Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Nepremokavé ponožky SEALSKINZ

Ako prebiehal test nepremokavých ponožiek Trekking Thick Mid od firmy Sealskinz v extrémnych podmienkach za polárnym kruhom?


Obsah


Úvod na testovanie 

Keď sme sa rozhodli, že vo februári, v čase najtreskúcich mrazov, vyrazíme za polárny kruh na desaťdňové bežkárske putovanie s plnou poľnou, bolo jasné, že sa na to budeme musieť pripraviť nielen psychicky a fyzicky, ale že tomu budeme musieť prispôsobiť aj našu výbavu.

„Ponožky som skúšal aj na použitie na bicykli. Sú prekvapivo podobne silné ako bežné ponožky. Verím, že budú oveľa lepšou voľbou ako nepriedušná igelitová taška napríklad do daždivej Škandinávie. Utrpenie v podobe neustále mokrých ponožiek mám stále v živej pamäti,“ dopĺňa diaľkový cyklista Adam.

V tom čase padali teploty hlboko pod bod mrazu aj u nás a informácie z Fínska, našej cieľovej destinácie, hovorili dokonca o -40 °C. V takýchto teplotách nie je dobré príliš vychádzať, nieto ešte športovať. Keď už ale musíte, mali by ste klásť veľký dôraz na správne odevy. Zvlášť náchylné na prechladnutie a omrznutie bývajú periférne časti tela, teda prsty na nohách, rukách a samozrejme hlava.


Fotografie z priebehu testovania nepremokavých ponožiek, rukavíc a čiapky.

Trochu nás preto upokojilo, keď nám tesne pred odletom dorazili ponožky, rukavice a čiapky zn. SEALSKINZ.

Tento set sme mali otestovať v mrazivých severských podmienkach a to, že sedíme pri počítači a píšeme toto hodnotenie všetkými desiatimi, je jasným dôkazom, že sa nakoniec testované vybavenie osvedčilo.

Osvedčilo sa dokonca natoľko, že nám skomplikovalo napísanie recenzie. Čo totiž máte napísať, keď vás nenapadajú žiadne výhrady a máte tendenciu len chváliť. :-)

Začnime ale pekne od začiatku.

 

Prvý dojem

Naša reakcia na novo vybalené ponožky Trekking Thick Mid bola: čo to sakra je? To je zvláštny materiál, vyzerá to dosť umelo. Nie je to veľmi silné a tvrdé? Nebudú vznikať otlaky? Proste a jednoducho v nás ponožky budili rozpaky.

Po obutí pri teplote pod -20 ° C sme však museli konštatovať, že ponožky skvele sadnú, prispôsobia sa nohe, nezhŕňajú sa, horný pružný okraj neškrtí a pritom drží a v bežkárskej topánke nedrú. Pri záťaži materiál výborne odvádza pot, Takže noha je permanentne v suchu a teple. Prípadné vlhko zvnútra či zvonku sa držia medzi vonkajším povrchom ponožky a topánkou a vôbec negatívne neovplyvňuje pocit komfortu.


Testovanie vybavenia značky SEALSKINZ v skutočne extrémnych podmienkach. 


V čom tkvie kúzlo

Nepremokavé ponožky Sealskinz Trekking Thick Mid by vám mali podľa tvrdenia ich britského výrobcu zaistiť 100% vodeodolnosť, vetruodolnosť a priedušnosť. Toho má byť docielené nielen vďaka hydrofilnej membráne, ale aj vďaka podšívke zo 42% merino vlny a vonkajšej vrstve z 90% nylonu a 10% elastanu. 

Veľmi zaujímavé je použitie technológie StretchDry. Táto patentovaná technológia dovoľuje Sealskinz vyrobiť ponožky (a nielen ich), ktoré obsahujú vysoko výkonnú membránu, ktorá je totálne nepremokavá a pritom pružná. Vďaka tomu sú ponožky nielen nepremokavé a priedušné, ale aj tesne obopnú nohu, takže dobre sajú pot a udržujú tepelný komfort. Práve preto sme si ich vybrali na tak náročnú aktivitu ako je zimný prejazd fínskych planín za polárnym kruhom so saňami as plnou poľnou.


Zase to merino

Vďaka vysokému percentu merino vlny v podšívke sú ponožky vhodné nielen do veľmi chladných podmienok, ale aj pre tých, ktorí trpia na zapáchajúce nohy. Merino vlna má totiž niekoľko unikátnych vlastností, Pre ktoré je tak cenená, medzi ktoré patria skvelé termoregulačné a izolačné schopnosti a tiež antibakteriálnosť.

Ponožky Treeking Thick Mid tiež poskytujú vyššiu podporu pre váš členok a chodidlo, čím znižujú riziko podvrtnutia a vďaka zmäkčeniu v oblasti päty, prstov a chodidla bráni vytváraniu pľuzgierov a odrenín, čo na niekoľkodňových výpravách rozhodne oceníte. 


Nepremokavosť?

Jedna vec je tvrdenie na obale a druhá je potom realita. Pretože sme neveriaci Tomášovia, samozrejme sme si nemohli nechať ujsť príležitosť otestovať ponožky v skutočných podmienkach. Testu sa ujal môj odvážny manžel Mirek, nadšený experimentátor, ktorý sa nebál riskovať omrzliny a vrhol sa do snehu nie po hlave, ale po nohách a bez topánok. Test chôdze iba v ponožkách Trekking Thick Mid, po pás zaborený v snehu, dopadol však našťastie na výbornú. Nohy zostali v suchu a teple a náš podarený výlet tak mohol bez komplikácií pokračovať.

Ďalšou dobrou správou je, že sme overili aj to, že ponožky po zavlhnutí dobre schnú. Na rýchlejšie schnutie ich však odporúčame obrátiť naruby. 

A čo je nemenej dôležité, môžeme dať výrobcovi za pravdu aj v tvrdení, že ponožky Trekking Thick Mid nezapáchajú, a to ani po intenzívnom nosení. Aj keď toto naše tvrdenie berte prosím s rezervou. Ide totiž o hodnotenie rýdzo subjektívne závislé na mnohých faktoroch, vrátane citlivosti vášho nosa a sile odérov, ktorý daný jednotlivec produkuje.


Údržba a životnosť

Zaujímavé je, že hoci sú ponožky doslova prešpikované špičkovými technológiami, ktoré z nich robia hi-tech vybavenie, skôr než len bežný doplnok k funkčnému oblečeniu ak topánkam, ich údržba nie je vôbec zložitá.

Prať ich môžete v ruke aj v práčke na 40 °C alebo menej a dokonca môžu aj do sušičky, aj keď v takom prípade je potrebné držať sa s otáčkami pri zemi. Určite sa vyhnite žehličke, nepoužívajte aviváž, bielidlá a radšej si kúpte prací prostriedok na technické a funkčné odevy. Pokiaľ si tieto informácie nebudete pamätať, nevadí, stačí otočiť horný lem ponožky a na rubovej strane sú symboly pre správnu údržbu vyšité.

Čo snáď poteší ešte viac ako ľahká údržba je doživotná garancia funkčnosti a spoľahlivosti ponožiek. Tú tento britský výrobca dáva na všetky svoje produkty aj keď s dodatkom, že "doživotné" v tomto prípade neznamená život váš, ale životnosť kategórie produktu, ktorej sa tvrdenie týka. V praxi tak vlastne Sealskinz hovorí, že napríklad ich ponožky budú po dobu 2-3 rokov aktívneho používania stále 100% funkčné. A za tento prísľub a po skúsenostiach, ktoré sme s ponožkami urobili, nám rozhodne nákup ďalšieho páru stojí. 

Hodnotenie: 95%

+

  • skvele sadnú
  • horný lem sa nezhŕňa ani neškrtí
  • sú skutočne nepremokavé
  • nesmrdia ani po niekoľkodňovej náročnej aktivite

  • žiadny pekný dámsky variant
  • vysoká cena  


Záver

Vodeodolné ponožky Sealskinz rozhodne odporúčame. Nohy v suchu a teple rozhodne vyváža vyššiu obstarávaciu cenu. Sú to ideálne termo ponožky do mrazu a pokiaľ si zaobstaráte páry dva, nie je snáď ani potreba ťahať so sebou ďalšie ponožky.

 

Užitočné odkazy

 

Zdroje: sealskinz.com, pixabay.com, archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

Pánske ponožky Warg Trek Merino

10,00  (21 %) 7,90 

Porovnať

Kompresné podkolienky Zulu Run Compression W

15,00  (40.67 %) 8,90 

Porovnať

8,00  (51.25 %) 3,90 

Porovnať

9,00  (34.44 %) 5,90 

Porovnať

15,00  (34 %) 9,90 

Porovnať

(8.08 %) 23,90 

Porovnať

Kompresné podkolienky Zulu Run Compression M

15,00  (40.67 %) 8,90 

Porovnať

Dámske ponožky Warg Trail Low Wool

7,00  (44.29 %) 3,90 

Porovnať