Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Pánske topánky Mammut Mercury Tour II High GTX M

Aké vlastne sú pánske trekové topánky od značky Mammut a ako dopadli pri testovaní? Všetko sa dozviete v nasledujúcej recenzii.


Obsah

Pánske topánky Mammut Mercury Tour II High GTX sú klasickými celokoženými pohorkami, ktoré sú určené na vysokohorskú turistiku. Táto topánka, ktorú vyrába švajčiarska značka Mammut, má hneď niekoľko vymožeností. Zaujímavosťou je, že sa názov Mammut ako meno značky objavil až v roku 1984, po tom čo ho preslávilo rovnomenné lano práve od tohto výrobcu. 

 

Charakteristika

 

Názov:

 

Mercury Tour II High GTX M

Výrobca: Mammut
Určenie: Pánske
Hmotnosť (pár): 1,2 kg
Povrch: nubuková koža terracare®
Podošva: Vibram® 4 Trek Technology
Membrána: GORE-TEX® Performance Comfort

 

  • technicky vyspelé pánske topánky na viacdňový trek aj v náročnom teréne
  • povrch z ekologicky šetrnej nubukovej kože terracare®
  • nepremokavá membrána Gore-Tex®
  • výborná priliehavosť a opora pri došľape s podošvou Vibram® 4 Trek
  • elastický jazyk netlačí a eliminuje pľuzgiere a otlaky
  • 3D Memo Foam - kopíruje tvar nohy
  • gumová ochrana špičky a päty proti odieraniu a okopaniu
  • dvojzónové šnurovanie pre individuálne stiahnutie
  • flex index: A7

 

Popis

Celokožené pohorky Mammut Mercury Tour II High GTX M sú ideálnou voľbou pre horskú turistiku v každom ročnom období. V obchodoch ich nájdete v klasickej hnedej farbe. Dajú sa však získať aj v "exotickejšej" čiernej. Topánky disponujú pomerne výrazným vzorom na podrážke Vibram, vďaka čomu topánka priľahne k povrchu ako na snehu, tak na ľade. Povrch topánky je tvorený kožou nubuk Terracare, ktorá je vyrábaná v Nemecku. Na päte a špičke je topánka spevnená a tiež pogumovaná, aby nedochádzalo k jej odieraniu. 

Pre lepšie pohodlie chodidla je jazyk k topánke prišitý. Obuv má dvojzónové šnurovanie, vďaka ktorému je priehlavok s členkom lepšie fixovaný. Navyše si každý môže nastaviť viazanie topánok podľa potreby. Vnútri topánky sa nachádza polstrovanie z peny 3D Memo Foam. Vnútro topánky sa tak prispôsobí presne na mieru každému chodidlu. 

 

Kam sa dá s topánkami vyraziť?

Vďaka pomerne malej váhe sú pohorky ideálnou voľbou na ľahšie treky v tuzemských horách, susedných Krkonošoch či Alpách. Vďaka goretexovej membráne nedôjde k premočeniu obuvi, a tak sa na topánky dá spoľahnúť aj v nepriaznivom počasí alebo pokiaľ je nutné po ceste prebrodiť potok. Pozor si musíme dať akurát na nižší členkový komín, aby nám v potoku do topánok nenatieklo z vrchu. 3D Memo Foam pena je mäkká a pohodlná, takže vás topánky nezačnú omínať ani po celodennej túre. Za jednu z mála nevýhod tak možno považovať len užšie šnúrky, ktoré by sa po dlhšom používaní mohli začať trhať. 

 

Testovanie

Topánky boli testované v zimných zasnežených Jeseníkoch a tiež Beskydách. Vzhľadom na panujúce chladné počasie bolo potrebné zvoliť teplejšie ponožky z Merino vlny, aby chodidlá počas túry neprechladli. Topánky sú totiž len ľahko zateplené a tenšia ponožka by nestačila. Na ušliapaných zasnežených cestách sa prejavila výborná priľnavosť podrážky, vďaka ktorej nebolo na primrznutých trasách potrebné vyťahovať nesmeky. Pri prechádzaní hlbším snehom sa do topánky pre zmenu nedostala žiadna vlhkosť. Celkovo na mňa topánky urobili veľmi dobrý prvý dojem, čo sa vzhľadom na môj atypický tvar chodidla nestáva veľmi často. Túto skutočnosť prisudzujem predovšetkým pamäťovej pene vnútri topánky. 

 

Hodnotenie: 95 %

+

  • Pamäťová pena
  • Nízka váha
  • Goretexová membrána
  • Vibram 4 Trek
  • Výrazný vzor na podrážke
  • Jazyk prišitý k topánke
  • Dizajn

-

  • Nižší členkový komín
  • Tenšie šnúrky

 

Záver

Hoci dizajn neurčuje kvalitu pohoriek, tak práve vďaka nemu ma pánske topánky Mammut Mercury Tou II High GTX M zaujali na prvý pohľad. Navyše bol tento prvok podporený aj samotnou kvalitou topánok. Odporučil by som ich teda každému, kto hľadá za rozumnú cenu kvalitnejšie pohorky. Topánky sú stavané do všetkých ročných období aj akéhokoľvek počasia. Súčasne je to obuv, na ktorú sa dá spoľahnúť aj v náročnejšom teréne a vďaka nižšej váhe (1 200 g/pár) a pamäťovej pene sa veľmi príjemne nosia aj pri dlhodobom nosení! 

 

Užitočné odkazy:

 

Ďalšie zaujímavé články:

 

Autor: Marek Krejča

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

191,00  (34.61 %) od 124,90 

Porovnať

195,00  (25.18 %) 145,90 

Porovnať

100,00  (10.1 %) 89,90 

Porovnať

171,00  (43.33 %) od 96,90 

Porovnať

Pánske turistické topánky Merrell Moab 3 Mid Gtx

183,00  (33.39 %) od 121,90 

Porovnať

175,00  (44.06 %) 97,90 

Porovnať

96,45  (28.56 %) 68,90 

Porovnať

83,67  (45.14 %) 45,90 

Porovnať