Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Spacák Pinguin Expert 175 cm

Zimný spacák od českého výrobcu Pinguin testoval dobrodruh Martin Surovec.


Obsah

Volám sa Martin a mám 28 rokov. Spolu so svojou snúbenicou Mišou a ďalšími priateľmi radi cestujeme po Česku a občas sa vydáme aj na dlhší výlet. Jedným z našich najväčších počinov bola mesiac trvajúca cesta dvadsaťtriročnou Škodou Forman (kúpenou za 4000 Kč) z Česka do Gruzínska (všetky normálne aj bláznivé zážitky som spísal v knihe Sabagiro už nie! (2019). Jednou z našich zásad je, že spíme vždy pod širákom a pokiaľ by snáď pršalo, nájdeme úkryt v podobe opustenej budovy, autobusovej zastávky alebo napríklad krmelca v lese. Je jasné, že na podobné cesty je potrebný okrem iného aj správne zvolený spacák. Zámerne nepíšem najlepší alebo najdrahší spacák, pretože pri ceste starým autom zrejme nechcete, aby jeho cena presiahla hodnotu celého auta vrátane lekárničky a všetkých náhradných dielov.

Charakteristika

 

Názov:

 

Expert 175 cm

Výrobca: Pinguin
Určenie: Pánske / Dámske
Hmotnosť: 2 kg
Zbalený rozmer: 21 x 41 / 27 (po kompresii) cm
Komfortná teplota: - 9 °C
Limitná teplota: - 17 °C
Extrémna teplota: - 37 °C
Strih: Múmia
Izolačná náplň: BHB micro 400 g/m2
Typ izolačnej náplne: Mikrovlákno
Vonkajší materiál: Nylon Ultralight DWR
Vnútorný materiál: Polyester Micro
Možnosť spojenia: Áno
Výška postavy (DO): 175 cm
Šírka v nohách: 55 cm
Šírka v ramenách: 85 cm
  • BHB Micro - špičková izolačná náplň z mikrovlákna
  • trojvrstvová konštrukcia náplne poskytuje maximálnu tepelnú izoláciu
  • ľahký vrchný materiál spacáku Nylon Ultralight s vodeodpudivou DWR úpravou
  • skrátený zips = viac izolačnej náplne
  • zipsy YKK
  • možnosť spojenia s druhým spacákom
  • pútka na zavesenie
  • tajné vrecko
  • sťahovateľný golier okolo krku
  • príjemne strihnutá kapucňa
  • kompresný obal

Výber spacáku

Vzhľadom na to, že cestujeme autom a spíme pod širákom, som cielene vyberal len zo syntetických spacákov. Po prvé za ľahšie perie si človek pomerne dosť priplatí, pričom ušetrená váha pri cestovaní autom zas toľko úsmevu na tvári nevyčarí, po druhé páperový spacák zle znáša vodu a vlhkosť, čomu sa človek pri častom spaní pod širákom len ťažko vyhne. Mimochodm, to je nejaké divné, že páperový spacák nie je do dažďa - veď kačice alebo husy sa vode dvakrát nevyhýbajú, že? Jasné, ja viem, tu ide o prachové perie. Každopádne výhody a nevýhody syntetiky vs. peria si jednoducho nájdete na internete, pokiaľ ich nepoznáte. 

Ďalšou dôležitou informáciou pri rozhodovaní o kúpe spacáku bol fakt, že jeden starší trojsezónny spacák už doma mám a plánujem ho používať v letných mesiacoch, kedy by mi bolo zimné teplo. Hľadal som teda spacák na zimu v našich zemepisných šírkach a zvolil som vrchnú hranicu rozpočtu 5 000 Kč. 

Pinguin Expert má šikovný kompresný obal.

Z predávaných zimných syntetických spacákov s komfortnou teplotou okolo - 10 °C prichádzal v úvahu Pinguin Expert (komfortná teplota pre ženy do -9 °C) za zhruba 2 700 Kč či Husky Extreme Anapurna (-12 °C) v cene 3 500 Kč. Ceny boli platné na začiatku marca 2020, o mesiac neskôr všetky uvedené výrobky výrazne zlacneli - žeby ideálny čas na nákup? 

Nakoniec som sa však rozhodol pre v tom čase najlacnejší variant - spacák Pinguin Expert. Poďme si povedať, či to bola chyba alebo nie. 

Prvé dojmy

Ako už bolo povedané, Pinguin Expert je zimný syntetický spacák s komfortnou teplotou (udáva sa vždy pre ženy) do -9 °C a váži vo variante 175 cm rovné dve kilá. Prvý dojem po vybalení produktu bol pozitívny. Kompresný obal sa zdal byť pevný, dobre riešený, určite doň nenatečie voda, pretože spacák po zbalení odnikadiaľ nevylieza. Samotný spacák je na dotyk veľmi príjemný (aj na tvári), dostatočne priestranný a na pohľad pekný, skrátka som si ho hneď obľúbil. Pokiaľ sa vám zdá na obrázkoch na internete Pinguin Expert škaredý, ako sa zdal aj mne, tak sa nenechajte odradiť. 

Ten spacák naozaj nie je fotogenický. Nechápem, prečo...!?

Priebeh testovania

Prvé testovanie spacáku prebehlo pod širákom začiatkom februára v nadmorskej výške 400 metrov s najnižšou teplotou o 6:00 ráno, kedy teplomer ukazoval -1 °C. Musím povedať, že som spacáku nastavil latku veľmi vysoko a chcel som sa presvedčiť, či je skutočne tak dobrý. Vliezol som doň večer len v spodnej bielizni a tričku. Niekto mi totiž hovoril, že sa v ňom takto okolo nuly spať dá. Ja za seba hovorím, že nedá - aspoň nie pohodlne. 

Prvým problémom sa po chvíli ukázali premrznuté nohy, ktoré som si nedokázal vnútri spacáku poriadne zahriať, hoci je materiál pri nohách zosilnený. Keď som ale použil samoohrievacie vankúšiky, bolo po probléme a okamžite som zaspal. O 6:00 som sa ale prebudil na zimu a došlo mi, že som to s tým (ne)oblečením predsa len prehnal. Obliekol som si tepláky, mikinu, zimnú čiapku a cítil som sa príjemne, spal som ešte niekoľko hodín. Takto oblečený by som zniesol aj väčší chlad a pohodlne sa vyspal, ale pokiaľ by som mal nocovať pod šírym nebom pri uvedenej komfortnej teplote -9 °C (podotýkam, že je to príjemná teplota pre ženy), rozhodne by som sa musel do tohto spacáku poriadne obliecť, aby som sa cítil príjemne. 

Ten výraz nehodnotí spacák, ale fotograf ma zastihol okamžite po prebudení.

Šikovné detaily

Z ďalšieho testovania (vzhľadom na tohtoročnú biednu zimu prebiehalo pri najnižších ranných teplotách okolo piatich stupňov nad nulou) by som vyzdvihol celkové pohodlie spacáku. Mám na mysli napríklad už spomínaný materiál, ktorý je skutočne príjemný na dotyk, taktiež som mal v spacáku dostatok priestoru (pre info nie som tučný, ani chudý) a veľmi som si obľúbil šikovnú kapucňu, ktorá sa dá proti chladu dobre stiahnuť, viď foto vyššie. Ďalším pozitívom je to, že zips nevedie po celej dĺžke spacáku a namiesto toho je koniec spacáku zo silnejšieho materiálu - bude vám teplejšie na nohy (ale nelíhajte si do spacáku s úplne studenými nohami, pretože sa proste sami neohrejú). V spacáku som spal aj za miernych prehánok, kedy nepremokol a potom pomerne rýchlo uschol. 

Večerné opekanie bravčových rebierok nadivoko. 

Máme tu problém

Naopak ma prekvapil nečakaný problém, kedy som nedokázal spať ani v pomerne miernom svahu. Materiál, ktorý je príjemný na dotyk zvonku aj zvnútra, je veľmi hladký a šmýka sa ako had. Neustále som sa zosúval z karimatky, až som si nakoniec musel dať pred nohy kus stromu, o ktorý som sa zaprel. Napríklad vyššie spomínaný spacák Husky Anapurna má našité protišmykové pásy. Tie podľa môjho kamaráta síce nefungujú tak, ako by mali, ale keď som sa raz zobudil skôr než on, tak som videl, že spí v spacáku naopak, tými pásmi hore. 

Podložka pod nohami. A teplomer ukazuje šesť stupňov nad nulou.

Hodnotenie: 85 %

+

  • kvalitné spracovanie, príjemný na dotyk, hneď si ho človek obľúbi
  • šikovný kompresný obal
  • po zbalení kompaktný a prijateľná hmotnosť (2 kg)
  • nízka cena v danej kategórii

-

  • chýba protišmykový materiál, zle sa spí na miernom svahu
  • odvodzujem, že pri teplote -9 °C nebolo teplo, v tohtoročnej teplej zime však nebolo možné otestovať

Záver

Záverom by som teda zhrnul, že spacák Pinguin Expert je veľmi praktický a svojim spracovaním sympatický - nič (až na tie pásy) nechýba a ani naopak neprebýva, nie je tam plno nezmyslov. Pokiaľ hľadáte zimný spacák za rozumnú cenu a nebudete spať v extrémnych podmienkach pri -10 °C alebo v ešte väčšej zime, rozhodne Pinguin Expert odporúčam. 

Šikovná sťahovacia kapucňa - stačí obrátiť smerom dovnútra či dole a ste izolovaný od chladu zvonku.

Užitočné odkazy

Ďalšie zaujímavé články:

Autor: Martin Surovec

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

147,00  (14.35 %) 125,90 

Porovnať

147,00  (14.35 %) 125,90 

Porovnať

103,00  (19.51 %) 82,90 

Porovnať

86,19  (24.7 %) 64,90 

Porovnať

571,00  (25.41 %) 425,90 

Porovnať

76,00  (9.34 %) 68,90 

Porovnať

458,00  (24.69 %) 344,90 

Porovnať

94,43  (22.8 %) 72,90 

Porovnať