´s

Dnešnou recenziou zaostríme na turistický batoh pre ženy, ktorý pre vás na vlastnej koži otestovala outdooráčka telom aj dušou Terézia Kútná.

Každá žena zamilovaná do turistiky, pobytu v horách či outdooru v inom smere musí byť vybavená tými správnymi batohmi, v ktorých si vždy nosí so sebou všetko potrebné.

Ja, ako milovnica dlhých, niekoľkodenných/týždenných prechodov a zároveň krátkych výletov na víkend na horách som k svojmu 65 litrovému Deuterovi (batoh na týždňové prechody hôr) potrebovala nájsť parťáka, ktorý by ma sprevádzal na kratších túrach „naľahko“.

Značka Thule bola pre mňa nová neznáma, a tak som sa rozhodla, že sa pozriem, čo ponúkajú svetu. Hľadala som batoh, do ktorého som schopná sa zbaliť na noc (2 či 3) a nie je zbytočne veľký, čo by ma lákalo vziať si toho viac, než je nutné. A tak som siahla po Thule Capstone 50l Women´s.

Testovanie batohu prebiehalo v 3 rôznych krajinách - na Kréte, v Škótsku a na Slovensku. V zime, v lete, v daždi, v horúčavách, … Zbalila som do neho – spacák (trojsezónny či zimný páperák), karimatku (Thermarest Neoair), oblečenie na 3-4 dni vrátane goráčovky a páperky, vodu, jedlo, varenie, lékárničku, stan (zvonka), trekové palice a iné maličkosti, ktoré žena považuje za dôležité.☺

Postrehy k jednotlivým častiam batohu

  • Váha batohu – pomer veľkosť batohu k váhe je skvelý. Dobre vyztužená zadná časť batohu, vypolstrované ramenné popruhy, bedrový pás a oblasť bedier na chrbtovej časti batohu spolu s pláštenkou a samotný „vak“ batohu dohromady vážia len 1,4kg (pre porovnanie, okolo 1,4 kila vážia trojsezónne syntetické spacáky). Vzhľadom na túto skutočnosť je batoh určený na jednodňové túry či viacdenné prechody naľahko.
  • Bočné kapsy – sieťované, elastické, otvor našikmo, fľaša vždy poruke.

  • Chrbtový systém – zadná časť batohu je skvele vystužená a pevná, takže vás nebude tlačiť do chrbta žiadna nerovnosť spôsobená „bordelom“ vo vnútri batohu. Zároveň vám sieťovaný panel na chrbte zaručí mierne odsadenie batohu a umožní príjemné odvetránvanie. Dĺžku trupu si môžete nastaviť v rozmedzí 10 cm, takže nieje problém požičať batoh kamarátke, ktorá je o pár centimetrov vyššia či nižšia ☺ Vďaka jednoduchej manipulácií si môžete ramenné popruhy nastaviť tak aby vám batoh padol príjemne na chrbát, vždy podľa toho či šlapete len v tričku, alebo ste nútená, kvoli zime navliecť na seba hrubú bundu.
  • Bederák – nie veľmi masívny ani veľmi tenký, pri správnom nastavení batohu krásne odľahčí chrbát a väčšinu váhy prenesie na nohy. Bederná oblast zadnej časti batohu je dobre vypolstrovaná. Na pravej strane bedrového pásu sa nachádza malá sieťovaná kapsička, kam si môžete odložiť telefón alebo niečo malé pod zub.

  • Na ľavo je úchyt pre vodeodolnú kapsu, či kapsu na zrkadlovku (tie sa predávajú samostatne). Za mňa nie vhodné umiestnenie v mieste, kde vám prirodzene kmitajú ruky pri chôdzi.
  • Hrudný popruh – polohovateľný hore-dole, pre ženy skvelá možnosť upraviť si poruh tak, aby nepríjemne netlačil na prsia. Nachádza sa na ňom aj píšťalka. Za mňa jedna z najdôležitejších súčastí batohu – v krízovej situácií ti pomôže upozorniť na seba a prevolať pomoc. Našťastie som ešte nemala potrebu ju použiť.☺

  • Vrchné vieko - klasická vrchná kapsa, zips je umiestnený trochu vyššie, čím zabráni vypadávaniu vecí z kapsy pri jej otváraní.
  • Predná kapsa – predná pružná kapsa ponúka priestor na veci, ktoré potrebujete mať po ruke a nemusíte pritom otvárať celý batoh.
  • Sťahovacie pásy zboku a zdola – pomocou sťahovacích pásov sa dá batoh stiahnuť na veľkosť cestovnej batožiny do úložného priestoru lietadla

  • Vstup ála „kufor“ – do batohu sa dá vliezť klasicky cez vrchné vieko a otvor na sťahovaciu šňúrku a zároveň cez otvor ála „kufor“ – batoh má po jednej strane a spodnej časti batohu zips, cez ktorý sa dostanete do vnútra batohu bez toho aby ste ho museli celý vyberať.
  • Výrazná pláštěnka – batoh má integrovanú pláštěnku, ktorá je neodmyslitelnou súčasťou vybavenia. Má výraznú oranžovú farbu, čo v sychravých a daždivých dňoch umožní aby vás vaši kolegovia na cestách lepšie videli.

Nevýhody

Absencia kapsy zvnútra na hornom vieku – z predošlého batohu som bola zvyknutá na kapsu z vnútra horného vieka, ktorá slúžila ako dobré miesto pre veci, ktoré nepotrebujete počas chodenia vyberať z batohu – peňaženka, doklady, cestovné lístky, čelovka apod. Kapsu väčšinou otvárate raz-dvakrát denne a tak sa nemusíte báť, že vám niekde vypadnú dôležité veci. Táto kapsa mi bohužial u batohov rady Capstone chýba + málo kapsičiek na drobnosti.

 

Hodnotenie: 95%

+

  • dokonale sa prispôsobí vášmu chrbtu
  • skvelá manipulácia a ľahké nastavovanie
  • čistý a jednoduchý dizajn

  • chýba vrecko na vnútornej strane veka
  • málo vreciek na drobnosti
  • nevhodné umiestnenie úchytu na obal na foťák


Záver

I napriek pár maličkostiam, ktoré mi na batohu chýbajú, má u mňa veľký úspech. Po správnom nastavení všetkých popruhov sa dokonala prispôsobil môjmu chrbtu a nosiť ho celý deň mi robí vždy radosť. Samozrejme komfort jeho nosenia závisí aj na správnom zbalení, čo znamená zbytočne ho nepreťažiť aby vás nerezali ramenné popruhy a prípadný materiál, ktorý pripnete k batohu zvonka, umiestniť rozumne, aby vás neprevažoval na stranu alebo neťahal batoh dole k zemi. Ste schopná do neho zbaliť všetko potrebné na pár dňový pobyt v prírode pod širákom, pod stanom či na chatách. Samotná manipulácia vzhľadom na jeho jednoduchý dizajn je skvelá.

Zdroje:

Archív autorky

 

Dalšie články s batohmi v hlavnej úlohe:

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.