Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Batoh Deuter Aircontact 55 + 10

Ďalšiu recenziu si pre vás pripravil kolega Radek Martínek, ktorý testoval expedičný turistický batoh od obľúbenej nemeckej značky Deuter.


Obsah

Deuter Aircontac 55 + 10, batoh od výrobcu, ktorého asi nikomu netreba nejako zvlášť predstavovať. Nemecká značka, presnejšie z Gersthofenu, ktorá nás už viac ako 100 rokov zásobuje nejakou tou formou nosidiel či prenášadiel. Sympatická firma, ktorú v SR vídame už dosť dlho na to, aby sme si ich výrobky obľúbili a mnohí z nás (vrátane mňa) na ne nedáme dopustiť. Čo teda vlastne súčasná verzia Aircontact 55 - 10 ponúka? Poďme sa na to spolu pozrieť.

Charakteristika

 

Názov:

 

Aircontact 55+10

Výrobca: Deuter
Určenie: Pánske / Dámske
Hmotnosť: 2,37 kg
Rozmery: 82 x 30 x 25 cm
Objem: 65 l
Materiál: Polyester: 25% / Nylón: 75%
Počet komôr: 2
Spodný vstup: Áno
Predný vstup: Áno
Pláštenka: Áno
Bočný vstup: Nie
Príprava na hydrovak: Áno
Vrecko na notebook: Nie

 

  • chrbtový systém Aircontact
  • nastaviteľná dĺžka chrbta vďaka Vari Quick systému
  • veko možno odopnúť a vytvoriť tak malý batôžtek
  • objem batohu možno rozšíriť až o 10 l
  • horný, spodný a predný vstup
  • zipsom oddeliteľná spodná komora
  • kovová výstuha
  • anatomicky tvarovaný bedrový pás
  • výškovo nastaviteľný hrudný pás
  • pútka na turistické palice, helmu alebo cepín
  • vrecko na 3 l hydrovak
  • dve bočné elastické vrecká
  • vrecko na vlhké oblečenie
  • vrecko na cennosti
  • integrovaná pláštenka

Výber batohu

Najskôr musím prezradiť, že som dlhoročným užívateľom cyklobatohu rovnakej značky. Konkrétne je to Trans Alpine 30, čo je medzi cykloturistami doslova kultový kúsok. A je to batoh, čo mi vydržal už dobrých 20 rokov a jediné, čo mi odišlo, sú zipsy (čo nie je nič, čo by sa nedalo za pár eur niekde nechať opraviť). Látka drží, batoh si prešiel Nórsko a mnoho ďalších výšľapov, všetko dodnes absolútne spoľahlivo. K batohu Deuter Aircontact 55 + 10 teda pristupujem skoro ako k "starému známemu" a viem, akú kvalitu od neho očakávať. Bonusom značky Deuter je okrem iného aj to, že batohy šijú v súlade s Bluesign štandardom, čo je prakticky taký Fair Trade v textile. Aj špičková výroba sa drží nejakých pravidiel ruka v ruke s jasnou filozofiou. Tento prístup je sympatický. 

Materiál a spracovanie

Deuter Aircontact 55 + 10 je už vzhľadovo veľmi pekný kúsok, príjemný aj na dotyk. Materiálovo sa drží toho, čo má Deuter osvedčené a čo by som na väčších batohoch tak nejako očakával. Teda to, že sa batoh opiera o dobre vybranú nylónovú tkaninu, čo veľa vydrží, a pritom užívateľa nezdrví svojou gramážou. 100D PA HIGH TENACITY je presne niečo také. Je odolný a tak ľahko nepretečie (vodný stĺpec PU záteru by mal byť okolo dvoch tisíc). Je to veľmi príjemná záležitosť, na ktorú sa dá roky spoľahnúť. 

Deuter nie je výrobcom, ktorý by si zakladal na najľahších batohoch svojej triedy, robia batohy skôr s ohľadom na to, aby vydržali záťaž dlhé roky. Nie je to a asi nikdy ani nebude výrobca, ktorý by chcel súťažiť v pretekoch s váhou a v minimalistických rozmeroch na úkor kvality. Aj tak váži tento batoh pri svojom objeme len necelých 2,3 kg, čo naozaj nie je veľa. 

Objem a praktickosť

Aircontact 55 + 10 je batohom strednej triedy, ktorý svojím obsahom zaistí dostatok vecí na niekoľkodňové výšľapy v rozsahu 2 - 3 dní. Do batohu sa zmestí pomerne slušná zásoba oblečenia, rozumie si aj s vodným rezervoárom až na 3 litre tekutín. Batoh má jednu veľkú komoru, ktorá je dole klasicky oddelená prepínacím dnom s voliteľným vstupom dole, prípadne možnosťou vytvoriť komoru celú. Kto je ako zvyknutý si veci deliť, je na ňom, komu by objem batohu nakoniec nestačil, je tu možnosť pripnúť veci zvonku. Môžete tu vešať, pripínať a fixovať ako dole, tak po stranách. Nechýbajú pútka na cepíny a trekové palice. Na oboch stranách sú príjemné sieťované vrecká na fľaše, nie je problém tam dať 2 - 3 litre tekutín (pokiaľ nemáte extra široké fľaše). Vnútri vreciek je sťahovacia fixácia. 

Veko pojme, ako už hovorí samotný názov, 10 litrov. To je slušný priestor na všetky možné potrebné osobné veci (peňaženka, čelovka, vreckovky a ďalšie drobnosti). Celé veko sa dá odopnúť, hoci z neho žiadnu fungujúcu ľadvinku okolo pásu neurobíte (čo je celkom škoda). Ďalej á batoh integrovanú pláštenku, umiestnenú klasicky v rozpínacom vrecku na úplnom dne. 

Celé nosidlo má veľa praktických vstupov, batoh nie je konceptom lezeckého ultralightu z jednej komory a jedného vstupu. Možností máte veľa, tu sa počíta s klasickou prístupnou formou turistiky. Vstupy do hlavnej komory sú teda štandardne cez veko - sťahovací vrch cez lanko a ste vnútri. Neprekvapí ani logický vstup zdola, cez prepínaciu komoru. 

Čo poteší ešte o niečo viac, je predný vstup so zipsom, ktorý umožní už takmer celé rozopnutie hlavnej komory. Do batohu sa teda dostanete bez toho, aby ste museli všetky veci prehadzovať. Toto je dôležitý detail, ktorý netreba podceňovať. Možnosť rýchleho vstupu prakticky kamkoľvek v batohu cez 3 vstupy oceníte vo chvíľach, kedy budete v prírode musieť rýchlo reagovať napríklad na zmenu počasia a ďalšie veci. S celkovým praktickým riešením som teda spokojný. 

Nosný systém

Čo by to bolo za batoh, keby mal dokonale vymyslenú organizáciu a vstupy, ale nedal by sa pohodlne nosiť? V tomto prípade sa ale ozaj niet čoho báť. Deuter Aircontact 55 + 10 disponuje veľmi početným zástupom patentovaných systémov, vďaka ktorým sa dodnes stále drží na špičke. Základom je kovový rám podporený veľmi vychytaným Vari Quick systémom (posuvné nastavenie ramenných popruhov) a celkovou konštrukciou Aircontact chrbtového systému a polstrovania. 

Chrbát, aký Deuter už za tie roky vymyslel, naozaj funguje. A to ako na mojom starom Trans Alpine 30, tak tu. Chrbát sa nezapotí tak, ako u mnohých iných batohov, kombinácia dobre umiestneného polstrovania a sieťoviny proste funguje. Toto proste vie ventilovať vzduch. 

Bedrák pracuje na VariFlex systéme, čo je vlastne výborne uchytená a prispôsobivá vec, ktorá vie pracovať so záťažou a pritom sa pohybuje s telom (Deuterom vyvinutý pohyblivý kĺb). Oceňujem aj sieťované vrecká, zospodu priechodné na hlavný popruh, ktorý sa výborne nastavuje a zapína jednoduchým spôsobom v strede na sponu. Nie je to taká tá prehnane multifunkčná vec, nastavenie a fixácia bedráku je len o jednom zopnutí spony a dotiahnutí z oboch strán. Jednoduchšie a užívateľsky príjemnejšie to už byť snáď ani nemôže. Taký mám mimochodom dojem z celého prístupu značky k jej riešeniu batohov. 

Chrbtový systém je perfektne a jednoducho dosiahnuteľný zo všetkých uhlov a strán, aké potrebujete mať ďalej či bližšie k telu (podľa toho, či práve zdolávate náročný traverz, alebo idete po spevnenom chodníku). Váha sa vždy dá nejakým spôsobom rozložiť (výrobcom odporúčané mať najväčšiu záťaž blízko k chrbtu a ľahšie veci ďalej od neho, prípadne vo veku batohu), konštrukcia dobre drží na chrbte, nikde nič neškrie, neprekáža. 

Hodnotenie: 95 %

+

  • slušná kapacita objemu na 2-3 dni
  • chrbtový systém Aircontact Vari Quick s pomocou bedrového pásu VariFlex
  • 3 vstupy do hlavnej komory
  • 2 bočné vrecká s možnosťou fixácie trekových palíc
  • možnosť hydrovaku na 3 l tekutín
  • veľmi odolný a pritom ľahký materiál 100D PA HIGH TENACITY
  • pútka na cepíny a trekové palice
  • príjemný dizajn v súlade so všetkými batohmi Deuter

-

  • sporné je veko, z ktorého sa nedá urobiť nič viac, než len uzavretý úložný priestor na menšie veci (teda ani menší batoh, ani ľadvinka)

Záver

Ku kvalite a praktickosti batohu Deuter Aircontact 55 + 10 vlastne ani niet čo dodať. Za prijateľnú cenu kúpite výborne prepracovaný batoh s mnohými vstupmi, odolný a pohodlný. Batoh príjemne prekvapil výnimočne kvalitným spracovaním a Deuter tak naďalej potvrdzuje, že patrí minimálne k európskej špičke vo výrobe batohov. 

Užitočné odkazy:

Ďalšie zaujímavé články:

Autor: Radek Martínek

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

Turistický batoh Kilpi Roller

180,00  (53.39 %) 83,90 

Porovnať

146,00  (15.82 %) 122,90 

Porovnať

157,00  (15.99 %) 131,90 

Porovnať

Turistický batoh Kilpi Ecrins

210,00  (53.38 %) 97,90 

Porovnať

240,00  (53.38 %) 111,90 

Porovnať

185,15  (9.86 %) 166,90 

Porovnať

412,33  (18.29 %) 336,90 

Porovnať

259,38  (18.31 %) 211,90 

Porovnať