Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako vybrať stan na bicykel

Ste vášnivý cykloturista a vystačíte si s prenocovaním v stane? Či už ste dobrodružnejšie povahy alebo jednoducho len chcete ušetriť za drahšie ubytovanie v chatkách či o poznanie komfortnejších penziónoch, určite sa vám bude hodiť pár tipov a rád pri výbere správneho stanu, ktorý vás na vašich cestách na bicykli nezradí.


Obsah

 

Príprava je základ

Každý, kto rád jazdí na bicykli, pravdepodobne už niekedy premýšľal nad tým, aké to je zdolať niektorú zo známych diaľkových cyklotrás. Neustále sa rozvíjajúca sieť týchto "cyklodiaľnic" a celková popularizácia diaľkovej cykloturistiky nutkanie vyraziť týmto spôsobom za dobrodružstvom ešte rapídne navyšuje. Takéto putovanie však vyžaduje starostlivú prípravu a plánovanie, aby namiesto parádnych zážitkov neprišlo trpké sklamanie. Kvalitná výbava je jedným zo základných kameňov úspechu. A ak so sebou pribalíte stan, musíte brať do úvahy, že každé kilo navyše je pri mnohokrát nekonečnom šliapaní rozhodne poznať.

 

Čím sa riadiť pri výbere

Poďme sa pozrieť, aké parametre by mal stan na bicykel spĺňať, aby ste sa v ňom pohodlne vyspali a cez deň na cestách o ňom ideálne vôbec nevedeli. A ako teda vybrať správny stan pre vaše cesty?

Najprv si položte niekoľko otázok:

  • Kam a na ako dlho chcem vyraziť?
  • Cestujem sám? Stačí mi stan pre jednu osobu?
  • Kam cez noc uložím svoju batožinu?
  • Nie je vhodnejšie zvoliť stan pre dve osoby či s priestrannejšou predsieňou, na batožinu alebo rovno na uschovanie bicykla?
  • Koľko peňazí chcem do nového stanu investovať?

Výrobcovia outdoorového vybavenia súčasné trendy zaručene pozorne sledujú a prispôsobujú svoju ponuku konkrétnym činnostiam v prírode. Inak tomu nie je ani v príprade stanov určených predovšetkým cykloturistom. Asi niet pochýb o tom, že najdôležitejšími parametrami sú veľkosť v zbalenom aj rozbalenom stave a hmotnosť. Nie je od veci porozhliadnuť sa v kategórii ultraľahkých stanov, nekompromisný je v tomto ohľade napr. stan MS Hubba Hubba NX. Finančne menej náročnejšou voľbou môže byť osvedčený stan Warg Litio 3. Pokiaľ si na svojom bicykli trúfnete vyraziť do extrémnych podmienok, zamerajte sa na kategóriu expedičných stanov.

 

Zamerajte sa na materiály

  • Kvôli častému stavaniu je vhodné voliť odolnejšie materiály, napr. s ripstop úpravou tropika alebo konštrukciu tvorenú duralovými prútmi. Možno si trochu priplatíte, ale z dlhodobejšieho horizontu by sa vám stan mal odvďačiť svojou väčšou spoľahlivosťou.
  • Od veci nie je kompresný obal, napríklad aj s vonkajšou nepremokavou úpravou.
  • V nepriaznivom počasí je často rozhodujúcim faktorom rýchlosť vybalenia a následné postavenie stanu.
  • Pred dažďom by nás mal ochrániť dostatočný vodný stĺpec (3000 mm a viac) a kvalitne podlepené švy.
  • Zamerajte sa aj na to, aby stan aspoň trochu "dýchal", teda disponoval vetracími otvormi pre lepšiu cirkuláciu vzduchu.

 

Alternatívy

Zaujímavým variantom sú bivakovacie, tzv. Žďárského vaky, ľudovo zvané žďáráky. Sú to v podstate ochranné vaky na vaše spacáky uspôsobené pre nocľahy pod širákom do určitej miery plniace funkciu stanov. Nenáročným cykloturistom dobre poslúžia jednoduché plachty či prístrešky, ktoré však možno odporučiť len do stabilnejšieho počasia.

 

Záverom pár odporúčaní

    • Vyberajte starostlivo.
    • Zvoliť ideálne stan nemusí byť otázkou niekoľkých hodín ani dní.
    • Vyhraďte si na výber skôr niekoľko týždňov, vo voľných chvíľach prečítajte recenzie a diskusie na outdoorových portáloch, informujte sa u podobne športovo založených jedincov a odpovedzte si na vyššie uvedené otázky.
    • Vyberať iba očami sa veľakrát nemusí vyplatiť, preto vrelo odporúčam navštíviť Výstavu stanov v pražských Letňanoch, kde máte jedinečnú šancu si na jednom mieste osobne vyskúšať desiatky vystavených stanov a ďalšieho vybavenia do prírody.
    • Ak sa stále nemôžete rozhodnúť, nebojte sa osloviť niekoho z odborne vyškoleného personálu, určite vám ochotne pomôže vybrať ten najlepší stan práve pre vás.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: tím 4camping.cz

Zdroje: unspash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

696,87  (19.37 %) 561,90 

Porovnať

849,44  (14.54 %) 725,90 

Porovnať

688,62  (14.63 %) 587,90 

Porovnať

606,14  (14.72 %) 516,90 

Porovnať

272,00  (23.2 %) 208,90 

Porovnať

320,00  (23.16 %) 245,90 

Porovnať

621,81  (19.44 %) 500,90 

Porovnať

870,00  (29.32 %) 614,90 

Porovnať