Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Spacáky - izolačné materiály a teplotné určenie

Ak si vyberáte spacák, je veľmi pravdepodobné, že ste úplne stratení vo všetkých tých termínoch a parametroch. Tento text Vás uvedie do základnej problematiky druhov izolačných náplní a načrtne, ako sa vyznať v teplotnej norme.

Izolačné náplň

Izolačné náplň tu je od toho, aby zachytila ​​čo najviac molekúl vzduchu na mieste. Taký nepohyblivý vzduch je totiž výborný izolant, a tak zadrží Vaše vlastné teplo pekne vnútri spacáku - skoro ako termoska. Samotná voľba izolačnej náplne však býva otázkou kompromisov. Na výber máte perie alebo syntetiku.

Syntetické náplne

Zo syntetických materiálov si môžeme vybrať medzi mikrovláknom a dutým vláknom. Hoci každé z vlákien vyzerá inak a funguje na inom princípe, isté vlastnosti majú rovnaké. Medzi ne patrí, že nespôsobujú alergické reakcie, sú prakticky bezúdržbové a pri ich používaní sa nemusíte toľko strachovať vody. Syntetická náplň za mokrého stavu nestratí objem a do obmedzenej miery stále izoluje. Navyše pomerne rýchlo uschne. V čom sa ale líši?


Duté vlákno má v reze jednu či viac dutiniek, do ktorých zachytáva molekuly vzduchu, na dĺžku má niekoľko desiatok cm. Spacáky s takými vláknami bývajú tými najlacnejšími, za kvalitný dutovlákenný spacák dáte od 50 eur vyššie. Spacáky sú pomerne objemné a ťažké, ich životnosť sa udáva okolo 3 rokov (vlákna sa každým zbalením trošku lámu a izolačná schopnosť sa tak používaním znižuje).


Mikrovlákno je oproti tomu vyrábané do podoby "nekonečne" dlhého rúna, ktoré pri svojej mikroskopickej štruktúre zadržiava vzduch na svojom povrchu. Tento materiál sa na podobe spacáku prejavuje tak, že spacák v danej teplotnej škále bude po zbalení menší a ľahší ako dutovlákenný. Za to, a navyše aj za náročnejšie výrobnej technológii sa však platí, na tento spacák si pripravte minimálne 60 eur, vyšplhať sa však môžete napríklad k 200 eur. Ohľadom životnosti, vlákno nedokáže toľko vzdorovať neustálemu sbalování a následné kompresiu a jeho životnosť je o to kratšia. Rozdiel proti dutému vláknu však nie je tak markantný a prejavuje sa potom skôr v kvalite vlákien jednotlivých výrobcov (tu nepomôže než skúsenosť).

Perie

Perie je nenapodobiteľný izolačný materiál, ktorý čo do hmotnosti, objemu a životnosti nedokáže žiadna syntetika nahradiť. Proti nej bude mať perie v spomínaných kategóriách vždy výrazne navrch. Je to vykúpené cenou, ktorá začína tak na 3500 u letných spacákov a môže sa vyšplhať aj k desiatkam tisícov. Na druhú stranu ak spacák používate často, tak sa vám investícia vyplatí. Veď Perak vám pri správnej údržbe vydrží treba 10 rokov! Ako všetko, aj perie má však svoje nevýhody, ktoré sa točí hlavne okolo toho, ako veľmi sa o svoj spacák chcete starať. Perie by totiž nemalo na výlete prísť do styku s vodou, namočené perie stráca schopnosť izolácie a dlho schne. Navyše by sa vo vlhkom spacáku mohli usadiť plesne, aj preto je potrebné páperový spacák po použití nechávať preschnúť, nech má vlhkosť, ktorá sa cez noc v izolácii nahromadila, šancu sa odpariť. K správnej údržbe peria potom patrí aj občasné prepranie, vypotené soli a minerály sa na perie usadzujú a znižujú jeho nadýchanosť a s tým schopnosť držať teplo.

Keď už sme načrtli citlivú otázku "životnosti" spacáku, povedzme si, ako ju maximálne zachovať: 1) Spacie vaky s akoukoľvek náplňou skladujeme mimo kompresný obal v suchu a mimo priame slnečné svetlo. Môžeme ich zavesiť do skrine či voľne rozložiť napríklad pod posteľou. 2) Spacáky necháme vždy po použití poriadne vyschnúť. 3) Spacáky do kompresného obalu nerolujú ani neskladajú, ale napchávame. Je to rýchlejšie, jednoduchšie a hlavne sa vlákna neohýnajú stále rovnako. 4) U syntetiky to nepreháňame s praním, peria naopak čas od času do práčky šupne (prípadne niekoho necháme urobiť to za nás)

Viac o tom, ako sa starať o spací vak sa môžete dočítať TU.

Teplotný komfort

No a ako je to vlastne s tými teplotami? Na spacákoch bývajú uvedené tri: komfort, limit a extrém, klasifikácia podľa normy EN13537 prebieha v laboratóriách za podmienok, ktoré vonku pravdepodobne nenastanú. Teploty sú preto len orientačné. Všeobecne, komfort označuje teplotu, pri ktorej sa za ideálnych (laboratórnych) podmienok vyspí 25-ročná žena (168 cm, 60 kg) v dobrej kondícii do ružova, limit je potom ekvivalentom pre zdatného 25 ročného muža (183 cm, 70 kg). Toto sú hodnoty, podľa ktorých môžeme porovnávať spacáky v danej kategórii. Avšak pri voľbe teploty, ktorú požadujete, musíte zohľadniť hlavne k tomu, či ste zmrzliny alebo pre vás leto končí až s prvými snehovými vločkami. Naviac pocit tepla je závislý aj na vašej momentálnej kondícii. Ste unavení, hladní alebo po chorobe? Za takýchto situácií si spacák tak ľahko nevykúrime a budete potrebovať teplejšie. Do úvahy tiež určite zoberte, že používaním spacáku sa izolačné vlákna lámu a komfort sa priebežne znižuje. Preto sa pri voľbe teplotných limitov riaďte hlavou a vašimi skúsenosťami, nezabudnite, že pocit tepla je veľmi subjektívne. Ohľadom hodnoty extrému, tá neukazuje nič iné, než extrém - ide o teplotu označujúci možnú hranicu nebezpečenstvo podchladenia. Podľa teploty extrému spacák rozhodne nevyberajte!


Spacáku je na trhu veľa a každý sa nehodí pre všetkých. Preto sa najprv pýtajte sami seba, do akých podmienok a ako budete najčastejšie jazdiť, akú únavu od vašich výletov očakávate, ako váš organizmus pracuje s teplom. Ten správny spacák na vás určite niekde čaká. Ak stále tápate, opýtajte sa nás, radi vám pomôžeme. Alebo sa v lete skočte pozrieť na Výstavu stanov, kde sa na spacie vaky môžete pozrieť a pre istotu si do nich napríklad aj vliezť.

Ďalšie články o spacích vakoch:

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

306,00  (35.33 %) od 197,90 

Porovnať

Páperový spacák Warg Stark 900

306,00  (35.33 %) 197,90 

Porovnať

368,00  (25.03 %) 275,90 

Porovnať

(7.43 %) 237,90 

Porovnať

446,00  (21.77 %) 348,90 

Porovnať

257,00  (38.17 %) 158,90 

Porovnať

Páperový spacák Warg Stark 500

204,00  (27.99 %) 146,90 

Porovnať

384,00  (17.99 %) 314,90 

Porovnať