Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Nafukovacia karimatka Zulu Alex

Dnešným testovaným produktom je karimatka Zulu Alex, ktorá zaujme príjemným dizajnom a skvelým pomerom cena - výkon.


Obsah

Nafukovacia karimatka Zulu Alex mi bola verným spoločníkom na cyklotreku po stredných Čechách, kedy som sa zameral na jej zbaliteľnosť a komfort, aký mi je schopná poskytnúť počas oddychu. Primárnym cieľom bolo vziať ľahko zbaliteľnú a malú karimatku, ktorá sa zmestí do batohu, prípadne do tašky na bicykli. Nesmie zaberať príliš veľa miesta, nesmie byť ťažká, musí byť pohodlná. Toto zaručene ocení každý cykloturista, ktorý sa pohybuje krajinou po vlastnej osi. Nesmiete ťahať nič, čo by ste neskôr ľutovali. Na bicykli je každý gram navyše veľmi cítiť v nohách, takže si proste dávate na určité veci pozor. 

Charakteristika

 

Názov:

 

Alex

Výrobca: Zulu
Určenie: Pánske / Dámske
Typ karimatky: turistická / ultraľahká
Hmotnosť: 420 g
Zbalený rozmer: 25 x 10 cm
Materiál: Nylon 40D TPU
Dĺžka: 185 cm
Šírka: 58 cm
Hrúbka: 5 cm
Politeľná: Áno
Opravná sada: Áno

 

  • jedna z najľahších nafukovacích karimatiek
  • dutinová konštrukcia pre vysokú stabilitu a pocit rovného povrchu
  • hmotnosť len 420 g
  • spacák vyplní dutiny karimatky, dôjde tak k zvýšeniu tepelného komfortu
  • komfortná hrúbka karimatky 5 cm
  • výborný pomer ceny/výkonu
  • transportný obal súčasťou balenia

Zbaliteľnosť a nafukovanie

Zbalený rozmer 25 x 10 centimetrov je v podstate ideálny, tieto rozmery sa dajú porovnať s modelmi Thermarest na podobných parametroch (dĺžka x šírka x hrúbka). Pokiaľ by sme chceli ísť do extrémne malých zbalených čísel, výsledná investícia by bola mnohonásobne vyššia. Karimatka Zulu Alex sa veľmi ľahko a rýchlo nafukuje, prakticky len "odštupľujete" veko a fúkate. Spätná vnútorná záklopka sa už postará o to, aby vzduch šiel len jednou cestou a to dovnútra. Karimatka sa už po prvom menšom natlakovaní začne zväčšovať, naberať tvar, dutinová konštrukcia doslova "vznikne" pred očami. Vyfúknutie funguje pretlačením vnútornej záklopky, nič zložité. 

Skúšal som praktickosť rozmerov zbalenej karimatky a naozaj sa vošla skoro kamkoľvek. Brašňa na bicykli, pokiaľ máte dostatočne veľkú na dlhšie jazdy, s ňou nemá problém. Vrecká na batohu, pokiaľ ako ja idete na viac dní a beriete väčší batoh, sú s rozmermi karimatky tiež v pohode. Dá sa dať do bočných vreciek alebo vstupov na stranách batohu (napr. Deuter Aircontact 55+10 - použitý model na tento cyklotrek). 

Skladanie vyfúknutej karimatky je jednoduché, obal dostatočne priestranný, aj keď sa napríklad ponáhľate a nemáte čas sa snažiť o rovnomerné zbalenie. Súčasťou je aj gumička, ktorou karimatku obopnete pred vložením do obalu.

Použitie v teréne - jadro testu

Po náročnejšej jazde som veľakrát dochádzal už poriadne unavený a človeku sa naozaj nechce bojovať s tým, na čo sa chystá si ľahnúť. Karimatku Zulu Alex proste vytiahnete von, rozbalíte, odzátkujete ventil a nafúknete. Myslím, že som nafúknutie zvládol do 2 minút, ona totiž nepotrebuje až tak veľa vzduchu. 

Karimatka je prekvapivo pohodlná, dutinová konštrukcia skutočne navodzuje dojem rovného a pevného povrchu. Pri chladnejšom počasí dosť slušne vracia teplo telu (testovaná bola aj v 5 stupňoch nad nulou). Zulu Alex má hrúbku 5 centimetrov, čo je po otestovaní spania a oddychu na rôznorodom teréne naozaj poznať. Pri tejto hrúbke naozaj necítite ani väčší kameň alebo ostrú vetvu. 

Nevýhodou karimatky, na čo som prišiel po niekoľkých dňoch testovania v teréne, je kĺzavý povrch. Nie je to síce nič extrémne, každopádne na miernom svahu už môžete mať celkom problém (testované ako pri bežnom oddychovom poležaní si, tak pri spaní v spacáku - konkrétne Pinguin Topas). 

Hodnotenie:  90 %

+

  • váha len 420 g
  • zbaliteľná na rozmery 25 x 10 cm
  • praktická hrúbka 5 cm, kedy nepocítite ani väčšie kamene pod sebou
  • dutinová konštrukcia, ktorá poskytuje stabilitu a lepšie vracia teplo telu

-

  • o niečo vyššia kĺzavosť povrchu

Výsledné dojmy

Pokiaľ hľadáte univerzálnu, nie drahú, zároveň ľahkú a malú karimatku na všemožné akcie, tak mi Zulu Alex príde ako ideálny kandidát. Vydrží aj hrubšie zaobchádzanie, so zbalením sa nemusíte veľmi zdržiavať (obal je dostatočne veľký), dá sa na ňu spoľahnúť a je pohodlná. Nevýhodou môže byť asi jedine kĺzavejší povrch, čomu sa dá predísť výberom vhodného miesta na oddych, ktoré nebude mať prehnaný sklon. V teste prospela s vyznamenaním a môžem ju s čistým svedomím odporučiť každému milovníkovi výprav do prírody alebo na akcie všemožného druhu. 

Užitočné odkazy

Ďalšie zaujímavé články:

Autor: Radek Martínek

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

102,00  (42.25 %) 58,90 

Porovnať

Nafukovacia karimatka Zulu Carlos

53,00  (36.04 %) 33,90 

Porovnať

Nafukovacia karimatka Vango Aotrom Short

75,00  (25.47 %) 55,90 

Porovnať

169,00  (42.07 %) 97,90 

Porovnať

Nafukovacia karimatka Husky Funny 10 2023

57,00  (33.51 %) od 37,90 

Porovnať

Nafukovacia karimatka Easy Camp Hexa Mat

39,00  (46.41 %) od 20,90 

Porovnať

81,00  (23.58 %) 61,90 

Porovnať

Nafukovacia karimatka Warg Gustav

57,00  (37.02 %) 35,90 

Porovnať