Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Snežnice TSL 325 Ride

Dnes testujeme veľmi pružné a pevné snežnice od značky TSL, ktoré sú vhodné aj pre začiatočníkov.


Obsah

Tohtoročnú zimu som mal možnosť v teréne vyskúšať snežnice od firmy TSL, konkrétne model 325 Ride. Počas jedného týždňa ma previedli viac než 80 kilometrami krkonošskou krajinou, a tak som mal dostatok času na spoznanie ich vlastností, výhod aj rezerv.

Charakteristika

 

Názov:

 

325 Ride

Výrobca: TSL
Určenie: Pánske / Dámske
Rozmery: 59,5 x 22 cm
Nosnosť: 50 - 120 kg
Hmotnosť (pár): 1,77 kg
Veľkosť topánky: 39 - 50

 

  • pružné a pohodlné
  • pohodlné viazanie so systémom Lateral Adjust
  • oceľové hroty a predný drapák
  • tvar presýpacích hodín pre ľahšiu chôdzu
  • upínací systém Flex
  • rýchlonastaviteľné pásky s račňou
  • zdvíhanie päty Easy Ascent
  • dá sa upraviť aj v rukaviciach
  • Bi-Material Strap
  • komfortné zapínanie rýchloupínacou prackou
  • absorbčná vrstva na päte (SSAS)
  • mrazuvzdorný plast

Prvé dojmy

Snežnice TSL 325 Ride sú odporúčané pre traily v nenáročnom prostredí. Sú vyrobené z kvalitného tvrdého plastu a výrobca deklaruje tuhosť konštrukcie do mrazivých -40°C. Snežnice majú tvar "presýpacích hodín", pretože majú rozšírenú špičku a pätu. Osobne som mal na prvý pohľad mierne pochybnosti o pevnosti a odolnosti plastovej konštrukcie, ale počas prvých krokov snežnice tieto pochybnosti rozptýlili. Nemali problém ani s prechodom cez les, kde človek každú chvíľu pod snehom narazil na vetvu alebo peň.

Stabilita

Snežnice sú opatrené predným oceľovým drapákom na špičke plus šiestimi oceľovými hrotmi. K celkovej stabilite napomáha aj 3D tvarovanie rámu - po obvode snežníc tak vzniká ostrá hrana. Táto kombinácia zaisťuje stabilnú a pohodlnú chôdzu po zľadovateľných či priamo ľadových úsekoch. Lepšia priľnavosť k povrchu je poznať aj na prešľapaných cestách s tvrdým snehom a nespornou výhodou je aj v ťažšom teréne - napr. pri traverzovaní po šikmom svahu.

Chôdza do kopca

Ďalším zásadným prvkom snežníc TSL 325 Ride je systém Easy Ascent, ktorý umožňuje zdvih päty. V prípade chôdze do svahu sa dá veľmi jednoducho zdvihnúť pätu viazania, čo umožní pohodlnú chôdzu aj vo väčšom sklone. Tento systém umožňuje len dva varianty nastavenia päty - bez zdvihu a s plným zdvihom. Osobne to považujem za výhodu, pretože nie som priaznivcom častého prenastavovania viazania (u skialpistov nie je výnimkou, že potrebujú každých pár metrov kopca prenastaviť výšku zdvihu päty). Dva varianty nastavenia päty mi prídu dostatočné a nestalo sa mi, že by bol sklon svahu príliš veľký alebo naopak relatívne malý, že by som nenašiel variant pre pohodlnú chôdzu.

Viazanie - technológia

Nesmie chýbať ani popis viazania, ktoré má zásadný vplyv na pohodlie pri chôdzi a celkovú stabilitu snežníc v rôznych druhoch terénu. Systém Lateral Adjust umožňuje aj bočné nastavenie viazania, čím sa lepšie prispôsobí obuvi, a to aj širším typom. Podrobnejšie sa budem viazaniu a jeho nastaveniu venovať v pasáži o samotnom testovaní.

Podmienky počas testovania

Ako už bolo spomenuté, snežnice TSL 325 Ride som mal možnosť testovať v Krkonošoch, najmä v okolí Modrého dolu (nad Pecí pod Sněžkou). Príroda nám bola naklonená, počas niekoľkých dní napadlo pár desiatok centimetrov nového snehu, a tak boli ideálne podmienky prechádzania novej stopy prašanom.

Nastavenie viazania

Prvé zásadné zoznámenie so snežnicami prebehlo v Peci na parkovisku - bolo treba nastaviť viazanie. Nastavenie celého systému je v podstate veľmi intuitívne (čo je dobré, pretože som sa nezdržiaval čítaním návodu...). Napriek tomu by som odporučil nastaviť snežnice na svoje topánky v pokoji a teple domova - celý proces mi zabral niekoľko minút. Keď vezmem do úvahy fakt, že mi rýchlo premŕzajú prsty na rukách, nabudúce si tento zážitok pokojne odpustím.

Avšak je potrebné systém viazania pochváliť, pretože umožňuje kvalitné nastavenie na (verím) širokú škálu topánok. Po dôkladnom prvom nastavení topánky vo viazaní dobre drží. Ani po niekoľkých dňoch v teréne som nespozoroval, že by dochádzalo k povoľovaniu viazania.

Posuvný systém ponúka diaľkové nastavenie podľa veľkosti topánok. Výrobca uvádza rozsah veľkostí 39 - 50. V prípade menšej obuvi (dámskej) je možné zvoliť menší model snežníc TSL 305 Ride. Špička topánky drží vo viazaní pomocou gumových pásikov - dá sa nastaviť ako na výšky, tak na šírku topánky, a preto by mali pasovať na širokú škálu topánok. V oblasti priehlavka je viazanie riešené ako na snowboarde - systém utiahnutia a povolenia je riešený račňou.

Celkovo som bol so systémom viazania veľmi spokojný. "Obúvanie aj vyzúvanie" sa zo snežníc je jednoduché a rýchle. Ide len o prácu s račňou, čo sa dá pohodlne urobiť aj v rukaviciach.

Chôdza po tvrdom povrchu

Snežnice TSL 325 Ride sú určené na jednoduché traily. Otázkou je, čo si pod tým predstaviť. Podľa mojich skúseností si hravo poradia s väčšinou výletov až pochodov, ktoré sa u nás dajú absolvovať. Chôdza po tvrdom snehovom povrchu (po prechodených cestách, bežkárskych trasách) je pohodlná, povedal by som aj prekvapivo rýchla. Kto by mal chuť, ani beh nie je problémom. K pohodlnej chôdzi prispieva relatívne úzke telo snežníc - šírka je 22 cm. Ani pri svojej výške 172 cm som nemal problém so snežnicami ísť prirodzeným krokom a nemusel som robiť širšie kroky, aby som si o široké snežnice nezakopával. Kto by s týmto problém mal, dá sa mu odporučiť menší variant snežníc TSL 305. U nich je šírka 20,5 cm.

Chôdza v hlbokom snehu

V čerstvom snehu som mal pocit, že sa snežnice zabárajú viacej, než by som si predstavoval. V porovnaní so skialpovými lyžami bol prepad snežníc do snehu znateľný. Chôdza sa tak stáva o poznanie náročnejšia, ale preto to predsa robíme. Keď prihliadneme na fakt, že nevážim ani 70 kg, nezávidím akémukoľvek 100-kilovému chlapíkovi, ktorý sa vydá na celodenný trek hlbočákom. S tým súvisí aj náročnejší presun lesom - vzhľadom k väčšiemu "ponoru" sa snežnice občas zaseknú o vetvu či iné lesné haraburdie a z prechádzky zasneženým lesom sa tak stávajú záchranné vyslobodzovacie akcie snežníc na každom druhom kroku.

Zdvih päty v praxi

Ako podarené a dostatočné hodnotím riešenie zdvihu päty. Systém je veľmi jednoduchý, ovládateľný v rukaviciach alebo pohybom palice. Výrazne zjednodušuje stúpanie do svahu. Vzhľadom na to, že vo snežniciach človek chodí v relatívne pohodlných topánkach (na rozdiel od skialpových), stačí len jeden stupeň zdvihu päty. Za celú dobu môjho týždenného túlania sa Krkonošami sa nestalo, že by sa mi išlo po rovine alebo do kopca nepohodlne.

Protišmykový systém

Rovnako tak nevidím slabinu v protišmykovom systéme. Predné drapáky, oceľové hroty a celkový tvar snežníc zaisťujú veľmi dobrú stabilitu na rôznych typoch povrchov. Vďaka tomu nebol problém s prechodom z hlbokého snehu do vyfúkaných zľadovatených platní. Rovnako tak pri traverzovaní svahu som ocenil oporu v podobe hrotov a ostro modelované hrany snežníc. Jedinú neistotu som pocítil pri traverzovaní veľmi strmého svahu, ale to je z princípu veľmi ťažko schodný terén a myslím, že aj z tohto boja odišli snežnice so cťou.

Video - predstavenie snežníc TSL 325 Ride

Hodnotenie: 90 %

+

  • rýchla a pohodlná chôdza
  • stabilné aj na zľadovateľom povrchu
  • jednoduchá manipulácia s viazaním aj v rukaviciach
  • zdvih päty na chôdzu do svahu

-

  • väčšie borenie sa v hlbokom snehu

Záver

So snežnicami TSL 325 Ride som bol celkovo spokojný. Po týždni, ktorý som v nich strávil, ich hodnotím ako rýchle a pohodlné. Za relatívne nízku obstarávaciu cenu sú slušne vybavené, vďaka čomu zaisťujú komfortnú chôdzu v rôznych terénoch i stúpaniach. V miestnych podmienkach si neviem predstaviť situáciu, s ktorou by si neporadili.

Užitočné odkazy:

Ďalšie zaujímavé články

Autor: Michal Bubeník

Zdroje: archiv autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

143,92  (9.74 %) 129,90 

Porovnať

148,04  (10.23 %) 132,90 

Porovnať

Detské snežnice Warg Yetti

53,00  (24.72 %) 39,90 

Porovnať

108,00  (37.13 %) 67,90 

Porovnať

160,41  (10.29 %) 143,90 

Porovnať

181,03  (10.01 %) 162,90 

Porovnať

86,19  (9.62 %) 77,90 

Porovnať

314,00  (30.92 %) od 216,90 

Porovnať